×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Приморско: Сложихме край на безпрецедентната сага с незаконните кметове


Община Приморско: Сложихме край на безпрецедентната сага с незаконните кметове
Община Приморско през последните седмици беше разкъсвана от легитимни и нелигитимни кметове в очакване на местните избори
07 Октомври 2015, Сряда, 14:21 ч.
Автор: Флагман.бг

На общинските съветници от групата на Димитър Димитров им връчено полицейско разпореждане да не спират работата на администрацията


Община Приморско приключи юридически сагата с настаняването на незаконни кметове по населените места от страна на общинските съветници и кандидати от коалицията, подкрепяща бившия кмет Димитър Димитров на местните избори -Илия Петков и Златин Бодуров. По този повод главният секретар на Община Приморско Мария Георгиева излезе с официално обръщение към местните жители. В него се казва:

Обръщам се към Вас, в качеството си на секретар на Община Приморско и на длъжностно лице, което отговаря пряко за работата на администрацията, за да внеса яснота по безпрецедентните събития, които се случват последните дни в Община Приморско. Тези събития са продиктувани от незаконосъобразните действия на група общински съветници, които са част от листата на кандидата за кмет на Община Приморско г-н Димитър Димитров, а именно: г-н Златин Бодуров и г-н Илия Петков.

На първо място, следва да бъде разяснено, че съгласно Решение 1632-МИ на ЦИК съществуват два периода на заместване, след излизане на законно избраните кметове в отпуск: 1. Мандатът на кметовете изтича на 24.10.2015 г. До тази дата правомощията на кметовете не са прекратени, но те са в служебен отпуск, тъй като участват в предизборна кампания от датата на регистрацията си ОИК /21.09.2015 г./ до провеждане на избори. За времето, в което са в служебен отпуск, кметовете назначават със своя заповед лица, които да ги заместват до 24.10.2015 г. Такива заповеди са издадени от кметовете на всички населени места и оправомощените лица, които могат да извършват исканите от от Вас административни услуги и да изпълняват функциите по заместване на кмет на населеното място са както следва: Община Приморско - г н Милчо Милев, кметство Китен - г-жа Кирилина Вълчева, кметство Ново Паничарево - г-жа Росица Митрева, кметство Веселие - г-жа Ганка Вергиева, кметство Ясна поляна - г-жа Елена Пантова, кметство Писменово - г-жа Мария Сидерова.
Втория период на заместване започва от 24.10.2015 г. и продължава до встъпване в длъжност на новоизбрания кмет. За този период се избира временно изпълняващ длъжността кмет./вр.и.д.к./ Тези лица се одобряват от Общински съвет по предложение от кмета на Общината.
Съгласно чл. 42, ал. 6, изр. второ от ЗМСМА, самият избор на вр.и.д.к. следва да се извърши при спазване на условията по чл. 46, ал. 4, изр. второ и трето от същия закон. Съгласно посочените текстове за временно изпълняващ длъжността кмет на община се избира един от заместник кметовете. Тази разпоредба е императивна и следва задължително да бъде спазена. Т.е при наличие на действащ зам. кмет, на общински съвет е вменено задължение да извърши този избор. Общинския съвет няма правомощие да предлага друго лице за вр.и.д.к. на община. В случай, че не се одобри предложението на кмета се преминава към хипотезата за назначаване на вр.и.д.к. от областния управител.


На проведено заседание на Общински съвет на 17.09.2015г., Кмета на Община Приморско- д-р Димитър Германов направи предложение за избор на вр.и.д.к на Общината - зам. кмета г-н Милчо Милев и вр.и.д.к на съставните населени места- секретарите на общини. Това предложение беше отхвърлено. Беше прието Решение №740/17.09.2015г. по предложение на общинските съветници, с което за вр.и.дл.к. на Община бе избран външен за общината човек - инж. Николай Петков и съответно за съставните населена места, също бяха избрани външни лица. Отчитайки незаконосъобразността на взетото решение кмета със своя подробно мотивирана заповед №833/18.09.2015г. на основание чл. 45 ал.5 ЗМСМА върна решението за ново разглеждане от Общински съвет Приморско. На 28.09.2015г. бе проведена сесия на общински съвет, свикана нелигитимно от зам. председателя Илия Петков, на която върнатото за обсъждане решение бе потвърдено с новоприето Решение № 755/28.09.2015г. и бе допуснато предварително изпълнение на взетото решение.

След излизане на протокола и решението от гореописаната сесия, общинските съветници Илия Петков и Златин Бодуров, без да изчакат тридневния законов срок, в който може да се поиска спиране на предварителното изпълнение, както и без да се изчака решението на общ. съвет да премине през контрол за законосъобразност пред Областния управител и да влезе в законна сила, започват заедно с г-н Николай Петков да обхождат населените места в общината. Влизайки в кметствата, общинските съветници представят г-н Николай Петков за вр.и.д.к. на Община и въвеждат избраните от тях вр.и.дл.к. в кметството на съответното населено място, без никакво правно основание. С тези незаконни действия общинските съветници създадоха смут сред населението и несигурност и напрежение в работата на лицата, които със заповед за заместване на кметовете на кметства изпълняват своите функции.

Погазването на закона не спира до тук. Общинският съветник и кандидат за кмет на общината г-н Димитър Димитров, а впоследствие лицето Николай Петков по отделно и самостоятелно отиват в обслужващата банка на община Приморско и афишират пред служителите, че е избран вр.и.дл.к. на община, като искат смяна на спесимена за разписване на платежни документи от община Приморско и заявяват, че само г-н Николай Петков може да разписва такива. С тези незаконосъобразни и безпрецедентни действия същия цели да блокира работата на Общината.


В отговор на тези незаконосъобразни действия, общинска администрация незабавно подаде сигнал до Окръжна прокуратура, Апелативна прокуратура, ОДП-Бургас и Областния управител на Област Бургас. В резултат на това Окръжна прокуратура с Възлагателен акт /30.09.2015 г. е образувала проверка по сигнала, с оглед защита на обществения интерес и правата на гражданите. Областният управител от своя страна е издал заповед №РД-09-43/30.09.2015 г., с която е оспорил приетото решение като незаконосъобразно, както и допуснатото предварително изпълнение и е спрял неговото изпълнение като е сезирал е Административен съд Бургас, въз основа на което там са образувани две дела № 1885/2015 г. , №1886/2015 г. По първото дело адм. съд се произнесе с определение, с което отменя допуснатото предварително изпълнение на решението. Предстои произнасяне по второто дело, насрочено за 09.10.2015 г. От своя страна общинска администрация също е обжалвала пред адм. съд приетото решение, както и допуснатото му предварително изпълнение, т.е решението на общински съвет, относно избиране на вр.и.д.к. на община и съставни населени места не е влязло в законна сила и от него не произтичат правни последици.

Произнасянето на съда по отношение на законността на избора ще внесе яснота, кой ще изпълнява тези функции от 24.10.2015 г. до встъпване в длъжност на новоизбрания кмет.

На 01.10.2015 г. зам. кмета на Община Приморско издаде заповед № 916, въз основа на която са връчени копия от определението на съда за отмяна на предварителното изпълнение на гореописаното решението на общински съвет на лицата, настанили се в кметствата. Връчено им е и полицейско разпореждане да не възпрепястват работата на администрацията. По този начин общинска администрация финализира юридически процедурата по отстраняване на незаконосъобразно настанилите се лица в кметствата по населените места в Община Приморско.

В категории: Приморско


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
СОУ "Н. Й. Вапцаров" - Приморско
03.11.2015 17:52:54
0
3
СОУ "Н. Й. Вапцаров" - Приморско
________________
Публична тайна е, че директорът Налбантов е зависим от алкохола. За него практически е невъзможно да извършва каквато и да е дейност без да е пил алкохол. Всеки, който е бил при него в дирекцията е ставал свидетел на това как по време на разговор, от време на време, той отива до хладилника, вади някаква бутилка с концентрат и си налива за пиене. За Налбантов това е автоматизиран и несъзнателен процес, който той не може да овладее. Всичко това се повтаря многократно в продължение на целия ден особено в промеждутъците, когато е свободен - тогава той бърза да се прибере в дирекцията, за да си налее поредната чаша алкохол.
Спомням си за един случай, когато един от гостите му в дирекцията отказал да пие предложения му алкохол. Става въпрос за Димитър Бочев - писател-дисидент, философ, живял дълги години като емигрант в Германия. Тогава г-н Бочев обърнал внимание на Налбантов, че не е редно в едно училище да се пие алкохол и го предупредил, че това можело да му коства работата. За целта му дал за пример Германия, където това било невъзможно да се случи.
Когато няма гости, Налбантов кани в дирекцията някои от учителите, за да пие алкохол с тях. Когато говорят за такива случаи учителите си служат със специален жаргон, за да не назовават нещата с истинските им имена - например, че в дирекцията имало културно мероприятие и посещението му било задължително или че в "библиотеката" (т. е. в дирекцията) пристигнала някаква нова книга и тази книга трябвало да бъде прочетена и да й се направи разбор (т.е. алкохолът трябва да бъде изпит). В тази връзка много често в учителската стая се чуват коментарии за дадено посещение в "библиотеката", дали е било ползотворно и изпълнено със съдържание, какво е било качеството на конкретната "книга" и т.н. Нещо обикновено е в учителската стая да се чуват коментарии от този род: "Отивам в библиотеката", "Бях в библиотеката", "Защо не дойдохте в библиотеката? Всички ви чакахме там?", "Защо не каза на еди-кой си да не ме търси? Нали знаеш, че съм в библиотеката." и др. такива коментари все в същия алегоричен стил. Така за един страничен човек, който присъства на подобен разговор е много трудно да разбере, за какво всъщност става въпрос.
Много пъти учениците са ме подпитвали: "Какво правите в тази учителска стая през голямото междучасие!? Защо някои учители влизат за четвъртия час леко подпийнали?" Спомням си, че даваха за пример г-жа Бъчварова - учител по история: била в някакво особено, приповдигнато настроение, очите й светели, а бузите й били зачервени. Тук става въпрос за честванията на рождени и именни дни на учителите и техни родственици - предимно членове на семействата им, които се празнуват през голямото междучасие в дневната (помещение до учителската стая). Подобни мероприятия се насърчават от Налбантов, защото покрай почурпката има и подаръци лично за него - бутилки с алкохол, бонбони, сладки и ядки, с които той впоследствие черпи гостите си в дирекцията.
Когато се налага да молят Налбантов за нещо, предимно за отсъствия от работа, той им напомня какво трябва да направят, за да ги пусне: "Ама ще почерпиш, нали?" Учителите знаят за тази слабост на Налбантов и редовно с повод и без повод му носят алкохол, с което той многократно се хвали и го изтъква като доказателство за това, че учителите са зависими от него и се страхуват за работата си и затова му правят подаръци. Например, не пропуска да се похвали с факта, че учителят му по физкултура Пеев, с когото уж не са в много добри отношения, редовно, когато правел ракия или по други поводи, му носел по едно шише ракия и на него. "Значи го е страх от мен и затова ми носи ракия, а иначе нека пак да си лае срещу мен!" казва Налбантов за Пеев.
Нееднократно и на всеослушание Налбантов се е възмущавал и от Тодор Стамов - учител по труд и техника, затова че му бил обещал едно лимонадено шише ракия, а като донесъл ракията се оказало, че бутилката била само половин литър, а не от големите двулитрови шишета. "Много е свидлив тоз Тошко! Ами отпусни се, бе човек! Директор съм ти все пак! Това ли заслужавам аз - едно малко шишенце!?..."
Самото пиене в дневната през голямото междучасие се приема от учителите за нещо нормално, за някаква даденост или придобивка, от която те редовно трябва да се възползват, още повече, че това им поведение се насърчава от Налбантов. Спомням си за един такъв случай. Веднъж в учителската стая дойде една ученичка - Бойка Радева, която търсеше учителката по история г-жа Бъчварова. Казах й, че Бъчварова е в дневната и че може да влезе там и да я намери. В този момент наистина не съобразих, че учителите там пият алкохол и че това ще бъде видяно от ученичката. Г-жа Бъчварова се скара на ученичката затова че влиза в дневната и после като разбра, че аз съм й разрешил, се скара и на мене като ми даде да разбера, че не било редно учениците да виждат какво става в дневната. Случаи като този бяха показателни за това какъв двойствен живот имат учителите. От една страна се правят на изрядни, а от друга съвсем съзнателно нарушават закони и морални принципи задължителни за работата в едно училище...
Много по-интересна е реакцията на Регионалния инспекторат по образованието - Бургас на многократните ми сигнали за това, което се случва в СОУ "Н. Й. Вапцаров" - Приморско и в частност за употребата на алкохол в училището.
При нееднократните проверки, които са се правели от РИО е било установявано, че в дирекцията и в училището като цяло, не се е употребявал алкохол. Нямало данни учителите да са употребявали алкохол по време на работа...
Т. е. всичко в това училище било нормално (!?!?!?!?!?!?!)
17.
*********
02.11.2015 13:16:08
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
16.
*********
20.10.2015 14:25:32
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
15.
*********
12.10.2015 12:18:47
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
14.
до 13
11.10.2015 01:30:25
0
11
Хвани единия, удари другия!
13.
Дилема
08.10.2015 13:34:13
0
7
За кой да гласувам - за Катя ли или за Атанас Петров? По цял ден това мисля и още не мога да реша.
12.
земеделски съюз
08.10.2015 08:36:48
0
8
ще оправя града, първо инфраструктура и канализацията, после да се извозва редовно боклука, градинките ще оправя и с бездомните кучета ще реша проблема и така... ще има европейска визия. гласувайте за мене!
11.
USA Barack Obama
08.10.2015 00:59:37
1
10
Гихора, Манол,Бодура,Лиляна Германов..слаби сте.. Хората вече не пасат трева....Има хора с кинти които могат да ви вземат всичко под носа....хора с пари.. С индулгенция от запад.... Нали не си мислите,че сте вечни? Хаха има хора с IT познания...ще ви смажем ако искаме...тоест ако получим нареждане!!! Все пак не живеем в 1980 година..на запад сме.. Остана ви малко.. :)
И все пак мразиш комунисти и агенти..
10.
1984 George Orwell
08.10.2015 00:45:13
0
10
Трябват млади хора... Иначе всичко е загубено...след 3 години няма да остане и един човек...
9.
Атанасов
08.10.2015 00:41:57
3
14
Само Здравко!!!
8.
CNN news now
08.10.2015 00:09:04
2
10
Здравко е единствената реална алтернатива на блатото е Приморско.... Жалко,че е заглушен от мафията....
Дано с тебе сме!!!! Всички млади!!!
7.
дядо мраз
07.10.2015 19:25:43
0
12
трябва да се изсерем в избирателните секции ама рано и рядко ,че от ХЕИ да ги затворят.Сигурен съм че всички свързани и облагодетелствани ще тичат и ще бършат
6.
чл.... чл.... ( голям член било...)
07.10.2015 15:58:51
4
17
Гихорееее, как е дървото, вкусно ли е?
5.
Узунджата
07.10.2015 14:36:03
3
12
И Гихори и Бодури И Конски докточета все един дол дренки- Алчни боклуци
4.
Резил на стари години
07.10.2015 14:27:26
2
15
Гихора от много мерак и престараване май захапа дървото... Време беше!
3.
червена лампа
07.10.2015 14:13:09
0
7
А бе вие политиците не виждате ли че хората ги е обзела пълна АПАТИЯ към вашите игрички....после да не се сърдим на електората!!!
2.
SS
07.10.2015 12:52:31
1
1
DO N 1 : PI4 , KVO E STANALO NA 09.07.2015 PRED BOLNICATA ?
KOI E ZAMESEN ??????
1.
Ahmak
07.10.2015 12:33:49
2
3
Флагман , Къде ви е статията за БЕЖАНЦИТЕ НАТИКАНИ В БАГАЖНИКА НА ОПЕЛ ОМЕГА И МИКРОБУС ФОРД ТРАНЗИТ НА 09.07.2015 в 11 вечерта ПРЕД БОЛНИЦАТА ?!?!?!? ЗАЩО ПОКРИВАТЕ ?!?!?!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори