×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Областният управител Вълчо Чолаков: Заместникът на Димитър Германов е законният кмет на Приморско!


Областният управител Вълчо Чолаков: Заместникът на Димитър Германов е законният кмет на Приморско!
Областният управител Вълчо Чолаков е категоричен, че Приморско има законен временно изпълняващ длъжността кмет
29 Септември 2015, Вторник, 15:45 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Всяко друго решение на Общинския съвет незаконосъобразно, каза губернаторът



Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков е категоричен, че временният кмет на Приморско е посоченият от досегашният градоначалник Димитър Германов, който в момента е в отпуск като кандидат за нов мандат. Това означава, че законният кмет в момента е Милчо Милев, а не наложеният от група съветници Николай Петров. Припомняме, че Петров беше определен от сподвижниците на опонента на Германов за изборите – Димитър Димитров. Името му беше гласувано на скандална сесия на местния парламент вчера, като протокола от това заседание служи в момента за основание на лагера на Димитров да наложи Петров в сградата на Община Приморско, както и нови кметове на населени места.
„Няма при нас постъпили документи от протокол на сесия, проведена вчера. Но там вече има временно изпълняващ длъжността кмет, посочен от кмета Германов, който сега е в отпуска като кандидат за нов мандат. Той (б. ред. Милчо Милев) е в своите правомощия до 23-ти октомври. Това, че после Общинският съвет е гласувал друго предложение и има  решение за предварително  изпълнение, е безсмислено,  да не говорим, че е незаконосъборзано. Няма да са налице законовите предпоставки за допускане на предварително изпълнение на решението. Правомощията на този нов временно изпълняващ длъжността кмет (б.ред. Николай Петров), ако отговаря на изискванията на закона, ще може да бъдат валидни от 23-ти октомври.  Законен е кметът, определен със заповед от Германов. Другият, ако не е от зам. кметовете, няма право да бъде кмет и решението на Общинския съвет е незаконосъбразно”, категоричен е Чолаков.

В категории: Приморско


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
14
Коментара по темата
14.
СОУ "Н. Й. Вапцаров" - Приморско
03.11.2015 17:40:14
1
2
От кореспонденцията между София Вълчева и Росица Бъчварова се вижда, че стават някои нередни неща в ЦДГ "Пролет" - Китен. (Вълчева е детска учителка в Китен, а Бъчварова - учител по история в Приморско.) Ако е така защо още никой от общината не е обърнал внимание на проблема им?
______________________
СОФИЯ ВЪЛЧЕВА:
Здравей! Имаме си големи проблеми с нашата директорка и се оплакахме на Янков. Той каза да опишем всичко в жалба и местата до които да я пратим. Една от тези, на които каза, си ти и затова утре с препоръчено писмо, ще ти пратим писмо до училището. Обади се на Янков, когато го получиш, защото той каза, че веднага ще дойде. Трябва да се действа бързо, защото ако разбере за писмото, директорката ни е способна и на физическа разправа. Ще станем за резил, на стари години и децата да ни се смеят, че учителките се сбили. Нетърпима е. Изобщо не иска и да чуе за нашите предложения. Каза, че щом кмета не подписал, тя да не е по-глупава, да подписва и всъщност дори не е разбрала за какво става въпрос. Не ни дава думата за нищо. Ни отчети за бюджета, ни колегиалност!
Налбантов, пасти да яде, пред тази. В Янков само ни е надеждата, защото всички останали, само си прехвърлят топката от един на друг. Приятна вечер, Роси! Гледай да не се разгласява още.
РОСИЦА БЪЧВАРОВА:
тел. 0878****** -Коцето КНСБ
(тук се има предвид Константин Янков - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ - Бургас)
СОФИЯ ВЪЛЧЕВА:
Добре, но защо не влезеш в чата
РОСИЦА БЪЧВАРОВА:
Получи ли съобщението?
СОФИЯ ВЪЛЧЕВА:
Да.
РОСИЦА БЪЧВАРОВА:
Защото имам работи и гости, правя вечеря. Ще вляза по-нататък.
СОФИЯ ВЪЛЧЕВА:
ок
РОСИЦА БЪЧВАРОВА:
Обади ми се!
СОФИЯ ВЪЛЧЕВА:
Напиши ми номера си, че съм го изгубила. Моят е 0898******
РОСИЦА БЪЧВАРОВА:
Всичко при вас наред ли е? Дадоха ли нещо за празника?
СОФИЯ ВЪЛЧЕВА:
Нито стотинка, Роси. Има икономии, но не дава. Нито клас, нищо. И Янков уж, туй щеше да направи, онуй, а и той нищо. Ако се освободи място в Приморско, веднага ми се обади. Моля те!
РОСИЦА БЪЧВАРОВА:
Утре ще и се обадя на тая директорка. Дай ми
служебния номер.
СОФИЯ ВЪЛЧЕВА:
0550/3****
Тя е днес цял ден на работа, а утре е втора смяна.
__________________
СОФИЯ ВЪЛЧЕВА (детска учителка в ЦДГ-Китен)
На времето като дойдох от Ямбол бях една гладна мъстия. За да не умра от глад се ебях с де който ми падне, чак в ресторант "Бисер" ходех и там управителят Алекси Мавров ми даваше като подаяние по една супа, а аз му правех свирки в знак на благодарност... После минах на арменска вълна. С Дучка Гарабедян и Веса Енгибарова станахме като етърви, зажадняли бяхме за арменски хуй и се ебяхме на почивки с мъжа на Дучка. Даже аз забременях и щях да родя две близначета-арменчета, ама Дучка ме излови и ме скъса от бой: "Как не те е срам да се ебеш с мъжа ми ма!"... Срам голям! И затова се принудих да ги абортирам. После смених нацията и се ожених за един българин - голям мухльо, леко импотентен, дето хуя му става за една полярна нощ и после спада за две години и половина... Суша! Затуй го замествам с вибратор, че понякога яко ме сърби сливата, ама го няма оня арменски хуй да ми я начеше! Той премина на млади мацки... и после историята се повтори! Веса Енгибарова усети че той й изневерява със Стамена Дринкова - едно кюрпе 35 години по-младо от нея - хвана ги на калъп и я скъса от бой... А оня не подбираше и ги караше на смени - де Стамена, де майка й, после пак Стамена, после за разнообразие - пак майка й... Абе кво да си говорим, с Веса Енгибарова сме вече стари - дърти и миризливи бръкми и затова никой не ни ще! Затуй пък имаме богато минало, пълно със случки и преживелици - що хуища сме счупили, що аборти сме правили от арменци и всякакви други - вечна дружба! Приморско и Китен е пълно с жени, които са ми етърви. Няма жена на която да не съм спала с мъжа й, чак още ми се носи славата за моето бурно минало! Как да не се гордея с това!
13.
Gihora
06.10.2015 12:05:04
0
3
ДИМИТЪР ГИХОРОВ ДИМИТРОВ - кмета:
В Приморско ние гларусите ебяхме най-вече чехкини. Разкарвахме ги по плажа и наоколо и ги лъжехме. Те ни питат на кой е тая земя - викам им, моя, ами онова стадо крави - пак им викам: и тия крави всичките са мои, ами оная голямата къща, пак им викам, ама вие не знаете ли - това е мойта къща. И те си мислят че съм кой знае какъв баровец, пък аз съм беден кат галош, ама се правя на голямата работа.
Веднъж чуках една чехкиня в едно бунгало на къмпинг Оазис, а на другото легло един чех ебеше мацката си. И по едно време тоя същия чех като извади един страшно дълъг... език и започна да я лиже. Гледах, гледах, а оня лиже та се къса и не спира, че накрая не издържах и го хванах за врата: Абе путьо, викам му, ти хуй нямаш ли, че си тръгнал да й лижеш на тая миризливата путка?... На сутринта се събуждам целия отвит в леглото - чисто гол, а две други чехкини надвесени над мен и ме разглеждат: Много е космат тоя, викат, също на орангутан прилича!"... Горките, кога са виждали такова чудо като мен - расов мъж отвсякъде!
12.
СОУ
30.09.2015 12:14:01
0
17
Проф. ПЕТКО ЧОБАНОВ –
ректор на Бургаски свободен университет – І І част

Налбантов се стреми да подражава на проф. Чобанов във всичко. Много му се иска и той да преподава в БСУ за да има възможност да сваля студентки. Затова в Приморско Налбантов разпространява за себе си слуха, че уж бил преподавател в университета. Казва, че там много го ценяли и всяка седмица го канели да преподава. Хонорарите, които му плащали в БСУ били много повече от заплатата, която получавал в училището. Налбантов се хвали дори и пред учениците по време на час. Казва, че само да искал щял да напусне Приморско и да започне работа в БСУ, където много го искали. Там щял да получава голяма заплата и щял да си гледа рахатлъка. Ама не искал, защото бил много загрижен за учениците, искал да бъде полезен на Приморско и затова бил останал. Бил се жертвал заради тях, раздавал всичко от себе си, а те не оценяли жеста му.
В тази връзка Налбантов постоянно измисля разни случки за това какво му се било случило в университета – как преминала лекцията му, как реагирали студентите, какви въпроси му били задавали и т. н. По време на някакъв разговор, сякаш между другото споменава, че трябвало да отиде до университета да си вземел хонорара или да се срещнел с Чобанов за да уговорел някои условия от договора си, да уточнял графика на лекциите си… Странното е, че за дълъг период от време докато е “преподавал” в университета Налбантов не е знаел какво точно преподава. Когато някои хора са го питали какво преподава, той се затруднявал и не знаел какво да отговори. Впоследствие намира отговор и на този въпрос – бил преподавал “философия на правото”. Разбира се всички знаят, че това е лъжа, но повечето приморци се правят, че му вярват само за да не го обидят. А иначе помежду си говорят, че този човек не е в ред – много фантазирал, лъжел и сам си вярвал.
За съпругата си (Христина) Налбантов казва, че за известен период била следвала “право” в БСУ. По това време той бил преподавател в университета, а тя му била студентка. Тогава двамата се били запознали и оженили. Но впоследствие Налбантов разбрал, че БСУ е един фалшив и не много авторитетен университет и затова прехвърлил жена си във Великотърновския университет. Там тя завършила “история”. Тези, които познават жена му твърдят, че не е възможно тя да е изучавала “право”, защото по нищо не личало тя да има някакви юридически познания. Други твърдят, че Налбантов използвал връзките си само за да приемат жена му в БСУ и впоследствие да я прехвърли по-лесно във ВТУ – явно е, че по онова време за нея е било непосилно да бъде приета във ВТУ с кандидат-студентски изпит на общи основания.
Пред свои близки и познати Налбантов твърди, че жена му фактически не е следвала и не се е явявала на изпитни сесии. Всъщност той бил имал толкова големи връзки, че направил така направо да й издадат дипломата. В тази връзка Налбантов е предлагал на много свои познати услуги от тоя род – да им се издаде диплома за завършено висше образование без да са следвали и без да са полагали каквито и да е изпити. За да му повярват той давал за пример жена си – щом нея успял да уреди, значи можел да уреди и други хора. Задължително условие било това да станело във ВТУ или БСУ, където ректорите били негови хора. В другите вузове нямал толкова стабилни връзки.
През 2001 г. излязоха някои разкрития за БСУ за това, че някои студенти са били оценявани без да са се явявали на изпит, но скоро след това скандалът е бил потулен и прикрит с лъжливи показания на свидетели. Пак по това време е било образувано наказателно производство в Бургаския районен съд по жалба на студенти, които твърдели че БСУ издава нелигитимни дипломи. По повод на започналото следствено дело, проф. Чобанов е бил отстранен временно от длъжност. Интересното в случая е и това, че съдийката която го отстранява от длъжност – Яна Колева, е негова бивша студентка. Според всеобщото мнение съдийката се е опитвала да разчиства лични сметки с ректора, но така или иначе не е успяла да постигне нищо. Пет месеца по-късно поради липса на доказателства прокуратаурата прекратява следственото дело и проф. Чобанов е възстановен на поста ректор.
За всички обаче е ясно, че тази практика съществува във вузовете и не може да остане скрита. Проблемът идва и от това, че в днешно време подобни явления като купуването на изпит или диплома се възприемат от повечето хора като нещо нормално и в реда на нещата. Това е и причината явлението да е толкова масово и на практика да не се преследва от закона. В местния форум на http://www.bourgas.org има открита дискусия за корупцията в БСУ. Някои студенти си признават, че са давали пари за вземане на изпит, други сондират мнения и питат как вървят тарифите за тоя или оня изпит, кой преподавател колко вземал и т. н. Има и такива, които отричат да са давали пари, казват, че са си вземали изпитите и никой нищо не им е искал. Според тях преподавателите никого не са изнудвали, нито са очаквали да получат нещо от студентите, но по принцип нямали нищо против да приемат пари, ако някой от студентитене сам изяви желание да им ги предложи. Една от студентките, Марчето, дори се възмущава: че какво толкова е станало, казва тя, никой не й бил искал пари – за да вземела изпит само давала на преподавателите да я опипат тук и там и с това всичко се разминавало – и изпита е взет, и тя доволна и изпитващия доволен (вероятно тук става въпрос за преподаватели в преклонна възраст).
Със сигурност Налбантов е помагал на много приморци децата им да влязат във ВУЗ. Някои от облагодетелстваните родители му се отблагодарявали със скъпи подаръци, черпели го където го видели, подмазвали му се. В такива случаи Налбантов не пропускал случай да се самоизтъкне пред свои познати, казвал че еди-кой си му се подмазвал, защото бил вкарал сина му във ВУЗ и т. н.
През януари 2002 г. Налбантов в качеството си на директор на СОУ – Приморско преназначава съпругата си на длъжност “учител по география”. (Преди това тя е била само възпитател). Доскоро тя е нямала такава квалификация и учителите с право негодуват. Всички недоумяват как е възможно изведнъж тя да придобие втора специалност “география” без да е учила и без да се е явявала на изпити. По принцип се досещат, че тук става въпрос за някаква измама извършена във Великотърновския университет предвид връзките на Налбантов с ректора на университета. Но в края на краищата учителите разбират, че не могат да направят нищо срещу Налбантов. Негодуват известно време, спорят, възмущават се (“как е възможно да се случват такива неща”), докато постепенно се примиряват с измамата и замлъкват завинаги все едно че нищо не се е случвало.

(писано през 2004 г.)
11.
....
30.09.2015 07:23:41
5
5
За какво да избираме общински съвет като кмета решавал всичко.За чий чеп са като не ги ебава никой,нито решенията им.Като са толкова мощни Гербаджиите направо да си назначат кмет и да не ни разкарват да гласуваме.
10.
Miltco Lazarov
29.09.2015 23:45:55
0
0
Правоотношенията в случаите на регистрация на действащия кмет за кандидат в предстоящи избори се регламентират в разпоредбата на чл. 42, ал. 6 от ЗМСМА. В такава ситуация, тя задължава общинския съвет в седмо-дневен срок преди изтичане края на мандата да избере временно изпълняващ длъжността "кмет" до полагане на клетва от новоизбрания такъв. Самият избор следва да се извърши при спазване на условията по чл. 42, ал. 4, изречение второ и трето. Двете изречения уреждат напълно различни хипотези, като разликата се състои в обстоятелството - дали обективно в общината има назначен заместник-кмет? Ако има такъв, се прилага изречение трето - при един заместник-кмет, той се избира за временно изпълняващ длъжността, а при няколко - един от тях се избира за тази длъжност. Едва ако няма назначен заместник-кмет може да се приложи хипотезата на изр. трето - да се избере друго лице за изпълняващ, като предложението за това се прави от общински съветник. В случая е назначен по трудов договор само Красимир Тодоров Кръстев за заместник-кмет, поради което при избора задължително е следвало да се приложат условията на изречение второ, като заместник-кметът се избере за изпълняващ длъжността до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Изборът обаче е проведен при прилагане на условията по изречение трето, без да са налице предпоставките за това. Ето защо решението на общинския съвет е постановено при допуснато нарушение на материалния закон. Като го е отменил, административният съд е постановил правилно решение, което следва да се остави в сила.

ОТНАСЯ СЕ И за БУРГАС !
9.
само за грамотни
29.09.2015 23:33:03
0
0
Решение № 1882 от 8.02.2012 г. на ВАС по адм. д. № 934/2012 г., IV о., докладчик председателят Аделина Ковачева
чл. 42, ал. 6 ЗМСМА





--------------------------------------------------------------------------------


Производството е по реда на чл. 208 във връзка с чл. 132, ал. 2, т. 5 от АПК.

Образувано е по касационна жалба от общински съвет - Горна Оряховица чрез председателя му - Даниел Георгиев Костадинов против решение № 500 от 12.12.2011 г. на административен съд - Велико Търново. С него е отменено, като незаконосъобразно решение № 923 на Общинския съвет, взето с протокол № 76 от заседание, проведено на 4.10.2011 г. Прави доводи за процесуална недопустимост на решението, като постановено по процесуално недопустима жалба и за неправилност, поради противоречие с материалния закон - отменителни основания по смисъла на чл. 209, т. 2 и 3 от АПК.

Ответната страна изразява становище за неоснователност на жалбата.

Участвалият в настоящото производство прокурор от Върховната административна прокуратура дава заключение за неоснователност на жалбата. Мотивира се, че жалбоподателят в първоинстанционното производство, като заместник-кмет на общината има правен интерес да обжалва решението на общинския съвет, с което за временно изпълняващ длъжността "кмет" е избрано друго лице. Счита, че при разглеждане на спора, съдът правилно е приложил материалния закон, като е отчел нарушение на правилата на чл. 42, ал. 6 и ал. 4 от ЗМСМА.

Касационната жалба е подадена от надлежна страна в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК и е прцесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

Производството пред административния съд е образувано по жалба от Красимир Тодоров Кръстев в качеството му на заместник-кмет на общината против решение № 923 по протокол № 76 от 4.10.2011 г. на общинския съвет. С него на основание чл. 42, ал. 6 във връзка с ал. 4, изр. 2 и 3 от ЗМСМА е избрана за временно изпълняваща длъжността "кмет" на общината Деница Иванова Коева - общински съветник за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Възразил е за допуснати нарушения на материалния закон, определящи, че той следва да бъде избран за временно изпълняващ длъжността. Освен това е посочил, че решението е взето с участието на общинската съветничка Деница Коева, а тя би следвало да не участва в гласуването. На трето място е възразил, че по отношение на нея е налице и несъвместимост, тъй като е собственик и управител на търговско дружество.

От приложената административна преписка и писмените доказателства, представени от страните, съдът е установил, че жалбоподателят е назначен с трудов договор от 30.04.2010 г. за заместник-кмет на общината и е единствен такъв. С решение от 19.09.2011 г. действащият кмет - Йордан Михтиев е регистриран, като кандидат за кмет в изборите за кметове и общински съветници - насрочени за 23.10.2011 г. На 21.09.2011 г., общинският съвет е провел заседание за обсъждане на предложението Красимир Тодоров Кръстев да бъде избран за изпълняващ длъжността, но предложението не е било прието. На свикано извънредно заседание на 4.10.2011 г. са проведени две гласувания във връзка с издигнатите кандидатури на Деница Коева и Красимир Кръстев. При второто поименно гласуване с 18 гласа "за" за временно изпълняваща длъжността е избрана Деница Коева.

Поради възникналия правен спор относно законосъобразността на проведения избор и образуваното дело пред административния съд, областният управител със заповед от 17.10.2011 г. е назначил Деница Иванова Коева за временно изпълняваща длъжността "кмет" на община Горна Оряховица.

При тези данни по делото, съдът на първо място е обсъдил процесуалната допустимост на подадената жалба, с оглед твърденията на административния орган за липса на правен интерес за заместник-кмета от обжалването на решението на общинския съвет. В тази връзка е съобразил, че в хипотезата на чл. 42, ал. 6 от ЗМСМА, право да оспори избора има заместник-кметът с оглед законовата разпоредба, че той се избира за временно изпълняващ длъжността. На второ място, той е участник в развилото се административно правоотношение, тъй като е бил предложен за същата длъжност. Правният му интерес според съда не е погасен след издаване на заповед от областния управител за назначаване на изпълняващ длъжността, както и с избирането на нов кмет след приключване на изборния процес, с оглед законово предоставената възможност на жалбоподателя при отменен административен акт, да предяви иск за обезщетение по реда на чл. 203 и следващите от АПК. Тези три групи доводи са дали основание на съда да счете, че жалбоподателят има правен интерес от оспорване на акта на общинския съвет, поради което жалбата му е процесуално допустима. При разглеждането й по същество е установил допуснато нарушение на правилата на чл. 42, ал. 6 и ал. 4, изр. второ от ЗМСМА, тъй като при наличие на назначен заместник-кмет, за изпълняващ длъжността е избрано друго лице. Нарушението е отчетено от съда, като отменително основание по чл. 146, т. 4 от АПК, поради което оспореният административен акт е отменен, като незаконосъобразен. Така постановеното решение е правилно.

На първо място в касационната жалба се прави довод за процесуална недопустимост на решението, като постановено по процесуално недопустима жалба. В тази връзка се излагат съображения за липса на пряк правен интерес за жалбоподателя - Красимир Тодоров Кръстев от обжалване на акта на общинския съвет. Възражението е неоснователно. Правилни са трите групи съображения, въз основа на които първоинстанционният съд е извел съществуването на правен интерес за оспорващия от провеждане на оспорването. Като единствен заместник-кмет на общината, той има законово право по чл. 42, ал. 4 от ЗМСМА да бъде избран за временно изпълняващ длъжността "кмет" в хипотезата на чл. 42, ал. 6, изречение второ от същия закон. На второ място, той е участник в развилото се административно правоотношение по избора и в това си качество също има право на жалба срещу завършилият го административен акт. На трето място, решаването на въпроса за законосъобразността на решението на съвета има значение по отношение на заместник-кмета и с оглед правната му възможност по чл. 203, ал. 1 от АПК да претендира обезщетение за вреди и задължителната предпоставка за допустимост на иска по чл. 204, ал. 1 от АПК - отмяна на административния акт по съответния ред. Трите самостоятелни основания установяват наличие на пряк и непосредствен интерес от обжалване. Жалбата му е била допустима и като я е разгледал по същество, съдът е постановил допустим съдебен акт. Доводите в касационната жалба за наличие на касационни основания по чл. 209, т. 2 от АПК са неоснователни.

Неоснователни са и възраженията за неправилно прилагане на материалния закон от страна на съда. Правоотношенията в случаите на регистрация на действащия кмет за кандидат в предстоящи избори се регламентират в разпоредбата на чл. 42, ал. 6 от ЗМСМА. В такава ситуация, тя задължава общинския съвет в седмо-дневен срок преди изтичане края на мандата да избере временно изпълняващ длъжността "кмет" до полагане на клетва от новоизбрания такъв. Самият избор следва да се извърши при спазване на условията по чл. 42, ал. 4, изречение второ и трето. Двете изречения уреждат напълно различни хипотези, като разликата се състои в обстоятелството - дали обективно в общината има назначен заместник-кмет? Ако има такъв, се прилага изречение трето - при един заместник-кмет, той се избира за временно изпълняващ длъжността, а при няколко - един от тях се избира за тази длъжност. Едва ако няма назначен заместник-кмет може да се приложи хипотезата на изр. трето - да се избере друго лице за изпълняващ, като предложението за това се прави от общински съветник. В случая е назначен по трудов договор само Красимир Тодоров Кръстев за заместник-кмет, поради което при избора задължително е следвало да се приложат условията на изречение второ, като заместник-кметът се избере за изпълняващ длъжността до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Изборът обаче е проведен при прилагане на условията по изречение трето, без да са налице предпоставките за това. Ето защо решението на общинския съвет е постановено при допуснато нарушение на материалния закон. Като го е отменил, административният съд е постановил правилно решение, което следва да се остави в сила.

Приложеното към касационната жалба решение № 482 от 7.11.2011 г. по адм. дело № 964/2011 г. на административния съд касае друг административен акт, който няма връзка с решението на общинския съвет - предмет на първоинстанционен контрол. Поради това той не рефлектира върху решението, предмет на касационно обжалване и не е относимо към спора.

Водим от гореизложеното и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК, Върховният административен съд, четвърто отделение

РЕШИ:

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 500 от 12.12.2011 г. по адм. дело № 982/2011 г. на административен съд - Велико Търново.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.
8.
za xorata
29.09.2015 20:08:58
0
0
Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г. и бр. 90 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г., доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) (*) Пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно:
1. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) при подаване на оставка чрез председателя на общинския съвет до общинската избирателна комисия;
2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г., изм. - ДВ. бр. 90 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца поради заболяване или при смърт;
3. (доп. - ДВ, бр. 85 от 2000 г.) при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;
4. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) при неизпълнение на задължението по чл. 41, ал. 3;
5. (нова - ДВ, бр. 154 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г.) при извършване на административно-териториални промени, водещи до промяна на постоянния адрес в общината или кметството;
6. (нова - ДВ, бр. 154 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) (*) при извършване на административно-териториални промени, водещи до закриване на общината, района или кметството;
7. (нова - ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г.) при избирането му за народен представител, министър или областен управител, при назначаването му за заместник-министър или заместник областен управител или когато заеме друга длъжност по трудово или служебно правоотношение;
8. (нова - ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) при нарушаване на забраните по чл. 41, ал. 1;
9. (нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец;
10. (нова - ДВ, бр. 42 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2010 г., в сила от 10.12.2010 г.) при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси;
11. (нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) при установяване на неизбираемост.
(2) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Обстоятелствата по ал. 1 се установяват с документи, издадени от компетентните органи. В случаите по ал. 1, т. 1 в тридневен срок от подаването на оставката председателят на общинския съвет я изпраща на общинската избирателна комисия.
(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) В тридневен срок от получаване на документите по ал. 2 общинската избирателна комисия уведомява кмета, който може да направи писмено възражение пред комисията в тридневен срок от уведомяването му. В тридневен срок от изтичане на срока за възражение общинската избирателна комисия приема решение за прекратяване на пълномощията. Решението на общинската избирателна комисия може да бъде оспорвано по реда на чл. 459 от Изборния кодекс. Препис от решението се изпраща на Централната избирателна комисия и на председателя на общинския съвет в тридневен срок от влизането му в сила.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) (*) Когато пълномощията на кмет са прекратени предсрочно, общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. За временно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на района се избира един от заместник-кметовете на общината, съответно на района. Когато няма назначен заместник-кмет, временно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на района се избира по предложение на общински съветник.
(5) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) (*) Когато след прекратяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се произвеждат. В тези случаи общинският съвет избира кмет на общината, кмет на района или кмет на кметството, като за кмет на общината се избира заместник-кмет или общински съветник.
(6) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) (*) Когато кмет на община, кмет на район или кмет на кметство са регистрирани като кандидати за общински съветници или кметове, в 7-дневен срок преди края на мандата общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет на общината, кмет на района или кмет на кметството за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Временно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на района се избира при условията на ал. 4, изречения второ и трето.
(7) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) (*) Когато кмет на община, кмет на район или кмет на кметство не е регистриран като кандидат за общински съветник или кмет, той продължава да изпълнява задълженията си до полагане на клетва от новоизбрания кмет.
(8) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) (*) Временно изпълняващ длъжността кмет на община, кмет на район или кмет на кметство се назначава от областния управител, когато общинският съвет не е приел решение в срока по ал. 6.
(9) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Решенията на общинския съвет по ал. 4, 5 и 6 се
7.
ГЕРБ
29.09.2015 17:29:04
3
4
Хахахааа, искат хем да сме на власт, хем и законите да спазваме.
6.
до авторката
29.09.2015 17:17:42
3
2
Кажи моме орянче ти пита ли бай Вилчо или си измисли статията сама саминка без помощ.
5.
do 2
29.09.2015 17:15:08
7
5
Вярно е прав си. Ако областния познаваше законите нямаше да е областен. В BG за да си на власт трабва да си тъп, неук и грозен.
4.
Шушумиги
29.09.2015 17:02:27
6
14
В тоя Гераманов има нещо недоизказано и неуловимо. Хем е селянин, хем не е. Прави се на интелигентен и уж широкоскроен, а после установяваш, че всичко е било фасада и прах в очите. Елементарен селски тарикат, нищо повече! Също като някое мекотело - лепкав и хлъзгав. Тъкмо си мислиш, че си го уловил и няма къде да ти избяга, а той мигновено приема друга форма и ти се изплъзва от ръцете. И пак ти се усмихва като първата любовница - ни лук ял ни лук мирисал... Пълна мъгла!
3.
DELTAFORCE
29.09.2015 16:55:44
3
13
Комиците - Гихората, Тенекията с пумията и Скумрията стават все по смешни. Натфиз да бяха завършили ама той единия е много прост. Тези комици ли ще стават кметове и съветници, та те се доказаха още преди изборите с измамите си. Ганьовци и за фермери не ставате, а къде се врете!
2.
Иван
29.09.2015 16:53:47
5
8
Срамота! Областния не знае закона. Кмета може да упълномощи свой заместник да го замества, като издаде заповед, в която го упълномощава с някои от своите функции, но не всички. Временно изпълняващ кмет се избира от общинския съвет или ако не избрал, се назначава от областния управител. Само избрания или назначен по този начин временно изпълняващ кмет е легитимния със всички права на кмет.
1.
Германов питал Чолаков...
29.09.2015 16:22:26
1
13
Е, да ама Гихора бил питал върховен съдия и оня му казал друго!...
Пратете ги при мен, аз ще им кажа кой прав и кой крив!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори