×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как бургаските вестници отразиха 9 септември 1944 година (СНИМКИ)


Ето как бургаските вестници отразиха 9 септември 1944 година (СНИМКИ)
На България е дадена възможност от СССР, пише два дни преди 9 септември "Бургаски Фаръ". От следващият брой тонът на вестника става революциеонен
09 Септември 2015, Сряда, 13:40 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

"Хипноза за стихийно избликнала радост", обхванала бургазлии на този ден преди 71 години
Водещите заглавия на двата регионални вестника -“Бургаски Фаръ“ и „Вечерна бургаска поща“ проследяват развитието на войната и информират педантично читателите си през целия август и септември.

На 7 септември „Бургаски Фаръ“ пише: „На България е дадена възможност от СССР“. Друг материал от първа страница информира: „България скъса димпломатическите си отношения с Германия“.

Следващият брой на „Бургаски Фаръ“ е от 12 септември. Двулистникът напоително отразява всеки детайл по навлизането на червената армия в Бургас.

„От 3 дни целият народ е под хипноза на стихийто избликнала радост“, пише вестникът във водещото си заглавие.

„Величествената всенародна манифестация на братски чувства към непобедимата Червена армия и Руския народ. Пътят към мечтаното единство е очертан“, е подзаглавието на основния текст на вестника от 12 септември 1944 година. С революционен патос в текста се отбелязва, че още от ранни зори стотици, а след това и хиляди бургазлии с "червени знамена на братския руски народ", зачакали с цветя на главната улица Освободителите.

„На всяко кътче в града се наблюдаваха сцени, които предизвикваха сълзи. Никога досега не сме били свидетели на толкова сърдечно проявление на братски чувства. Държанието на самите офицери и войници бе сърдечно и непринудено“, описва през погледа си Бургас на 9 септември авторът на материала. Той определя тази дата за „първия ден на народното политическо освобождение“ и продължава в същия дух, цитирайки речите на участниците в митинга. Общоградското събиране е продължало три дни.

На 10 септември на площад „Св.св.Кирил и Методий“ отново имало хилядна демонстрация, става ясно от страниците на „Бургаски Фаръ“. Редът и спокойствието били спазени, изрично се подчертава в последното изречение.

В същия брой е публикувана и заповед на военния комендант на Бургас от 11 септември 1944 година, която налага вечер час от 21 часа и изисква събирането на цялото налично оръжие в Бургас. Забранява се издаването на информация за предвижването на руските войски. Укриването на немски войници се наказва най-жестоко, както и разпространяването на незаконна литература. Създава се квартирно бюро, което има право да изземва домове и настанява руската войска.

Тонът в регионалния печат става все по-радикален в следващите месеци. Особено остър е той от коментарната рубрика. „Отъ кулата на Фаръ“, списвана от автор с псевдоним Фаропазачъ Св. В каре от втора страница на „Бургаски Фаръ“ от 22 септември се призовава „Не разпространявай слухове, не ставай проводник на противонародна пропагадна!“




Това е заповедта на военния комендант на Бургас от 11 септември 1944


На 27 август 1944 година кметът на Бургас Коста Проданов подава оставка


Призив от страниците на "Бургаски Фаръ" от 22 септември 1944 година

В категории: Ретро Флагман


12
Коментара
Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
12
Коментара по темата
12.
за какво говорим
09.09.2015 16:00:06
1
3
квартирно бюро, което има право да изземва домове. Ммммм.....за какво говорим!!!!!!!
11.
H
09.09.2015 15:31:04
0
4
"Дадена възможност" да не ни бомбардират ами да си предадем родината докато те ни грабят

Мръсни изроди. Геноцида им ни уби!!!
10.
д
09.09.2015 15:27:27
2
6
Хората се радвали ме войната свърши дори да беле вляста Френската армия, пак щяха да ликуват. Само че това е пълна измислица. СССР окупира цяла истинна Европа и убива интелигенцията и!!!!!!
9.
George Washington
09.09.2015 15:24:57
3
3
Какво значи "мечтано единство", еба си заучените измислици, това да си един със непознати хора звучи като да си изнасилен!!!!!

Колко са му платили на автора дето викал за руските окупатори. Колко свини????
8.
гошо
09.09.2015 15:21:39
1
4
квартирно бюро, което има право да изземва домове и настанява руската войска???????

Само човека има право ! Има си закон! Това е насилие и окупация! да каже друг военен кой може да живее във неговата къща! Какви сте вие ве цигани!!!!t. Това е престъпление. Това е чиста проба окупаторство!!!! Предатели!!!!!

Затова кмета подава оставка защото знае какви изроди ни окупират и почват да ни грабят!!!!
7.
Холандската Преса
09.09.2015 15:16:09
1
2
Какво значи незаконна литература бе Сталин? Еба си азиатската сган.
6.
Холандската Преса
09.09.2015 15:16:09
1
1
Какво значи незаконна литература бе Сталин? Ебс си азиатската сган.
5.
Холандската Преса
09.09.2015 15:16:06
1
1
Какво значи незаконна литература бе Сталин? Еба си азиатската сган.
4.
Холандската Преса
09.09.2015 15:15:57
0
2
Какво значи незаконна литература бе Сталин? Еба си азиатската сган.
3.
Холандската Преса
09.09.2015 15:15:44
1
3
Какво значи незаконна литература бе Сталин? Ебс си азиатската сган.
2.
Цеца Булгаристан
09.09.2015 15:14:23
2
2
Незаконна литература да се изземе, хахаха типичен стил Сталин, във същото време той убива 26 източно европейци а да не говорим за тайните му договори със Нацистите. Най трагичния факт за това колко Кремъл е крил истината е факта че до днес в Русия не за отворени архивите от по времето на Русо-Турската война да видим какви изроди бяха и тогава и по времето на Втората Война.
1.
"русофил"
09.09.2015 14:21:54
2
13
Защо България е такава, каквато е сега и защо си имаме такива, като тази г-жа Мая Манолова.
Защото, когато цървули дойдат на власт, те се превръщат в ботуши.

Преди 65 години комунистите извършват най-забележителното масово убийство в българската история. В една яма от бомба край софийските гробища са разстреляни 150 души - целия политически елит на Царство България. Убити са Принц Кирил Преславски, ген. Никола Михов, проф. Богдан Филов, всички царски съветници, министрите от правителствата през последните 3 години и народните представители от последните 2 парламента, командирите на всички родове войски и на основните "стратегически" подразделения. Световният учен - хирургът проф. Станишев - един от най-забележителните и високообразовани хора на България - е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада самият той.
Има пряка връзка между това събитие и факта, че българите избраха Димитровград за строеж на века...
Унищожението на държавния политически елит не е само ужасно нехуманно масово убийство. То е преди всичко "програмна" проява, своего рода "манифест" на новата власт. Комунистите са наясно, че за да наложат властта си, трябва преди всичко да потъпчат елита на нацията - всички образовани, знаещи и можещи хора трябва да бъдат смазани, за да могат на тяхно място да виреят примитивните дейци на работническото движение и емигранти от СССР.
Тази политика, започнала зловещо и решително в нощта на 1-ви срещу 2-ри февруари 1945г. се провежда неотклонно в продължение на 45 години. Днес можем да кажем, че комунистите успяха в своята цел.
В продължение на 45 години (а по малко по-различен начин и през следващите 20) българското общество е подложено на обратна селекция. Колкото образованието, средата и произхода на един човек са по-ниски и примитивни, колкото родителите му са по-неграмотни и бедни, колкото по-ниско стои семейството му в социалната стълбица, толкова по-големи са шансовете му да се издигне в социалистическото общество.
От 1 февруари 1945 до 11 ноември 1989 г. биографиите (днешните CV- та) се пишат по един и същи начин:
"... произходжа от бедно работническо семейство..."
"...бедно и многолюдно селско семейство..."
"... родителите му били неграмотни, но природно интелигентни..."
"...били бедни и необразовани, но трудолюбиви хора, които с пот на челото... къшея хляб"
"... израснал в мизерия и немотия..."
В краен случай, ако съвсем нямаш откъде да изнамериш селски корен или пролетарска закалка и ако не се набиваш много на очи, можеш да минеш и с едно:
"... произхожда от малоимотно градско семейство на служещи с прогресивни разбирания..."
По времето на социализма биографията е всичко. От нея зависи дали ще имаш работа, дали ще имаш жилище, дали ще ти позволят да следваш... Биографията се пише от кварталната ОФ организация, която кара местните комунисти да ти напишат "характеристика" - дали семейството ти е враждебно към народната власт, дали ядете в порцеланови чинии, ходите на църква, къпете се и прочие дребнобуржоазни предразсъдъци. Същите тези квартални комунисти, които надничат дали не учиш френски с баба си и не се къпеш прекалено често, за да те изкарат Враг на народа, са онези "редови честни комунисти", които днес се кълнат, че нямат нищо общо с "деформациите" на системата, те били идеалисти...
Веднъж написана, характеристиката те следва по служебен ред през целия ти живот - в гимназията, университета (ако цървулите изобщо ти разрешат да следваш), в работата, независимо каква е тя, в паспортната служба - когато поискаш да излезеш в чужбина, в "Мототехника" - когато решиш да започнеш да чакаш 20 години, за да си купиш Москвич... и в гроба, ако близките ти искат разрешение да бъдеш опят като християнин.
Обратната селекция, налагана от режима, роди държавния култ към простотията и неграмотността.
Онези по-заможни люде, които няма как да се изкарат бедни, гладни и неграмотни, защото всички знаят голямата им къща на главната, започват трескаво да търсят някой далечен роднина, който през следването си бил съквартирант с един ремсист, или по време на стачката на кибритените работници на гара "Костенец" случайно возил в автомобила си бременна родилка - работничка... Ако намерят въпросния епизод, пишат
"... произхожда от богато, НО прогресивно семейство, което подкрепя борбата на работническото движение..."
Обратната селекция е включително и естетическа. Жените не смеят да носят "капели", защото могат да ги обвинят в "битово разложение" или "буржоазен морал". Вместо европейската капела, възпитаничките на колежи носят забрадка като селянки помакини. Прическата е немислима дързост. Мъжете заменят широкополите шапки с работнически каскет. Цилиндрите и фраковете стават реквизит на театрите.
Тези "бившите" хора, които са имали неблагоразумието преди 9 септември да се къпят, да учат, да говорят френски или немски и да лъскат обувките си с вакса, редовно са "профилактирани" от работническо-селската власт. По време на Берлинското въстание, Унгарските събития, Пражката пролет, Полските събития, или просто около посещение на другарите Хрушчов, Брежнев или Ким Ир Сен в България биват прибирани от милицията "за кратка справка", която трае средно 3 години, а за някои е последна...
Когато през 1979 г. група ОФ - деятели с интерес към историята започват бегли опити за развитие на науката "генеалогия", която е свързана с родословни дървета и родова памет, те биват жестоко порицани от ЦК, а в "Работническо дело" излиза статия от Владимир Топенчаров, който ги обвинява в буржоазен реакционизъм. Родословието е вредно за социалистическото общество, защото създава предпоставки за социално разслоение на трудещите се и е опит за преразглеждане на ролята работническо-селската класа.
Няколко поколения българи бяха възпитавани по този начин и в тази среда. Резултатите са налице:
- Днес в България милиони хора съжаляват за съборения мавзолей, защото бил част от историята. Макар и грозна и зловеща част, разположена на централния градски площад.
- Днес България е страна, в която споменатият централен градски площад - между Двореца, Театъра, Банката и Министерството на отбраната е заета от... паркинг.
- Днес в България милиони хора са против махането на паметника на Съветската армия, която окупира страната им, защото бил част от историята. Част от историята - най-страшната, най-високата и видима отвсякъде част, която напълно доминира целия градски пейзаж столицата и се вижда отвсякъде.
- Днес в България 90% от населението се забавлява чрез алкохолизъм под звуците на циганско-турско-индийски ритми със сръбски текст, чалгата.
- Днес в България смятат, че Димитровград е най-забележителният градеж на миналия век.
- Днес в България няма нито едно културно събитие, където да е норма мъжете да носят смокинг, а жените - рокля с гол гръб. Дори и Виенската филхармония да дойде в София, 1/3 от публиката ще приличат на трактористи - по "официален" пуловер и черни маратонки. Днес в България, както и тогава, официалното облекло е само театрален реквизит. В нито една европейска държава няма такава андрешковщина.
- Днес в България огромното мнозинство от хората си мисли, че дрехите служат за да не ходиш гол. Никъде в Европа анцугът не служи за друго, освен за спорт. У нас се ползва като "smart casual"...
- Днешна България гледа на културата, образованието, възпитанието, естетиката, книгите, дрехите, семейната среда по същия начин, както преди 65 години гледаха неграмотните примитиви с шмайзерите - като на "дребнобуржоазни предразсъдъци" - с онова нахитрело презрение, с което влашките циганета в казармата гледат на "вишагите" - и намигат тарикатски с плувнал поглед на малките си очета.
Обратната селекция на победилата простотия продължава да насипва бомбената яма край гробищата. Ден след ден. Един голям Димитровград от 111 000 кв. км...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата
Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Нападението засили опасенията от голям конфликт в Близкия изток Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси  критикувайки неотдавнашните атаки срещу Запорожката АЕЦ Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори