×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кампанията срещу контрабандата се плаща само от "Булгартабак"


Кампанията срещу контрабандата се плаща само от "Булгартабак"
Два месеца аналогична кампания в началото на годината са стрували 1 млн. лв.
04 Септември 2015, Петък, 14:17 ч.
Източник: capital.bg

Финансовото министерство, митниците и тютюнопроизводителите не дават средства, а само подкрепа и име
За втори път тече мащабна рекламна кампания срещу контрабандата на цигари. Официално зад нея застават "Булгартабак", две държавни институции - Министерството на финансите и Агенция "Митници", и две асоциации на производителите на тютюн. Разходът се плаща само от цигарения холдинг. И то щедро, ако се съди по първото издание от началото на годината цената на рекламите е била около 1 млн. лв. за два месеца. Сегашната кампания тече вече две седмици. Различното сега е, че периодът съвпада с предизборна обстановка и се изливат солидни средства към медии. И второ, от миналата седмица вече официално пряко участие в "Булгартабак" има депутатът от ДПС Делян Пеевски. За институциите явно това не променя нищо и съвместният брандинг си остава. Остава си и старият проблем, че под оправданието кампания срещу контрабандата холдингът се рекламира, а това е забранено.

Кой плаща

От Министерството на финансите (МФ) обясниха, че това е втората част от една и съща кампания. Засега не знаят дали ще има още серии, но обясниха, че всеки производител на акцизни стоки, който има желание да прави подобни инициативи, може да разчита на подкрепата на финансовото министерство. Тя ще е единствено имиджова, т.е. чрез предоставяне на името на Министерството на финансите и Агенция "Митници", като за нея не се отпускат никакви бюджетни средства и няма да са отпускат и в бъдеще. От МФ отбелязаха, че не знаят какъв е бюджетът на цялата кампания, защото той се определя от компаниите участници, не са информирани и как се избират медиите, какви суми получава всяка. В случая това е едно дружество - "Булгартабак".

Цветан Филев, председател на "Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010" (част от която е и втората тютюнева организация, сложила името си на рекламите - "Асоциацията на производителите на ориенталски тютюни"), съобщи пред "Капитал", че не са финансирали кампанията, но я подкрепят, защото контрабандата вреди на целия бранш и някои хора си позволяват да продават не само контрабандни цигари, но и нарязан тютюн нелегално.

Държавата е с всеки, който я пожелае

От финансовото министерство допълват, че позицията на министъра по обвиненията в публичното пространство, че държавата подкрепя най-големият представител на сектора, вече е изразена при представянето на първата част от кампанията през януари. Тогава в парламента имаше питане дали държавата подкрепя кампанията и защо.

Горанов обяви пред депутатите, че е готов да даде логото на Министерството на финансите на всяка компания, търгуваща с акцизни стоки, която иска да направи рекламни послания срещу контрабандата. "Ако някой от другите оператори и търговци на акцизни стоки иска да не се съмняваме, да не го упрекваме, че участва в контрабандни схеми, да бъде добър да направи и да участва в рекламна кампания срещу контрабандата. Държавата е срещу контрабандата и е готова да застане с името на всички свои органи, че е също срещу контрабандата. Който иска да подпомогне държавата с рекламен бюджет срещу контрабандата, ще го брандираме. Ще напишем: "Република България и "Лукойл" са срещу контрабандата", "Република България и "Булгартабак" са срещу контрабандата", Република България и всеки, който иска да търгува с акцизни стоки, са срещу контрабандата", каза тогава Горанов.

Първата кампания на "Булгартабак" само за преса и телевизия, без билбордове и интернет, беше на стойност 1.069 млн. лв. на база официално действащи рекламни тарифи на съответните медии - бруто, без отчитане на отстъпки по данни на "Би медия консултант". Втората вероятно е с подобен бюджет, но от цигарения холдинг не отговориха на поставените въпроси.

За вносителите - само митниците

Всъщност първата по време кампания за борба с контрабандата на цигари не беше подкрепена директно от финансовото министерство, независимо от ентусиазма му да раздава логото на ведомството си. Тя се случи през декември 2014 г. и беше с логата на Агенция "Митници", Министерството на вътрешните работи и Центъра за изследване на демокрацията и се организираше от инициативата "Срещу незаконната търговия", в която влизат българските представителства на чуждестранните цигарени концерни – Philip Morris, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco, British American Tobacco и "Булгартабак". В рекламите, които сравняваха нелегалната търговия с цигари с трафика на хора и оръжие, обаче никъде не се виждаха логата на производителите. Бюджетът й беше от 100 хил. лв. – по 20 хил. от всяка компания, а в края "Булгартабак", която участваше в инициативата, започна своя собствена кампания.

Представители на компании от инициативата казаха пред "Капитал", че не са търсили директно подкрепа от финансовото министерство, тъй като изобщо не са очаквали, че могат да я получат. Освен това агенция "Митници", която е на пряко подчинение на министъра и с която работят отдавна, е издействала съгласие да ги подкрепи и явно министърът е преценил, че това е напълно достатъчно през декември 2014 г. Първият етап на кампанията на "Булгартабак" започна месец по-късно.

Какви са проблемите

Първият въпрос е свързан с партньорството - нормално ли е държавата да застава редом с компания от сектора, която е с неизвестен офшорен мажоритарен акционер (макар и посочен поименно от Цветан Василев), а сега и с пряко участие на депутат от ДПС и вече отрито медиен собственик.
Вторият въпрос е, че с реклама контрабанда няма как да се пребори. Ролята е на държавата, която да контролира безкомпромисно производители и вносители. И не на последно място стои въпросът колко законна е рекламата. В първия епизод Националният съвет по саморегулация препоръча на "Булгартабак" да преустанови кампанията си заради жалби, че по този начин се намира дупка в закона, който забранява рекламата на цигари и производители на тютюневи изделия освен на билбордове и на местата за продажба, а също така се внушава, че колкото повече се пуши, ще има толкова повече пари за детски градини и пенсии на възрастните. Сега посланието е аналогично - пушете, за да има пътища.

В категории: Политика


2
Коментара
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
2
Коментара по темата
2.
se1
04.09.2015 12:53:44
1
3
Дилянтабак плаща! Купувайте контрабанда и свивайте тютюни. Стига сте пълнили гушата на този нерез ненаяден.
1.
Булгарсмок
04.09.2015 11:43:14
1
6
Българина не търси качество а търси вариант с който да задоволи нуждите си с минимален разход,така че господа управници на Булгартабак предложете евтини цигара с по ниско качество на по ниска цена като например крайна цена 3,50 лв и рязко ще намалее контрабандата :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори