×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Паметник на митичния Вълчан войвода се извиси в Балкана


01 Септември 2015, Вторник, 09:45 ч.
Източник: kmeta.bg

Статуята от дялан камък ще напомня за митичния странджатски хайдутин
Показен урок по родолюбие и българщина бе откриването на първия и единствен паметник на легендарния войвода и боец за народна свобода - Вълчан войвода.

Стотици хора се стекоха в събота сутринта към Вълчова поляна над язовир „Йовковци”, на която на равното и най-високо място се извисява в цял ръст от бял камък неустрашимият хайдутин. Едва ли по земите български – от Тимок до Тулча и от Македония до Цариград, където е действала четата му, би се намерило по-живописно място за подобен монумент. Докъдето взорът стига все гори и планини, синьо небе и водна шир. На стотина метра от паметника вековен дъб хвърля сянка върху старо черковище, а на броени стъпки до него е издигнат от същите благодетели параклисът „Света Петка”. Паметникът е дело на скулптурите Димо Бойчев и Владо Мъников, правен в продължение на година в столицата.

„Само за това, че е отдал сили за свободата и е бил готов да плати за нея е достатъчно подвигът на Вълчан войвода да бъде увековечен. Особено ценно е, когато за своята идея срещнеш съмишленици и те я приемат като свой дълг” – каза родолюбивият българин с родови корени от Раювци, с чиито средства е сътворено това добро дело.

Заедно с еленския кмет инж. Дилян Млъзев откриха паметника, а десетки спомоществователи, дарители и помагачи от България, Сърбия и Румъния бяха удостоени с грамоти. С благодарствени думи се обърна и зам.председателят на Народното събрания Явор Нотев, който също взе участие в тържествената церемония. Тя започна с молебен, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий и еленски свещеници. Родопски гайди огласиха простора. Неземната Валя Балканска и нейните гайдари подеха песента за Делю хайдутин.

Село Вълчовци, Вълчовата поляна, река Вълчана са все места в Еленския балкан, свързани с името на войводата. След провала на Странджанския заговор през 1810 година той се оттегля в Еленския балкан. Към него се присъединява с четата си поп Мартин от Разпоповци, просветен за времето човек, който става пръв негов довереник.

За истините и легендите за Вълчан войвода говори известният актьор Краси Радков, а интересни факти от живота му разказа писателят Васил Гинев, който издаде наскоро двутомникът „Вълчан войвода – златният бог на България”. Авторът е потомък на един от най-приближените до войводата хора и последен жив участник – Михо Кафталията.

Вълчан е един от най-известните български хайдути, отдал 80 години от живота си на хайдутството. Името му е познато в Странджа, Стара планина и Родопите. Роден е на 7 януари 1775 г. в с. Копан, Одринска Тракия. Едва 17-годишен убива ага, посегнал на сестра му и се налага да забегне. Отдава се на пиратство, но след разбиване на групата заедно с гърка Ставрус купуват къща до султанския дворец в Цариград. По-късно отскачат до Българско. Край Троян откриват златен римски рудник – съкровище, достатъчно да устроят живота си охолно. Поне такова било намерението на Ставрус, заради което Вълчан го убива. Други мисли имал в главата си той – да събере дружина, с която да защитава робите и онеправданите, да събира имане за освободителната борба. Издигнал се до главен български войвода, имал знаме от син атлаз със златен рис всяка година правел сбор на всички воеводи и хайдути в България в местността Станчов полугар до Троян, където събирали пари за челядта на пострадалите си другари и за освобождението на страната.

Вълчан имал помощник – Емин ага, който се издигнал до секретар на султана. Той го осведомявал за движението на хазните. Войводата залавя и група италиански професори, търсещи със съглашението на султана съкровища по нашите земи по стари римски карти. Записано е, че той изпраща пратеници при руския цар през пролетта на 1812 г. с искане да започне война с Турция, като заявява готовност да заплати цялото „мурабе”, заплатите на войниците, пенсиите на вдовиците и децата, боеприпасите на солдатите. Цар Александър I изпраща делегати, които се убеждават в истинността на твърдението. Но в същото време Наполеон обявява война на Русия и военните действия около Дунав, станали невъзможни.

На 10 май 1829 г. Вълчан войвода се среща лично с адмирал Грейк, а след това с генерал Дибич на кораба „Париж” край Созопол. Войводата поставя същите условия, но на втората среща генерал Дибич отказва, като заявява, че не може да продължи войната с Турция.

Всичко, което Вълчан войвода е намерил и отвоювал е било с идеята за освобождението на България. Изпраща 800 българи да се учат в странство, които после да помагат за въздигането на държвата. Той спонсорира братята Христо и Евлоги Георгиеви за учение и бизнес. Чрез тях дава парите за построяване на „голямото” училище в България –Софийският университет.

Вълчан войвода, чийто живот е обвит в легенди и е оставен встрани от признатите поборници, дочаква освобождението на България. Умира на 104 години, на 23 март 1879 година.

С възстановка на клуб „Традиция” от Варна и топовни изстрели завърши тържественото откриване на паметника, пред който положиха венци и цветя. Неустрашимият хайдутин остава завинаги на Вълчова поляна с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор. Нему принадлежат думите: „Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците!”

В категории: Малко Търново


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
TY45
03.09.2015 11:48:43
0
5
ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА НЕ Е ЗА ВСЕКИ,АКО НАШИТЕ УПРАВНИЦИ БЯХА ПО- УМНИ КАТО БАЙ ВЪЛЧАН И НЕ БЯХА БЪЛГАРОФОБИ И НЕ ПОКАЗВАТ ТАКА ЯСНО ЧУЖДОФИЛСТВОТО СИ,СЕГА БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е ДРУГА.E заради подобни кретени живеем като във вицовете
2.
Николай Георгиев
01.09.2015 22:32:39
2
3
"Издигнал се до главен български войвода..."
Колеги, може ли да посочите историческия източник, в който е посочен този "факт"?
Само по себе си, подобно твърдение е абсурдно дори и за хора, които са бегло запознати с българската история.
1.
илиев пешо
01.09.2015 16:56:43
0
2
браво` само не разбрах що е в глупустите за търново.Съвсем скоро стадото ще разбере какво са му подготвили:))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори