×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

МБАЛ „Дева Мария“ постига немислими неща за бургаското здравеопазване


МБАЛ „Дева Мария“ постига немислими неща за бургаското здравеопазване
Основателят на МБАЛ "Дева Мария" Семир Абу Мелих вече е разговарял с европейски специалисти, които ще работят в болницата близо година, за да обучават лекарите
30 Август 2015, Неделя, 13:47 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка и видео: Иван КОЛЕВ

Доверието малко по-малко се завръща, презумпцията, че докторите тук не стават, се променя

За шест години МБАЛ „Дева Мария“ се превърна в една от най-динамично развиващите се болници в страната. Статистиката показва, че през здравното отделение са преминали над 1,5 млн.пациенти. Разбивката по градове пък сочи, че 50% от тях са от Бургас, а останалите от Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, голям е и броят на пациенти от Пловдив, Варна, София, даже Благоевград, Видин, Силистра и Разград. Това е ясен показател, че МБАЛ „Дева Мария“ не  само спря лутането на бургазлии до София и Пловдив за качествени здравни грижи, но и спечели доверието на много пациенти от други области в страната. С основателя на МБАЛ „Дева Мария“ Семир Абу Мелих разговаряхме за перспективите пред болницата и бъдещите инвестиции, които ще утвърдят здравното заведение като национален лидер и смел иноватор.

-Г-н Абу Мелих, спечелихте Международна звезда за лидер в качеството – награда, която не се дава на всеки. Връчва се от лидери на лидери и доколкото ми е известно вие сте единствените през тази година в България. Не може този факт да не ви прави горд.

-Да, разбира се, но заслугата не е моя, а на целия екип на МБАЛ „Дева Мария“. Не само за тази награда, а за всички останали. Те са за хората, които работят в тази болница.  А Международната звезда за лидер в качеството е един от най-големите призове, които сме получавали. Тя се присъди само на три компании в Европа през тази година и ние бяхме една от тях. Без да се натискаме. Оцениха, че работим правилно и управляваме качествено.

-Анонсирахте изключително сериозна инвестиция – над 50 млн.лв. в отделенията по онкология и трансплантология. Кога ще започнете изпълнението на проекта?

-Съвсем скоро. Двете отделение ще заработят в края на следващата година. Онкологичното ще е в съседната на МБАЛ „Дева Мария“ сграда, която ще има топла връзка с настоящата. А що се касае до центъра по трансплантации, той ще е първият частен такъв. Няма досега частен такъв. Защо? Защото тази дейност е на загуба и от нея не се печели. Но ние го правим, защото това е върхът в медицината и показател какво може да правят твоите хора.

-А ще успеете ли да привлечете специалисти, предвид факта, че в сектор „Здравеопазване“ като цяло липсват кадри?

-Ще успеем. Не се притеснявам ни най-малко, защото имаме листа на чакащи лекари, които искат да започнат работа в МБАЛ „Дева Мария“. Ние сме като всяка голяма компания – грижим се за специалистите си. Гледаме те да са добре, да получават добри възнаграждения за труда си, влизаме им в положение и за най-дребните детайли ежедневието им. Опитваме се да ги насърчаваме като ум, като мисъл. Пращаме ги на курсове за наша сметка. И накрая, нашите лекари няма как да са недоловни, а след като го споделят със своите колеги – и те проявяват желание да работят при нас. Заради това имаме листа на чакащи лекари – те са си подали молбите и чакат, но няма къде да ги сложим. От две години не сме имали проблем с медицинските кадри.  Проблемът е другият – не бройките, а ноу-хау технологията. Опитваме се да сме в крак с тенденциите. За тази цел ние се уговорихме с няколко европейски специалисти, които ще дойдат тук и ще останат около година в МБАЛ „Дева Мария“, за да предадат разработеното ноу-хау и помогнат на нашите лекари.

-Звучите изключително амбициозно, но много хора все още нямат доверие на бургаското здравеопазване.

-Да, така е. Медицината в Бургас, се славеше с много лошо име. Факт! Никой не може да го отрече. Но за ваша информация призът - „Най-добър град за живеене“ е по точкова система. Може да видите как станахме "Най-добрият град за живеене". Благодарение на кои точки и показатели. Ще звучи хвалебствено, ако кажа, че приносът на МБАЛ „Дева Мария“ е огромен. В тази малка болница, която се отвори много трудно, се разви истинско чувство за принадлежност към града и се събраха и отгледаха качествени специалисти. Имаме хора хабилитирани на територията на болницата. Още не са взели доцентски титли, защото няма свободно място в университета. Това са научни трудове написани по време на работата им в болницата. МБАЛ „Дева Мария“ се представя на световни и национални конгреси – в съдова хирургия, гинекология. Показват се операции направени тук в Бургас. Разберете – в този бранш, това нещо в последните 20 години беше мечта. Сън! Друг пример ще ви дам. Преди 3-4 години ние в Бургас дори не можехме да си помислим да имаме неонатолог със специалност. Откогато се помня аз така е било. Когато навремето ги събрах моите хора и им каза: „Неонатологично отделение ще стане трето ниво и ще обучава и специализанти“. Персоналът се подхилваше. Знаете ли защо? Защото, за да стане база за специализанти ти трябва не един, а четири неонатолога със специалност. Ние един не можехме да намерим в града, а какво остава за четири. Обаче успяхме. Привлякохме хора отвън. И днес в Бургас има неонатологично отделение и база за обучение и специализанти. Нещо, което софийските болници скърцат със зъби за него. И то под ръководството на проф. Кръстева от Пловдив. Но кой му пука затова. Не е Морската градина да отидеш да му се радваш. Само като имаш зор идваш и тогава се разбира кое кое е. Това е дейността на тази болница. Искрено се надявам да продължи по този начин. За мой огромен късмет и на семейството ми попаднахме на уникален ръководен кадър в лицето на д-р Даниела Георгиева, която пое болницата по същия път и я управлява така, както аз го правих преди да изляза от управлението.

-Споменахте Неонатологичното отделение. Факт е, че то се утвърди като най-доброто в Югоизточна България. Също така е факт, че АГ отделението спря потока на бургазлийки, раждащи в Ямбол, Сливен, София.

-Доверието малко по малко да започне да се възвръща. Презумпцията, че докторите тук не стават трябва да се промени. То почна, но все още не е стигнало моето разбиране. Не съм съгласен Варна да ни бие в този отрасъл, защото аз знам какви са показателите, но репутацията е проблем и тя не се чисти току така. 20 години е трупано. Заради това малко по-малко. Дестинацията МБАЛ „Дева Мария“ стана сериозна дестинация. Имаш сериозен проблем – отиваш там. Не е заради хубави стени, чистия под и лъскава фасада.

-Привлякохте обществения интерес с анонса за отделението по диагностика – д-р Хаус. Кога той ще заработи в МБАЛ „Дева Мария“?

-Амбицията на главния лекар д-р Даниела Георгиева е това да стане до 2 месеца. Наумила си е да го направи – и го прави. Стягат екип, който да се занимава само с диагностика на неразрешени случаи. Знаете, че това е много скъпо мероприятие. Наемаш 5-6 специалисти и им плащаш сериозно. Такова звено ще започне да привлича от цялата страна пациенти, които се лутат по болниците. Той ще заработи, защото имаме техниката и мозъците. Това е духът на тази болница и не се пестят пари за лечение.

-Г-н Абу Мелих, ще успеете ли да разбиете монопола на Здравната каса и да се създаде т.нар.втори стълб, нещо, за което вие работите като депутат повече от две години.

-Сегашната здравна система е абсурдна. Пациентът представлява една лична карта и нищо друго. Всичко останало е извън темата здравеопазване. Нашите лекари се превърнаха в писари, спазващи някакви правила с точки и запетаи, написани от чиновници. А този, който е дошъл и има проблем - не е темата. Българинът трябва да има правота да избира на кой да си даде парите за здраве. Заради това болниците нямат нужда да има точна диагностика. Те тъй или иначе ще си вземат парите. От какъв зор да влагам стотици хиляди лева в кадри, след като резултатът ще е същият. Системата в момента пречи на подобен тип инвестиции, но въпреки това ще го направим. Радвам на далновидното мислене на д-р Георгиева, която инициира създаването на звеното по диагностика. Ние ще имаме подобно звено, то няма да е финансирано от здравни пътеки. Ще е безплатно. Няма да излиза човек, който да няма точна диагноза. Може да сме в Бургас, може да сме регионална болница, но виждаме в перспектива.




Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
България Всички новини
ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори