×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте хорото на смъртта и отговора на въпроса кой уби Г. Илиев, Фатик и Мето Илиенски


Вижте хорото на смъртта и отговора на въпроса кой уби Г. Илиев, Фатик и Мето Илиенски
"Хорото на смъртта": Георги Илиев (вторият отляво), Фатик, Мето Илиенски и тримата убити
30 Август 2015, Неделя, 15:44 ч.
Източник: Frognews.bg

Една снимка на няколко от най-известните имена от ъндърграунда разбуни духовете тези дни. На нея Георги Илиев, Филип Найденов - Фатик, Мето Илиенски и Михаил Младжов играят хоро. Кръшният танц на видните босове е по време на сватбата на Илиенски. Жени се за любимата си Яна.

10 години по-късно трима от мъжете, хванали се на хорото не са между живите. Досега МВР, службите и прокуратурата не са разкрили нито едно от тези знакови убийства.

Скоро ще разкрием убийците на Георги Илиев. Това го чуваме години наред от поне четирима министри и главни секретари на вътрешните работи. С подобни обещания са изкарвали част от мандатите си. Не, че ги е грижа кой и защо е гръмнал босовете от рядката фотография, а защото става дума за няколко от знаковите убийства на прехода.

Мето Илиенски изчезва през 2003 г. Оставя си мобилните телефони в къщи, тръгва по риза и повече не се връща. Обвиняван е от МВР и службите във всякакви грехове. Името му е замесвано в наркотрафик, незаконни сделки, дори в убийства. Нито едно от тези твърдения обаче не е стигнало дори до повдигане на обвинения. За съд да не говорим.

Знае се със сигурност, че Методи Методиев - Мето Илиенски е притежавал две фирми -”Андромеда-96″ и “Мина – 2002″. Първата е с предмет на дейност производството на стоки за масово потребление, на хранителни и селскостопански продукти, откриване на магазини и външнотърговска дейност, а така също и хотелиерство и ресторантьорство. Втората фирма се занимава с търговия на дребно.

Няколко години след изчеването му, съпругата му Яна успява да получи акт за смърт, което по същество спира по-нататъшно издирване на Мето. Ако въобще някой го е издирвал. Яна поема и двете фирми. Плюс Авангард 2003-БГ“ ООД и семейният апартамент в столичния кв. "Бояна". До навършване на пълнолетие на 10-годишната им дъщеря Мина, вдовицата ще се разпорежда еднолично с банковите сметки и имущество на потъналия вдън земя Илиенски. Според някои публикации приживе той притежавал 60 млн. евро.

През 2004-та г. Яна се дипломира в специалността „Туризъм“ в Нов български университет. Отваря бутик близо до църквата "Св. Георги" до Петте кюшета, в близост до магазина на Вилиана Христодолу – вдовицата на Иван Тодоров - Доктора.

Илиенски е жив, работи за американци

Стотици публикации переодично обявяват Мето Илиенски за жив. Бил ту в Южна Африка, ту в САЩ или някъде другаде. Според някои автори си е идвал нелегално в България и се обаждал на семейството си от телефон с американски номер. Да изчезне му помогнали американските тайни служби и по-конкретно ДЕА, която е специализирана по борба с наркотрафика. Под тяхна опека му били направени няколко пластични операции, след които никой не можел да го познае. Тествали го в центъра на София, където се разхождал няколко часа, но никой не му обърнал внимание. Това станало през 2005 г.

Както обикновено митовете са повече, а истината май никой не се интересува. Така е удобно и на МВР, което така и не успява да пласира нещо сериозно по повод Илиенски.

Затова продължават и слуховете. Георги Илиев бил поръчал Илиенски. Излиза, че след като са играли хоро, единият е наредил да убият другия. Не, че не е възможно, но би трябвало поне една от тези истории да е подкрепена с факти, за да се приеме сериозно.

МВР се хвали, но резултат - никакъв

Например главният секретар на МВР при управлението на ДПС и БСП през 2013 г. Светлозар Лазаров заявява, че е поставена задача да се работи много активно по т. нар. знакови убийства. На Георги Илиев, на Филип Найденов - Фатик, както и по изчезването на Мето Илиенски. Той е поредният шеф от МВР, който се опитва да гради имидж върху големите "мокри поръчки". Зареждат се акции със звучни имена - "Килърите" 2,3,4... Всички те се оказват много шум за нищо.

Същият главен секретар така и не си призна, че е работил за един от подземните босове - именно за Мето Илиенски. И е бил в близки отношения с него. Не го призна до края на недългото си пребиваване като главен секретар, но запознати твърдят, че има снимки, които доказват подобно твърдение.

МВР пусна и доста сензационни разкрития, които за кратко привлякоха вниманието. Например, че Райко Арараски - Райко Кръвта, чакал над 3 часа сгоден момент да гръмне Големия - Георги Илиев. Версията е пласирана чрез приближени до управлението медии след арестите на пернишката банда, станала популярна като "Килърите 3". Неин тартор бил бащата на Кръвта - Васил Станков. Според разследваната хипотеза точно убитият пернишки наркобос е убил Жоро Илиев на 25 август 2005 година. Според криминалистите убиецът е бил толкова уверен, че ще се отърве от бъдещо разследване, че освен угарките, оставя на мястото спортната карабина 22-ри калибър "Анщуц", лазерна оптика, германско производство.

"Стрелецът е чакал мишената си още от самото начало на мача от евротурнирите между "Локомотив" (Пловдив) и ОФК "Београд". Най-вероятно той е знаел, че след мача Георги Илиев ще тръгне към Слънчев бряг. Подозирал е, че ако "Локо" започне да губи в резултата, Главния може и да си тръгне по-рано", твърдят анонимни представители на МВР. "Локомотив" обаче побеждава с 1:0. Георги Илиев гледа мача докрай, след това отива в съблекалнята да поздрави играчите и голмайстора Методи Стойнев и дори пие с тях шампанско.

Остава на стадион "Лазур" до 22,45 ч и тръгва към "Буда бар", част от комплекса "Мултиплейс". Там сяда в сепаре на терасата с изглед към улицата, което е любимото му място. Около 22,27 часа телефонът му звъни. Илиев става прав, за да разговаря, след това се връща към мястото си. В момента, когато понечва да седне, той се полуобръща на юг. Точно в този момент е прострелян смъртоносно с един-единствен куршум, разказват следователи. Куршумът попада на два пръста над гръдната кост.

Тялото на Илиев пада с глава на север, макар куршумът да идва от изток. Именно това разминаване обърква разследващите. Цели 48 часа те си мислят, че куршумът е пратен от горичката встрани от заведението. Движението при сядането пък води до хипотезата, че килърът е бил на по-високо място. Затова по-късно се появяват предположения, че е стреляно от високите етажи на хотел "Тракия" или на по-близкия - "Хризантема".

Напук на очакванията се оказва, че прякото разстояние от плета до мястото на Георги Илиев е около 50 метра. С лазерната оптика, използвана от убиеца, да простреляш Главния не е била толкова сериозна задача. Въпреки това, когато на 4 септември на брега на Варненския залив е изхвърлен труп на мъж с отрязани пръсти, версиите бързо се пренасочват към наемен убиец, който е убит веднага след разстрела на Илиев.

Тялото на предполагаемия наемник е увито 6-7 пъти във верига, която е закрепена около кръста с болтове. В нея е сложен и 50-килограмов камък. Лицето е обезобразено, а заради липса на пръсти не могат да се вземат отпечатъци. ДНК профилът, извлечен от трупа, не съвпада с нито един от профилите в базата данни на МВР. Предполага се, че става дума за руснак.

На 12 октомври същата година в Перник е убит Райко Кръвта. Тогава разследващите правят нова връзка. Появява се твърдението, че перничанинът може да е поръчал Георги Илиев, а физическият убиец да е намереният на брега мъж. По-късно човек от подземния свят подхвърля на МВР версията, че това е 33-годишният украинец Олег Ищенко.

Още през 2007 г. делото за разстрела на Георги Илиев е възобновено. Дори и след 20 съдебни експертизи обаче, доказателствата така и не стигнаха, за да се изготви обвинителен акт. През годините се лансират и версии, че Георги Илиев е убит от конкурентите от СИК, като поръчката е минала през изчезналия по-късно благоевградчанин Кирил Цветанов-Буята. Била използвана същата схема - със същите поръчители и посредници, както и при разстрела на банкера Емил Кюлев на 26 октомври 2005 г. Това става 3 месеца след убийството на Георги Илиев.

Така убийството на Георги Илиев остава в полицейските папки най-вече с приликите с разстрела на Илия Павлов през 2003 г. И двете убийства са извършени от разстояние 40-50 метра, и след двете бяха намерени трупове уж на наемници. Ден след разстрела на Павлов бе убит молдовецът Степан Рибаков, а дни след екзекуцията на Големия изскочи трупът на украинеца.

Убитият радиоводещ Боби Цаков пък имаше своя версия: твърдеше, че Мето Илиенски е поръчал убийството на Георги Илиев. Твърдеше още, че Георги Илиев пък е поръчал убийството на Косьо Самоковеца в Амстердам.

От Големия до Малкия Фатик през Тодор Живков...

Третият мъртъв от хорото на сватбата на Илиенски е Филип Найденов - Фатик. Бащата на Фатик - Исмет Тюркмен Шабан е доста популярен в бизнес средите още през 80-те години, по време на соца. Сириец по произход, той пристига в България през 60-те години, след като вече има издадена смъртна присъда в Турция по обвинения за различни престъпления, между които и трафик на наркотици.

Исмет Шабан успява да завърже приятелства сред политическия елит на страната, включително и със семейството на Тодор Живков. Включва се в организирането на контрабандни канали, които по онова време са под ръководството на МВР и Държавна сигурност. Изнасят се забранени стоки, най-вече оръжие. За заслуги в тази област Шабан дори е награден с орден “Кирил и Методий” I степен.

Твърди се, че Големият Фатик прокарва в България производството на каптагон (синтетичен наркотик от групата на амфетамините) и посредничи при големи сделки с Близкия изток. Обществена тайна са големите количества наркотици, произвеждани под покровителството на държавата и по-точно на лицата представляващи нейните органи. Това доказва доклад на специална група от МВР, написан през 1991 г.

Големият Фатик умира от панкреатит през 1998 г., а бизнесът му е наследен от сина му. Името Филип Димитров Найденов, както се нарича по паспорт Фатик, е знак на благодарност и уважение към бащата на Илия Павлов – Павел Найденов. Със шефа на Мултигруп двамата са били в близки отношения, както и с починалия от рак собственик на “Мобилтел” - Владимир Грашнов.

Твърди се, че Иван Тодоров-Доктора е ученик именно на фамилията Шабан. При тях усвоява тънкостите на контрабандата, която развива под "чадъра" на не една и две политически сили.

Фатик е имал дялове от “Унисон” – фирмата на убития през 1997 г. Емил Димитров-Макарона.

Според запознати основния му бизнес е бил с трафик на луксозни автомобили. Колите тръгвали от Италия под контрола на мафията и пристигали тук, като по-голямата част продължава за Русия и Близкия изток. 

След 1990 г. Фатик успял да вкара повече от 50 000 луксозни коли. Васил Илиев е застрелян в Мерцедес-а , който купил на същия ден от “Бабата”. Мерцедесите на Константин Димитров – Самоковеца са купувани от същото място – за по 1000 лева. 

Името на бизнесмена се свързва и с трафик на наркотици и контрабанда.

Затова и след убийството му главният секретар на МВР  по онова време ген. Бойко Борисов обявява трите основни мотива на убийството, по които работи следствието: лични, контрабанда и трафик на крадени коли.  С това ролята на МВР сякаш се изчерпва. Оттам насетне не следват никакви разкрития.

Периодично обаче МВР се активира за пред публиката. Задържани са шестима заподозряни след ДНК тест на следи в опожарения Фолксваген Голф, с който са пътували атентаторите: Йосиф Йосифов – Йоско, Асен Петров – Шаки, Стефан и Даниел Георгиеви, Ивайло Симеонов и Борис Арсов - Арчо. Впоследствие са освободени с мярка за неотклонение – парична гаранция. Доказателствата или липсват или са доста оскъдни.

На 19 август 2003 г. около 11.30 часа сутринта сребрист мерцедес S600 с регистрационен номер BB FN 888  (BB- от baba, в превод от турски “баща” , F – Фатик N- Найденов), идващ от Бояна по бул. България, пътуващ за хотел Хилтън, спира на кръстовището с бул. "Гоце Делчев" на червен светофар. В този момент по диагонал отдясно набива спирачки Фолскваген Голф със затъмнени стъкла. От него изкачат двойка маскирани мъже и откриват стрелба с автомати АК-47, като единия започва да стреля по задното стъкло на лимузината, а другият надупчва цялата й дясна страна. Някои от свидетелите твърдят, че стрелецът е бил един. Целта на атентаторите е седналият на задната дясна седалка Филип Найденов - Малкия Фатик.

Румен Желязков – Жабока, шофьорът на Фатик, запазил самообладание, дал газ по бул. "Гоце Делчев" към ВМА. След минути пристигнали, но Фатик вече е мъртъв.

Две години по-късно, на 15 април в с. Душинки, Брезник е намерен трупът на бившия борец, с куршум в слепоочието и пистолет “Парабел” в ръката. Основната версия за смъртта е самоубийство. Но мнозина не вярват в нея.

Такава е съдбата на тримата големи от снимката "Хорото на смъртта"



Любопитен епизод е шамарът, който Георги Илиев удря на соственика на "Биад" Слави Бинев. Медиите пишат: "Мутри се биха". След време Илиев е убит, а Бинев се включва в политиката, става дори евродепутат от "Атака", а в момента е депутат в редиците на Патриотичния фронт.

Интересно е и друго: защо МВР, службите и прокуратурата не успяват да разкрият нито едно от т.нар. знакови убийства? Толкова ли са безпомощни? Според чуждестранни експерти, в страна като България, с малко население, не е толкова трудно да се стесни кръгът и да се открият извършителите и поръчителите на тези публични екзекуции. Това обаче не става.

Основната причина, разбира се, е обвързаността на жертвите с хора от политическия елит. Не е тайна, че за да въртят своя легален и нелегален бизнес, босовете от ъндърграунда трябва да имат закрилата на партийни централи и хора от управлението. Имат го.

Това навежда на мисълта, че е много вероятно точно политици да са поръчвали смъртта им, когато вече не са били нужни. Щом ги няма "героите" няма и кой да проговори и да издаде мръсните тайни за прехода и политиците, които го извършиха. Няма човек, няма проблем, обичал да казва бащата на народите ЙосифВисарионович. Изглежда тази мисъл все още важи в България.

В управленските структури на МВР и службите са работили немалко хора, свързани с Георги Илиев, Мето Илиенски и Фатик. Те също нямат полза от разкриване на истината за убийствата.  Разплитането на подобни заговори би доказало пред Европа, че в България от десетилетия управлява политико-криминална мафия, която създава своите "офицери" в средите на подземния свят, а след това ги премахва. И много други неудобни истини биха излезли...

Послучай 10-годишнината от убийството на Георги Илиев в родния му Кюстендил се провел възпоменателен турнир по футбол. Участниците в турнира носели фаелки с лика на Големия. Присъствали известни спортисти, треньори и съдии, както и приятели и бизнесмени. Някои от тези хора приемат убитите знакови лица от ъндърграунда за герои.

В категории: Крими


2
Коментара
Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
2
Коментара по темата
2.
Касабова
30.08.2015 17:47:22
1
21
Аз съм правила свирки на всички тези гангстери!
1.
Koki
30.08.2015 16:01:53
0
8
Чудесна статия на прехода. Сега напишете и зА контрабандата на сухо мляко от украйна ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Състав от общо 36 полицаи ще се грижат за спокойствието и сигурността в общината Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори