×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къпането в Черно море стана като руска рулетка


Къпането в Черно море стана като руска рулетка
Затварянето на плажа в Лозенец само удари камбаната
27 Август 2015, Четвъртък, 14:44 ч.
Автор: Здравко САПУНДЖИЕВ, в. "Стандарт"

От чревни инфекции до дизентерия и хепатит ни дебнат във водата


Къпането в родното море все повече заприличва на руска рулетка, алармират лекари. Затварянето на плажа в Лозенец само удари камбаната.

Дизентерия, хепатит А и чревни инфекции. Това са една нищожна част от диагнозите, които човек може да си навлече само с едно цамбурване в морските вълни в някой от курортите ни.

Край любимия на родните гъзари Лозенец здравните инспектори засякоха изобилие от бактерията ешерихия коли. Причината е ясна. В морето се вливат фекални води, и то в такива количества, че солената вода е безсилна пред бактериите.

30-годишната пречиствателна станция край Лозенец просто вече не върши работа.
Всички го знаят от години, но си траят. Затова и всеки летовник там рискува да получи за спомен стомашно разстройство, гадене и повръщане.

Подобни преживявания грозят и плажуващите в къмпинг "Каваци" край Созопол. Пречиствателната станция там се оказа, че изобщо не работи. Установиха го общинарите от Созопол покрай разправиите си с милионера Николай Банев, който стопанисва къмпинга.

Затова летовниците не трябва да се чудят защо стомашно-чревните инфекции ги връхлитат по-често по родното море, отколкото в съседна Гърция например.

Ако се превиваме от стомашно неразположение, причината може да са вирусни и бактериални инфекции, по-рядко паразити. Ротавирусната инфекция е най-честият виновник за острия гастроентерит. Слузно-кървавата диария обикновено има бактериални източници, обясняват лекарите.

При бактериалните диарии усложненията могат да са по-сериозни - сепсис (обща гнойна инфекция на организма, хипотермия, нарушения на съзнанието), възпаление на стави и кости, а високият фебрилитет може да доведе до гърчове.

Идеята да се избегнат рисковете от морското къпане с плацикане в хотелския басейн е неразумна, предупреждават лекарите. Рискът да пипнем вируси и бактерии дори е още по-голям. От къпане в басейни може да си докараме много лесно кожни инфекции.


Сред по-леките, но стряскащи е импетигото - след ожулване по обширна площ от кожата се появяват мехурчета, пълни с мътна течност, която се превръща в гной. Болестта е заразна и ако не се излекува напълно, са възможни усложнения.

Сред най-опасните кожни заболявания е червеният вятър, който е тежка бактериална инфекция. Заразата може да проникне в организма и през най-малки ранички. Обикновено се появява по повърхноста на кожата, богати на лимфни съдове. Протича с висока температура, отоци и възпаление на лимфните възли. В повечето случаи рецидивира. Поради големите рискове, които крие, болничното лечение е задължително.

На фона на всички описани по-горе страхотии летният грип е като малкото зло. Обикновено той протича леко, а острата му фаза преминава за 4-5 дни. През първите 3 от тях обаче е задължително да се пази леглото, да се мине на диета и да се пие много вода.

Сред полезните неща, които човек може да направи, за да се предпази максимално от всички зарази по време на лятната ваканция, е спазването на хигиена. Ръцете винаги трябва да са чисти, ако не можете да ги измиете с течаща вода, ползвайте антибактериални гелове и кърпички.

При всяко нараняване, дори леко одраскване от мида, вземете мерки със съответните антибиотични пасти и спрейове. А за младите родители - в никакъв случай не водете на море бебета по на няколко месеца - рискувате почивката ви да завърши в болница с тях.

В категории: Животът


Автор
10
Коментара
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 1
10
Коментара по темата
10.
ВЪПРОСИ,ВЪПРОСИ
28.08.2015 09:48:03
0
2
Сезона в Лозенец беше сринат защо?
1.Нима миналата година е имало друга пречиствателна станция?Или тогава паразитната структура РЗИ-Бургас е спала и само е лапала държавни парички?
2. Не ви ли се струва че има поръчково раздуване на нещата за да се разгроми някоѝ?Защо РЗИ изведнъж реши да затвори плажа ,на кого изпълнява нареждането и то естествено не е безплатно , защото за ръководството на РЗИ няма безплатен обяд.
3.Нали преди започване на сезона минават проверяващи от Областна управа ,РЗИ и др. и наѝ вероятно те са си прибрали парите и са писали в протоколите че всичко е наред.КОЍ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТА ЗА ИЗЛАГАЦИЯТА ПРЕД СВЕТА¬?
4.Как може РЗИ да отвори част от плажа а другата да е затворена, Нима има стъклена преграда във водата че да спира лаѝната които с-ре РЗИ-то?и т.н. и т.н
9.
Да ама............
28.08.2015 09:04:12
0
1
ЧЕРНО МОРЕ,.........почерня от мръсотиите .......
8.
ЧИНОВНИКА
27.08.2015 23:34:10
0
0
ПОЖИВЬОМ УВИДИМ!!!!!!!!
7.
lisan lisan
27.08.2015 21:40:48
0
2
до ЧИНОВНИКА не е факт защото ЛИЧНО не си присъствал видял "НЯКОЙ ТИ КАЗАЛ ЗВЕЗДИТЕ МИ ГО ГОВОРЯТ"(бла бла)моето е ФАКТ ИДИ И СЕ УБЕДИ СЪС СОБСТВЕННИТЕ СИ СЕТИВА
6.
ЧИНОВНИКА
27.08.2015 16:34:44
0
1
СЪЩО ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ....НЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ ИЗРАЕЛ ИМ ТРОВИ ТЯХНОТО МОРЕ .... ФАКТ .....
5.
lisan lisan
27.08.2015 16:30:40
0
6
ЧИНОВНИКА ИДИ СЪБУДИ ЧИНОВНИКА ДА ВЪВЕДЕ РЕД ИЗВЪНЗЕМНИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ БИЗНЕСМЕНА ОТ БИРАРИЯТА СИ ИЗЛИВА ПОМИЯТА НА ПЛАЖА ЗА СМЕТКА НА НАШЕТО ЗДРАВЕ
4.
ЧИНОВНИКА
27.08.2015 15:12:36
1
0
ДО КУМА ЛИСА ....... ТОВА НЕ ГО КАЗВАМ АЗ ПРИЯТЕЛЮ ....... А ОРГАНИЗАЦИЯТА .... НА ГОСПОДИН АСАНЖ ..... ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ .....НЕ САМО ТОРАТА И КОРАНА ВЕЧЕР ....... ДОСЛОВНО КАЗВАМ ТЕКСТА ОТ ТРИ ГОДИНИ В БЛИЗОСТ ДО МОРСКАТА ГРАНИЦА В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ НА ТУРЦИЯ СРЕЩУ КУРОРТА АНТАЛИЯ СЕ ПОТАПЯТ ВАРЕЛИ С РАДИОАКТИВНА ТЕЧНОСТ ОТ ЯДРЕНАТА ЦЕНТРАЛА В ДИМОНА ИЗРАЕЛ , А ДРУГИ ОТРОВИ СЕ ЗАРАВЯТ ПО ПУСТИ ГРЪЦКИ ОСТРОВИ СЪЩО БЛИЗО ДО КУРОРТИ ТУРСКИ И ГРЪЦКИ ........ТАКА ЧЕ БЪЛГАРИТЕ КАТО ХОДЯТ ТАМ ДА ИМАТ ЕДНО НА УМ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ПРИЯТЕЛИТЕ ОТ ИСРАЕЛ .....
3.
lisan lisan
27.08.2015 14:15:18
0
8
до ЧИНОВНИКА( умопомрачителна конспирация)предлагам ви да отидете до бирарията на входа на бургаския мост и дасе уверите със собствените си очи как се изливат мръсотиите от бирарията на самия плаж И ДА СЪТВОРИТЕ КОНСПИРАЦИЯТА КАК ИЗВЪНЗЕМНИ СА ЗАТВОРИЛИ ОЧИТЕ НА ЧИНОВНИКА РАЗРЕШИЛ (И ЦЯЛ СЕЗОН МУ ГИ ДЪРЖАТ ЗАТВОРЕНИ)ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СА ВИНОВНИ ДЖ СЕ ОПЛЮВА НАШЕТО МОРЕ за всеки който желае да се провери (ЗАД ТРАФОПОСТА ОТ МОБИЛНАТА ТОАЛЕТНА НА ЗАВЕДЕНИЕТО ПО ПЪТЕЧКАТА КЪМ ПЛАЖА)ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ НАГАЗИТЕ В МРЪСОТИИТЕ
2.
toto3
27.08.2015 13:40:12
4
2
ГНУСНА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ПАСМИНА!!!
1.
ЧИНОВНИКА
27.08.2015 12:25:52
7
4
ПЛЮЙТЕ СИ ВАШТО МОРЕ И ХОДЕТЕ ПРИ СКАПАНИТЕ ГЪРЦИ , В ТЯХНОТО СРЕДИЗЕМНО И ЕГЕЙСКО МОРЕ , ИЗРАЕЛ ТАЙНО ИЗХВЪРЛЯ РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ ОТ АТОМНАТА СИ ЦЕНТРАЛА ДЕМОНА В ПУСТИНЯТА НЕГЕВ , СЪЩОТО Е И ДО ТУРСКИТЕ КУРОРТИ ТАМ ИЗРАЕЛ СЪЩО ХВЪРЛЯ ДО 200 МИЛНАТА ЗОНА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ , СЛЕД НЯКОЯ ЕКСКУРЗИЯ ДО ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ И АНТАЛИЯ ДА НЕ СА ВЪРНЕТЕ С 7 УШИ И 8 ОЧИ И ОПАШКА ...... ХА ХА ....ХА ( ПО ШАРЛИ ЕБДО )
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори