×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Падналият до Операта огромен кестен не бил болен


Падналият до Операта огромен кестен не бил болен
Огромното дърво премаза 3 автомобила рано тази сутрин
26 Август 2015, Сряда, 11:10 ч.

Дървото е на около 60 години, без суховършия, хралупи и  механични наранявания

10-метровият конски кестен, който  падна на ул. “Климент Охридски“ до Операта и затисна  3 автомобила /ВИЖ ТУК/, не е имал никакви видими признаци за увреждания, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

„Този вид растителни видове имат свойството да „страдат“ от вътрешно-гнилостни процеси без видими индикации за това“, обясниха от специализираната фирма „Дендропротект“, която е ангажирана от Общината да обследва дървета в града.

Падналото дърво е на около 60 години, без суховършия, хралупи и  механични наранявания. Според  експертите конският кестен, тополите и липите живеят по-малко в урбанизирана среда, което налага периодичен мониторинг, както и подмяна на растителността.

С цел превенция от по-сериозни инциденти Община Бургас засажда млади растения на мястото на отстранените стари и опасни дървета. Този процес обаче често се стопира, заради жалби на екоактивисти, които оспорват актовете за премахване на старите дървета. Всички издадени от Община Бургас разрешения за премахване на дълготрайна дървесна растителност до настоящия момент са оспорвани в съда, сочи статистиката. Това забавяне може да доведе до сериозни материални щети, както в случая, но и до  необратими или фатални последици.  Ситуацията става още по-опасна, когато има бури, градушки, интензивни валежи или дълги сухи периоди.

При последната буря паднаха 10 дървета, които по чудо нанесаха само материални щети.
Общината е възложила на фирма „Дендропротект“  на кои улици приоритетно да бъдат обследвани  дърветата - това са улици с по-стара растителност и такива, където има голям пътникопоток. Диагностицирането се извършва със специализирана техника, която може да покаже сериозно заболяване и при дърво, което няма никакви видими признаци за увреждания, както в случая с кестена, който падна днес.

За да се вземе решение за премахване на дърво, се правят обстойни проверки и огледи на всеки екземпляр със специалисти, както от Общината, така и външни експерти, за да се изследва фитосанитаното състояние, като след това се изготвят и санитарни експертизи.

В категории: Бургас


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Аз
27.08.2015 18:37:59
0
0
N13, защо не споделиш повече информация? Какво дишаме в Бургас и защо в малките часове на деня изведнъж "няма данни" на сайта http://air.burgas.bg/...
13.
До 6
26.08.2015 21:49:42
0
2
В големите градове на запад сигурно имате в предвид дърветата, ама там се полагат грижи за тях и затова няма статии или новини за убити от паднало дърво в Англия например или в Германия , където и да е . В Германия имат улици и булеварди с едни големи разкошни липи и все още няма новини някоя от тях да е паднала и премазала някой. Няма и да има , защото те са на светлинни години пред нас изглежда не само в икономиката , но и в озеленяването. Повече не ми се коментира по тази тема, защото колкото и да пиша тук самият манталитет също е на светлинни години назад . Особено съдейки по коментар 11 - Господине или госпожо, понеже имам информация относно мониторинга на въздуха в Бургас и знам какво дишате 24 часа в денонощието ще Ви кажа само , че в случая дърветата са много ама много важни за вас. Може да не са по-важни от хората , но ЗА хората са. Но както вече споменах каквото е обществото, такъв и света около него - болен. Хайде , приятна вечер на всички.
12.
До 9 и 10
26.08.2015 21:14:25
0
2
Ако Ви пречат клони на терасата , подайте сигнал до общината. Ако там не ви обърнат внимание, има ножици за клони., ако те са малки. Ако са големи и трябва трион или резачка , тогава наистина трябва да се натиска общината, защото в България за съжаление институциите работят като ги хванеш за гушата. Ако е в частен двор обаче трябва да се разберете със стопанина за въпросните клони. 10"Батко", ако въпросното дърво е било здраво и отвътре, както е било отвън, тогава ми мирише повече на човешка намеса , защото и такива изпълнения ги има много - те като го надробят с резачките иди разбери , че е нямало механични повреди. Защото ми е много странно здраво и жизнено дърво да падне просто ей така. С корените ли е паднало ?Във въпросната фирма или озеленяването трябва да има компетентни хора , биолози , фитопатолози и т.н, които да се грижат за дърветата , а от там и за безопасността на хората. Вандализмът обаче е в кръвта на българина , затова съм свидетел на брадва , забита в дърво и стояща вече месеци / не е незабележима, но и никой не си мърда пръста, а е на високо и не мога да я измъкна / , също дърво с прерязана кора, дърво напълно обелено, зазидано отдолу дърво... и после заради тези простотии страда някой невинен.
11.
Татко
26.08.2015 20:44:21
6
4
Абе,стига с тия дървета,това ли най-големия проблем на Бургас?! Кои са по-важни - хората или дърветата, колко кубически метра дървесина струва един човешки живот, защо само като коне с капаци гледате...само едни и същи мантри повтаряте. Преди сто години дядовците ви в Странджа само фиданки са дали!
10.
Батко
26.08.2015 20:06:10
1
3
Освен името на фирмата, на която се плащат едни пари за да си барат пи*ките нищо друго не разбрах! "Този вид растителни видове имат свойството да „страдат“ от вътрешно-гнилостни процеси без видими индикации за това“
Какво означава това? Говорят ми "по принцип"...
А това дърво как падна само? Дори лек ветрец нямаше... Ами ако беше през деня и пак на 1-вия учебен ден? На 50м от мястото е у-ще "Княз Борис" и всеки ден минават от там деца с родители!
Кво правим тогава? А?
Алооооо, Общинатааааааааа! Кметееееееее, къде ти е отдел "Озеленяване"? За какво ги плащате тези пари на тази фирма? Нов 17.09. ли чакате?! Всички в този отдел и тази фирма са за разстрел направо!
9.
bss
26.08.2015 19:56:17
2
3
Добре , кестените не са скапани.Но мястото на клоните им не е в терасите...И всеки има нет , може да разгледа какво са садили хората в градовете си.Черноморските градове...
8.
пак съм аз до m и 4
26.08.2015 19:43:41
2
3
Не само младите фиданки подлежат на грижи, но и големите дървета, както човек като навърши 18г не спира да ходи на медицински прегледи, ваксини и разни такива. Защото редовните грижи за зелената система обаче адекватни грижи не само ще удължи живота на дърветата , но и няма да има такива фатални злополуки като с онзи кестен , убил младото момче. "М", и аз обичам големите дърета , особено липите, чинарите и кестените, брезите също, но за съжаление в България под грижи и мерки се разбира основно сеч.
7.
До 4
26.08.2015 18:59:07
4
3
Кестените не са скапани, за разлика от някои хора с дребни душици. Скапано дърво няма. Дърветата също са живи организми и също боледуват , това е работата на озенителите, да следят състоянието им ежегодно , а не веднъж на десет години. Ако това се правеше нямаше да има болни дървета и те ще живеят повече от 60 години. А Вие като имате повече акъл от другите, кажете колко дървета сте засадили ? Ако не сте , идва есен, нищо не ви пречи поне едно дръвче да засадите някъде, каквото искате.
6.
m
26.08.2015 17:27:04
8
3
Град без зеленина е нищо. Ако изсечете всички големи дървета та да садите малки тепърва ще ги чакате да растат 20 години. А дотогава? И някой ще трябва да се грижи за тия овошки, да има едни фирми дето да я вършат тия работа. И т.н. и т.н. Бил съм на много места, в много големи градове, с много големи дървета. Такова безогледно унищожение само в Бургас съм виждал.
5.
Lavandul georgiev
26.08.2015 17:16:47
0
2
пираканта коксинеиа
4.
bss
26.08.2015 16:25:20
2
8
Абе,кой говори за град без зеленина?Говори се за подходящи и неподходящи.Само едно и също,като папагали....Сякаш само тези скапани кестени правят зеленина..И тези отвратителни салкъми ли са,какво са?Който ги е засаждал преди години-акъл е нямал...Едни клонаци,едни коренища..
3.
учуден
26.08.2015 15:52:28
3
11
До М - а град без хора , какъв град е? Защото натам отиват нещата... Един беше погубен от дърво, сега за щастие щетите са само материални. Не знам какво би Ви топлело, да има дървета, а да сте загубили близък от паднало дърво..
2.
herman
26.08.2015 15:42:36
10
4
Във всички големи градове на запад и на изток има големи дървета. Никой не ги изсича, че били потенциално опасни....
1.
м
26.08.2015 15:41:29
10
5
Някой си е намерил повод да поднови изсичането. Александровска цялата искат да я окъцат, и доколкото съм чувал една заповед за рязане е отменена от съда, но вече има втора, която отново е в съда. Град без зелениена е МЪРТЪВ град!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори