×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българска учителка взриви системата: Да преподаваме на учениците е последната ни грижа


Българска учителка взриви системата: Да преподаваме на учениците е последната ни грижа
Снимката е илюстративна
21 Август 2015, Петък, 21:15 ч.

И не защото не искаме, а защото не ни остават физически и психически сили да го направим, твърди бившата преподавателка
Да преподаваме на учениците е последната ни грижа, разказва бивша учителка пожелала анонимност в писмо до "За Перник". Въпреки, че вече не работи в сферата на образованието, госпожата иска да остане анонимна, тъй като съпругът й също е преподавател. Читателката ни иска да разкаже какво е да си учител в Перник, както и в България.

Ето какво ни написа тя:
"Всеки ден отивах на работа с напрежение, че трябва да свърша куп задачи, свързани с документи, отсъствия, нанасяне на оценки, оформяне на успех, трябваше да провеждам разговори с родители, да обяснявам на директора колко ученици съм вербувала за училището (за да не се закрият или смесват паралелки, а и за да не ме уволнят). Трябваше да остана за извънучилищна дейност, да организирам мероприятия, да чистя след учениците си, да пиша протоколи и обяснения защо съм наказала някой ученик, защо моят клас има купища неизвинени отсъствия и ниски оценки.

Разбира се, че за директора аз съм виновна. "Виновна" съм заради своята обективност - да отчета неприсъствието на ученика и да му пиша оценката, която реално заслужава. Докато моята колежка е нанизала на своя клас шестици (незаслужено), и получава съответно потупване по рамото.
Да преподаваме на учениците ни е последната ни грижа в училище. И не защото не искаме, а защото не ни остават физически и психически сили "да се раздадем".
А от друга страна съм раздвоена и озадачена.

Какво поколение ще възпитаме и ще отгледаме? Деца, които не признават авторитети, деца, които не искат да четат, които си мислят, че ако имаш "кинти" не е нужно да си грамотен и да търпиш оная сврака учителката, дето ти прави забележка да не играеш карти в час и да не си слагаш краката на чина. Деца, чиито родители вместо да им се карат за лошите им постъпки и мързел, идват и се карат с учителя защо ги е наказал. Деца, които незнайно как и защо се озоваха на по-високо ниво в йерархията от учителя си. Деца, на които всичко им е позволено, защото ако си тръгнат, училището ще обеднее с почти 2000лв. от бюджета си за ученик.

Децата-спонсори, на които искаш или не, в разрез със собствения си морал трябва да им напишеш висока оценка, за това което не знаят и никога няма да научат.
И за какво е всичко това? За да съществуват сградите за сметка на духовно обезличеното ни потомство?
За какво са ни всичките тези училища, поглъщащи огромен ресурс за издръжка, след като в тях учат по-малко от 100 ученика? Що за образование е това? Що за "ниво"? Няма ли най-после всички да се обединят в една сграда-хем да вдигнат нивото на обучение, хем да направят нещо повече от това да си покрият разхода? За сметка на кой ги пазите тези местенца, уважаеми директори? За сметка на децата, заради които ви има и заради които ходите по почивки.

Достатъчно показателно е когато собствените ви деца не учат в училищата, които управлявате. Нима не може да има пет, вместо петдесет училища, но тези пет да отговарят на европейския стандарт? И да имат разнообразие от паралелки, да няма умиращи специалности.
Нима не може вместо за поддръжка,част от бюджета да отива за училищни автобуси, които да карат децата до едно училище? Учителите пак ще преподават, защото и в голямо училище ще има място за тях.

И ще имат стимула и амбицията за това. Защото едно е да говориш пред пет деца, друго пред тридесет например. Но не всички ще сте директори вече, нали?
Делегираните бюджети превърнаха учителя в просяк, който обикаля от врата на врата за да търси деца за училището, в което работи. Вместо да подготви материала, който трябва да преподаде за следващия ден. Разликата между нас и клошарите на практика е никаква. Никой не иска да бъде учител и много скоро може тази професия да изчезне.

И на кому е нужна след като децата научават всичко от интернет? Онова място, което е тера инкогнита за болшинството мои колеги. Какво ще им дадем повече от това, на какво ще ги научим, след като те знаят повече от нас? Трябва подход, креативност, трябва да им е хубаво в училище, да идват с желание и да се чувстват полезни.

Децата ни деградират: По вина на родителите си, които не са им дали елементарно възпитание, по вина на учителите си, които не са способни да ги научат и да ги заинтригуват, по вина на директорите, които са охлабили примката на дисциплината и са загърбили елементарни правила и ценности. По вина на обществото ни, което се тресе от битови скандали и няма време да погледне бъдещето. Дори и да стане едва ли не убийство в училище, никой няма да бъде изключен. И това децата много добре го знаят и правят каквото си искат, докъдето им позволява личната съвест.

А колко би било по- добре и за самите родители да знаят, че има едно училище, в което има сигурност и дисциплина и от което детето им или ще излезе обучено или ще бъде изключено. Та нали за това пращаме децата си - да научат нещо, не просто защото така трябва?
Време е всички да се обединим в името на децата си. Време е да искаме не само високи заплати, а и коренни промени в системата. Всички: директори, учители, родители и деца, общество. Защото ние сме длъжници на това поколение, защото искаме те, децата ни, да останат тук и да вдигнат България на крака. Защото трябва всеки за себе си да поеме отговорност. Защото искам да влизам в час и да предам това, което знам и мога, а не да попълвам формуляри и да обикалям като брокер в търсене на нови ученици и в конкуренция с колегите си.

Ние сме един отбор, хора и трябва да го осъзнаем. Ние, учителите, сме хората на духа и знанието и точно ние трябва да кажем, че не всичко опира до пари, че да си учител е призвание. И ние трябва да си извоюваме възможността да можем да се почувстваме призвани.
С надежда за по-добро бъдеще: една бивша учителка от Перник

Източник: zapernik

В категории: Просвета


10
Коментара
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
10
Коментара по темата
10.
поправка
26.08.2015 15:27:05
0
0
родителите
9.
нещо не ми харесва
26.08.2015 15:25:11
2
0
в цялата тази врява и опитът да се изкарат виновни родителите е просто нечестен начин за бягство от отговорност.Да,родителити си имат своята отговорност,но аз мисля,че по-виновни са учителите,които не са дали отпор на първия,дръзнал да ги поучава самозабравил се татко или ядосана мама,а раболепно,срещу компенсация-разбира се-са си затворили очите за нарушението на мамино синче или щерка.А другите деца гледат и много бързо разбират,че има и други начини да се сдобиеш с диплома.Моралните принципи в училище се погазват от учителите,което децата научават бързо.Темата за парите според мене е второстепенна.Да си учител е призвание,колкото и шаблонно да звучи това.В България не учителите са най-бедни, знае се.А приказките за това колко били заети да пишат- горките- хумор.Че и извънкласни занимания имали-ами тази учителка си противоречи сама-хем плаче,че не ходели децата на училище,хем-извънкласни занимания имала.И да отбележа още-учителка ,която пише"на кому е нужно.." ,някак не може да ми спечели уважението.
8.
Възмутен
25.08.2015 16:15:42
2
1
Статията много точно характеризира състоянието на образованието в България , всичко описано е вярно-- негативната роля на регионалните инспекторати , на политическите назначения на директори , тяхното дерибеиство и слугинаж . Да вземем за пример РИО -Бургас--- началника В . Илиева прикрива нередностите в училища , където са неини хора , наи вече_ съпартиици ( професионалните гимназии в Аитос и Карнобат ) .Дори миналата година насрочиха криминална поправителна сесия в с . Антимово за да попълнят паралелките в пвофесионалната гимназия в Карнобат . Всичко това може да се провери , но Е необходима добра воля , такава липсва . Защо , къде е прокуратурата ?
7.
Средец
22.08.2015 07:53:07
1
2
А какво да кажем за МТУ-Средец?Само грозни циганьори които ги молят да се запишат в училището за да не го закрият!Грозна картина като ги видиш че завършват средно образование а не могат да пишат! Големи кадри вади това училище,тъпият ни КМЕТ се прави на директор там и нищо не направи мазният му гъз!
6.
Мизерия
21.08.2015 23:25:32
2
21
Аз пък сега искам да се обърна към всички родители! Вие, които имате големи претенции и май много взехте да се сямозабравяте- точно вие скъпи родители нямате никакво уважение към учителя на вашето дете. Знаете ли колко сте противни с големите си усти и претенции, когато се бъркате в работата на учителя. Точно вие, които имате болни амбиции, децата ви да станат мега отличници още в първи клас. Искам да сте наясно, че им вредите, че ги комплексирате и ги лишавате от детство. Какъв пример им давате самите вие? Да унижаваш и да крещиш на преподавател пред детето си е равно на престъпление. Първо, защото за този учител ти вечу си паразит неблагодарен и второ, защотот детето ти за което толкова драпаш се чувства засрамено и ужасно неудобно!
Така че, скъпи амбициозни болни мозъци, слезте на земята и се огледайте малко! Имайте уважуние към детегледачката на вашето дете. Имайте уважение към тази, която цял ден я тормозят куп бумаги, необуздани зверове, комплексирана директор/ка и един милион книги, които трябва да попълва.
Вие сте първите виновници за поведението на учениците!
Второ! Сега се обръщам към всички директорчета. Мамицата ви. Лехуси... Разложили се на постовете си. Цял живот една и съща! Шуробаджанащина. Хрантутници. Без връзки и чистачка не може да припари в покоите ви, които са си чист змиярник. Каква е тази система пита аз, Българио?
Цял живот да учиш и накрая една проста учителка не можеш да станеш, заради селяндурките от грудовските и руенските села. Цял живот се чудиш как са толкова прости учениците. Ами как няма да са прости, като им преподава една закостеняла баба, която вече тотално е изпушила и не ще да гледа никой. Тя изобщо не се вълнува от учениците. Жалко! Жалко, че давате път на селските буци! Жалко, че съм учила 8 години и накрая гоня вятъра. Жалко, че не оценяте кадрите, а гледате джабовете и торбите. ЖАЛКИ ТВАРИ МИЗЕРНИ!Жалко, че очите ми гледат все повече навън, и колкото и да ми се иска да седя в тази изчезваща страна, тя все ме гони. И най-жалкото е, че цялата система е навързана. Никой, абсолютно никой не цени качеството, а гледа единствено парите, подкупите и торбите. И училища, и университети, и градини и всичко що е свързано с пари.
И да! Учителката е права! И затова е бивша! Всички ценни кадри са "бивши"
5.
Мизерия
21.08.2015 23:25:19
3
17
Аз пък сега искам да се обърна към всички родители! Вие, които имате големи претенции и май много взехте да се сямозабравяте- точно вие скъпи родители нямате никакво уважение към учителя на вашето дете. Знаете ли колко сте противни с големите си усти и претенции, когато се бъркате в работата на учителя. Точно вие, които имате болни амбиции, децата ви да станат мега отличници още в първи клас. Искам да сте наясно, че им вредите, че ги комплексирате и ги лишавате от детство. Какъв пример им давате самите вие? Да унижаваш и да крещиш на преподавател пред детето си е равно на престъпление. Първо, защото за този учител ти вечу си паразит неблагодарен и второ, защотот детето ти за което толкова драпаш се чувства засрамено и ужасно неудобно!
Така че, скъпи амбициозни болни мозъци, слезте на земята и се огледайте малко! Имайте уважуние към детегледачката на вашето дете. Имайте уважение към тази, която цял ден я тормозят куп бумаги, необуздани зверове, комплексирана директор/ка и един милион книги, които трябва да попълва.
Вие сте първите виновници за поведението на учениците!
Второ! Сега се обръщам към всички директорчета. Мамицата ви. Лехуси... Разложили се на постовете си. Цял живот една и съща! Шуробаджанащина. Хрантутници. Без връзки и чистачка не може да припари в покоите ви, които са си чист змиярник. Каква е тази система пита аз, Българио?
Цял живот да учиш и накрая една проста учителка не можеш да станеш, заради селяндурките от грудовските и руенските села. Цял живот се чудиш как са толкова прости учениците. Ами как няма да са прости, като им преподава една закостеняла баба, която вече тотално е изпушила и не ще да гледа никой. Тя изобщо не се вълнува от учениците. Жалко! Жалко, че давате път на селските буци! Жалко, че съм учила 8 години и накрая гоня вятъра. Жалко, че не оценяте кадрите, а гледате джабовете и торбите. ЖАЛКИ ТВАРИ МИЗЕРНИ!Жалко, че очите ми гледат все повече навън, и колкото и да ми се иска да седя в тази изчезваща страна, тя все ме гони. И най-жалкото е, че цялата система е навързана. Никой, абсолютно никой не цени качеството, а гледа единствено парите, подкупите и торбите. И училища, и университети, и градини и всичко що е свързано с пари.
И да! Учителката е права! И затова е бивша! Всички ценни кадри са "бивши"
4.
bulgar
21.08.2015 21:55:10
1
18
Всичко написано е адски вярно.
3.
a
21.08.2015 20:17:42
2
13
Браво, с теб сме!
Смачкай ги!
2.
Батко
21.08.2015 19:43:04
1
28
Много е права жената! Всичко, което е написала е така, даже не е написала за мизерните заплати, които получават и се чудят как да свържат 2-та края!
Всичко е политика...
Колкото по-прост народ, толкова по-лесно се манипулира! Простите не протестират и не свалят правителства защото са прости и не могат да мислят, докато умен и образован човек трудно можеш да манипулираш!
1.
tapata pacha
21.08.2015 18:34:42
1
19
obrazovanieto nikoga ne moje da bade vazstanoveno veche, to e otishlo na kino ot 5 i 40 do 6 bez 20.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми
Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори