×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хората идват в МБАЛ-Бургас притеснени и с болка, прави са да очакват добро отношение!


Хората идват в МБАЛ-Бургас притеснени и с болка, прави са да очакват добро отношение!
Няма да оставим нито един сигнал от недоволен пациент без последствия, но се радвам, че благодарните хора са много повече, каза директорът на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев
20 Август 2015, Четвъртък, 21:12 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Всяка година инвестираме около 2 млн. в подобряване на условията на лечение

- Д-р Матев, в разгара на летния сезон сме, когато натовареността в МБАЛ-Бургас е изключително висока, кога ще започне ремонта на Спешното отделение, за да се облекчи работата на лекарите, както  и пациентите да получават по-бързо помощ?

- Ремонтът на Спешно отделение е проектът за т.нар. Приемно-спешен комплекс, за който имаме уверение, че ще бъде финансиран по ОП „Региони в растеж“, чрез Министерството на здравеопазването. Архитектурните проекти вече са готови. Сегашното Спешно отделение ще се разшири към кабинетите, коитозаема МЦ „Св. Николай Чудотворец“и към фоайето на хирургическия корпус. Там ще бъде детският вход и детските кабинети. Те вече са готови, очаквам да ги пуснем до месец. Готови сме и с проекта за преместването на МЦ „Св. Николай Чудотворец“. Той ще заеме помещенията на бившия медицински център „Литос“ на гърба на хирургическия корпус. Ще се използва и вътрешният двор. Ще стане един хубав медицински център. До края на годината или в началото на следващата очаквам старта на ремонта, такива са уверенията от Министерството на здравеопазването.

- В Бургас от години се говори за липсата на отделение по изгаряне, каква е възможността градът да се сдобие с такова?

- Такова отделение ни е необходимо и заедно с Община Бургас работим в тази посока. Не е допустимо болнична структура като нашата да няма отделение по изгаряния и термична травма. Битовите инциденти и трудовите злополуки с изгаряния зачестяват и ние трябва да оказваме помощ на тези хора тук, в Бургас. Някога болницата имаше такова отделение, планираме да го възстановим до една година. Това ще бъде съвместно отделение по термична травма и лицево-челюстна хирургия. Такъв сектор също имахме навремето, но и той бе закрит. В рамките на една година стартираме процедура по разкриване и на отделение по гръдна хирургия. До края на тази година ще преместим на територията на болницата  Кожно-венерологичния диспансер. Разходите по преместването му се поемат изцяло от Община Бургас. Имаме желание да разкрием и отделение по микроинвазивна, хибридна оперативна дейност. Така ще се обединят структурите на неврохирургия, коремна и гръдна хирургия. Това е изискване на европейските стандарти за лечебни процедури и вероятно ще търсим европейско финансиране.  До края на годината ще приключим новия Кръвен център – също дълго чакан проект.

- Разбра се, че предстои преместването на площадката за хеликоптера, кое налага това и в момента той има ли готовност да бъде използван?

- При излитането и кацането на хеликоптера се създава голямо завихряне, което създава неудобство за автомобилите и посетителите на паркинга, където е сега площадката. Тя бе ситуирана там при старта на проекта за хеликоптерната помощ, защото тогава не бе възможно площадката да бъде обособена на покрива на Хирургическия корпус, където е най-доброто й място. Бе необходимо премахване на определени комуникации от покрива. Сега има възможност площадката да бъде преместена. Да, има готовност хеликоптерът да бъде използван и в момента, ако се наложи.

- Многобройни дебати предизвиква предлаганата здравна реформа и предстоящото сливане на болници, това как ще се отрази на МБАЛ-Бургас?

- Само в позитивен аспект. МБАЛ Бургас е водещата болница в Бургаска област и никой не го оспорва. МБАЛ Бургас и в момента оказва помощ на лечебните заведения, които трябва да влязат в т.нар. болничен консорциум в Бургас – Онкодиспансерът, Белодробната болница. Те и сега използват нашата реанимация, наши лаборатории и други структури. Реално пак има сливане, само че не е юридически оформено. Може би въпросът трябва да бъде зададен така – как ще се отрази това на жителите на Бургас и региона? Целта на министерството и Община Бургас е хората да получават комплексна помощ на едно място, а не както сега, да бъдат разхождани между няколко структури, вместо да бъдат лекувани. Това е целта на сливането.

- Продължават оплаквания от граждани за бавното и тежко обслужване от страна на ТЕЛК, ще има ли решение на този проблем?

- С помощта на Областния управител г-н Вълчо Чолаков разрешихме проблема с намирането на очен специалист за ТЕЛК, проблем, който месеци нямаше решение. Попълнили сме всички комисии с необходимите специалисти. Вече имаме не два, а три състава, за да не губим времето на хората. Вярно е, че пациентите чакат с месеци и са прави. Правим всичко възможно, за да съкратим сроковете.

- Какво в момента е финансовото състояние на МБАЛ-Бургас, успявате ли да се издължите към доставчици?

- Дълговете на болницата са константа повече от десет години. Подписали сме споразумения за разсрочено плащане и не сме имали сериозни проблеми от нашите доставчици. Стремим се да се придържаме към постигнатите споразумения и срещаме разбиране. Опитваме се да инвестираме в апаратура, в ремонт на базата – мисля, че това се вижда от пациентите. Всяка година инвестираме около 2 млн. в подобряване на условията на лечение. За съжаление продължаваме да търпим загуби заради социални случаи – бедни, неосигурени пациенти, бездомни, без близки. Но това е социалната функция на МБАЛ Бургас, която не върши нито една друга болница в региона.

- Има ли недостиг на специалисти и оборудване в болницата?

- Глад за лекари и медицински сестри има не само у нас, но и в чужбина. Не можем да очакваме в следващите няколко години подобряване на картината. Отговаряме на медицинските стандарти и сме обезпечили отделенията с нужните специалисти, но не мога да скрия, че те не достигат. Има и много медицински сестри и акушерки в пенсионна възраст, които продължават да работят след пенсия. Но фактът, че сме разкрили няколко нови отделения в последните години – например вече имаме няколко съдови хирурзи, а доскоро нямаше нито един, говори, че бургаската болница може да задържи качествените специалисти. Светъл лъч в тази посока е новата наредба за специализация на лекарите. Доскоро младите лекари трябваше да плащат, за да специализират. Сега те могат да специализират на работното си място и да получават заплата. Имаме 50 такива специализанти. Относно апаратурата – в последните години се сдобихме с апаратура, която е на най-високо диагностично и лечебно ниво. Имаме ядрено-магнитен резонанс, последна дума на техниката, скенер, имаме миниинвазивна апаратура за гинекологични операции, хирургиите също са окомплектовани... Разбира се, винаги може още и към това се стремим.

- Читатели ни сигнализират, че не са получили нужното според тях отношение. Хората се оплакват, че много чакат в Спешно отделение, има обвинения, че им е отказана медицинска помощ...

- Въпросът за отношението е един от най-важните в медицината, но за съжаление е въпрос на първите седем години, а не последните 7 в медицинския ВУЗ. Всеки иска и има право да получи добро отношение. Хората идват в болницата притеснени, в нестабилно емоционално състояние. Затова въведохме и службата на т.нар. супервайзъри – медицинския пост, който посреща хората и сортира случаите. Винаги в Шокова зала първи влизат тези, за чийто живот има по-голяма опасност. Останалите, дори да изпитват дискомфорт и болки, трябва да чакат. Така е не само при нас, така е навсякъде. Дори по филмите, ако сте обърнали внимание, спешните отделения имат големи чакални. Ролята на супервайзъра е да успокои чакащите, да им вдъхне кураж и да им каже, че няма нищо страшно и че те ще бъдат прегледани, когато им дойде редът. 
Но искам да дам и друг пример, който нормалните интелигентни хора се надявам да разберат. Вие работите като касиер в банка. Или като инженер. Инвестирали сте в себе си и се квалифицирате 15-20 години. Познавате тънкостите на работата си. И изведнъж на работното ви място връхлита някой, който ревизира всяко ваше действие, държи ви тон и ви поучава кое точно копче да натиснете на компютъра или как да смажете машината, над която работите. Как ще реагирате? Трудно е да останеш любезен в такава ситуация, а в Спешното отделение те са ежедневие. Всеки смята, че разбира от работата на медика, учи го как да сложи слушалката, с кой инструмент да извърши прегледа. И колегите са хора, нормално е да не им издържат нервите. Разбира се, има и основателни сигнали. Вече двама лекари са предложени за наказание, защото си позволяват своеволия. Всеки такъв сигнал ще има последствия. Но ме радва, че доволните и благодарните пациенти са в пъти повече от недоволните. Достатъчно е да разгърнете книгите с похвали в отделенията, за да се уверите в това. Тук е мястото да кажа, че за по-добро обслужване и съдействие на бургазлии и гости на града МБАЛ Бургас въведе единен кратък номер *7070. На него може да се получи връзка с всички отделения на болницата, както и с дежурен.

В категории: Здраве


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
7
Коментара по темата
7.
ms
21.08.2015 22:59:55
0
3
Най -големите некадърници са в гастро.отделението.Незнаят и не могат . Близките се грижат за пациентите ,а прсонала си почива
6.
пешо кура
21.08.2015 15:02:05
0
1
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НОВАТА "СИТИ КЛИНИК" ЗА ОНКЛИНИК -ИДИОТИ НЕДАВАТ ДОРИ ЕПИКРИЗА И ДОКУМЕНТ ЗА ПАРИТЕ КОЙТО ТИ ВЗЕМАТ ПЪЛНИ МУШЕННИЦИ
5.
кънчо
21.08.2015 13:37:03
0
2
Познавам д-р Матев като прекрасен специалист и лекар с човешко отношение. Мой близък лежа при него в реанимация и каза, че не е виждал отделение на такова ниво в цялата страна като професионализъм. И лични благодарности поднасям тук към УНГ-отделението - наистина нещата са се променили напоследък. Имат прекрасна апаратура и наистина спокойни лекари. Успех!
4.
бургас
21.08.2015 10:15:33
0
11
Незнам в какво инвестирате или само крадете парите.В спешното нямат никакво отношение към децата,а какво да говорим за възрастните.Там са с предимство единственно тумбите от цигани,който стоят денонощно.
3.
tito
21.08.2015 09:53:06
0
6
ДА В ОН КЛИНИК БУРГАС СА НЕКЪДЪРНИЦИ
2.
харакирито
20.08.2015 23:49:56
0
9
Наистина онклиник са лъжци мен ме ограбиха
1.
ОРИЗАРСКИЯ
20.08.2015 23:16:37
0
9
ОН КЛИНИК СА МУШЕННИЦИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори