×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Собственик на ВЕИ: Защо държавата ни унищожава, а толерира производството на енергия от биомаса?


Собственик на ВЕИ: Защо държавата ни унищожава, а толерира производството на енергия от биомаса?
Изправен съм пред фалит, оплаква се Светослав Петров.
20 Август 2015, Четвъртък, 12:27 ч.

След промените в закона, печеля по 1000 лева на месец, а вноската ми за кредит заради инвестицията е 1900 лева, оплаква се Светослав Петров

Малките производители на зелена енергия са пред фалит заради промените в Закона за енергетиката и решението да отпадне преференциалната цена за изкупуването на електроенергията им.
„Изправен съм пред фалит. За август аз ще произведа енергия по новата цена за около 1000 лева, а вноската ми само в банката е 1900 лева“, каза пред камерата на бТВ Светослав Петров. Мъжът, който е собственик на фотоволтаична централа сподели, че идеята да се захване с този бизнес, е била на сина му. За реализирането на проекта им са нужни над 350 000 лева. Те идват от банка в залог на цялото семейно имущество – два апартамента и наследствена земя.
През 2008 г. Европа задължава страната ни да стимулира производството на електроенергия от ВЕИ. Тогава първи крачки в този бизнес се опитват да направят Светослав и семейството му.
Държавата изкупува електроенергията им на преференциални цени. Светослав прави сметката, че инвестицията трябва да се върне до 5-6 години. Докато подготвя документите обаче, това се променя.
„Първоначално изкупната цена бе 75,5 стотинки, а после стана 56 ст. Времето за връщане на инвестицията стана 10 години. Вече бяхме вложили парите и решихме да продължим“, разказва Светослав.
Докато получават разрешение, следва ново понижение на цената.
„ДКЕВР ни попари с 39% намаление на цената. Ние го обжалвахме пред българските съдилища и няколко месеца по-късно съдът го отмени. Разбрахме обаче, че сме станали проблем за държавата и тотално ни отрязаха с поправка на закона, с която отменят всички преференциални цени и в момента изкупната цена е 10 ст.“, добавя бизнесменът.
ДКЕВР намалява изкупните цени, въпреки че за високите фирмата е подписала договор за изкупуване за 20 години напред.
Според Светльо, държавата не си е направила правилно сметката, а ВЕИ-тата са изкупителна жертва.
ДКЕВР не си свърши работа, за да се преценят колко лиценза да се издадат за централи, коментира Петров.
По думите му, последните промени в Закона за енергетиката целят да направят място на новите централи с биомаса. „Тях ги стимулират и им дават преференциални цени. Сега се очаква те да натоварят системата. Защо нас ни унищожават, а тях ги толерират?“, пита Светослав.
От промените в закона ще пострадат около 400 фотоволтаични електроцентрали.
Енергийният експерт Атанас Тасев заяви в „Тази сутрин“, че с последното решение на комисията, което пък е в следствие на законовите промени, ВЕИ-тата са поставени в много тежко положение, защото те са направили инвестиция, на базата на която е определена преференциалната цена. „Някои са се възползвали от пълната преференцията без да декларират, че имат помощ и от Еврокомисията. Това вече не е национален проблем, а на Европейската комисия. В момента тя прави наказателна процедура“, заяви Тасев.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пък допълни, че случаят много добре илюстрира народната мъдрост, че за кокошка няма прошка, а за кон няма закон. „Сега става дума за малки ВЕИ-та, които са получили двойни преференции. Това трябва да бъде отстранено, но отделен въпрос е, ако се смята за начин, по който за останалите, дали сметката ще излезе. Собствениците на тези централи трябва да предоговорят кредитите си, да ги разсрочат. Временната анкетна комисия под ръководството на Валери Симеонов изнесе много стряскащи данни, за които ние тръбяхме от много време. За нас бе достатъчно да имаме 350 мегавата, а ние имаме 303. Половината от тях са получили разрешение в последния момент през 2012 г., за да хванат високите цени. През януари са присъединени 63 ВЕИ-та, от които 43 на последната възможна дата и шест месеца след това не са произвели нито 1 киловат, т.е. те само на хартия ги е имало. Това е ясно, че не е станало без корупционни практики и дори се говореше за 10-цифрено число в евро за получаването на разрешение“, добавя Велев.
Големи централи са плащали над 1 млн. евро за консултантски и юредически услуги. Това се брои за инвестиционен разход, който ние всички заедно възстановяваме, каза още шефът на Асоциацията на индустриалния капитал.
„Ако бяха спазвани ограниченията, нямаше да я има тази ужасна грешка. Цената й е 8,5 млрд. лева до края на преференциалния период. Ако бяха взети мерки, нямаше да сме в това тежко положение“, коментира Тасев, а Велев изтъкна, че е по-лесно да намерим извънземни, отколкото случай, при който при ползване на преференции, да няма злоупотреби. Сега ще се окаже, че е произведена повече енергия от биомаса, отколкото има сбор от кравите в страната, пророкува шефът на асоциацията. Сигурни сме, че това ще се случи и затова настояваме поправката в закона да отпадне, заяви той.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
10
Коментара по темата
10.
do 9
21.08.2015 11:21:51
0
1
A Te nqmat pravo da stroqt tecove , vecove na plodorodna zemq.
po zakon a koi e dal razre6itelnoto nqkoi prodajnik.
9.
до 8
20.08.2015 21:41:45
0
3
Така е, прав си, но то затова си има приказка, че който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Навсякъде където съм видял фотоволтаици, всичките са изградени върху плодородна земя. Унищожихме си земята за да печелим лесно. Вместо да се занимават със земеделие и животновъдство, те предпочитат лекото и мекото.
8.
Nikolai
20.08.2015 19:36:36
1
4
Тук има много некомпетентни хора, които нямат представа какви са разходите, които те задължават по договор. От тази сума 5000 лева която уж ти дават, плащаш ДДС на държавата, задължават те по договор да плащаш 4 заплати по средно 400 лева за денонощна охрана, да имаш видео наблюдение за собствена сметка, фирмата да плаща задължителна застраховка от 300 лева всеки месец за системата, по 350 за счетоводител, плаща се такса пренос на мрежа, и задължително се плащат осигуровки на всички назначени и задължително осигуряване на управителя/собственика/, който като управител трябва да бъде на максимално осигуряване. Както и всички други разходи по почистване на панелите ежемесечно от фирма, транспортни разходи и обикаляне по служби и по институции- всичко това е за сметка на собствениците. И фактически от 5000 лв остават по-малко и от 1500 лв на месец, заради разходите, които ти налагат по договр, така че не ми обяснявайте кой взимал 5000 лв на месец, след като е направено така че 70% от тази сума да отива за разходи и ги прибира държавата! Отделно ако си теглил кредит положението дори и при изкупуване на големите цени е тежко, а за намаляне с 80% от приходите е направо не безумно, а престъпно!
7.
Стоилов
20.08.2015 18:46:14
0
4
20-годишен договор има човека , щом му го нарушават независимо дали е с новоприет закон, нека да ги съди в Страсбург. Отделно собственици на ВЕИ централи по договор имат право да продават вредни емисионни единици, ...само че в България от години не се прима закона българите да сипродават емисионните единици от централи,, за да може държавата да им ги продава и да им взима парите, което е жив обир!
6.
Главен Готвач Рико
20.08.2015 13:48:54
1
5
Чул че подковават коня и той вдигнал крак..
Ако ти плащаха сега по преф. цени нямаше да ревече че печалбата ти е 5600лв. а даваш на банката 1900лв.
Бизнесмен тръгнал да ми става прост селянин.
Щото на тоя кой му плаща централата?
Иска от бедния народ да печели бай Ганьо и за другия път да знае - дано му вземат всичко ипотекирано
5.
Правилно!
20.08.2015 12:36:51
3
11
Който има завършен 3 клас може сам да пресметне че на господина досега-през последните 7 години "той има фотоволтайци от 2008г", са му давани 5600лв на месец по 56ст на кв/ч толкова прави или общо за 7г над 470 хил лева. Реално цялата му инвестиция заедно с лихвите е изплатена, грешката е в него, че не е внасял всичко за ипотеките, а е харчил и си е мислил, че реката от държавни пари към него ще тече вечно.
4.
пешо кура
20.08.2015 10:50:37
1
7
В КОРУМПИРАНИТЕ ДЪРЖАВИ Е ТАКА
3.
фотокибик
20.08.2015 10:39:04
4
10
Пийте по една студена вода! Като имаш наследствена земя, засей си я с картофи а не със силиконови продукти. Ами по тази логика, ако започна да произвеждам ток от светулки значи държавата трябва да ми изплаща по 5 лв. за kwh.
2.
SS
20.08.2015 10:20:56
2
3
A biomass ne e li sashto vazobnoviaem iztochnik? Sashto koi otglejda slonska treva?
1.
bgrfgf
20.08.2015 09:52:57
2
9
Каква боя за коса ползуваш???? с "Лонда Колор" ли си ??? или с "Палете" Няма страшно и при мен е така, от известно време заплатата ми е 500 лв. , а кредита 600 лв. Пазарна икономика, бате! Каква държава, нали сте "неолиберали". Държава при дедо ти Тодор..... "гаранция Франция". Лоша преценка......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори