×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тотомилионерът ще загуби поне 1 милион лева от новата схема за изплащане


27 Юли 2015, Понеделник, 13:15 ч.

Кметският зет Нинджата няма право на парите накуп, а ще ги получава в продължение на 7 години, но без лихва
Новите правила за изплащане на печалбите от тотализатора ще ощетят с минимум 1 млн. лева най-новия тотомилионер. В 59-ия тираж на играта "6 от 49", изтеглен в четвъртък, късметлия от Благоевград спечели джакпота в размер на 7 095 423 лв., но няма да получи сумата веднага, а в рамките на 7 години, през които няма да вземе от тотализатора и стотинка лихва за своите пари.Новата схема на Спортния тотализатор (БСТ) влезе в сила на 10 май. Фишът за най-популярната игра - "6 от 49", поскъпна, като залогът стана с 15 ст. повече - 85 ст., а второто теглене в тази игра отпадна. За "5 от 35" увеличението на фиша бе с 5 ст. - до 50 ст., като от тази игра бе премахнат "Втори тото шанс". Главната новост беше въвеждането на минимален джакпот за "6 от 49", който стана 10 пъти повече - 1 млн. лв. Само дето няма да се изплаща накуп, посочва segabg.com в обширен анализ.

На спечелилите не се оставя право на избор - те получават първоначално 500 000 лв., а остатъкът ще им се превежда ежемесечно по минимум 30 000 лв. в рамките на максимум 7 години.

"Ако сумата е много голяма, тогава месечната вноска ще бъде увеличена така, че да може да се изплати до края на 7-годишния срок. В противен случай печелившият ще получава по 30 000 лв. всеки месец, докато не се събере крайната сума", обясни пред "Сега" при въвеждането на новите правила изпълнителният директор на тотализатора Дамян Дамянов.

В случая с последния тотомилионер - когато получи първоначалните 500 000 лв., от джакпота ще останат 6 595 423 лв. При 30 000 лв. месечно благоевградчанинът ще трябва да чака точно 18 г. и 4 месеца, за да си вземе цялата сума. Затова при него ще се задейства клаузата, според която месечната вноска ще бъде увеличена, за да се вмести в рамките на 7 години. Така че тотализаторът трябва да превежда на човека по 78 516.94 лв. във всеки от 84-те следващи месеца.

Уловката в случая е, че благоевградчанинът, както и всички бъдещи тотомилионери, няма да получи и стотинка лихва за остатъка от джакпота, който ще му се изплаща разсрочено. Това означава пропуснати ползи, т.е. пари, за тях. Но не и за тотализатора, който е двойно облагодетелстван - веднъж, защото получава на практика безлихвен кредит от печелившия, и втори път, защото има възможност да изкара още пари от въпросния остатък най-малкото като го внесе в банка за лихви в своя полза.

Мотивът за въвеждане на новото правило е доста интересен. Според шефа на дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в тотализатора Веселин Кюркчиев изследвания са показали, че "бързото забогатяване при тотопечалба крие рискове за печелившия"

Затова разсрочването на изплащането на джакпота защитавало такива хора. Проблемът е, че в новите правила не се предвижда да бъдат питани самите печеливши как искат да си вземат парите. В САЩ, например, също има практика за изплащане на печалбите на вноски, но там е въпрос на избор. Ако някой желае да си вземе всичко накуп, лотарията му изплаща някъде около половината заради дължимите данъци. Ако обаче човекът се съгласи на разсрочено плащане, ще си получи целия размер на печалбата в рамките на 20-ина години, без да дължи данъци при това.

У нас изпълнителният шеф на тотализатора Дамянов твърди: "Няма да начисляваме и плащаме лихва върху спечеленото от съответния участник, защото данъкът върху тези пари го плащаме ние, макар участникът да е освободен от данък."

По закон обаче печалбите се гарантират от държавата и се освобождават от държавни и местни данъци.

С данък или без данък, новите тотомилионери ще имат пропуснати ползи. Най-кошмарният вариант е да се случи голяма инфлация и след година-две съществена от техните пари да се стопят заради обезценката им. Но да не сме толкова черногледи. Да приемем също така, че човекът няма да вложи парите в бизнес или в акции с висока доходност, а просто ще мине на най-разпространения вариант - да внесе парите в банка. Тогава пак ще търпи загуби от пропуснати ползи, и то големи.

Да речем, че новият благоевградски тотомилионер реши да внесе своите 500 000 лв., които ще вземе накуп от тотализатора, на годишен влог с ежемесечно изплащане на лихвата (разбира се, съществуват и други схеми - с дългосрочни влогове, при които лихвите са и по-високи). Понастоящем максималната лихва, предлагана от банките в България по такъв депозит, е 2.07% годишно. Това ще му носи по 862.50 лв. месечно, или 10 350 лв. годишно, като се удържи 8% данък върху лихвата. Разбира се, нека в този случай не забравяме, че човекът ще получава от тотализатора и по 78 516.94 лв. всеки месец до изтичане на седемте години и евентуално може да ги прибавя към влога си.

Да разгледаме обаче случая, в който щастливецът от Благоевград можеше да си вземе целия джакпот от 7 095 423 лв. Ако тази сума се внесе при същите условия (2.07%), тя ще носи 146 874.32 лв. ефективна лихва годишно (след платения 8% данък), или по 12 239 на месец. Иначе казано - за 7 години тотомилионерът щеше да добави към своя джакпот още 1 028 120 лв. от лихви

Този милион обаче на практика се печели от БСТ. Защото тотализаторът е свободен да оперира с останалите у него пари от джакпота както намери за добре - от вноска в банка (при това за държавна фирма лихвите ще са далечe по-благоприятни) до влагане на сумата в някакъв проект, се отбелязва в анализа на "Сега".

В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 11
4
Коментара по темата
4.
Бурсука Бурсука
29.07.2015 15:29:29
1
0
Браво Флагмани вдигайте шум и нека да се знае че уж милионер ,ама не точно ,щом се рекламира джакпот да дават парата на куп,не капка по капка,,Вдигайте шум и нека или да оправят тая безмислица или да спрат да играят тото хората
3.
Не печели
27.07.2015 14:54:14
2
3
Живи да ги оплачеш и Нинджата и следващите тотомилионери! Провален живот отвсякъде. А на мене нищо няма да ми вземат. Кой е по- добре сега,а!?
И друго - пускането на фиш и печеленето е доброволно!
2.
IVA IVANOVA
27.07.2015 11:09:01
3
16
Поне с тези пари да си оправят тотопунктовете в малките населени места - лятото вътре термометъра показва близо 50 градуса, а зимата е голям клинч, няма тоалетна, а на всичкото отгоре имало лимит за ел. енергия. Да иде директора на тотото да работи в такива условия!
1.
_nib_
27.07.2015 10:33:07
0
35
Това беше целта с промяната на правилата на тотото.По тая логика ако реша случайно вече да пусна фиш,трябва да го плащам не наведнъж а разсрочено по стотинка на месец.Ама щом има баламурници да играят и тотото ще го има.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори