×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

140 гласа пренареждат листите за местния вот в Бургас. Мажоритарен ОбС или Клуб на предприемача ни очаква наесен?


140 гласа пренареждат листите за местния вот в Бургас. Мажоритарен ОбС или Клуб на предприемача ни очаква наесен?
Бизнесменът Бенчо Бенчев трябва да заеме петото място в листата на БСП и за благодарност да финансира кампанията. При преференциалния вот обаче уж сигурното му място в новия ОбС изглежда ще "изгори"
16 Юли 2015, Четвъртък, 13:23 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

При 7 % от общинската избирателна квота преференцията заработва, партиите масово се готвят да го използват

Само 140 гласа ще са достатъчни, за да заработи преференцията на местния вот в Община Бургас наесен, показа проверка на Флагман.бг.

Според Изборния кодекс при местни избори даден кандидат ще се изстрелва напред в листата, ако събере 7 % от общинската избирателна квота, а не както бе на парламентарните избори – 7 % от общия брой гласове за партията. За справка: Общинската избирателна квота на миналите местни избори бе малко под 2000 гласа. 7 % от тях са точно 140 гласа.

Очакванията са не само във всяка една листа да настъпят промени, а и местата на водачите, които партийните централи посочат, да бъдат застрашени. Според Изборния кодекс, ако не се маркира преференция, то гласът автоматично отива за първия в листата, но ако условно преференциалният вот заработи в над 50 % от бюлетините, водачът със сигурност ще бъде изтикан от първото място.

На общинската конференция на ГЕРБ в неделя областният лидер Димитър Бойчев предупреди кандидатите за общински съветници да бъдат изключително внимателни, ако водят кампания за мажоритарен вот. Пред партийния актив Бойчев призна, че заради амбициите на част от кандидат-депутатите на парламентарните избори през 2014 година партията загубила 1 мандат в област Бургас. Причината била неправилно попълнен преференциален вот, който правел бюлетината невалидна. Т.е. - попълвали се по две цифри и в двете графи. „Представете си какво ще се случи в селата, където веднъж трябва да гласуват за селски кмет, втори път за общински, трети път за листа с преференция и четвърти – за референдум“, опита се да предупреди своите Димитър Бойчев.

Няма съмнение, че ГЕРБ ще бъде една от партиите, която ще има засилен преференциален вот. „Голяма част от настоящите общински съветници, няма да попаднат на избираеми места. Те обаче не отстъпват и считат, че са пренебрегнати, което ги кара да водят мажоритарна кампания. Някои от тях си го казаха в прав текст. Това от своя страна ще накара и новите лица в листата да лансират преференцията“, довери наш източник от ГЕРБ.

Чанко Мирчев(в средата) е човек с благ нрав и процедурата в БСП му позволи да изпревари лицата на партията Евгений Мосинов(вдясно) и Тодор Ненов(вляво). Въпреки че е на второ място той може да се размине с новия ОбС заради очакваното пълно пренареждане на червената листа с преференциалния вот
В БСП, където всеки партиен другар е със собствено мнение, също се очаква да има сериозни размествания. Листата бе утвърдена на конференцията в събота. Тя на пръв поглед е изненадваща. Водач е областният лидер Николай Тишев, втори – Чанко Мирчев, трети Евгений Мосинов, четвърти Живко Господинов. Това бе вотът на 138-те делегати на форума. Гласуването обаче страда от известни пороци. В листата бяха изброени имената на 53-а кандидати за общински съветници, а делегатите можеха да избират до 43 от тях, след което вотът за всеки един се сумираше. Така на втора позиция излезе на пръв поглед непопулярният в политическите среди Чанко Мирчев. Той е добър администратор, но е един от общинските съветници, които са се изказвали най-рядко в този мандат. В този ред на мисли популярността му извън БСП е изключително слаба, но сред партийния актив е харесван заради благия си нрав и помощ, която оказва на хората от третата възраст. „Ако се яви на избори едва ли ще събере тези 93 гласа, които има на конференцията“, коментира за Флагман.бг, активист на социалистическата партия, след като видя резултата от конференцията. За сметка на Мирчев, например, общинският лидер Евгений Мосинов остана трети, заради критиците, които има в партия. Друго видно лице на БСП Йордан Георгиев пък бе класиран чак на 13-то място. Със сигурност всеки един от тях ще разчита на преференциалния вот – и Мосинов, и Георгиев са активни и разпознаваеми за Бургас политици и ако се явят самостоятелно без проблеми биха станали общински съветници, дори може и да издърпат още няколко човека със себе си.

Д-р Красимира Каракашева, откритието на БСП в този мандат Тодор Ненов и Дарина Стоянова са другите имена, които имат шансове да съберат достатъчно гласове, за да заработи преференциалния вот. Прогнозите са, че бъдещите общински съветници на БСП да бъдат доста по-различни от тези, които са класирани на първите места в листата. Интересно е какво ли мисли по този въпрос Бенчо Бенчев, който най-вероятно ще заеме петата позция, представяна на пръв поглед за избираема. Бенчев е уважаван бизнесмен, очаква се да помогне най-вече във финансов план на партията, но при пренареждането на листата може да отиде много, ама много назад.

Георги Манев осем години е фактор в политиката без сериозна партия зад гърба си. Той има самочувствието на един от малкото мажоритарно избрани съветници в настоящия ОбС
Совалка на Флагман.бг сред водещите политически сили в Бургас показа, че дори в Патриотичния фронт, където са най-консервативни в това отношение, ще има сериозни размествания заради преференциите.

Националният лидер на СЕК Георги Манев, например, сам е поискал да бъде на 51-о място в листата и изразил увереност, че ще бъде отново общински съветник. В това едва ли някой се съмнява, след като Манев доказа, че без голяма партия зад гърба си вече осма година е фактор в местната политика. През този мандат той нееднократно изтъкваше пред мнозинството от ГЕРБ, че е сред малцината мажоритарно избрани съветници. В Патриотичния фронт кампания за преференциален вот се очаква да води и лидерът на ВМРО Георги Дракалиев, за който е публична тайна, че трудно мели брашно с общинското и областно ръководство на НФСБ, а и определено има влияние в Бургас. На миналите местни избори 10-ина гласа не му достигнаха, за да стане съветник.

За Реформаторския блок пък няма никакво значение кой ще бъде водачът, кой втори и трети. Още на парламентарния вот избирателите на десницата показаха, че сред най-ревностните почитатели на преференциите и сега със сигурност ще пренаредят листата, така както сметнат за добре. Амбициите на Блока са да имат 4 или 5 общински съветници в следващия местен парламент.

В ДПС дори и да има опция да се пренареди листата, това едва ли ще се случи. През октомври опитните в политическите игри стратези показаха другото предназначение на преференциалния вот – да се преброяват гласовете на т.нар. стотници и хилядници. Малцина знаят, че избирателите на Движението гласуваха мажоритарно, но не за да класират някой кандидат на по-предни позиции, а за да може да се проследи гласуването им и съответно техните босове да се отчетат, че са осигурили необходимия брой гласове, за който са били стимулирани.

Другите по-малки политически сили със шанс да попаднат в новия ОбС като АБВ, Български демократичен център (където се вля ПП Лидер, б.а.) и Движение 21 едва ли ще използват активно преференциите.

Но възможността листите да се пренареждат ще осигурят възможност Бургас за пръв път да има мажоритарно избран Общински съвет. Друг въпрос е дали идеята няма да се опорочи с корпоративен и купен вот от кандидати с възможности, а такива безспорно има във всяка една листа. Това от своя страна може да превърне новия ОбС в своеобразен клуб на предприемача, където всеки следва личния си интерес и е готов да влезе и в най-нечистоплътни коалиции, за да осребри изборната си инвестиция.

В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
4
Коментара по темата
4.
jika
17.07.2015 14:00:08
0
4
keworka e speca za dalwerkata s chernomorec-fk I stadiona
3.
ЧОМБИ
17.07.2015 00:40:23
4
6
АРМЕНЕЦА С МИКРОФОНА ОТ СКАТ ДЕТ МЯЗА НА ЦИПРАЗ ЩЕГИ РАЗБИЕ АКО ВЛЕЗЕ В СЪВЕТА.ЛЕКИЯ БЕШЕ ПИСАЛ ЗА ТЮРБЕТО НА ДОГАН АГА В ОТМАНЛИ И НАПРАВО ГИ ЗАКОВА ОБЩИНАРИТЕ.
2.
ттт
16.07.2015 23:49:49
7
5
пф с повече хора да са че кафа с далавери с парите на ес в бургас.остриетата да бъдат по различни и да са биткаджии ей
1.
Хахахахахаха
16.07.2015 19:58:14
6
8
И каква стана тя сега, предпочитат тишев пред бенчев хахаха, идеално, ще се самоизядът един по един.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори