Проф. Байкова: Не яжте мухлясал хляб, токсините сриват имунната ви система и предизвикват болести
Заради яденето на мухлясали продукти, може да се стигне до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания, предупреди проф. Донка Байкова.
07 Юли 2015, Вторник, 11:00 ч.
Специалистът по диететика и хранене съветва да консумираме хляб с квас, защото е с по-дълга трайност
Попаднете ли на хляб с мухъл, не го яжте, защото е опасно! Хвърлете го веднага, съветва специалистът по диететика и хранене проф. Донка Байкова.
„Мухълът е опасен за здравето. Това са плесени, които произвеждат токсини. Те са рискови за бъбреците и кръвните телца. Първо се атакува храносмилателната система. Човекът, който консумира продукт с такъв мухъл, ще има неразположение или алергични реакции. Може да се стигне обаче до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания“, заяви Байкова в „Добро утро, България!“ по ТВ7.
Възмутен зрител пък сподели, че си е купил хляб, в който нямало нито една филия без мухъл.
„Единственото, което ми направи впечатление е, че опаковката беше изпотена. Сега прилича на продукт, минал през сауна. Явно процесът на мухлясване води до повишаване на температурата. Не се оплаках в магазина, защото в неделя едва ли има кой да ми обърне внимание“, каза Тихомир Георгиев пред камерата.
„Такъв хляб не се консумира, хвърлете го! Видите ли, че е изпотен, не го купувайте!Опаковката трябва да е цяла. Тези гъбички са живи организми и причиняват хидролиза и затова се затопля хлябът. От производството му до опаковането, е имало нарушения във веригата“, обяснява проф. Байкова.
„Старият хляб може да изсъхне, да стане трошлив или да мухляса. Има и една картофена болест, причинена от бактерии, които предизвикват клисавост на хляба. Пшеничното зърно не се съхранява добре и оттам брашното не е с добро качество. Имаме квас, който предпазва хляба от мухлясване. Преди години българските семейства са си месели един път седмично хляб и не се е развалял, защото втасването е ставало бавно и процесите на набухване и зреене са различни. Търсете си хляб с квас, за да има по-дълъг срок на годност и да е с по-полезни качества“, каза още специалистът по здравословно хранене. Тя предупреди да не слагаме хляба в хладилник, защото най-доброто развитие на гъбичките, предизвикващи мухлясването, е при 4 градуса.
В категории:
Здраве
Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени
2 май ще е неучебен в цялата страна
Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията
Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите
Главчев: Предложих на президента да поема поста на външен министър
20/04/2024, Събота 13:20
0
Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта"
20/04/2024, Събота 13:00
0
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция
20/04/2024, Събота 12:41
0
Той още не може да повярва, че е министър
20/04/2024, Събота 12:21
1
Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка
20/04/2024, Събота 12:00
1
Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън"
20/04/2024, Събота 11:41
0
Кметът на Приморско смени пейките в чакалнята на Медицинския център дни след сигнал
20/04/2024, Събота 11:27
0
Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов
20/04/2024, Събота 11:21
1
Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер
20/04/2024, Събота 11:00
5
Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ
20/04/2024, Събота 10:41
0
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите
20/04/2024, Събота 10:21
1
В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги
20/04/2024, Събота 10:00
1