×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кабинетът ще задържа цената на тока с такса "продажба"


Кабинетът ще задържа цената на тока с такса "продажба"
Премиерът Борисов се обяви против поскъпването на тока
04 Юли 2015, Събота, 12:09 ч.

5 % от приходите на централите ще отиват в новосъздадения фонд "Сигурност за енергийната система"
Кабинетът има намерение да задържи цените на електроенергията на сегашните нива, като обложи всички производители на ток - частни и държавни - с нова такса. Компаниите ще трябва да внасят 5% от приходите от произведения и продаден ток в новосъздаден фонд "Сигурност за енергийната система".

Целта е парите в него да отиват за подпомагане на закъсалата финансово Национална електрическа компания (НЕК). Новата идея на кабинета бе обявена изненадващо вчера, само седмица след безпрецедентния протест на бизнеса, който спря работа за час. Така реално дефицитът на НЕК, който се трупа с всеки изминал ден, няма да бъде покриван от фирмите потребители, каквито бяха досегашните намерения на КЕВР, а от производителите на електроенергия. Компаниите, които ще бъдат засегнати от новата такса, вчера не пожелаха да коментират идеята, пише в. Сега.

Създаването на фонда е само част от мерките, около които се обединиха работодателите от БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, както и от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". Вчера те се срещнаха с половината от кабинета "Борисов", за да обсъдят ситуацията в енергетиката. Но макар да подкрепиха мерките, си запазиха правото на ефективни протести, в случай че лобитата спънат реформата. Новата такса, която ще се въведе с промени в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ, прилича на въведената и по-късно отменена от Конституционния съд такса "слънце" за ВЕИ производителите. Преди две години мнозинството в НС наложи такса от 20% върху приходите на ВЕИ-тата и изчисли, че това ще донесе на хазната 150 млн. лв. годишно.

Появи се дори предложение с нея да бъдат обложени не само производителите на ток от вятър и слънце, но и заводските централи, когенерациите и тецовете. Вместо това обаче бе наложена още една такса върху зелените централи - "достъп" до мрежата. Впоследствие тя също бе отменена. В новия фонд ще влизат и приходите от спестените парникови емисии.

"Тази вноска ще се прави от всички производители, включително държавната енергетика, без разлика от собственост и вид енергия", съобщи ресорният министър Теменужка Петкова. Изключение ще има само за тока, който се ползва за нуждите на самото предприятие. А парите ще отиват само на едно място - в НЕК, като целта е така да се покрие дефицитът.

Само по тази мярка в държавното дружество се очаква да влизат около 200 млн. лв. на година. Икономии за НЕК ще има и от друга новост - енергийният регулатор ще може да намали цените, по които изкупува тока от ВЕИ, ако те са изградени с европейски пари. Ще се ореже и сегашният лимит на годишно определените часове за изкупуване на тока от централите, които отново се определят от енергийния регулатор. Отделно от това до края на годината дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг ще трябва да съкратят административните си разходи с 10%.

Фонд "Сигурност за енергийната система" ще се управлява от седем членове, като сред тях ще има и представители на самите производители. За да го създаде по-бързо и за да прокара експресно останалите промени, кабинетът ще създаде наредби и ще промени основните енергийни закони по бърза процедура. Идеята е те да станат факт до края на месеца, така че енергийният регулатор да ги вземе предвид при изготвянето на новите цени на тока от 1 август. "Сигурна съм, че с реализирането на тези мерки ще успеем да стабилизираме сектора. Те ще бъдат предоставени на КЕВР и при оценка тя би могла да ги вземе предвид при определянето на ценовото решение", заяви Теменужка Петкова.

"Най-важното е, че намерихме резерви, за да не се стигне до повишаване на цените на електроенергията нито за бита, нито за индустрията", обобщи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Той добави, че до сряда ще станат ясни и критериите, по които индустрията ще бъде подпомогната в плащането на такса "задължение към обществото", която дължат всички фирми на свободния пазар. Приходите от нея също отиват в НЕК за покриването на скъпия зелен ток. Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев предложенията все още "витаят в пространството".

"Нито някой ни е казвал, нито някой ни е питал за такива промени", лаконичен бе той. На едно от последните заседания на енергийния регулатор обаче всички топлофикации се оплакаха от драстично орязване на признатите пари за ремонти. Таксата изненада и Българската фотоволтаична асоциация, откъдето също казаха, че никой не е обсъждал предложенията с тях.

"Все още се запознаваме с предложенията на правителството", каза шефката на асоциацията Меглена Русенова. Шефът на енергийната комисия в НС и бивш енергиен министър Делян Добрев обясни, че промените ще бъдат внесени в парламента още следващата седмица, а идния четвъртък ще минат и през ресорната комисия. "След това ще настояваме тези промени в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ да бъдат първа точка от дневния ред в сряда", обясни Добрев. Срокът между първо и второ четене ще бъде съкратен, за да може на 22 юли отново като първа точка депутатите да ги гласуват на второ четене. Целта е промените да бъдат обнародвани на 24 юли - пет дни преди финалното решение за цените на КЕВР. "Говорили сме с КЕВР, срокът ги устройва", заяви Добрев в отговор на въпрос ще стигне ли времето

В категории: Политика


Коментари
Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонтът на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонтът на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Имунизираните много леко болестта, уверява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си 
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори