×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Един ден на гурбетчия в Слънчака или как трима чужденци оставят повече гнус от 10 наши мизерници


Един ден на гурбетчия в Слънчака или как трима чужденци оставят повече гнус от 10 наши мизерници
Работата на родопчанина като спасител започва в 6:00, спасявайки туристите от собствените им поражения
28 Юни 2015, Неделя, 15:03 ч.
Автор: 24rodopi.com

На сутринта всичко е лом - оповръщани маси, столове, плочки, плуващи гадории във водата

Стотици родопчани всяка година стягат багажа и още от месец май потеглят към родното Черноморие. Там ги чакат няколко месеца бачкане, купон и по някой лев, спестен до есента. Естествено, стандартите нямат нищо общо с времето на „богоизбраните" от епохата на Балкантурист. Работи се за жълти стотинки, които отразяват кичозния копипейст стил а ла Сен Тропе с полумутренски привкус на хотели и заведения, пише 24rodopi.com.

Готвачи, бармани, сервитьори, спасители, таксиметрови шофьори, продавачи, проститутки, дилъри-професионални ангажименти, в които не липсват и родопчани.

„Работният ми ден започва с разчистването на мизерията, оставена през нощта край басейна от гостите на хотела. Толкова гнусотевици не могат да оставят и 10 наши мизерници спрямо трима от техните", казва 21-годишен мъж от Кърджалийско. Трета година е спасител по басейните в различни хотелски комплекси в Слънчев бряг. С „техните" той описва всички чужди туристи.

По думите му няма никаква разлика от британци, латвийци, германци…, на възраст 20-28 години. Става всяка сутрин в 5:30 часа, за да започне смяната като спасител в 6:00, спасявайки туристите от собствените им поражения.

„Всичко е лом от вечерта. Намирам излети питиета, търкалящи се бутилки, стъпкана храна, веднъж вече ядена храна. А това е най-неприятната гледка рано сутрин. Оповръщани маси, столове, плочки. Плуващи гадории във водата. Всичко това трябва да се почисти. Легнал съм си в 3 часа след бар. Сещаш се, че първата гледка сутрин да е от стомасите на разни нещастници, никак не е приятно. Нашето работно време е до 18 часа. Точно в толкова вадим всички от водата, прибираме чадърите и си тръгваме. Компаниите обаче продължават. Това са все младежи от т.нар. „бял свят", към чиито порядки ние се стремим. Отвратителни. Пияни още от около обед, до вечерта се правят на маймуни. Падат, стават, търкалят се, повръщат, пикаят, заспиват където сварят. Изкарват те извън нерви. Предупреждаваш ги, правиш им забележки, те си знаят своето. Пияни влизат във водата, оставят си децата без надзор. Само преди дни спасих едно дете. Започна да се дави в средата на басейна. Родителите му дори не бяха в хотела, а някъде по плажа. Върнаха се пияни. За нашенци се говори, че прекаляват с алкохола, тези обаче са нещо страшно. Дошли са за няколко дни и не желаят и минута да са трезви", разказва Стоян.

Родопчанинът разпуска всяка вечер след работа.
„Пием с колегите в хотела, след това тръгваме на тур из баровете. Знаем промоциите, всичко е ясно. Алкохол, наркотици, проститутки-навсякъде нощта е жадна за най-верните си чада. Спим по няколко часа и отново се започва-почистване на чуждите мизерии и цял ден главоболия с орангутаните от Западна Европа. От нашенци подобни изпълнения не могат да се видят. Затова и винаги гледаме да сме по-учтиви с тях. Останалите просто могат да те изкарат от нерви с простотиите си. Така е всеки сезон. До октомври гледаме да припечелим нещо, за да изкараме зимата у дома", казва 21-годишният мъж. Родопчанинът вади на месец по около 700 лева, затова че е задължен да чисти след гостите на хотела и да подготвя ежедневно района около басейна за следващата порция физиологични течности и сервирани напитки.

„Добри пари се вадят на морето" отдавна вече е овехтяла икономическа теорема. Огромни пари се изкарват от собствениците на хотели и увеселителни комплекси. Персоналът се набира на килограм, а заплатите по никакъв начин не могат да се определят като атрактивни", споделя управител на хотел в Слънчев бряг, родом от Смолянско. По думите му заплатите за сервитьори и бармани са в диапазона 450-550 лева. Това, което все още успява да привлече работна ръка е осигуряването на храна и нощувка.

„Имаме сто души персонал, които са настанени в хотела. Комплексът е с капацитет от 1200 легла. Спасителите на басейните са с възнаграждения около 550-600 лева. Доста по-добре звучат заплати от по 1000-1200 лева, но те са за колегите им на плажа. Но за тях пък няма осигурена храна и подслон-поемат си ги сами. На много места сервитьори работят по две смени, за да изкарат двойни заплати. Най-ощетени са в хотелите с ол инклузив. Тогава бакшишите почти липсват. Но хората не се оплакват. Всички са млади, дошли са да вадят пари, не на почивка. Работата не ги плаши. Дори да карат по три смени. Постоянното говорене за липса на квалифициран персонал е по-скоро оправдание за ниските заплати. Особено за един от най-посещаваните курорти на Балканския полуостров в летния сезон", коментира 40-годишният родопчанин. Влязъл е в бранша още преди 20 години, стартирайки като барман по хотелите в Пампорово.

Страната ни има кофти имидж що се отнася до тур дестинация. То да е само там. Но всъщност, какво от това? „Много пихме, нищо не видяхме!", е обяснението на болшинството британци, германци, скандинавци след посещение по родното ни Черноморие. Ние ли трябва да се червим? Не, ние просто бършем повръщаното за 600-700 лева на месец. Пътищата ни са сокаци, мръсотията е навсякъде, трошим всяко нещо, създадено за красота и удобство. Но пък обичаме да правим секс на чистичко. Какъвто персоналът, такава и клиентелата. От Родопите до Слънчев бряг, отбелязва в заключение 24rodopi.com.

В категории: Несебър


13
Коментара по темата
13.
Бургас
30.06.2015 14:51:17
0
2
Ами приятелю, да беше учил за лекар или адвокат!
12.
Аман от т.н. Слънчак нищо ново под слънцето
30.06.2015 11:32:21
0
1
Като чуя Слънчака вече и на мен ви се повръща така му виках ме още през 80ги 90г явно нищо не се е променило само прасетата са нови
11.
haha
30.06.2015 01:05:31
0
3
Ми какво плачем за качествени туристи с персонал като Бисер,Серафим Еленко и пр. Помаците от Родопите заливат Слънчака с "културното си обслужване". С тях -толкова...........
10.
очо
29.06.2015 03:10:30
7
9
До го еба и гурбетчията.Лягал към 3 часа и ставал в 5 часа,защото ходил по заведенията.Ще препечели една торба с чурки.На мама спасителя,който ще спаси някой.
9.
ДЗИФ
28.06.2015 21:24:22
6
2
Олигофрени и чикибойци ,и 500 лв.заплата са ви много!До 4.ти си пълен кенеф,а изречението почва с главна буква в България,другаде може и с гъза да пишеш!
8.
reservaciite ne spirat
28.06.2015 19:56:04
0
7
Стотици язиди в Диарбекир стягат куфарите за България
7.
Sunny B....
28.06.2015 19:54:02
0
7
ДО КОГА ЩЕ РАЗХИЩАВАТ ПОМИЯТА И ДА ХРАНЯТ ПРАСЕТА?? КОЛКО БАРМАНИ И СЕРВИТЬОРИ МОГАТ ДА БЪДАТ НАЗНАЧЕНИ С ОСИГУРЕНА ХРАНА
6.
гето
28.06.2015 15:50:44
18
12
Не е виновен клиента Европеец, виновни са тези руските и българската мафиа хотелиери дето ги наемат за жълти стотинки.
Какво ми се оплаквате от работа пак, хайляци!!! Цели 50 години банкрутирахте държавата вашите лели и чичовци, чикии. Работете!!! Не ми се обяснявайте!! Толкова ви плащат щото толкова ви е таланта!!!!'
5.
до виктор
28.06.2015 15:22:37
8
6
А ве кемеф ти по цял ден пишеш в форума мишка смешна !ти кво бачкаш смешко
4.
до виктор
28.06.2015 15:22:36
9
13
А ве кемеф ти по цял ден пишеш в форума мишка смешна !ти кво бачкаш смешко
3.
v
28.06.2015 14:39:17
10
15
Turizma e samo za Afrikanskite durjavi. Pochvaite da proizvejdate technologia, pochvaite da rabotite i da uchite, tupaci!!!
2.
Victor Fuck
28.06.2015 14:37:52
17
8
Zasgto samo pishete za turizma tupaci, dane bi Kodjakafaliata da e zabogatial sus turizum!!! Pochvaite istinska rabota stiga ste se oplakvali ot fakta che turizma oznachava da miesh chinii i povurni, dokato horata pochivat.
1.
Аз
28.06.2015 14:31:20
2
42
Я, тук няма коментари! Сигурно , защото статията е чистата истина, която никой не може да отрече .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори