×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Четири общини от Бургаска област сред националните лидери за нововписани жители. Вижте кои са!


Четири общини от Бургаска област сред националните лидери за нововписани жители. Вижте кои са!
Ето го списъка от ГРАО
14 Юни 2015, Неделя, 13:24 ч.

Масово се заличават регистрации по настоящ адрес заради изборен туризъм, пише вестник „Преса“. Най-много нарушения са засечени в областите Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Враца. Грубо погазване на закона е установено и в Несебър, където прокуратурата приключи проверката си вчера. Нарушения има и в община Средец, Бургаско, както и на други места в цялата страна. По данни на регионалното министерство от февруари до 25 април тази година 91 199 души в цялата страна са променили настоящия  си адрес

За сравнение през същия период на миналата година това са направили 55 288 души.

Прокуратурата вече е наредила във видинското село Киреево да бъдат анулирани регистрациите на 66 души, в община Грамада - на други 140, съобщи говорителят на окръжната прокуратура във Видин Владислав Влашев. От тях 60 регистрации са заличени в село Тошевци и 80 в град Грамада.

До всички кметове на населени места, в които са установени нарушения на Закона за адресната регистрация, районните прокуратури са издали заповеди да започне заличаване на неправомерно регистрираните. Срокът е 7-дневен от получаването на заповедта на прокуратурата в населеното място.

Във Видинско най-много са извършените адресни регистрации в община Грамада - 681, следват община Видин - 431, община Димово - 317, Макреш - 263, Ново село - 206, Ружинци - 193, Брегово - 172, Бойница - 122, Белоградчик - 115, Кула - 58 и Чупрене -18.

Установени са случаи, при които в къща с две стаи са регистрирани 30-40 души, а в някои населени места сe оказва, че десетки са на адрес на полуразрушени или срутени къщи.

Рекордьор е село Киреево, община Макреш, където в малка къща са записани, че живеят 45 души.

Към началото на юни в област Монтана вървят шест проверки на регистрациите по настоящ адрес, станали преди 25 април, съобщиха от полицията. Селата, за които има съмнения, са Аспарухово, Сливовик (община Медковец), Сумер, Долно Белотинци (община Монтана), Превала и Горна лука (община Чипровци).

В несебърското село Кошарица 11 електорални единици „делят“ 38 квадратни метра, а други 14 по документи обитават все още непостроен имот. Това са само част от поредицата нарушения, които Бургаската окръжна прокуратура откри в община Несебър при разследване на серия от сигнали за незаконна регистрация. Магистратите установили, че за периода 1 октомври 2014 - 25 май 2015 година на територията на общината скорострелно са били извършени 451 регистрации по постоянен адрес и 1602 - по настоящ адрес. Въпреки законовите изисквания в по-голямата част от тях не са били приложени задължителните документи за собственост, наем, предоставено право на строеж и пр.

В обществена сграда в Слънчев бряг например със застроена площ от 66 кв.м на книга живеят 11 души. В Обзор на един и същи адрес се „ширят“ 26 човека. Прокуратурата е сезирала кметовете на градовете Несебър, Обзор, Свети Влас и селата Равда, Тънково, Кошарица, Оризаре, Паницово, Баня и Гюловица и е разпоредила задълбочени проверки. Разследването продължава, а от обвинението уточниха, че има данни за извършени документни престъпления от длъжностни лица.

Депутатите отложиха закона срещу „мравуняците“

Остри спорове в пленарната зала вчера предизвика първото четене на промените в Закона за гражданската регистрация. Два часа и половина депутатите дебатираха по петте проекта - на МС, на БСП, РБ и два на ДПС.

Мая Манолова настоя поправките да бъдат приети веднага. „Ако не сложим точка на мравуняците от избиратели, които са се преселили, за да гласуват, много хора ще се откажат въобще да ходят до урните“, предупреди тя, но мнозинството все пак отложи обсъждането на промените за следващата седмица - сряда, 17 юни.

БСП настоява да се направи служебна проверка на регистрациите по настоящ адрес за периода от 1 февруари до 30 април. При установяване на нарушения ГРАО автоматично ще заличава адресната регистрация на неправомерно вписаното лице, а кметовете трябва публично да ги обявят. Лицето, чиято адресна регистрация е заличена, се задължава да подмени личните си документи в едномесечен срок.

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят идеята на БСП. Такива „инструкции“ те получиха преди седмица, когато от парламентарната трибуна Бойко Борисов изненадващо нареди на своите да приемат законовите поправки на Манолова.

От РБ предлагат да има ограничения не само за жилищата, но и за търговски обекти и хотели, където в момента също течали масово и безконтролно стотици регистрации. Заради това те настояват такива вписвания да може да се правят само по 4 месеца през летния и зимния туристически сезон.

От ДПС се обявиха твърдо срещу промените с аргумента, че са неработещи и ще нарушат човешки права. Рамадан Аталай заяви, че няма как служба ГРАО да заличава граждани, които са се записали законно.

Братовчеди се сбиха във видинско село

Братовчеди от видинското село Киреево стигнаха до бой заради регистрациите на изборни туристи. Кметът Герго Гергов и екип на Нова тв бяха нападнати от съперника му на вота Цветан Петков, с когото са братовчеди. „Ще ти цепна главата. Махни се от мен, изрод такъв“, крещеше пред камерата Цветан Петков, размахвайки дебела дървена бухалка. Той обвини съперника си, че е изпратил екипа на Нова тв да го снима, и дори се обади на полицията, за да се оплаче, че го тормозят.

Кметът посочи трима души, които според него са в основата на т.нар. изборен туризъм в селото. Единият от тях е собственият му братовчед, който решил да се кандидатира като негов съперник за изборите.

Цветан Петков обаче посрещна изпратените от кметския наместник журналисти с крясъци. „Кой ви дава право да снимате? Махайте се оттук, че ще взема пушката и ще стрелям“, крещеше той, преди да грабне бухалката и да хукне към колата на Нова телевизия, където се криеше Герго Гергов.

Кметът на Киреево съобщи, че в скромния дом на Цека Лалова живеят 49 души. Тя не отрече това и дори заяви, че ако има как, ще регистрира още хора, защото било време пенсионерът Герго да сдаде властта. Бизнесменът Владимир Владимиров пък бе обвинен от кмета, че води потенциални гласоподаватели в селото.

Гергов признава, че регистрациите са заради изборите. Мои роднини идват по свое желание, заяви той.

В категории: Политика


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Бургазлия
15.06.2015 15:44:52
0
1
А в село Равнец, са регистрирани над 10% пришълци от общия брой население на селото?!? Но кмета щом е от ГЕРБ (поне докато ГЕРБ са на власт, след това пак ще мине в друга партия, която и да е само да е управляващата) ще се покриват престъпленията му.
1.
az
14.06.2015 13:06:02
1
4
Отидете и проверете в гр.Обзор колко са регистрираните.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора 
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори