×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Топ 10 от емблемите на соца


Топ 10 от емблемите на соца
Разнообразието и количеството на магазините не бяха определящи за вида на отделните стоки. А покупките от Кореком си бяха чист лукс
10 Юни 2015, Сряда, 09:20 ч.
Източник: socbg.com

Пеньоарът на вафлички, парфюмът, който лъхаше на бръснарница и други ретро неща


1. ДетМаг, НарМаг, ЦУМ, РУМ, ГУМ и Кореком

Народният, детският, централният , районният и градският универсални магазини. И още „Хранителни стоки” и „1001 стоки”. Разнообразието и количеството на магазините не бяха определящи за вида на отделните стоки. А покупките от Кореком вече си бяха чист лукс. И тези, които можеха да го постигнат, не пропускаха възможността да парадират пред другите.
В тази група попада и Хоремага – съкращението на ХОтел-РЕсторант-МАГазин, или синонима на кръчма. Имаше ги във всеки град. А бюфетите, ресторантите, пивниците и скари-бирите по гарите пък бяха под емблемата на РСВ  (Ресторанти и спални вагони). Там човек можеше да хапне и пийне на народни цени.

2. Телевизор „Опера”, транзистор ВЕФ



Днес, когато плазмата е поносим лукс за много семейства, за по-малките изглежда почти невероятно, че чернобелият телевизор   „Опера” е бил екстра, за която мнозина дори не са можели да си мечтаят.  Имаше обаче времена, когато притежаването на телевизор бе суперлукс и повод за завист. Както и цветният „Електрон”. Модерното приложение на „Опера” днес е да бъде изтърбушен и превърнат в рамка за картина или аквариум. ВЕФ-ът е антикварна рядкост, както и фотоапаратите „Смяна”.

3. Москвич, Жигули, Трабант



Позната картина от социалистическо време беше мъж в потник, легнал под москвича си. Гордите собственици на това возило в годините, когато колите бяха лукс, му трепереха и го ремонтираха непрекъснато собственоръчно. Всеки притежател беше специалист по авторемонти. И се знаеше правилото, че прекарва повече време под колата, отколкото върху жената. Която стои у дома и чака благоверния да се насити на колата си, облечена в традиционния за соца пеньоар на „вафлички” и с ролки на главата. А децата въртяха педалите на колелото „Балканче”.

4. Одеколон „Тройной”, паста за зъби „Мечо” и „Поморин”



Един лимон, щипка сода бикарбонат и половин паста за бръснене „Каро”. Днес не можете да забъркате този лек срещу акне, защото трудно ще намерите прословутия крем за бръснене от времето на социализма. Същото се отнася и за одеколона с острата миризма, наречен „Тройной”. Съвременните деца не са опитвали вкуса на пастата за зъби „Мечо”, а бабите и дядовците им напразно ги агитират, че по-хубава паста от „Поморин” е нямало и няма да има.

5. Карамел Му, дъвка „Идеал”, „Теменужки”



Към тези лакомства от времето на социализма може да се добави и лютеницата „Хоро”. И разбира се – русенското варено. Шоколад „Кума Лиса”, „Лимонови резенки”, традиционните шоколадови бонбони „Дръвчета” и „Черноморец”. Да не забравяме и рошавите бонбончета „Снежанка”, с които като нищо можеше да си счупиш някой зъб, но пък се намираха лесно. Или онези шарени бонбонки „Детска радост”, които се връзваха заедно с малко жито и 1 стотинка в тюлче и задължително се разхвърляха над сватбарите пред райсъвета.

6. Кафе „Инка”, оранжада, „Етър”, „Алтай”



„Кооп Кола” беше социалистическият братовчед на „Кока Кола”. А представата за масов алкохол в общи линии се изчерпваше с коняк „Слънчев бряг” (за по-заможните „Преслав” и „Плиска”) и „Бадемов аперитив”. Като алтернатива на последния домакините масово бъркаха домашни ликьори, като вишновката – две кила плод се засипват с кило захар и се заливат с цял литър 45-градусова ракия (или спирт). Оставят се на слънце за 30 дни, като бурканът от време на време се кандилка. Прецеждаш и сипваш в малки чашки, като ти дойдат гости. Другата традиционна почерпка беше чинийката с домашно сладко.

7. Дядо Мраз и Снежанка



Днес добрият старец е пенсиониран и на негово място пъчи корем Дядо Коледа, а придружителката му, която по соцвреме по руски тертип беше предимно русокоса, е заменена от елена Рудолф. Образите на Дядо Мраз и Снежанка са непознати за 20-годишните, но неизменно присъстват в детските спомени на родителите им. Той облечен в червена мантия, тя в бяла рокля със сив отенък от дългогодишната употреба. За разлика от Дядо Коледа, който се вмъква тайно в комина, хвърля подаръците, изяжда курабийките и изпива приготвената му чаша мляко, Дядо Мраз никога не се криеше, а напротив – подрусваше на коленете си децата, а те го гледаха възхитено и се опитваха да му дръпнат брадата. Доста болезнено изживяване за него, защото тя най-често беше на ластик.

8. Сънчо, Татко Барба и Ну, заяц



Помните ли чернокосото момченце, което долита в гнездото на двете щъркелчета? Правеше го всяка вечер с песничка на уста от телевизионния екран. Или поне в годините, когато телевизорът не беше вече суперлукс. Сънчо приспиваше задължително децата, които чакаха с нетърпение епизодите и на „Семейство Барба”, „Семейство Мейзга”, а в неделя – „Розовата пантера”. Дълго време обаче най-популярният анимационен сериал беше „Ну, погоди”. Днес и той е в немилост. От екрана облъчват редовно децата с някакви японски герои, които нито изглеждат по-добре от заека и вълка, нито пък са забавни като тях. Друго емблематично предаване от времето на социализма бе „Бързи, смели, сръчни”. Някакви детски отбори на черешки, ябълки и други, които търчат напред-назад под досадните подвиквания на водещия, търкалят се, скачат в чували. 

9. Гойко Митич и „Шарено котле”



По времето, когато всеки артист у нас се бореше да е заслужил или народен, аудиторията се развличаше с ограничен брой филмови и театрални персонажи. Момчетата не мечтаеха да са като Хари Потър, а се възхищаваха на подвизите на храбрия индиански вожд Гойко Митич. Днешните подвизи от екрана, при които героят стреля с неизчерпаем арсенал, а повалените злодеи могат да станат, да измъкнат ножа от гърдите или врата си и да продължат да се бият, изглеждат достоверни на фона на наивните ситуации в малкото хитови сериали. Но народът искрено им се радваше. Разнообразие даваха мюзикхолите и „Шарено котле”. За меломаните „Златния орфей” беше събитие, което очакваха цяла година. Новинарската хроника в телевизиите днес изобилства от атентати и кръвопролития. По време на соца кръв от малкия екран се лееше само в „Студио Х”.

10. „Мъжът и жената интимно”



В библиотеката на почти всеки социалистически дом присъстваше оранжевата книга „Мъжът и жената интимно”. Тя беше семейната „Кама сутра”.  Задължително беше и присъствието на няколко дебели готварски книги и на рецепти за зимнина. На купчини се трупаха списание „Лада”, „Некерман”, „Прамо”, „Бурда”.

Източник: socbg.com

В категории: Ретро Флагман


5
Коментара
Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
5
Коментара по темата
5.
123
10.06.2015 17:18:29
2
11
Идеално няма никъде. Преди се ценеше пр. телевизор да имаш . Такива бяха проблемите. Сега някой нямат с какво да нахранят децата си.
4.
...
10.06.2015 15:48:17
7
5
Кое по точно ти беше хубаво по него време бе нашия. Аз за разлика от номер 2 съм живял по него време 71 набор съм и помня някои нещица.Ти имаш ли представа по същото време как живееха средно статистическите хора в белите държави. Само един пример давам докато тука черно белия телевизор беше лукс и мечта във нормалните западни държави всяко нормално семейство имаше поне един цветен телевизор с дистанционно. Още хиляди такива примери мога да ти дам.
3.
mdaaa
10.06.2015 13:57:57
3
19
Имах един колега, който в обикновен разговор отсече: "Този е боклук!" Попитах го дали познава човека, а колегата ми отвърна: "Не, не го познавам, но те всички са боклуци!" Та и Димитър - не помня добре онова време, ама стига сте повтаряли колко било хубаво ... В статията никъде не пише колко е било хубаво при социализма, а само се показват част от онези неща от нашия бити и нашата трапеза, с които ние, по-старите, сме живели като млади. И стига с тези банани и портокали САМО по нова година. Сега като ги има целогодишно на пазара какво точно ядем. Като купувам от лъскавите витрини кашкавал, салам, пиле замразено, просто ме е страх да погледна съставките - Е до Е - Ужас! Та прав е Б.В.Ж. - всичко беше истинско, малко, с недостиг и дефицит, но истинско. Айде, стига толкова, че се отплеснах.
2.
Димитър
10.06.2015 11:29:15
22
15
Стига сте повтаряли колко хубаво е било,то ако беше така нямаше сега да сме на тоя хал. Аз лично нямам много спомени от това време,все пак съм на 30+ години,но помня някой неща като реденето по опашките и как имахме банани и портокали само по Коледа,айде моля ви се. Единственото хубаво нещо което помня е че нямаше толкова много мангали и имаше адски много дървета и залени площи,а не като сега само автомобили и сгради,лек ден
1.
Б.В.Ж.
10.06.2015 11:14:34
10
33
Така си беше.Всичко беше истинско.Всичко беше много-много по хубаво.Сега е пълна помия.Поздравявам автора.Нека продължи да пише подобни статии защото сегашните младежи не знаят колко хубаво и спокойно си живеехме.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори