×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нацепените батки - защо мускулите станаха толкова модерни


Нацепените батки - защо мускулите станаха толкова модерни
Надути мускули, напиращи под ризите, на бизнес среща вече не са признак за прохождащ батка, а по-скоро атестат за уважаващ себе си човек
30 Май 2015, Събота, 14:31 ч.
Източник: 24chasa.bg снимка: 24chasa.bg

Фейсбук се превърна във фотоизложба за плочки, преси, бицепси и каквото друго се сетите, че може да е мускул


В началото на мутренския период на българската демокрация здравите момчета без вратове бяха символ на силата. Те гледаха мръсно и действаха още по-мръсно.

Поведенческите модели бяха ясни. Ако си як, трябва да си с обръсната глава и дори да не си мутра, поне - леко тъп. Ако си кльощава, най-малко - манекенка. Ако имаш силикон, където и да е по тялото - златотърсачка или кандидат-фолкпевица. Умен и с кариера някак минаваше през тесни рамене и ризка и максимум каране на колело и разходка в планината за мъжете и дебел задник и групови занимания по таебо за жените.

Последните няколко години промениха нещата в тенденциите за външен вид и начин на живот.

Надути мускули, напиращи под ризите, на бизнес среща вече не са признак за прохождащ батка, а по-скоро атестат за уважаващ себе си човек. В някои по-напреднали от нашето общества, добрата физическа форма дори се приема за предимство при интервю за работа в големи корпорации, изискващи енергични и активни кадри.

Защо мускулите станаха толкова модерни? И защо отидохме още по-далеч - не просто обемни, а релефни и изчистени форми? Фейсбук се превърна във фотоизложба за плочки, преси, бицепси и каквото друго се сетите, че може да е мускул.

Може би както в модата и изкуството, така и в начина на живот (така наречения лайфстайл) рано или късно идва ред на всяка тенденция. След годините, в които залите с тежести бяха запазена територия за “добре облечените бизнесмени” дойде време в тях да влязат както момичетата, така и домакините и тийнейджърите.

Големите обеми

вече не се радват

на голяма почит,

но за сметка на това хората все по-силно осъзнават привлекателността на добре оформените тела. Освен красив външен вид спортното тяло е много по-функционално и служи по-добре.

Хората с тренирани мускули страдат по-малко от проблеми с опорно-двигателния апарат, имат по-добра имунна система, по-бърз метаболизъм (мускулестото тяло гори повече калории от затлъстялото), изглеждат по-добре и се радват на по-добро общо здраве.

Новата мода всеки да тренира и да го демонстрира наля свежи пари в индустрията. Както във всяко нещо у нас вървим с няколко години след световните тенденции. След неимоверното увеличаване числеността на фитнес залите хората излязоха на открито. Най-новата мода кросфит започна с набирания по лостовете, на които бабите ни тупаха килими преди години, докато се разрасна в масово изграждане на модули за кросфит в цялата страна.

Промяната, наложена в тренировките от различни научни изследвания, наложи и промяна в локациите. Все повече се отрича дългото и монотонно кардио, което дори може да предизвика катаболни (разграждане на мускули и складиране на мазнини) процеси, и се налагат спринтовете, подскоци, изкачване на стълби и високо интензивни интервални тренировки (HIIT - High Intensive Interval Training). Това напълни достъпните стадиони (като “Раковски”, например) и открити паркове - сутрин Витоша (Драгалевци-Бай Кръстю) е почти толкова населена колкото Южният парк и Борисовата градина.

И в тази модна надпревара жените не изостанаха. Може дори да се каже, че съотношението на вманиачените по релефните тела спортуващи и постващи (не на последно място) започва да клони към женско преимущество. Женско тяло с оформени мускули в никакъв случай не означава грубо и неестетично. Напротив -

всяка рокля стои много

по-добре на плосък корем и

бразилско дупе,

отколкото на ренесансови форми. Момичетата, които го осъзнаха и взеха мерки в тази посока, вече не могат да бъдат отказани от фитнеса в различните му форми. Пример за красиви спортуващи дами у нас са Биляна Йотовска, Яна Маринова, Ан Джи, Мерлин Арно и т.н.

Всеки би си задал въпроса колко все пак струва всичко това? Много повече от какъвто и да било паричен еквивалент. Защото дори когато страдаме, че търпим лишения, всъщност инвестираме. Резултатът след това е награда за цял живот, полезно пристрастяване към новите ни фигури, по-доброто здраве, непознатият блясък в очите ни и не на последно място - непознатият блясък в очите на другите.

Наистина, какво струва да влезем във форма? Първият въпрос, на който сами трябва да си отговорим, е какво искаме да постигнем - да отслабнем, да се стегнем, да качим мускулна маса?

В този смисъл няма еднозначен отговор, модел или формула за колко време може да се постигне перфектно тяло. Защото за едни това е покачване на маса (мускули), за други - отслабване, за трети - оформяне на тялото.

Времето и усилията зависят също от стартовата позиция - 120 и 100 килограмови мъже, целящи да постигнат 90 кг чиста мускулна маса, ще достигнат по различно време до крайната точка.

50-килограмова 25-годишна дама, която никога не е спортувала, ще достигне много по-трудно до тяло с оформени мускули и същото тегло от 65 -килограмова бивша спортистка. Много популярни са снимките - “преди” и “след” в социалните мрежи. При различните хора периодите между двете снимки варират от 2-3 месеца до 2-5 години. Това се дължи на различните цели, различния метаболизъм, волята да спазваш режим, здравословното състояние, нивото на стрес.

Какви са перфектните

мерки?

Тези, които ви карат да се усмихвате на огледалото, когато застанете голи пред него. Всеизвестно е, че кантарът е само помощно средство за измерване на процесите. 1 килограм сланина е двоен по обем на 1 кг мускул.

Все пак спортът, храненето и възстановяването отдавна са наука, в която се инвестират огромни средства за изследвания и анализи. Благодарение на науката можем да положим на прост и разбираем език основни правила, задължителни за постигане на желаните резултати.

Доскоро основна заблуда беше перифразата на “колкото повече пот в тренировките, толкова по-малко кръв в боя”. Не е вярно обаче, че ако тренирате по-здраво, може да си позволите да преядете. Всеки треньор ще ви каже, на първо място, че

съотношението между

хранителен режим и

тренировки е 60:40

(в някои случаи 70:30) в полза на правилното балансирано хранене.

На второ място е правилният начин на тренировка. Не бъдете лаици - както няма сам да си напишете книга, за да си я прочетете (освен ако не сте писател), така не е добре да проявявате самодейност в тренировките. Обърнете се към сертифициран треньор, който ще ви изготви хранителен режим и тренировъчна програма.

На трето място идва възстановяването. За да имате добри резултати, мускулите и нервната ви система трябва да починат. Да бъде позволено на посттренировъчните биохимични процеси да протекат по правилния начин и тялото да се възстанови за следващата тренировка. Невъзстановените мускули натрупват умора, която води до обратен ефект - задържане на вода и катаболизъм. Основна роля тук имат и хранителните добавки - суроватъчен протеин, есенциални аминокиселини, глутамин, витамини и минерали. Част от възстановяването са стречингът след тренировка и минимум 8 часа нощен сън.

Най-трудният момент, разбира се, е постоянството. В началото ще забележите бързи резултати, което е силно мотивиращо. По научно доказани причини обаче след известно време ще достигнете “плато”. То се дължи на разграждането на висцералните “скрити” мазнини. Това са мазнините, с които са обвити вътрешните ни органи. След като сме “стопили” по-голяма част от видимите натрупвания, организмът започва да гори скритите мазнини. Тогава влизаме в платото, тъй като тяхното разграждане не се забелязва външно. След преминаване на този период в тялото ни настъпват трайни промени.

И както с доверието - печели се трудно и се губи за миг, така и със спорното и здраво тяло - за да го имате, трябва да работите за него постоянно.

* Заглавието е на редакцията на Флагман.бг

В категории: Животът


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Hm
31.05.2015 08:27:19
0
5
"Нацепените батки - защо мускулите станаха толкова модерни?"
-Защото интелектуалното ниво рязко спадна!
11.
защотко
30.05.2015 21:30:16
0
3
Защото хората все поголеми егоисти при това самоцелно
10.
Бирения шкембак
30.05.2015 19:05:12
0
9
Е гледам спорта като е живот та затова спортистите най-дълго живеят.Истината е,че спорта е една от сферите,където можеш да избиеш комплексите и неудовлетворението от собственото аз.Който иска да живее дълго не трябва да се натоварва физически или психически и да намери баланс при храненето без да се лишава от нищо.Всяко физическо натоварване от една точка нататък е вредно.Не забравяйте,че тялото е механизъм,а един механизъм се износва по-бавно ако го използваш по предписанията,поддържаш го добре и не го натоварваш.Всякакви крайности при употребата му увеличават риска от повреда.Затова хапвайте добре,живейте умерено,по възможност с добри доходи,а на който му се спортува активно нека заложи на голфа,там няма опастност от претоварване и повреда.
9.
WWW
30.05.2015 18:37:01
0
13
Химията извайва тялото,унищожава мозъчните клетки/ако ги има/,съсъпва здравето.
8.
М
30.05.2015 17:52:47
0
20
Химия за тела има, химия за акъл - не!
7.
Velika Bulgaria
30.05.2015 17:18:37
4
3
Защото момичетата са загубени и бедни и нямат собствени апартаменти където да правят секс, и обществото изпростява и почва да Се чуди как да се направи по атрактивно --- почвайте да се учите как да се конкурирате за да може да правите повече пари, това ще реши нацепвните батки
6.
Спорта е живит
30.05.2015 17:06:21
0
20
Не завистта,а химията убива! Спомнете си колко смъртни случаи има през последните няколко години. Спортувайте за здраве и се радвайте на пълноценен живот. Това е най-голямата победа.
5.
зависта ви убива
30.05.2015 14:59:31
9
23
Страхливците никога не започват!Слабите никога не завършват!Победителите никога не се отказват!СПОРТА Е ЖИВОТ
4.
BB
30.05.2015 14:58:07
3
39
Всички с мускули са на химия - анаболи и стероиди ... така става най-бързо и най-лесно.
Отделно вдигането на щанги и фитнеса е много зле за вашето тяло, натоварването води до изкривяване на костната система и хиляди травми в 30те години.
Най-добре е да се играе спорт - футбол, тенис, баскетбол, плуване и т.н. по този начин тялото прави упражнения естествено. Ако се правят упражнения е най-добре да се използва масата на тялото - лицеви опори, набирания и т.н.
Тия дето ги гледате сега с големите мускули ще са развалини след 10 години.
3.
Писна ми
30.05.2015 14:52:28
2
33
Мускулесто тяло-признак за здравословен начин на живот.Абсурдно,неправилно,но за сметка на това модерно.Всеки средностатистически йога-само кожа и кости,ще надживее нас с наднорменото тегло и тези модерните с мускулите.
2.
Дидо
30.05.2015 14:50:35
1
37
Не е важно колко големи мускули има човек а да е здрав и да има кинти в джоба си а тия 99%имат по 2 лв и да не забравяме химията какво прави !
1.
Тито
30.05.2015 14:42:40
3
35
Нацепени батки,самовлюбени комплексари...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори