×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомен за гранични войски – разказ в снимки


Спомен за гранични войски – разказ в снимки
В средата на миналия век обстановката на държавната граница е усложнена. Само за периода 1947 г. – 1950 г. броят на въоръжените стълкновения е 1446
30 Май 2015, Събота, 03:03 ч.
Източник: socbg.com

Полагането на военната клетва е един от най-силно въздействащите дни за граничните райони


На 10 август 1946 г. е утвърден от Народното събрание Закон за създаването на Граничната милиция. Законът се публикува на 27 август същата година. Съгласно него Министерството на войната се освобождава от грижите по охраната на границата. На 8 октомври 1946 г. с постановление на Министерския съвет Граничната милиция се преименува в Гранични войски.

В процеса на изграждането на Гранични войски се утвърждават и военните ритуали, които допринасят за войнското, естетическото и нравственото възпитание не само на граничарите, но и на техните близки, на граничното население.



Полагането на военната клетва е един от най-силно въздействащите дни за граничните райони. В нейното съдържание се включва най-хубавото от клетвите на дедите ни.



Аз, гражданин на Народна република България, като встъпвам в редовете на Въоръжените сили, тържествено се заклевам да бъда честен, храбър, дисциплиниран и бдителен воин, да пазя строго военната и държавната тайна, безпрекословно да изпълнявам законите, военните устави и заповедите на своите командири и началници.
Заклевам се добросъвестно да изучавам военното дело, с всички сили и средства да пазя военното и народното имущество и до последния си дъх да бъда предан на своя народ, на своята социалистическа родина и на народното правителство.Готов съм винаги по заповед на народното правителство за защитя своята родина – Народна република България – и като воин от Въоръжените сили се заклевам да защищавам родината си мъжествено, умело, с достойнство и чест, без да щадя кръвта си и дори живота си за постигане на пълна победа над враговете.
Ако наруша тази моя тържествена клетва, нека ме постигне суровото наказание на закона на Народната република и всеобщата омраза и презрение на трудещите се




Граничната застава е основно войсково подразделение, което в системата на Гранични войски съществува от 1948 г. и се счита като център за охрана на държавната граница. Тя има различен числен състав и въоръжение. Разполага се на известно разстояние от линията на държавната граница, близо до населено място и в район, свързан с пътна мрежа. Охранява непрекъснато определен участък от държавната граница, като изпраща различни по вид и състав гранични наряди.



Граничният отряд е войскова част в Гранични войски. Тя се създава като военно формирование на базата на граничните сектори в 1950 г. В състава на всеки граничен отряд в зависимост от характера и от големината на охранявания участък влизат съответен брой гранични комендатури, гранични застави, щабни, обслужващи и осигуряващи подразделения, щаб, тил и различни по название отделения и служби. В отряда са съсредоточени цялата служебно-оперативна дейност, обучението на личния състав, а така също и административно-домакинската работа.



В средата на миналия век обстановката на държавната граница е усложнена. Само за периода 1947 г. – 1950 г. броят на въоръжените стълкновения е 1446. А през следващите две години граничните наряди “се срещат” с още 218 въоръжени нарушители.



Граничният наряд се счита за най-малката бойна единица в състава на Гранични войски. Той се състои от един, двама и повече въоръжени граничари, които са длъжни да изпълняват бойната заповед по охраната на държавната граница на България мъжествено, умело, с достойнство и чест, без да щадят силите си, дори и живота си. Видовете гранични наряди за един продължителен период от време са часови на границата, пост за наблюдение, оглеждач, секрет, засада, патрул, заслон, ловна група.



През периода голямо внимание се отделя на инженерно-техническото оборудване на границата. От 1959 г. в експлоатация са електронните съоръжения, които през следващите няколко десети-летия се налагат като основно средство в охранителната дейност. Ефикасно контролиращо средство е контролноследовата полоса (КСП).



Важен дял от силите и средствата на Гранични войски са и военноинженерните, сигнализиращите, контролиращите и възпрепятстващите съоръжения, сигналните средства, автомобилната техника… Чрез тях се охраняват значително по-големи участъци от границата.



През периода се полагат грижи, за да се подобрят отглеждането и дресировката на служебните кучета и да се осигури тяхното по-широко използване в борбата с престъпността и в защитата на родните граници.



Като съставна част от силите и средствата на Гранични войски те се използват в граничните наряди. Добре подготвените служебни кучета със своето поведение своевременно предупреждават нарядите за приближаването на нарушителите и оказват голяма помощ при претърсване на местността за издирването и задържането им. Както и по времето на граничната стража, служебното куче си остава верен помощник на граничаря.



Преди снабдяването на Гранични войски с моторни превозни средства ездитните коне са единственото средство за бързо придвижване между подразделенията и населените места. По-късно те се използват за патрулиране на граничните наряди и за бързо изнасяне на резервите.



Взаимоотношенията между граничарите и местните държавни органи и обикновените хора са залогът за сигурността и неприкосновеността на границите на нашата родина. Много са примерите на съобразителност и смелост – израз на патриотизма на деца, младежи и възрастни, на мъже и жени от граничното население.



Осъществява се организирано включване на местните жители в помощ на Гранични войски. През 1947 г. се създават групи за съдействие, които се попълват от граничното население. През 1960 г. те се преобразуват в доброволни отряди на трудещите се (ДОТ). От по-късен етап са специализираните отряди “Млад граничар”.



Благотворно влияние върху граничарската душа оказва съществуващият по това време “Културен поход към границата” – едно високоблагородно движение на дейците на българската наука, култура и изкуство. На граничарите гостуват стотици творци – художници, композитори, режисьори, артисти, самодейци…



От 1950 г. до 1997 г. излиза вестник “Граничар”, като седмичен печатен орган на Гранични войски. В сложно и динамично време той изпълни професионално целите си и спомогна за успешното решаване на задачите по охраната на държавната граница на България. Всяка седмица пристига при граничарите, информира ги за успехите и проблемите на граничарската служба и другите области от живота.

Източник: http: socbg.com

В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
Петър Кобелев
26.01.2022 08:58:46
0
2
От1980 до1982година служих в поцделение56510 гр.Малко Търново.По въпроса за филма ,,Граница" съм длъжен да кажа че това е пълна глупост!!!Нали се сещате,че след като времето е през годините на социализма всичко трябва да бъде оплюто?! Намерете един граничар или граничен офицер да потвърди че е имало такива случаи по границата!!!За мен създателите на този филм трябва да се извинят на всички мъже които са пазели границата на НРБ!!!
16.
павел николов
07.02.2019 20:18:44
0
11
през 1965-67г.служих като граничар в 7-ми М.Търновски отряд и се гордея че служих вярно на РОДИНАТА си!!!Не вярвайте на онази порнография "границата"В всяка реална Българска застава имаше строга дисциплина и порядки като в едно нормално семейство.Дълго е за обясняване.
15.
Охо Бохо
15.12.2016 08:39:20
0
3
Що коментирате нещо от което не разбирате.Нека всеки си гледа работата и всичко ще си дойде на място
14.
DO 13
31.05.2015 14:04:26
4
9
E, KAT SI SLUJIL I KAKVO? NIE DA NE SME BRALI DOMATI PO TVA VREME?
AKO SEGA JIVOTA TI E PO DOBAR, SI ILI KRADEZ ILI MOSHENIK.
13.
A
30.05.2015 19:30:39
21
15
Аз служих в две застави, 14-та на М. Търново и 4-та на Бургас. Не обиждайте граничарите, те не са убивали никого. Това е героика от филмовите прегледи. Службата в заставата беше по-тежка и от тази на кашиците в Болярово. Нарушителите на границаата ВИНАГИ бяха от България към Турция и никога обратно. Спирахме собствения си народ, избрал свободния свят пред зрелия социализъм. помислете над това преди да псувате граничарите и да плачете за Пеко таков, Мако Даков. Тодор Живков и вся осталная....
12.
Въпросът ми е
30.05.2015 17:07:20
0
28
Сега в какво се заклеват младежите?
В интернет и дрога ! До къде я докара демокрацията ?
11.
Ееех времена
30.05.2015 15:00:00
3
36
Някога имахме държава и държавна граница.Сега сме разграден двор, по точно сметището на брюксел.
10.
123
30.05.2015 14:07:53
2
9
tezi koito ne sa sluzili molq da ne komentirat
9.
ROB
30.05.2015 13:32:33
1
35
BIAH ROB, AMA NE BIAH GLADEN.IMAH RABOTA, DOM.JIVEEH SPOKOINO.
NE ME BESHE STRAH OT ZIGANI.IMASHE DARJAVA, MILIZIA, ARMIA. BG PROIZVEJDASHE MOTOKARI, KOMPUTRI, KORABI. PALNO BESHE SAS ZAVODI.RABOTESHTI.
KVO IMA SEGA?
NAVRI SI IA ZNAESH KADE TVOIATA DEMOKRAZIA.
8.
Странно!
30.05.2015 11:53:25
42
13
Като гледам коментарите и минусите към коментара че граничарите са убивали хората които са искали да избягат от държавата разбирам защо сме най бедния и манипулиран (прост) народ.Та нима не е вярно? Филм даже ви направиха(Границата) да разберете как е било! Но ,,умния,, Българин не ще да знае истината.....тежко на България! Роби!
7.
граничар (бивш)
30.05.2015 11:13:24
13
23
Аз си спомням, че порционът на следовото куче беше 5 лв. а на редника 3 лв.
6.
IMAHME DARJAVA
30.05.2015 11:05:28
1
32
IMASHE I GRANIZA.
A SEGA?
AMA IMAME PAK DEMOKRAZIA.
ANA TIA NE SE IADE.
5.
ХаХа
30.05.2015 10:10:02
16
16
Единствената граница на която оградата и съоръженията са били доста по на вътре от самата бразда! Затова сега не би вършила работа защото дори и да заловят бежанците пред оградата те вече са в България и не могат да ги върнат......това е истината!
4.
!!!
30.05.2015 10:01:32
44
22
Малоумници! Тогава никой не е искал да влезе в България! Мечтата на всички е била да избягат от тук! И за това на тези момчета е било заповядано да убиват на място бегълците!!!
3.
bg
30.05.2015 09:37:04
8
41
Пък сега нямаме гранични. Имаме ама те са паспортни служби и др. Ходят с бели ризки и полички в зелено и пафкат цигарки с кафенце по цял ден. Като са нощна спят та се подуват и са нацупени. Но те така и иначе са леко нацупени. Гледат паспорти и слгат печати, тежко е. Но ние сме спокойни - нато ни пази. Муха не може да прехвръкне.
2.
xaxo
30.05.2015 09:25:53
37
30
Гранични войски не пазеха някой да не влезе.Пазеха никои да не излезе.
1.
Сириец
30.05.2015 08:52:25
5
15
Сега на граничарите им викат бодигардове
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Обвиняват жителите на един от кварталите в ниска здравна култура, заради която е на път да избухне национална пандемия Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори