×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пътят с кола до гръцкото море - 130 лв., до Бургас - 170


Пътят с кола до гръцкото море - 130 лв., до Бургас - 170
Още по-изгодно ще ни излезе пътуването до морето в южната съседка, ако возилото ни е на газ
22 Май 2015, Петък, 13:19 ч.

Скок на бензина и дизела се задава в разгара на сезона


Пътят с кола до гръцкото море ще ни излезе по-евтино отколкото този до родното Черноморие. При сегашните стойности на бензина и дизела ще се наложи да отделим около 130 лв. в двете посоки, докато до нашия бряг ще са нужни близо 170 лв., пише „Монитор”.

Още по-изгодно ще ни излезе пътуването до морето в южната съседка, ако возилото ни е на газ. Само с около 55 лв. може да стигнем от София до Кавала и обратно при настоящата цена на синьото гориво. Малко над 60 лв. ще са необходими, за да се напълни резервоарът за двупосочното пътуване между столицата и Бургас. Освен това отиването на ваканция в морската ни столица ще е по-скъпо дори от пътуването до Бургас с между 10 и 20 лв., каквото и гориво да използваме. Повече пари ще трябва да отделим, ако сме решили да почиваме на Тасос. За разстоянието между София и острова и обратно ще са ни нужни около 70 лв. за синьо гориво и около 160 лв. за бензин и дизел.

Ако си изберем дестинация още по на юг, трябва да предвидим още по-голям бюджет за резервоар до горе. За да отидем до Крит ще са ни нужни близо 200 лв. за газ, и около над два пъти повече за бензин и дизел.

Преди да тръгнем за ваканция в Гърция обаче трябва да отделим още 9 лв., без значение каква дестинация сме си избрали. Те са за
новия талон на автомобила който трябва да бъде изваден. Отпечатването на новите регистрационни документи вече започна, като в него се съдържат повече данни за превозното средство. Ако пътуваме в южната ни съседка с нередовни документи глобата може да достигне до 8000 евро.

Освен това повече пари ще ни трябват, ако почивката ни е в разгара на лятото. Причината е, че през юли и август може да има поскъпване на горивата. Цените може да варират с 3-4 стотинки повече или по-малко от тези сега, прогнозира Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация. Ръстът в този период е в резултат на най-голямо търсене, което води и до сезонното поскъпване, обяснява експертът. И уточнява, че това са прогнози, ако няма сътресения в стойностите на петрола в световен план. В момента курсът на черното злато е балансиран и очакванията са той да остане такъв и в следващите месеци, като промени от 3-4 долара не оказват влияние на крайните цени за потребителите.

Автобусите привличат клиенти с отстъпки

Отстъпка от 20 на сто може да получим, ако си купим двупосочен билет до морето за автобус. Пътят за лятната ваканция на Черно море и обратно ще ни струва около 50 - 60 лв. Все още обаче предварителната продажба на билети не е започнала, заяви Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. И поясни, че началото е към 20 юни. Най-много пътници има към курортите по южното Черноморие, а автобусите се пълнят най-много през юли и август.

Но очакванията на бранша са предстоящият летен сезон да е с по-малко пътници спрямо миналата година. Прогнозите към момента са за около 20% спад. Причините са, че много хора предпочитат да пътуват с леки коли, както и заминаващите да работят в чужбина през лятото, обясни още експертът. И допълни, че по-точни прогнози за нещо ще могат да се дадат към края на следващия месец.

По международните линии също все още няма търсене за сега, посочи Топалова. А около 120-130 лв. може да ни двупосочен билет до гръцкото море. Очакванията на превозвачите са и към южната ни съседка да има по-малко пътници. Предвижда се намалението на хората към Гърция да е с 20%, а общия спад при международните превози да достигне около 30 на сто. Конкуренцията са самолетите и нерегламентираните превози, обясни още експерта. По думите по-малко хора има и заради т. нар. „споделено пътуване”.

От София до родния бряг за 50 минути

Най-бързо, но и най-скъпо ще е пътуването със самолет до Варна и Бургас. Само за около 50 мин. ще стигнем от столицата до брега, ако се движим по въздуха. А цената на билетите е близо 90 евро до морската столица и 80 евро до Бургас. Редовни полети до Варна има 17 пъти в седмицата, а до Бургас - 11 пъти.

Любителите на самолетите могат да изберат полети и до Гръцкото море. Към момента до гръцката столица Атина има 16 редовни полети седмично, изпълнявани от трима превозвачи – България Ер, Aegean Airlines и Air Malta, съобщават от Летище София. Цените билетите са около 160 евро, а времето за път около час и половина.

По информация на порта допълнително през сезон лято 2015 към тези линии до южната ни съседка се извършват и чартъри до туристическите дестинации Закинтос и Крит.

Традиционно предстоящите месеци, от юни до септември, са сред най-силните през година, посочват още от летището. Очакванията са пътниците по редовните и чартърни направления до дестинации в Гърция да достигне няколко десетки хиляди. По прогноза за следващите 4 месеца на 2015 г. през столичния порт се предвижда да преминат близо 1 480 000 пристигащи и заминаващи пътници, което е повече от същите месеци на предходната година.

През летния сезон Летище София предлага и атрактивни дестинации. Сред тях са Неапол, Женева, Кьолн и Мюнхен/Меминген. Сезонни полети се изпълняват два пъти седмично до Катания, а всяка събота в периода юни-септември и до Бари.

В категории: Животът


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
o
23.05.2015 17:38:54
0
0
Da jivee monopola na Lukoil !
12.
възмутен
22.05.2015 22:32:37
0
1
Защо заблуждавате хората, че трябва да си извадят нов талон срещу 9 лева, защото в противен случай ще бъдат глобени?
ВСЕКИ МОЖЕ СПОКОЙНО ДА ПЪТУВА С ДВАТА ТАЛОНА - ГОЛЯМ И МАЛЪК И НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ.
11.
STOITE SI TAM
22.05.2015 12:26:37
0
7
U SHOPLAKA.
CHE SAMO ME NERVITE S BALGARSKIA SI PRAVOGOVOR.
10.
Иван
22.05.2015 11:33:28
2
6
Отново не четох статията, защото заглавието е достатъчно. Ванеса от коментар 4 и 5 казва "селяни", "Шопия" и т.н. Аз живея в София, наречена Шопия от Ванеса. Не смятам обаче, че съм селянин. Няма и да обяснявам подробно за роизхода ми. Нека обаче сме честни: Толкова ли ни харесва в Гърция, колкото коментираме, хвалим и т.н. тази дестинация? Не мисля, че е така. Аз също съм ходил в Гърция, ама много, много пъти. И във вътрешността и на острови, пък и живях там /не работих, а учих/, но не мисля, че там като цяло е по-хубаво от нашето Черноморие. Всяко място си има красоти. Много трябва да се обяснява, а не е хубаво, защото става отегчително. Морето си ни е хубаво.
9.
do flegman
22.05.2015 11:32:55
0
3
flegman predlagam vi da poemate vie raznoskite za gorivata ot burgas do meden rudnik , ot vyzrajdane do grudovo , ot qsna polqna do sozopol , ot trustikovo do tynkovo i ot lazur do zalata ... ? neka glasuvaneto zapochne dali flagman shte plashtath gorivoto ili shte goizplashtat v natura ?
8.
кккк
22.05.2015 11:24:34
0
6
Голямо крадене ще пада.Как в цял свят цената на петрола се срина тотално.
Само в България цената на горивото се покачва.Бахти крадците.
7.
тъпи
22.05.2015 10:45:56
2
5
София нее център на сврта най тъпата ви статия пълни глупости пишете нендерталци
6.
nivea
22.05.2015 10:05:21
1
14
Абе, само от София ли ходят на море? Те ли са главните жители на България???
5.
ванеса
22.05.2015 10:00:02
0
9
Ами селяни стойте си в Шопия
4.
ванеса
22.05.2015 09:57:52
0
8
Ами селяни стойте си в Шопи
3.
Ципрас
22.05.2015 09:55:10
1
5
В Гърция приемат и с Големия Талон
2.
gogo
22.05.2015 09:10:17
1
7
не пишете глупости с тия талони.това се отнася за камиони или лизингови коли.всички останали просто со сложете големия талон в жабката
1.
мда
22.05.2015 09:09:36
1
13
Ами то и на мен до Румънската столица ми е 330 а до София 370 ама това не ме прави румънец. Къде е сензацията тука се питам аз?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори