×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Циганите на сапун или българите на кайма?


Циганите на сапун или българите на кайма?
Излиза обаче, че „децата ни“ са много по-добри от „децата ви“
04 Май 2015, Понеделник, 14:55 ч.
Автор: Lentata.com

И сериозно ли питате 12-годишно момче защо няма деца, демек - във вашата махала е модерно да се е...те от малки

„Българите на кайма“ – именно от тази изкрещяна в ефир закана тръгна идеята за национален протест „Срещу циганските своеволия и бездействието на държавата“.

„Никой не може да скандира „Българите на кайма!“ и това да остане безнаказано“  - това изречение беше част от обяснението, което създателите на събитието във "Фейсбук" намериха като причина народът да се вдигне и да сгази всички несправедливости от ромски произход.

От 19 000 хиляди записали се, че ще присъстват на протеста, в събота отидоха около 300.

Намерих две основателни причини за немноголюдността на протеста. Първата е, че няма как много хора да помнят цял месец тежките думи, изплюти в ефир от няколко невръстни деца. Втората, разбира се, са почивните дни, които са точно по това време.

Факт е, че ромите създават огромни проблеми на и без това куцото ни общество. Също е вярно, че никой не прави нищо съществено тези хора, които така и така се раждат, живеят и умират на територията на страната ни, да изпитат необходимост да се занимават с нещо смислено, да им се прииска да живеят цивилизовано, да се почувстват като част от общност, за която наистина да им се работи и, която да подкрепят с каквото могат. Десоциализацията е общ  процес – и на индивида, и на обществото.

Имаме проблем с ромите, и той не е от вчера. Имаме проблем и със себе си, което също не е нещо ново. Изобщо предимно имаме проблеми, същността на които явно не осъзнаваме съвсем, затова и нищо не решаваме, а само отлагаме, неглижираме и прахосваме енергия, докато жарко се пенявим на различни теми през около три дни. И ги редуваме – кърмене, роми, агресия, измами, роми, кърмене, наглост, чалга, простотия, измами, агресия. И така, тотално изгубени в различните проявления на основния ни проблем – мързелът, все не става ясно, че най-тъпи в едно зле функциониращо общество са умните, защото тях, очевидно, най ги мързи.

И за да сме и с двата крака в темата, ще се наложи да се върнем към началото:  протестът срещу „Българите на кайма!“.

На 29 март, по Нова ТВ  се излъчи репортаж на Миролюба Бенатова за ромската махала в Сливен. Който ме вбеси по ред причини, които ще изброя сега.

Винаги ме е изнервяло до крайна степен творческото безсилие. Всички колеги телевизионери са наясно, че като блокират  и не намират с какво да запълнят ефира, за който отговарят, могат веднага да отидат в някоя ромска махала и да направят материал тип дъвка за окото. Който хем да става за гледане, хем не е дълбок и трудоемък. А, ако и целият този парад на безпомощността е озвучен с музиката на Горан Брегович, нещата дори заприличват на изкуство.

Точно това вярвам, че се е случило с Миролюба Бенатова, когато е взела решение да отиде да види как живее младата Кортеза (родила на 11-годишна възраст преди 6 години) или Маркиза, както я нарече Сашо Диков.

В началото на видеото се задава въпросът:  „Помните ли Кортеза?“, като, разбира се, въпросът „Кортеза иска ли да я помните?“ не фигурира изобщо, защото ромите по презумпция нямат право на личен живот. Там винаги се нахлува, снима се и се излъчва без каквито и да са угризения, че не сме спазили един или повече закони.

„С голяма изненада установих, че това е един много труден репортаж“- казва Бенатова в студиото на Диков.

„Свободата на словото в махалата е относително понятие “,  ядосва се малко по-късно тя, след като мъжът на Кортеза е викнал полиция под фалшивия според нея предлог, че някой иска да го снима против волята му. След това, разбира се, и репортажът е излъчен против волята му, защото законът никога не е над сериозната журналистика, която се занимава със сериозни теми и прави разтърсващи разкрития. Като това, че в случая повечето от ромите в сливенската махала не са наясно със значението на думата контрацепция.

Изобщо Бенатова обоснова отиването си до Сливен по около пет различни начина. След „Отидох заради Кортеза“, добавя следното: „Решихме и да проверим прав ли е политикът Велизар Енчев, че ако се направи анонимна анкета между циганките, 90 процента от тях не желаят да бъдат машини за раждане.“

Защо не проверихте прав ли е политикът Велизар Енчев, който твърдеше от трибуната на Народното събрание, че управлението на Бойко Борисов обслужва банкови и енергийни олигарси? Изобщо защо не направите една рубрика „Прав ли е Велизар Енчев“?!

А и как всъщност се прави анонимна анкета с камера и микрофон в ръка?!...

„Държавата не е направила това, държавата не е направила онова… и отидохме да покажем“, „Къде отиват милионите, които са насочени към тази общност? Отидохме да видим…“ „Питаме ги знаят ли какво е контрацепция?“...

Сериозно ли това ги питате? И сериозно ли питате 12-годишно момче защо няма деца?! „Във вашата махала е много модерно от малки…“ Демек – „Във вашата махала е модерно да се ебете от малки“, или „Защо, мило малко момченце, още не си свършил в някое малко момиченце, за да го забремениш и да ви се родят деца?"  Сериозно ли търсите правата на децата по този начин и как да ви повярваме, че сте притеснени от факта, че в сливенската ромска махала „Надежда“ за миналата година 185 деца са родили деца и, че най-младата майка за 2014 е била на 12 години?! И защо не пробвате да зададете този въпрос на дете, което не е от ромски произход? Защото не само ромите правят секс от малки…

Живеем във време, в което, ако си девствена на 15, си загубеняк. Пробвайте и да снимате без позволение детето на някой не-ром как, докато си играе на площадката, крещи глупости!

Както казва една ромка в репортажа на Бенатова:  „Сексът е демокрация. По телевизора дават сексове и децата ни от малки ги гледат!“

Излиза обаче, че „децата ни“ са много по-добри от „децата ви“.  Защото никой не си е направил труда да вземе позволение от майката на майката на майката да излъчи лицето на детето й – особено в сливенската махала, където присъствието на Бенатова се оказа повече от нежелано.

В ромските махали редовно се снимат деца на килограм без изричното съгласие на родителите им. В репортажа си Бенатова казва и, че децата от махалата са звуков фон. И така освен, че са пресечки и покрития, те са и звук за фон.

И е станала свидетел Бенатова на „непровокирана грубост“, на това, че „уж ние сме заплаха за тях, а какво се оказва…“. След което естествено се сдобила с  „усещане за безнаказаност и власт“, като пътьом изпаднала в шок от това, че тамошните роми нямат никаква потребност да ги дават по телевизията. И, видиш ли, това се приема за наглост и с ирония се натъртва няколко пъти, че Миролюба не е звъннала на ПР-ката на младата Кортеза, за да й иска позволение да отиде в дома на момичето.

Законът изисква защита на личната неприкосновеност на гражданите, недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост сред обществото, изключване на предавания, които подбуждат ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак. Законът също и гарантира, че при неспазването му ще има наказани.

Ще напомня, че малки деца крещяха „Българите на кайма!“ преди да цитирам какво пише в етичния кодекс на българските медии:  „Нека да не се възползваме от неопитността и доверчивостта на децата.“

Все по-често ми се случва да се сблъсквам с усещането за безнаказаност и власт на хората, които практикуват професията журналист у нас, и това е по-лошо и от ромската престъпност, която ни трови ежедневно.

Ще приключа с няколко цитата от страницата на събитието „Протест срещу циганските своеволия и бездействието на държавата“, за да добиете представа за размерите на омразата, която трудно може да се изкорени, особено пък с такъв тип репортажи.

В страницата намерих споделена статия със заглавие: „Зловеща находка: Откриха обесен циганин край пътя!“

Ето три коментара отдолу под тази новина:

„Sichkite da gi izbesat deeba maika im deeba mrusna."

„bog da pazi teq deto sa go obesili i are poveche takiva novini da chuvame."

„BRAVO....tova mi napulni denia s polojitelni emociii.i“

А ето и, съвсем не като контрапункт, коментар под снимка на Хитлер, отново на същата страница:

„Изводът - на всеки стотина години е нужен по един Хитлер да изринва боклука и после демокрация, докато кошът с боклук се напълни пак...“

Ето и как Миролюба Бенатова промотира репортажа си на страницата си във Фейсбук:

30 март, 12:55 минути: „"Българите на кайма!" Честито! Вижте един обикновен ден за неканен българин в ромската махала "Надежда" в Сливен“.

В категории: Животът


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
5
Коментара по темата
5.
Супер казано!
23.12.2020 22:09:24
0
1
Много добре казано е това в статията! Журналистите си търсят само сензации и ходят да снимат хора и деца без тяхно разрешение. Никой няма право да снима някой, ако той не иска. Това също е нарушение на правата на хората. Да момичето е било много малко, когато е родило, но това не означава, че от това трябва да правят сензации и да казват, че това е едва ли не голямо престъпление. Все едно момичето е убило някой. Какво ги интересува това момиче, как живее тя и детето й? Не ги интересува за момичето, ами ги интересува това, че тя е правела секс от малка. И без това в нашето загубено общество е най-важно кой кога и с кого е правел секс. При положение, че сексът е тема табу, за която по принцип не трябва да се говори, но журналистите си мислят, че всичко им е позволено. Това да говориш за секс и да одумваш хората - кой с кого и кога е спал е също нещо много долно, низко и аморално, но те се интересуват само от глупостите! Все едно това е най-важното в живота - че ромите правят секс от малки! Много важно! Няма що! В живота има много по-важни неща, от това да се интересуваме кой на колко години прави секс и кога ражда! Мен например никога не ме е интересувало, че ромите раждат малки, защото от това не ми зависи живота. Аз си гледам моя живот. Какво ги топли журналистите, че тази ромка е родила малка и дали са осъдили родителите й заради това, че е родила малолетна, като че ли от това им зависи живота. Ми и да са ги осъдили на мен от това няма да ми стане по-добър живота, така че аз нямам проблем с това. Ако искат да са ги, ако искат да не са ги! Какво от това?
4.
B-s
05.05.2015 03:19:49
0
5
Ciganite na Sapun da gi pratqt v Getoto mamicata im Mabgalska Mirizluvi deba .
3.
джамнго без окови
04.05.2015 19:23:56
1
6
А може ли да ва ебем флегман
2.
wesodi
04.05.2015 17:12:28
3
3
eba romki mnogo mie xubavo ot tqx s romkiteeeeeeeeeeee
1.
!
04.05.2015 16:52:18
5
12
Aвторът, естествено е нaпълно прaв! " Щaстливите ", нa които им се опрaвя нaстроението, кaто чуят/прочетaт зa починaл цигaнин, без знaчение при кaкви обстоятелствa, вaжното е нaсилствени дa сa, сa в същност хорa, които друго си нямaт. Товa е техният вътрешен свят, едничкaтa им мaлкa рaдост, дa се порaдвaт нa чуждото нещaстие, пък кaто е цигaнин, още по- добре, зaщото се включвaт много други подобни " щaстливци ", a споделеното щaстие е двойно, нaли?!
Миролюбa Бенaтовa...е, тя нaй- добре знaе кaкво ядaт лешоядите, тa нaли и тя с товa се хрaни!
Истинaтa е, че никогa не опитaхме дa приобщим цигaнското нaселение. Нямaме ползa от товa. Нaли кaто нaближaт избори, основно те сa "пaрцaлът", с който се бършaт всички?! Нaли точно с тях се отклонявa общественото внимaние, докaто се прекaрвa пиредният зaкон в ущърб нa нaродa, но пълнещ бaнковите сметки нa тия " от горе "?! И още...и още...!
Нормaлно е, aко ние крещим " цигaните нa сaпун", те пък дa отвръщaт " бългaрите нa кaймa"! С кaкво прaво се възмущaвaме, зaщо ние дa можем, a те- не?!
Aз лично никогa не видях или чух, цигaнин дa се рaдвa нa смърттa нa нечие дете...товa сaмо " събрaтятa " го могaт!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори