×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Меглена Кунева ще отваря центрове за бежанци към общините, кметовете обаче не знаят


Меглена Кунева ще отваря центрове за бежанци към общините, кметовете обаче не знаят
​Градоначалникът на Бургас Димитър Николов бе видимо изненадан от новата Стратегия на вицепремиера по европейските въпроси
19 Април 2015, Неделя, 12:57 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Бюджетът няма да бъде натоварен, има спад при хората, търсещи убежище у нас, успокои вицепремиерът по европейските политики

Кметовете все още не са запознати със Стратегията за интеграция на бежанците, която вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева обяви за вече изготвена, стана ясно днес след среща в Бургас. Градоначалникът Димитър Николов бе видимо изненадан от предложенията, защото никой досега не ги е представил пред Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

Имаме допълнителни средства от Европа за интеграция на бежанците, които в последните няколко месеца успяхме да докажем, че са ни необходими, заяви Меглена Кунева след срещата с областния управител Вълчо Чолаков и кмета Димитър Николов. Стратегията предвижда към общините да бъдат създадени информационно-консултативни центрове за бежанците като самостоятелни социални услуги. В тях ще обучават бежанците на български език, а впоследствие тези центрове ще им помагат и в търсенето на работа у нас.

„Усилията са насочени да направим европейско законодателство за бежанците, но имаме и национален ангажимент. Ние сме част от този свят, в който за съжаление има войни и хората търсят покрив над главата си. Не можем да казваме, че това не ни интересува. Ако искаме да бъдем отворена икономика, трябва да поемаме и тежестите от това”, коментира Кунева. Тя бе категорична, че българският бюджет няма да бъде натоварен заради това повече от предвиденото. „Първата крачка, която трябва да направим спрямо бежанците, е обучението им на български език, след което намирането на работа”, заяви вицепремиерът. Кунева обяви, че има спад при хората, които търсят убежище у нас.

Кметът на Бургас обаче бе видимо изненадан от Стратегията на вицепремиера Меглена Кунева. Градоначалникът, който е важна фигура в Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), за пръв път чу идеята от устата на Кунева днес и не успя да скрие смущението си пред журналисти. „За пръв път чувам за тези центрове. Темата не е коментирана с Община Бургас нито неформално, нито официално. Не сме чули за тази идея на държавата, не сме коментирали и с Националното сдружение на общините в България”, заяви Димитър Николов.

На срещата със заместник министър-председателя Меглена Кунева областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов обсъдиха възможността България да поиска Шенген за границите ни по вода и въздух. „Нека стартираме Шенген „сини граници“, имаме три морски гари с перфектна организация, с подготвени кадри. Радваме се на  круизи, но те не са толкова, че да затруднят контрола, който трябва да осъществяваме. В нашия район най-силно се отразява кризата в Украйна и Русия, защото ние сме основно туристическа дестинация. В Бургас имаме нова морска гара, трябва да я покажем, работим и има защо да искаме Шенген море и въздух. Летище и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница. Бизнесът също настоява за това“,  коментира Николов.


Областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов
поискаха Шенген за сините ни граници

„Морето носи огромни ресурси. Шенген „сини граници“ ще съживи бизнеса. Важно е също да
отворим и границата с Турция при Малко Търново за тирове, сега е само за туристи, но за да се случи това са необходими средства. Съседите започват мащабна модернизация на тяхната част на принципа на публично-частното партньорство. Тази практика може да се взаимства и при нас“,
допълни Чолаков.

Заместник министър-председателят се ангажира в най-кратки срокове да посети на място всички „сини граници“, след което да инициира кореспонденция с настоящото председателство на ЕС и следващите две, в която да мотивира предложението на България.
По време на срещата бе обсъдено и предстоящото българско председателството на Съвета на ЕС през 2018 година. Като наши приоритети Кунева вижда опазването на морската граница, транспорта, аквакултурите и ресурсите, които морето дава. Чолаков и Николов поискаха дейности и мероприятия от председателството да бъдат реализирани на територията на област Бургас. И двамата бяха категорични, че Бургас е подготвен и има ресурса да посрещне такова предизвикателство. Това е важно и за местния бизнес.

В разговорите участие взе и Найден Зеленогорски- председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

По отношение на зелената граница, беше дискутиран напредъкът по строежа на временното възпрепятстващо съоръжение по границата с Турция.

В категории: Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
19
Коментара по темата
19.
някой си
23.04.2015 23:33:50
1
13
<цитат> 6.Кунева може да преподава философия някъде, на практика нищо не може да създаде, само празнодумстване и безсмислени действия , НЕ СТАВА </цитат>
Курвева става само да духа на някой дядка увяхналата пишка! Само да си спомним "Козлодуй", "South-stream" и "Белене", а като сложим и "Кремиковци", ВТК"Георги Генев"-Габрово, КДН, който завод е на 25 хектара и е продаден(!) на турчуля за € 152,43 . (Точно СТО ПЕтдесет и две евра и четиридесет евроцента!) Само земята е многократно по-скъпа, а "Капитан Дядо Никола"
18.
!!!
20.04.2015 22:12:40
1
21
мЕгленче ,долна женице,пак ще пълниш дълбокото си джобче с тези мангали,но в наше село не сме съгласни да има такива центрове!!!Ходи си прави лифтинг на дърата и алкохолна мусура,стига краде!
17.
eeeeee - не!
20.04.2015 10:03:53
1
31
какъв език, каква работа??? Намам думи! втасахме я с безработицата у нас - сега работа за бежанците. Когато поемат ангажименти - първо да питат кметовете какво е дереджето.
16.
ggg
20.04.2015 07:40:00
41
6
Един от малкото интелигентни политици.
15.
СДС
20.04.2015 07:22:50
8
29
Беше ред на Реформаторите да управляват , но заради тази грозната никой няма вече да гласува за тях .Като иска емигранти да си ги кани в спалнята .А може би на тях разчита като избиратели .Не виждам кой разумен Българин ще гласува за нея .
14.
Miroslav Georgiev
19.04.2015 23:28:12
1
36
Пръмова,спри се!Знаем, коя си!
Не вкарвай хората в твоите схеми,преди да им обясниш,чия снаха си!!!!
13.
kaka lily
19.04.2015 22:15:05
1
14
Мухаха мега добрата заглавна снимка :D bravo
12.
чайка
19.04.2015 21:35:27
0
9
към 11 Мисля, че няма да ги сложат в Меден Рудник, а в сградата на бившия интернат на центъра!Или ще им построят общежития в края на Изгрев срещу Техническия Университет.
11.
Абсурд!!!
19.04.2015 21:06:23
3
26
Че малко ли имигранти имаме в Бургас от Ямбол, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Грудово, Елхово, Карнобат, че да прибираме и останалите цигани. Де ще ги туря, у Меден Курник ли?
10.
NO
19.04.2015 17:19:22
1
26
Кривоча YES пак си наплюнчи нещо мазно
9.
Парен Каша Духа
19.04.2015 16:45:00
2
58
Ядахме попарата на Мадам YES и съм категоричен, а и не само аз че тая жена няма работа не в управлението на страната, а в страната ни на свобода. За нея са по- важни някакви абстрактни европейски цценности, за които на мене ми е през шалтера че на баира, а на нас ни е по- важно да оцелеем и да заживеем като хора в страната си. И хич не мъ е еня кой къф зор имал, че да дойде тука. Нито мъ е еня кой кви съображения има и кви ангажименти е поел. Ако ние ще сме клетката за боклук на Европа - пикая ти на ЕС-то и искам НЕЗАБАВНО да излезем от еврейско-гейския съюз. А Мадам ЙЕС и оная дето ни хвалеше нелегалните емигранти като генни обогатители - НАРОДЕН СЪД!!!
8.
До 1
19.04.2015 16:38:12
22
13
Напълно съм съгласен. За съжаления тук във форумите пишат КОМУНЯГИ и бивши ченгета и те не могат да го схванат с промитите си мозъци
7.
do 1,3,4
19.04.2015 15:54:25
5
21
Da jivee Putin I ROsia !!!
I Da idva veche Vanka s tanka che to kafa ot takiva,Kato toia !
6.
Ti
19.04.2015 15:39:34
2
31
Кунева може да преподава философия някъде, на практика нищо не може да създаде, само празнодумстване и безсмислени действия , НЕ СТАВА
5.
д-р Саян
19.04.2015 14:59:20
2
9
Ненормалник изпий си Липонекса!
4.
FREE BULGARIA
19.04.2015 14:54:55
28
2
Do 2 -duhai supata na Stalin, eto ti edin pozdrav za velikata chervena armia na mongolcite:



ПИСМО ДО ВАНКА С ТАНКА

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
Помниш ли кагда пришол със танка?
Беше млад, но се държеше мъжки.
Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари
и дори галошите ми стари.
Помниш ли, как кушаше картошки?
Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със как Сия
и изпил си всичката ракия.
А след време чухме и мълвата,
че си гръмнал тате във главата!

Длъжен бях да те обичам, Ваня.
Даже кръстих дъщеря си Маня.
Залъкът си давахме насила
на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки
грабихте уран и руди редки.
Грабихте и жито, папироси…
Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
Ние всички хранехме танкиста.
А пък ти ни пазаше със танка
и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.
Ние тук възпявахме успехите.
С паметник стърчиш ни на главата
и скверниш небето и земята.
3.
Free markets
19.04.2015 14:53:55
38
3
Kolkoto poveche imigranta usvoim, tolkova po dobre, tolkova poveche konjurencia za damite deto stoiat v kafetata sus cigarite.
Imigrantite sa rabotlivi hora.
Te sa doshli da stroiat jivot.
Kolkoto poveche gi hvanem da rabotiat zdravo i gi uchim na bulgarski, tolkova po dobre za raiona.
Triabvat ni istinski rabotnici.
2.
до 1
19.04.2015 14:51:14
4
29
Разбирам,че гейовете мразят Путин и обичат рязани бургии обаче защо спамиш по сайтовете дати четем наркоманските глупости вместо да си намажеш палавото дупе с вазелин и заедно с другарката Пръмова да отидете в района на бившата първа застава гаа държавната ни граница с република Турция да посрещате бежанците-АМУДЖАхидини от ИД
1.
Velika Bulgaria
19.04.2015 14:28:57
30
8
прекъсването на антиукраинския геополитически проект Южен поток, путинова Русия претърпя съкрушително поражение. Разгромът е още по-тежък в очите на московците защото той стана на българска земя с пряко българско участие. България, която руските политици не уважават и смятаха до скоро, че могат да разиграват като марионетка, им изнесе урок по политика, а след това им шибна и два шамара.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдена информация в джипа са превозвани мигранти Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици
Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори