×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Започват да излизат големите харчове в ПСФК „Черноморец Бургас“ АД и как са натрупани 30 млн.лв. дългове


Започват да излизат големите харчове в ПСФК „Черноморец Бургас“ АД и как са натрупани 30 млн.лв. дългове
Членът на временната комисия за разследването на големия грабеж с общинския стадион „Черноморец“ Йордан Георгиев пред Флагман.бг
16 Април 2015, Четвъртък, 16:36 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Най-срамното е, че за 10 години в борда на това смесено дружество представителите на Община Бургас са мълчали и са приемали решенията безмълвно
- Г-н Георгиев, докъде стигна работата на комисията по казуса със стадион „Черноморец“, която, както се оказва, трябва да проведе цялостно разследване защо стигнахме дотук?

- Имали сме две сериозни заседания, на първото присъстваха пратеници на „Петрол холдинг“ АД – Анна Попова и Мариана Брага (адвокати на Денис Ершов, б.а.). На второто изслушахме прокуриста на ПСФК „Черноморец Бургас“ АД Пламен Киряков и члена на борда Георги Мицов. Присъстваха представители на Община Бургас в борда на директорите на дружеството, но това, което чухме, не е добро. Трудно ще се намери изход.

- Посочете виновните.

- Знаете, че ПСФК „Черноморец Бургас“ АД е създадено през 2005 година. Има решение на Общинския съвет-Бургас за апорт на 140 дка от стадиона в дружеството. Срещу този апорт, оценен от страните на 25 млн.лв, „Петрол холдинг“ АД е бил длъжен да внесе 25 млн.лв. парична вноска. Има особеност при създаването на клуба: тогавашният областен управител Любомир Пантелеев оспорва решението на ОбС-Бургас пред съда с мотив, че стадион „Черноморец“ е публична общинска собственост и няма как да бъде апортирана. Проблемът е, че с едно решение ОбС променя статута на действащия тогава стадион в частна общинска собственост и със същото решение го апортира в дружеството ПСФК „Черноморец Бургас“. Окръжният съд в Бургас отменя решение на ОбС-Бургас в полза на държавата. В това време вече са минали изборите – късната есен на 2007 г., има нов Общински съвет, а негов председател става Валери Симеонов. Той, без решение на ОбС-Бургас, каквото е необходимо, обжалва решението на Окръжния съд пред Върховния съд и ОбС-Бургас и печели делото. И почват големите усложнения.

- Да, но се оказва, че тогава г-н Симеонов е искал да спази сроковете на обжалване. И настоящият председател на ОбС-Бургас Костантин Луков обжалва решения в съда, без да има санкцията на Общинския съвет? Симеонов е последният човек, когото можем да упрекнем в корупция по този казус.

- Не приемам това оправдание, защото правилникът позволява да свика извънредна сесия. Ако Валери Симеонов не бе обжалвал на собствена глава пред ВАС,  щяхме да запазим стадиона. Така решението на ОбС от 2006 г. за апорта влиза в сила в края на 2008 година. По силата на този договор „Петрол холдинг“ АД внася 25 млн.лв. апортна вноска в ПСФК „Черноморец Бургас“ АД, което от своя страна ги връща обратно на депозит в холдинга и получава годишна лихва от 2,5 млн.лв. И това не е била лоша идея за издръжка на клуба. Но ако бе останала в този вариант! Защото през 2009 година в ПФСК „Черноморец Бургас“ идват като треньори и ръководители Красимир Балъков и Фреди Бобич. Те настояват 25-те млн.лв. ефективно да влязат в клуба и планират бомбастичен бюджет от 12 млн.лв.годишно. Харчат парите за две години, а след това натрупват и сериозни дългове. Според Пламен Киряков сега дълговете са за 30 млн.лв.

- Вярно ли е, че са осребрявани фактури сред тези 25 млн.лв.  за дамски превръзки и маркови парфюми? Виждахме софрите и компаниите с леки жени като по Нероново време, но това ни идва твърде много...

- Ще отговоря на този въпрос, след като се запозная обстойно с всички документи. Днес (четвъртък, б.а.), с  г-н Константин Бачийски, другият член на комисията, започваме да преглеждаме оборотните ведомости, ще видим как се е харчело. Сега ще видим кой колко е вземал. Поисках от г-н Луков (председателя на ОбС-Бургас, б.а.) да ми бъдат предоставени и всички решения на Общинския съвет от 2005 година насам за стадион „Черноморец“. Резолюцията, която ми дадоха, е, че ще ми осигурят стая в общината, където ще се струпат протоколите от 2005 година насам – повече от 105 протокола - да си намеря това, което ми трябва – това е абсурдно. Сделката е едно голямо блато. А лошото е, че до този момент общинските представители в АД-то не са защитили обществения интерес. Няма нито едно решение на борда на ПСФК „Черноморец Бургас“ АД, взето по вишегласие. Винаги с единодушие, т.е. - представителите на ОбС-Бургас са гласували ведно с представителите на холдинга. Имената на тези представители са от различни политически окраски през годините. Въобще не може да говорим за съотношение 3/2 или 2/3, или  че някой се е противопоставил, когато са правени големите харчове, това е най-срамното.

- Може ли Община Бургас да спаси стадион „Черноморец“, да не се разпарчетосва и да се продава земя? Минаха шумната сесия и вашите две заседания и май нещата заглъхват?

- Много трудно. Казвам го на базата на контактите ми с всички страни по казуса –  с г-н Мицов, като представител на Митко Събев, с Мариана Брага и Анна Попова – пълномощници на Денис Ершов. Проблемът е, че „Петрол холдинг“ АД е във временна несъстоятелност. Т.е.срещу „Петрол холдинг“ АД има изявени претенции от множество кредитори. 50-те % на „Петрол холдинг“ АД в ПСФК „Черноморец Бургас“ АД, независимо от декларациите на Денис Ершов и неговите адвокати, че ще бъдат дарени, са запорирани. В това число от самия „Петрол холдинг“ АД, от кипърска офшорка, заради лизинг от „Уникредит БулБанк“. Дори и някои от тях да бъдат благосклонни да вдигнат запорите и акциите безвъзмездно да се прехвърлят на Община Бургас, мисля, че останалите кредитори на „Петрол холдинг“ АД веднага ще предявят претенции и сделката ще бъде отменена. Дружество, което е в несъстоятелност, не може да извършва както си иска сделки със своята собственост. Според мен всичко това си беше пиар ход от страна на Денис Ершов, който  води битка с Митко Събев и има стремеж да изгражда мнение в обществото, че се явява спасител на стадион „Черноморец“, което е смехотворно.

- Според вас разумно ли е предложението на общинския съветник Евгений Мосинов от БСП  Община Бургас да придобие 100 % собственост в ПСФК „Черноморец Бургас“ АД, а  след това да раздели стадиона и футболния клуб в различни дружества. Юридически възможен ли е подобен ход?

- Абсолютно неразумно предложение! Не е възможно отделянето на стадиона в капиталово дружество, това е трябвало да бъде направено през 2005-2006 година – футболният клуб да бъде в едно дружество, а другото да е капиталово – между Община Бургас и „Петрол холдинг“. Не виждам как сега ще се случи, защото всички кредитори ще си подпалят петите да бягат към съда, за да развалят тази сделка.

- Имате интересна идея – да се направи нов градски стадион на Пети километър. Доколко е осъществима?

-Това е единственият вариант, за да има Бургас свой стадион. В Бургас има два, но те са частни. Стадион „Лазур“ е частна собственост, стадион „Черноморец“ - също. Дори и хипотетично да приемем, че ще спасим стадион „Черноморец“, то модерно спортно съоръжение там няма как да се изгради. Този стадион никога не може да бъде лицензиран от УЕФА, а след някоя година даже и за „А“ група. Той е изграден е върху блато, а УЕФА е забранила насипните стадиони. Далеч по-удачно е да изградим съвременен стадион на Пети километър, където да се отчуждят 100-120 дка с необходимите паркинги и друга инфраструктура. Дори да приемем, че стадион „Черноморец“ ще стане отново общинска собственост, той трябва да бъде съборен и построен отново, което е адски скъпо. Далеч по-евтино е да се изгради изцяло ново спортно съоръжение. А на мястото на стадион „Черноморец“, ако е на Община Бургас, да се направят спортни игрища, зали.

- Г-н Георгиев, да поговорим и за Вашето бъдеще в политиката? Не сте ли обречен на забвение от вашата БСП след края на този мандат на местната власт – заради честите Ви радикални изказвания.

- Не мисля, че съм обречен. Ако на следващите избори се запази възможността за мажоритарен вот в листите, смятам, че отново ще съм общински съветник, независимо от мястото, което заемам.

- Като кандидат на БСП?

- Няма как да бъда в друга листа. Уставът ми го забранява. Проблемът е, че някои от колегите в БСП разчитат на преференциите единствено в самата партия, не се опитват да разширяват вота, не работят с периферията, а само с хард избирателите на БСП. Това не е характерно за мен, защото имам подкрепа в периферията. По отношение на Устава: Имам лично становище, че той ограничава БСП и в тази си ситуация партията прави голяма грешка. Много от избирателите не искат да гласуват имагинерно за БСП, а искат да гласуват за определени личности. Нима Маруся Любчева и Йоан Костадинов са по-малко членове на БСП, след като преди 10 години направиха листа и вкараха 10 съветници срещу 11 на БСП?! В тази връзка имам собствена теория, че партиите загърбиха своята идеология. Най-отговорно мога да кажа, че БСП не е това, което беше – идеологически силна, обединяваща хиляди хора. В момента БСП е една група от хора, използващи за свое благо тази марка.

- Виждате ли обединителна фигура за кандидат-кмет в Община Бургас, която да ви накара да седнете с Патриотичния фронт и да я обсъдите?

- В Бургас има много фигури, които биха могли да бъдат обединителни, но не виждам как ще подкрепим един и същ кандидат с Патриотичния фронт. Имам резерви към първоначална коалиция с ПФ. Не знам защо се забравя, че ПФ участва в правителството заедно с ГЕРБ. Не искам да бъда циничен и да използвам примера с оня виц – хем туй в онуй, хем душата в рая, но не може на национално ниво ти да бъдеш управляващ, а на местно ниво да се правиш на опозиция.

В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
данчалу
18.04.2015 08:42:51
0
3
Като има виновни--------защо още няма закопчани
10.
Факт
18.04.2015 07:43:39
0
3
Обещано от герб, ръководството да бъде съдено!
9.
Анонимен
17.04.2015 13:37:01
1
1
"... Да, но се оказва, че тогава г-н Симеонов е искал да спази сроковете на обжалване ...
-Ако Валери Симеонов не бе обжалвал на собствена глава пред ВАС, щяхме да запазим стадиона."

Георгиев, ужасно нагъл си! Ако си ЗАГУБИЛ дело на една инстанция и няма време, няма ли да бързаш да обжалваш?
Нали се гневим, когато по времето на Плевнелиев заради невнесена съдебна такса 20 лв. МРРБ загуби делото за "Корал"? Може и да е било в обществен интерес да се загуби делото за "Черноморец", но това е защото преди това този интерес е бил продаден. А властта се сменя в този момент и работата е на пожар ... Не казвам, че Симеонов няма вина, но тя е минимална в сравнение с тази на сключилите очевидно неизгодната сделка и поддържали схемата - Йоан Костадинов и Димитър Николов.

Друг въпрос е колко често на различни инстанции съдът отсъжда противоположно. Това е показател колко корумпирана е съдебната власт в България. При различни отсъждания грешно отсъдилите съдии трябва да бъдат наказвани с предупреждение и при следващи провинения - гонени от системата.

"По силата на този договор „Петрол холдинг“ АД внася 25 млн.лв. апортна вноска в ПСФК „Черноморец Бургас“ АД, което от своя страна ги ВРЪЩА ОБРАТНО НА ДЕПОЗИТ В ХОЛДИНГА и получава годишна лихва от 2,5 млн.лв. И това НЕ Е БИЛА ЛОША ИДЕЯ за издръжка на клуба. Но АКО БЕ ОСТАНАЛА в този вариант!"

Въпрос: А защо не ги "върнаха на депозит" в общината, вместо тя да тегли банкови заеми? Георгиев, не мислиш ли, че след като тази "нелоша" идея не е продължила, явно е имало ЛОША идея зад цялата работа? Очевидно е, че този представител на БСП се опитва единствено да отклони вниманието от тяхната вина за ситуацията (а идват избори) и да защити сделката, за да не си върнем стадиона! БСП, излагате се! Какво прави този продажник в комисията? Чии интереси защитава?
8.
Нагли сте
17.04.2015 11:56:34
0
4
Бива ли толкова явно да крадете и да убивате футбола в Бургас.... Срамота е такъв град да няма поне 2 отбора !! Време е да се помисли за бъдещето !
7.
Таранка
17.04.2015 11:53:15
3
2
САМО ЛАЙНЯН КУР ЗА ВАС ШАРАНИ !!! 
6.
до номер 4
17.04.2015 11:09:10
0
6
Извършеното през годините е много ясно и човека си го казва ясно. Всички са лапали, а сега като свършиха парите на Събев се втурнаха да работят за гражданите и да спасяват стадиона и футбола. Ако могат да изкарат и допълнително някой лев или политически дивидент добре дошло.
5.
любопитен
17.04.2015 11:03:06
2
5
Като е толкова мераклия на ново строителство и посочва мястото, нека Данчо-тариката да каже чия собственост са земите които възнамеряват да отчуждят и ще изплуват много интересни неща!?
4.
Бургазлия
17.04.2015 10:23:23
2
5
Не вдъхва доверие този г-н Георгиев с изказ на лаик. Казусът е доста сложен - от изреченото от него прозира , че не е съвсем наясно с извършените действия в годините по отношение на общинския имот. Намирисва на политическа акция , а не на действителна заинтересуваност да се свърши нещо. Не ми е известно какъв е по образование този г-н георгиев , но явно не е това човека , който би рознищил аферата
3.
NBFC
16.04.2015 20:44:52
9
8
Кур за шарана ! В група и закривай !
2.
Дечо
16.04.2015 20:13:11
8
8
искам да духам на мазути има ли навити?
1.
ЕЙШАРАНИМАЙКАВИШЕБА
16.04.2015 20:12:18
10
8
ЗАКРИВАй КОМЛУКА!!! дечо пуфо сача шопа велико близначките върбан цацата божо са Жени и Жалбаджии...ооооредяяяха зъбите на пуфо дееечо взеее си час за ортопед винаги ше газиме комлукаааа даааже и под името Бургаааас.... ШАРАНИ Ш'ВИ ПРЪСНИМ ХАЛКИТЕЕЕЕЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии
Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори