×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помориец: За 2000 диабетно болни не е без значение кой и как ще ни изследва в общинската болница


Помориец: За 2000 диабетно болни не е без значение кой и как ще ни изследва в общинската болница
Желязко Атанасов от Поморие е диабетоболен. За него коректните медицински изследвания са изключително важни, заради това настоява МДЛ "Лина" да остане в поморийската болница
16 Март 2015, Понеделник, 11:19 ч.
Автор: Флагман.бг

Преди време показателите на столична клиника ме подведоха, колабирах докато карам колата, едва не катастрофирах, разказа Атанасов
В Поморие и Несебър има1 200 души в преддиабетно състояние, 408 инсулинозависими и близо 850 с диабет тип II. Желязко Атанасов не само е един от тях, но е смятан и за медицинско чудо, защото е сред малцината, които от инсулин успяват да се върнат на хапчета. В последните месеци той и останалите диабетноболни са сериозно притеснени за бъдещето на МБАЛ-Поморие, която обслужва пациентите от двете морски общини.

Причината е желанието на местната власт да прогони досегашната лаборатория - „Лина”, в която хората с диабет се тестват поне веднъж месечно, и на нейно място да настани без конкурс и ясни условия софийска фирма.

Преди няколко години, докато още бях на инсулин, трябваше да си направя изследване в София. Резултатът беше в рамките на допустимото, но след това получих хипергликемия и кoлабирах зад волана, докато шофирах. У мен остана съмнението за некоректни стойности. Благодарен съм на онази сила, която е задействала рефлексите ми и ми е помогнала да спра в автобусната лента и след доза инсулин да продължа. Казвам това, защото всичко можеше да свърши фатално и не искам това да ми се случва и в Поморие, разказва Желязко Атанасов.

По ирония на съдбата той разбрал за казуса с лабораторията от личния си лекар д-р Милена Енева, която е председател на Общинския съвет, отдал лабораторията на търг на софийската фирма.

„Аз съм специалист по анализ и оценка на риска. Пътувам много както в страната, така и в чужбина. Не мога да мълча когато виждам, че нещо, което е станало с мен, може да се случи и с още стотици хора, затова искам да ги предупредя. Да, моят случай е частен, но дори така здравеопазването остава отговорност към живота на пациента и трябва да има анализ на това кой си избрал да изследва 2 000 души месечно и защо не вярваш на нещо, което доказано работи. Интересно ми е и поради каква причина Общината иска да прогони  лаборатория „Лина”, която работи коректно в болницата от 15 години”, пита  Атанасов.

Сред въпросите му са и защо е проведен търг, а не конкурс, каквато е нормалната практика.
„Като анализатор се чудя над следното - ако за един кабинет за индивидуална лекарска практика е нормално да бъде проведен търг, то за лаборатория  конкурсът е задължителен.  Защото в търга се указва само цена, която фирмата заплаща като наем, без да са ясни ангажиментите, които се поемат за качественото обслужване, и критерият за спечелване е по-ниска цена. В рамките на шегата, но не е изключено, срещу по-ниската цена в помещението да седи и гадателка, която на карти или с магическо кълбо да предсказва резултатите на кръвно-захарните профили. Съвсем по друг начин стои въпросът когато е обявен конкурс. Тогава, в условията му ясно се определят ангажиментите на бъдещата лаборатория. Явно това се е видяло сложно за Общинските служители, или са счели, че им липсва компетентност  и се е приел вариантът с търг. Може би има и други хипотези, но вариантът  за отдаване на помещенията чрез търг  създава предпоставки за некачествена дейност. Все пак не става въпрос за сергия за плодове. За диабетика няма по-важна медицинска институция от лабораторията. В нея той калибрира глюкомера си, прави КЗП и пълни изследвания. Грешка в стойностите е фатална за здравето и живота му”, обяснява Атанасов.

Въпросите и размишленията на помориеца не са лишени от логика. При среща между д-р Енева и лекарите от МБАЛ-Поморие миналия месец стана ясно, че никой в Общинския съвет не се е интересувал с какво оборудване ще се извършват изследванията, колко на брой ще е персоналът и с каква квалификация, както и най-важното за една болница – ще бъдат ли лаборантите на разположение 24 часа, за да може да реагират при спешни случаи. Общината не е сравнила  и

цените на изследванията, затова софийската фирма е изпратила проектодоговор на болницата, в който първоначално е предложила  да я обслужва на двойно по-високи цени от „Лина”.

Всичко това предзвика лекари, пациенти, диабетно болни, хора с бъбречни заболявания и майките в Поморие да организират подписки в подкрепа на „Лина”. Сдружение на майките дори е писало с молба за помощ до Министерството на здравеопазването. 

„ Мен не ме е страх да говоря и го правя, защото днес имам нормален живот, но не заради софийскатафирма, която е спечелила търг с неясни условия”, каза  Желязко Атанасов.
Преди години, когато състоянието му се влошава, помориецът отива при едно от светилата в медицината проф. д-р Драгомир Коев.

„Проф. Коев ми каза, че е възможно от инсулин отново да мина на лечение с хапчета, но му трябват две неща – самодисциплина и прецизни изследвания. Но не и такива, направени в  някоя гаражна лаборатория.  В продължение на месеци, намалявайки дозите на инсулин и започвайки терапия с хапчета правих изследванията в „Лина”. Не ме подведоха. Едно от изследванията  беше много важно – C пептид, което показва в каква степен  клетките на задстомашната жлеза, които произвеждат инсулин,  са живи. Изследването беше коректно проведено няколко пъти  и на тази база професорът отмени лечението ми с инсулин. Сега терапията ми е  с таблетки, което е далеч по-приемливия вариант. Това, че днес съм тук и съм добре показва, че „Лина” не са ме подвели”, разказва Желязко Атанасов.

Лабораторните анализи са ключови за отделенията по ендокринология, където се лекуват диабетиците. При изслеването на кръвен профил е необходимо тестове да се правят през цялото денонощие и да има обучен лаборант, който да взима и изследва пробата на място, а не да я изпраща другаде за анализ.

„Пациентите от Поморие искат да са сигурни, че ще ги изследват коректно и бързо и Общината има моралния дълг да ни гарантира това, чрез провеждане на  прозрачен конкурс с ясни условия”,  призовава  Атанасов.

В категории: Поморие


37
Коментара
Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
37
Коментара по темата
37.
................
30.03.2015 13:35:05
1
1
До 36 познал си кога ме познаеш през крив макарон
36.
До Атос
28.03.2015 21:52:19
1
1
Атос ти си куче пазнах тъ-Тони Митев мазното ченге.
35.
АТОС
21.03.2015 19:27:04
0
7
Ако тези 2000 диабетици се лекуват при доктор Хачикова,наистина ще е без значение кой и как ги изследва в Общинската болница.
34.
медицинско лице
20.03.2015 09:24:45
3
6
Не е тайна , че Васко Костадинов вместо да плаща наем на общината плаща рушвет на Цветков години наред!
33.
до написал статията
20.03.2015 09:22:24
0
7
каква е тази смешка с този паляк, цените на всички лаборатории ги обявява здравната каса и така в цялата старан цените са едни и същи във всички лаборатории, а той че е ял като прасе и му се е завишила кръвната захар не му е виновен нито Рамус , нито Лина
32.
Безпристрастен
19.03.2015 11:19:44
0
7
Въпросния специалист по анализ на риска е бивш политически офицер от БНА,най-верния отряд на Партията след службите с "горещи сърца и хладни глави" /ченгетата/.Та питам-в момента с какво се занимава този преуспял мъж? Туроператор в агенцията на жена си ли е или нещо друго?
31.
АТОС
17.03.2015 11:50:38
2
10
Иване,всичко това,което си го намислил,защо не го направи тихомълком,ами ходиш да разлайваш кучетата? Поморийци са злобни,прости и завистливи хора-не можеш да очакваш добро от тях.
Действай решително,посоката е вярна!
30.
pomorie
17.03.2015 10:31:04
3
5
Кой му каза на този помориец, че не може да се лекува и в новата лаборатория, която ще ПЛАЩА НАЕМ на общината, за разлика от Лина. Много загрижени поморийци искат на всяка цена да влязат в местната власт и са почнали да си правяt предизборна кампания на гърба на болните хора много преди изборите. Не ви ли е срам малко?
29.
АЛФ
17.03.2015 08:20:09
2
7
Егати саморекламата - следва циганска музика. А това, че в ЛИНА работят лаборанти без мед.образование, на преклонна възраст. Разнасят екстременти из цялата област. Дават бонуси на личните лекари за да им изпращат пациенти.
Янита - защо не се върна в Сливен?
28.
Петър
17.03.2015 07:37:53
4
0
Тантра, лекарите упражняват дейност според знанията си получени през обучението си и след това! Другото са изисквания, които трябва да се спазват, не да се търгуват.
27.
колега
16.03.2015 22:10:02
0
5
Ей, познавам то тоя. бивш колега - танкист? Брат, като остана без работа сега кмет ще ставаш бе? Айде успех!
26.
ТАНТРА
16.03.2015 21:49:13
1
5
..."вариантът за отдаване на помещенията чрез търг създава предпоставки за некачествена дейност..."
Това според теб означава ли,че всички лекари в Поморие работещи в кабинети отдадени чрез търг, упражняват некачествена дейност?
Преди няколко години един краставичар/който в момента е заместник кмет/ изрече на сесия на Общинския съвет подобни нелепости.
Впрочем,защо не кажеш направо колко ти платиха за тази статия?
25.
Kvartalec
16.03.2015 17:51:47
3
4
Нека човецеца да е жив и здрав,ама само да си махне кучето,че вече това лято ще го отровя само ми гони почиващите
24.
седем осми
16.03.2015 17:09:25
6
5
Стига дразнете хората с тази Рамус и да вземете лабораторията никой няма да отива при Вас на зор хубост не става. А тези които я натресоха на Помориици ще си теглят гайлето на есен когато пилците се броят. Ще отида аз да си прави изследвания които съм правил от 30 години при едни и същи хора и сега някакви други натресени ще ми правят изследвания никога. От тази Енева по некомпетентна жена не съм срещала незнам дали е разбрала все пак за какви проценти става въпрос.
23.
ха
16.03.2015 16:05:04
5
5
Ей, какъв е този Желязко Атанасов...много активен този човек, навсякъде и по всичко специалист, ама защо ли точно няколко месеца преди изборите се активизира?
22.
Георги
16.03.2015 16:01:33
3
8
Написал съм го ясно, но за теб ще перифразирам, защото любовта ти към „Лина“ и д-р Костадинов явно ти размътва зрението. Ще съм доволен и един човек да получи информация и да си направи изводи. Ако може. Ако умственият потенциал позволява това.
А пък ако искаш в прав текст: доволен съм, че има кой да оборва манипулативни писаници като твоите. Слагай колкото щеш минуси, но е факт, че Костадинов (не лично) също превозва кръв из цялата област.
21.
До Георги
16.03.2015 15:52:58
6
1
От какво ще си доволен. Разяснете ми д-р Георги, че вече се оплетохте сериозно.
20.
Георги
16.03.2015 15:45:18
1
4
Дали ми вярваш, или не, малко ме интересува, защото си един анонимен човек. Важното е, че това, което пиша, са факти. И един читател тук да научи нещо и да си направи изводи, пак ще съм доволен.
19.
До Георги
16.03.2015 15:39:36
1
1
Браво, успя да ме убедиш, повярвах ти!
18.
Георги
16.03.2015 15:35:33
3
2
До №16.
Първо, не съм лекар.
Второ, пожелавам ти да не ти се случва това, което се случи с мен и ме принуди да вися по лаборатории толкова много, че да науча едни малко безсмислени неща, които споделям тук.
17.
гост
16.03.2015 15:22:39
3
5
Човекът от статията явно е стоял под моста когато Господ е раздавал акъл та не е прихванал. Преди да защитава толкова пламенно лабораторията трябваше да си зададе простичкия въпрос : Защо ли общината премина към търг за помещенията общинска собственост?
16.
До Георги
16.03.2015 15:18:22
2
7
Ми как няма да издишам, като за разлика от теб не съм лекар. И недей да правиш реклама на други лаборатории, още малко ще напишеш и къде работиш, защото се излагаш.
15.
Георги
16.03.2015 14:59:06
6
4
№12, аз заставам с име, а ти си анонимен, така че не ми казвай какво да си пиша или да не си пиша. Остава сега да почна да ти се обяснявам, че нямам нищо общо с „Рамус“ и дори не се изследвам там, а ползвам услугите на други бургаски лаборатории.
Не е зле да те уведомя, че има лаборатории, които взимат кръвта и я изпращат до София, Варна, Пловдив за изследвания, които тук не се извършват поради липса на техника. Пътят е доста повече от няколко минути, а резултатите са абсолютно точни. Така че по този параграф издишаш яко.
И недей намесва Господ в тая мазна борба. Костадинов като си мачка конкуренцията с нечестни средства какво, да плеснем с ръце и да го цунем по розовите бузи ли?
14.
мнение
16.03.2015 14:56:34
5
5
нали енева прибра парите
какво и пука за нас
на всички ни стана ясно, че вглавата и са само проценти, коита трябва да отидат "някъде"!!!
Вариант в който се работи за пациента - за нея не съществува!изобщо не си дава сметка колко са спечелили пацинтите на болницата, а от там и общината от ЛИНА!
13.
някой
16.03.2015 14:45:02
4
4
Човекът от статията е толкова успял, че едва ли ще тръгне да защитава идея, в която не вярва. Тъй че аз вярвам на думите в статията и на Желязко Атанасов.
12.
До Георги
16.03.2015 14:43:05
2
4
Жоре, направи си пише с името - Рамус и длъжността. Ама много си личи, че си от там. А Лина едва ли пращат проби в Ямбол и Сливен, като вас. Защото едно е да я транспортираш в рамките на няколко минути, друго е няколко часа. С нечестни средства и натрисане няма да преуспеете. Има Господ и той гледа. Всички са с Лина - диабетноболните, майките, лекарите, пациентите. На тях какво ще кажеш? Явете се на конкурс, като мъже, а не чакайте някой да ви уреди.
11.
Георги
16.03.2015 14:37:27
4
4
Щото „Лина“ изобщо нямат автопарк и изобщо не разнасят проби.
Но това е нормално, защото апаратите струват колкото един апартамент - във всяка лаборатория ли да сложат по един? Кръвта издържа на транспортирането: взима се в епруветки със специални химикали. Всички го правят това с транспортирането. Давай друг довод, №9.
А, да, още нещо. Общината не натриса „Рамус“ без конкурс. Имаше конкурс, на който „Лина“ не се яви.
10.
Smith
16.03.2015 14:31:11
1
2
До 8
Че то останаха ли свестни статии тук? Само реклами под различни форми, после що васко и касабова на пищни банкети в х. българия
9.
аман
16.03.2015 14:27:38
6
8
Айде, айде. Рамус имат по-голям автопарт от Юнион Ивкони. 100 автомобила возят проби из цялата страна, защото вместо лаборатории имат пунктове за пробовземане. Тъй че не ми ги хвалете. Щом поморийци си искат Лина, при положение, че от години в Поморие я има и другата лаборатория, няма какво да говорим. Няма какво и общината да натриса Рамус без конкурс. Такива са нещата. Като идеш в София или Варна, на Лина се гледа с уважение и е единствената лаборатория, която като видят соийски лекари, не те карат да повтаряш резултати. Това е факт, а за хейтърите същото без т.
8.
Y3
16.03.2015 14:18:02
7
9
Хайде поне болни хора не си правете гавра с други болни. Контролните изследвания за диабетно болни може да ги прави безгрешно всяка провинциална лаборатория. Лина се дънят най-вече в хормони и др скъпи изследвания а не за глюкоза, холестерол, ПКК. Не си признават вината дори за абсурдни резултати! Рамус не са цвете но в Бургас нямаме много алтернативи.
И да триете мнението, пак ще го постна за да се види, че Лина ви плащат за такива статии.
7.
скд
16.03.2015 13:59:16
2
11
Познавам Желязко Атанасов----беше офицер.Хей юнак,защо участваш в тази курвачка
6.
Георги
16.03.2015 13:48:35
5
3
Благодаря, запознат съм перфектно и би било глупаво да отричам наличието на добра апаратура. За лекарите - не знам.
Само че проблемът е в това, че лично на мен ми беше объркан резултат. При контрола в други две лаборатории, от тях ми бяха дадени близки стойности, но коренно различни от вашата. После ми беше обяснено написаното в предното ми мнение: евтините - изработени, скъпото - изсмукано от пръстите.
Съжалявам, но не се прави така. Става въпрос за моето здраве, което ми е по-важно от печалбата на д-р Костадинов, за когото, впрочем, много хора казват, че е добър специалист.
5.
до георги
16.03.2015 13:19:34
2
6
Заповядайте в лаборатория ЛИНА
к-с зорница бл.75 или където решите, за да видите как, какво ,на каква апаратура, от кои лекари се работят анализите на пациентите.
тел. 056 867010
4.
Георги
16.03.2015 13:09:31
7
5
„Лина“ е огромна верига, намират се навсякъде и хайде стига вече с тия реклами, защото не са цвете за мирисане.
Аз мога да ви докарам 10 души, на които „Лина“ са дали грешни резултати или изобщо изследванията не са извършени, а стойностите са нагласени според резултатите от други изследвания.
Не можеш да плащаш процент на лекарите да ти пращат пациенти, да работиш всичко и да си на печалба. Просто няма как да се случи Просто в „Лина“ не се работи всичко. Е, не 100%, разбира се, но имате ли гаранция, че точно на вас няма да ви се случи? Затова - само на частно, а не с талон.
3.
алексиев
16.03.2015 13:07:35
4
8
Вън софиянци от Поморие. безплатен призив
2.
РАМОС
16.03.2015 13:02:36
4
9
Проверете имотното състояние на Милена Енева Георгиева и на Иван Алексиева и тогава ще ви завладее приказен душевен сюргюн.
1.
Сюргюн
16.03.2015 12:55:58
6
7
След поредната платена реклама, пардон, статия очаквам да публикувате нещо за нашия любим ивент мениджър фавиол
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори