×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С безплатното саниране се спестяват хиляди левове за технически паспорт на сградата


С безплатното саниране се спестяват хиляди левове за технически паспорт на сградата
Интересът към санирането в Бургас все още е много слаб
06 Март 2015, Петък, 14:37 ч.

Ако санирането е една нова дреха за панелния блок, изследването на неговата конструкцията е като преглед при лекар-специалист. Понякога консултацията с медик може да открие скрито сериозно заболяване. Тази практика важи не само при хората, но и при сградите. Дори на пръв поглед домът ни да изглежда здрав, под повърхността на стените и ъглите може да се крият проблеми в конструкцията, които не виждаме.

Отговор на въпроса здрава ли е сградата, в която живеем, може да даде техническото обследване, което ще се прави по Програмата за безплатно саниране. Строителните инженери ще проверяват здравината на връзките между панелите, устойчивостта на влага и дали използваните материали при строителството все още пазят качествата си. При анализа ще се използват модерни термокамери, при което няма да се допуска къртене и пробиване в стените.

Техническото обследване на панелните блокове ще помогне на хората да спестят хиляди левове. След завършването му на сградата ще бъде направен технически паспорт. Скоро този документ ще е задължителен за всички сгради. С Програмата за саниране на многофамилните кооперации изработването на техническия паспорт ще е безплатно. Иначе изработването на документа ще се заплаща. В бъдеще техническият паспорт ще се изисква при сключването на сделки с жилища.
Строителни експерти определят Програмата за саниране като инструмент, с който старите блокове може да станат икономични за отопление, красиви и сигурни.

В категории: Бургас


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
бай ЧЛЕН
06.03.2015 23:10:11
1
3
Сдружението на собствениците поема всички разходи по конструктивно укрепване на сградата, ако енергийният оценител прецени, че такова е нужно.
В цялата страна изнервени членове на Герб обикалят като луди и притискат хората да регистрират юридическо лице „Сдружение на собствениците“, за да подпишат договор за саниране с общините.
Вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова представи пред 400 души в Пловдив Националната програма за енергийна ефективност, т.нар. саниране. Притежател на апартамент, влязъл в „Сдружение на собствениците“ в жилищния блок повдигна въпроса, че в типовите договори не открил думата „безвъзмездно“ в окончателния текст за финансирането, предаде БГНЕС. Министър Павлова отговори, че… това се подразбирало! Очевидно Лиляна Павлова не разбира абсолютно нищо от право и законност. Съвсем логично попиталият изрази съмнение, че ако се смени правителството, може и да не се подразбира.
„Ами тогава внимавайте за кого ще гласувате“, отговори Лиляна Павлова.
Тя все пак призна, че собствениците, регистрирали сдружение, със сигурност сами ще трябва да поемат разходите по укрепване на конструкцията, ако такова е предписано от експерта по енергийно обследване. Не го ли направят, не само ще отпаднат от списъка на одобрените за саниране сгради, но ще трябва и да възстановят парите за „техническото“, т.е. енергийното обследване на жилището.
„Ако се установи проблем с връзката между панелите и се наложи тя да се укрепва, вътрешните ремонти ще са си за сметка на собствениците“, обясни Павлова.
Експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството изчислили, че след санирането на апартамент от 80 кв.метра в София или Благоевград, размерът на данъка ще се увеличи с 1,60 лв, а на такса смет – 1,20 лв.
Лиляна Павлова отмести с още една година срока за подаване на документи.
Срокът за подаване на документи е до края на 2016 г., а реализацията може да продължи и през 2017 г., каза министърката. След 2016 г. вече ще имат шанс и сградите под 36 апартамента, включително и тухлените“, обяви Павлова. 1400 сгради в Пловдив отговарят на изискванията на програмата за вид строителство, брой апартаменти и възраст, от тях може би за около 1000 ще има средства. Ремонтът ще трае от 3 до 6 месеца.
Време беше някой да си признае, че между санирането и изборите има нещо общо, шегува се читател във форума на изданието.
Друг читател пита:
Министър Павлова, кой заложи заробващите ни условия в Договора за саниране!?:
„VII.Прекратяване на договора и специфични условия
Чл. 8. Настоящият договор се прекратява:
(3) Едностранно от довереника (кмета) с едномесечно предизвестие, в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя (сдружението на собствениците) по чл. 5
(Кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп до всяко жилище в 2-дневен срок и ал.7 – не осигури склад
Доверителят (Сдружението на собствениците) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2 (всички), както и дължимите неустойки по вече сключени договори (могат да напишат всичко) от страна на довереника (кмета)“?
Отговор от МРРБ, естествено, няма.
10.
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
06.03.2015 23:06:00
2
3
ЧЕСТИТО, БЪДЕЩИ КЛОШАРИ!
Kапана "сдружение на собствениците в многофамилни сгради", което се предлага от Борисов (и Лиляна Павлова) е уж с обещанието, че правителството ще санира блока безплатно. Сдружението, т.е. фирмата, която е юридическо лице с нестопанска цел, естествено, може да бъде и ще бъде фалирано (това е и целта на стръвта "безплатано саниране"), а апартаментите на хората - разпродадени от частен съдебен изпълнител. Понеже чл. 33 от Конституцията заявява, че жилището е неприкосновено, Законът за управление на етажна собственост (ЗУЕС) заобикаля тази конституционна норма, като нарича жилищата ни "самостоятелни обекти"!
Тоест, ако веднъж сглупите да регистрирате заедно с вашите съседи фирма-етажна собственост, в която апартаментът ви влиза като дялов капитал, нямате никакви надежди да излезете от него. Никой съд няма да признае правото ви да излезете от него, защото сте длъжни да знаете какво гласи законът към момента, в който сте се сдружили във фирма с цел да кандидатствате за проект за саниране на етажната собственост!
Със сигурност ще си кажете: "Защо да не регистрираме сдружение, за да получим безплатното саниране, а веднага след като то завърши, ще разпуснем сдружението (фирмата)?"
ЗАЩОТО НЕ МОЖЕТЕ, НЯМАТЕ ПРАВО! Противоконституционният ЗУЕС е предвидил тази хитринка и я е обезсилил в своя ЧЛЕН 30, който гласи, че никой няма право да напусне сдружението, нито да иска прекратяването му докато не изтече гаранционният срок на санирането, но не по-рано от 5 години след приключване на санирането. Ето какво гласи член 30 от ЗУЕС:
Прехвърляне и прекратяване на членство в сдружението
Чл. 30. (1) При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението се прехвърля на новия собственик.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик не може да прекрати членството си в сдружението при одобрен проект на етажната собственост за усвояване на средства от Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии или собствени средства за обновяване на сградата или части от нея.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Членството в сдружението може да се прекрати след изтичане на гаранционните срокове за извършените строителни и монтажни работи по проекта по ал. 2, но не по-рано от 5 години от приключването им. Членството се прекратява след подаване на писмена декларация с нотариална заверка на подписа до управителния съвет (управителя).
.....
Затова: МИСЛЕТЕ! Ако искате де..
9.
адв
06.03.2015 20:10:25
3
0
първо прочети закона и тогава пиши червен боклук и виж чл.25 (предполагам знеш от кой закон)с каква цел се създава това сдружение и тогава говори за сметки
8.
санировчика
06.03.2015 14:58:08
5
5
безплатен обяд няма ,бе селяндури
7.
За ваше сведение
06.03.2015 14:04:44
3
7
За ваше сведение конструктивно обследване не е конструктивно поправяне. Ако се наложат поправки по конструкцията програмата не ги заплаща, плаща ги сдружението или собствениците. така се налага сдружението да тегли кредит и тъй като е подписало доверителски договор с общината, общината ще тегли кредита от името на сдружението, ЧЕСТИТО!
Никъде в документите не пише безплатна поправка на конструкцията
6.
До №2
06.03.2015 13:54:36
2
6
Че не съм червен мога само аз да ти гаранитрам, но дали аз съм тъп или ти, мога да докажа с копирането на части от закона.
СНЦ-сдружение с нестопанска цел
При Несъстоятелност следва ликвидация.

Производство по несъстоятелност се открива към организация, която е неплатежоспособна.

при обявяване в несъстоятелност;

При прекратяване на дейността на организацията се извършва ликвидация. Съдът дава срок до 6 месеца за отстраняване на основанието за прекратяване и неговите последици.

Ликвидацията се извършва от управителния орган или от определено от него лице. Ако няма определен ликвидатор, той се определя от съда по регистрацията на организацията. Правомощията на ликвидатора и самият процес се определят от Търговския закон. Относно неплатежоспособността, съответно несъстоятелността, редът за ликвидация и правомощията на ликвидатора се прилагат съответно разпоредбите на Търговския закон.

Разпределянето на останалото след удовлетворяването на кредиторите имущество се решава съгласно устава, учредителния акт или от върховния орган на юридическото лице с нестопанска цел, доколкото в този закон не е предвидено друго. Ако решение не е било взето до прекратяването, то се взема от ликвидатора. Ако не съществува такова лице, имуществото се извзема от общината (по седалището на юридическото лице с нестопанска цел). Тя е длъжна да използва полученото имущество за дейност, възможно най-близка до целта на прекратената. Имуществото не може да се разпределя, продава или по какъвто и да било начин да се прехвърля на ликвидатор, назначен извън кръга на лицата (с изключение на дължимото им възнаграждение).

Лицата, придобили имущество в резултат на извършената ликвидация отговарят за задълженията на прекратеното юридическо лице с нестопанска цел до размера на придобитото.

А до несъстоятелност може да доведе както промяната в някоя наредба и законче, така и наложително закупуване на нови асансьори например. Сдружението няма да се съобразява да харчи според възможностите на всеки от вложителите си, спокойно и кредит може да тегли, без значение дали някой от сдружените е в състояние да внася вноски по кредит. Този някой /нямащия пари/ може да кара и без асансьор, но ако не плаща вноски по кредита си отива апартаментчето му.
5.
Grajdanin
06.03.2015 13:39:53
4
13
Molia pobarzaiyte I se regisrtiraite grajdani,promojiata e ogranichena,Ne se boite vsichko shte e OK
4.
До 3
06.03.2015 13:30:29
8
6
Мнооо си умен!!:)))Тва да си смучеш говна от хейтърския гъз-най го можеш!!!
3.
До 2 и т.н. другите разбирачи
06.03.2015 12:43:27
5
16
1. Парите не са по европейски програми, а ще са от кредит, който пак ние трябва да връщаме
2. Този 1 млрд лв все още не е гласуван и не се знае дали ще се гласува
3. Защо трябва да се регистрира "Сдружение" и блока да става юридическо лице, след като Общото събрание върши същата работа и без да ставаш ЮЛ
4. Защо и от къв зор трябва да упълномощавам Кмета да ми търси и определя фирма да ми санират блока?
5. Парите за саниране ще се отпускат от Банката за развитие на сдружението чрез държавата, а не на Общината и Кмета! Кво става ако се санира блока и не се плати на фирмите? Банка да е пуснала аванта на някой? Фирмите могат да съдят и сдружението.... "Държавата" случайно да ви е е*ала 25 год? Или искате още?
6. А дали с промените в някой закон /става за 30 мин/ няма да задължат сдруженията да плащат ток, вода, парно и т.н. като единица, т.е. идва една сметка за целия блок и от там нататък се спасявайте! Ток могат да спрат на един абонат ако не е платил, ама вода и парно не могат сега! Тогава спират ток, вода, парно на целия блок и .... Спасявайте се! Искаш, не искаш ще платиш сметките и на комшията защото нямаш избор!
Мога да пиша до утре доводи за тази измама на ГЕРБ, но няма смисъл...
Честито саниране!
2.
До № 1
06.03.2015 12:25:02
9
9
Хайде сега разбирачо, как едно СНЦ може да донесе на членовете му невъобразими дългове?
Или си от червените лакейчета, или си невъобразимо тъп, но най-вероятно и двете едновременно!
Точно хората, които се опитвате от вашата пасмина да излъжете - пенсионерите, не могат да отделят 1000 лева за дограма и паспорт.
А да мислиш че дограма = саниране, е все едно като смениш гумите на колата, да кажеш, че си направил основен ремонт.
1.
не лъжете
06.03.2015 12:02:08
8
11
Не залъгвайте хората
Техническото обследване на цяла сграда е хиляди левове, но разделено на собствениците на апартаменти се пада по не повече от 250лв на собственик на апартамент, в зависимост от количеството собственици, колкото повече собственици в една сграда толкова по евтино за всеки от тях. Като се купи дограма на едро е на същия принцип и санирането е на същия принцип.
Буквално се оказва, че ще се раздадат по 1000лв на собственик на апартамент, срещу това той да подпише сдружения, споразумения и всичките му там негативи покрай ремонти.
Почти всеки българин собственик на панелка може да си позволи тези 1000лв да ги плати сам, защо да влиза в сдружение, което може да му донесе невъобразими дългове?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори