×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Свидетели на Йехова" готви експанзия в България


"Свидетели на Йехова" готви експанзия в България
Свидетели на Йехова настъпват основно в ромските махали
01 Март 2015, Неделя, 13:33 ч.

Кулминацията трябва да е през месец май 2015 г.
Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си у нас. На няколко места в столицата през последната седмица са засечени младежи, които раздават рекламни брошури, сигнализираха читатели на БГНЕС.

Една от брошурите, която е на български език, дава възможност всеки желаещ да попълни адрес, на който да бъде посетен от представители на "Свидетели на Йехова". На брошурата е посочен и интернет-сайт, от който може да се получи и достъп до Библията.

Проверка на БГНЕС установи, че става въпрос за интернет-портал, който разяснява на общо 714 езика и диалекти от цял свят всичко за религиозното вероизповедание. От българската версия на сайта става ясно, че "Свидетели на Йехова" готвят своеобразна експанзия в България в следващите седмици. Кулминацията трябва да е през месец май 2015 г. Публикувани са заготовките на три "списания", издател, на които е посочена организацията "Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania". Същата организация стои и зад интернет-портала. На кориците на две от 16-страничните "списания", на фона на апокалиптични колажи, са заснети мъже и жени, заедно с деца, като са изписани и следните заглавия: "Близо ли е краят?" и "Пробудете се! Надежда за бездомните и бедните". Първото списание, на което е посочена дата за разпространение 1 май 2015 г., е преведено на 231 езика и е с глобален тираж от почти 53 млн. броя. Второто, на което е посочено, че трябва да излезе през май 2015 г., е преведено на 101 езика и е с глобален тираж от почти 52 млн. броя. На третото "списание" има изобразени един възрастен мъж и двама мисионери. На корицата е посочена като дата за разпространение - 15 май 2015 г. Върху заглавната страница са публикувани и следните заглавия: "Бъди нащрек! Сатаната иска да те погълне!" – 29 юни – 5 юли; "Можеш да спечелиш битката срещу Сатаната!" – 6-12 юли и други.

От друга брошура става ясно, че за 03 април 2015 г. (петък), т.е. седмица преди отбелязването на Разпети Петък, според Православната църква, от "Свидетели на Йехова" приканват всички желаещи да се включат във "Възпоменанието на Христовата смърт". Поканата завършва с обещанието: "ще научите как животът и смъртта на Исус Христос могат да са от полза лично за Вас".

Интернет-порталът на "Свидетели на Йехова", включително българската му версия, има отделни секции с филмово, музикално и литературно съдържание, както и три специални секции: една за родители и семейства и две, които са посветени изцяло за младежи и дори за деца.

В секцията за тийнейджъри сред съветите, които се дават, са: колко и какви SMS е най-добре да се пишат. Други "отговори", които "Свидетели на Йехова" предоставят, са свързани с въпроси като: "Готов ли съм да се изнеса от къщи?", "Какво да правя, ако родителите ми се развеждат?", "Привличат ме хора от същия пол - означава ли, че съм хомосексуалист?", "Защо се порязвам умишлено?" и други. От съдържанието на тази част от интернет-портала става ясно, че то е насочено основно към младежи на възраст между 13 и 18 години.

В секцията за деца могат да бъдат открити атрактивни, озвучени на български език, анимационни клипове, песни и форми за оцветяване, които могат да бъдат изтеглени и разпечатани. Един от анимационните клиповете, озаглавен Урок №9 - "учи" децата, че "Йехова е създал всичко". "Първо Йехова направил Исус, после ангелите, но още нямало Слънце, Луна, звезди, нито Земя...", обяснява нарисуван татко на сина си, който носи българското име Стефчо. В клип, озаглавен Урок №2, нарисуваната майка на Стефчо, го учи, как "магиите са нещо лошо", защото идвали от Сатаната, а Йехова не ги харесвал. Анимационният клип продължава със "съвети" как децата не трябва да си играят с играчки, които Йехова не би харесал. Краят на клипа показва как детето е принудено да изхвърли играчката си в кофата за отпадъци, нещо, с което Йехова бива "зарадван". Друг от клиповете, озаглавен Урок №3, под музикален аранжимент дете изпълнява песен, която всъщност е "Молитва за Йехова", която трябва да се пее възможно най-често. "Всеки ден, всеки час моля се и Йехова ме чува добре. Всяка сутрин дори, щом отворя очи, моля се хубав ден да ми даде. И сред хора и шум аз моля се наум, но Йехова ме чува и така", гласи текстът на детската песен. От съдържанието на тази част от сайта става ясно, че то е насочено към деца на възраст между 4-5 и 8-9 години.

"Свидетели на Йехова" е името на религиозно движение, което е основано в САЩ през 19-ти век. Твърди се, че в света общият брой на членовете на тази общност са над 8 млн. души. Първото правно признание на движението у нас датира от 6 май 1938 г., но десет години по-късно неговата дейност е прекратена. Движението е регистрирано отново през 1991 г. Актуалната справка в Регистъра на вероизповеданията в България показва, че "Свидетели на Йехова в България" се ръководи от Никлаус Дейвид, който е гражданин на Южна Африка. Като заместник-председател на религиозната организация е вписан Кристиан Новак, гражданин на Полша. Единственият българин, който е сред управляващите организацията у нас е 41-годишният Георги Гогов. По твърденията на самата организация у нас има повече от 1800 последователи на "Свидетели на Йехова". Като източник на доходи на организацията са посочени – дарения. На българската версия на сайта обаче не са публикувани никакви дарителски сметки, нито има информация за финансови отчети. Посочено е обаче, че организацията се финансира от "анонимни дарения". Седалището на организацията у нас се намира в масивна сграда, построена преди около 15 години в столичния квартал "Павлово". Последователите наричат този имот "Бетел", което означавало "дом на Бог".

Движението "Свидетели на Йехова" е причина за множество конфликтни ситуации в изминалите 25 години. Един от последните скандали възникна след началото на настоящата учебна година в Благоевград. Причината бе разкриването на молитвен храм в близост до училище. През 2011 г. маскирани младежи нападнаха клона на "Свидетели на Йехова" в Бургас. Протести срещу дейността на общността имаше и във Варна през 2012 г.

Тези и други инциденти, свързани с дейността на "Свидетели на Йехова" в България, намират място в ежегодните Доклади на Държавния департамент на САЩ за състоянието на "свободата на вероизповедания в световен мащаб". Докладът на Държавния департамент на САЩ за 2013 г. критикува българските власти заради "оплаквания" на представители на религиозните общности. "Свидетелите на Йехова" съобщиха за тормоз от страна на местната полиция в Кюстендил, посочвайки, че на 21 ноември 2013 г. близо 20 полицаи нахлули в Залата на Царството по време на сбирка на паството и проверили личните карти на присъстващите. Полицейските служители не дали никакви обяснения за действията си", пише в частта за България на Доклада, който е публикуван на сайта на Американското посолство у нас. Американската държавна администрация критикува България и заради това, че "община Кюстендил е продължила да възпрепятства изграждането на молитвен дом на "Свидетелите на Йехова". От Доклада става ясно още, че през 2013 г. американските дипломати са се срещали с представители на различни религиозни общности у нас, включително и членове на "Свидетели на Йехова" , като на въпросните срещи са били "обсъждани нарушаването на свободата на вероизповедание, популяризаторските дейности и предложенията за изменения в законодателството".

От българската страна контрол върху дейността на религиозни общности като "Свидетели на Йехова" осъществява Дирекция "Вероизповедание" към Министерския съвет.

В категории: Животът


14
Коментара
Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 2
14
Коментара по темата
14.
pravoslavie
21.04.2015 23:10:01
0
1
В 1879 г. Ръсел основал списанието "Кула на стражите от Сион" (на български език днес това списание се разпространява под заглавието "Стражева кула"), а в 1881 г. - Обществото на Пазителите на Кулата, което било непосредствен предшественик на днешните "Свидетели на Иехова". В това време той започнал публикуването на своя седемтомен труд "Изучаване на Писанието" (Studies in the Skriptures), който поставял по-високо от самото Писание. Ръсел твърдял, че това "изучаване" дошло от Бога чрез просвещение от Светия Дух и е абсолютно необходимо на вярващите за правилното разбиране на Библията (7-и том Studies in Skriptures, 1918 г.). Той предупреждавал своите последователи, че ако някой от тях престане да чете неговото "Изучаване..." и започне да се занимава непосредствено с Писанието, то в скоро време ще затъне в тъмнина. И напротив, човек дори никога да не е чел Библията, а само неговото Изучаване, ще пребивава в постоянна светлина. С други думи, Ръсел учел, че е необходим нов боговдъхновен тълкувател на Писанието за правилното му разбиране и че този избран от Бога учител е именно той - Ръсел.

При все това съвременното учение на Обществото на Кулата явно противоречи на много от началните догмати и "божествени интерпретации" на Ръсел. Сега за вдъхновен тълкувател на Библията се признава не Ръсел, а самото Общество и то претендира за това, за което претендирал и Ръсел, а именно че само неговото разбиране на Библията е правилно и че самостоятелното й изучаване води до мрак и ерес. Така тяхното официално списание "Кулата" осъжда тези, "които говорят, че е достатъчно да се изучава Библията вкъщи самостоятелно или на малки домашни групи... Чрез такова изучаване на Писанието те отново изпадали в отстъпление от доктрините на християнското духовенство" (The Watchtower, 15. авг. 1981 г. ).

Любопитно е, че самото Общество на Кулата признава, че ако човек изучава самостоятелно Библията, то неизменно ще добави нещо към традиционното християнско учение. При все това творенията на Ръсел, които той обявил за съвършено необходими за правилното разбиране на Свещеното Писание, в настоящия момент се игнорират от Обществото.

Въпреки че последователите на Ръсел се увеличавали, неговият собствен живот не протичал безпроблемно. В 1912 г. Ръсел дал под съд един баптистки пастор, обвинявайки го в клевета. При разглеждането на неговия иск обаче сам бил изобличен в лъжа, защото не могъл да назове буквата от оригиналния текст на Новия завет, макар под клетва да заявил, че знае отлично гръцки език. Освен това на съда се изяснило, че въпреки че Ръсел претендирал за титлата пастор, никой не го бил ръкополагал и всъщност бил самозванец. След година последвали други неприятности, когато жена му спечелила срещу него бракоразводен процес, обвинявайки го в "безумно самолюбие, склонност към тирания и неподобаващо поведение с жените от паството". Не след дълго изплували неговите нечестни машинации с "чудесната" пшеница, които донесли на Ръсел крупен паричен доход.

Такъв бил нравственият облик на основателя на сектата "Свидетели на Иехова". Ръсел, който написал седем тома тълкувания на Библията без да знае нито един библейски език, никога не бил учил в някакво богословско училище, не познавал философията и бил завършил само седем класа на началното училище. Затова пък компенсирал своето невежество с прекомерна самоувереност.
13.
pravoslavie
21.04.2015 23:08:22
0
0
История на сектата

"Свидетели на Иехова" е основана от Чарлз Т. Ръсел в 80-те години на миналото столетие. Както той, така и неговите приемници управлявали обществото на иеховистите с абсолютна власт и са оставили върху него отпечатъка на личността си и на своето тълкувание на Библията. Затова и според съответното количество президенти в еволюцията на Обществото могат да бъдат проследени четири периода:

1) период на Чарлз Ръсел, основател на сектата (1872-1916);

2) период на "съдия" Джозеф Рутфорд (1917-1942);

3) период на Натан Кхор (1942-1977);

4) период на Фредерик Франц (1977-1992).

И тъй като Свидетелите твърдят, че Сам Бог е автор на тяхното учение, то е важно да се сравнят разновидностите на идеите им през тези четири периода. При това се разкрива поразителният факт, че всеки президент на Обществото разбирал Библията именно по своему и нерядко в противоречие с предишните президенти на Обществото. Дори само това говори, че твърдението на иеховистите, че Бог е автор на тяхното учение, е абсурдно, защото Бог не може да противоречи на Самия Себе си. С други думи, Обществото се ръководи не от Бог, а от заблуждаващи се хора.

Основателят на Обществото Чарлз Ръсел (Charles T. Russell), бидейки възпитан в презвитерианство, още като юноша се отказал от това учение и се присъединил към конгрегационалистите, също впрочем незадълго. След това той се запознал с проповедите на адвентистите от седмия ден. Тук в него пламнала вяра в божественото съдържание на Свещеното Писание и Ръсел започнал да проповядва тяхното учение. С адвентистите обаче му се наложило да се раздели поради разногласия за формата на Второто пришествие. Ръсел скъсал с тях, "твърдо убеден, че никой преди него не бил способен да разбере правилно Писанието и че Бог го призвал да обясни на хората истинския му смисъл".
12.
bog davi blagoslovi
03.03.2015 01:11:18
1
0
Bog da vi blagoslovi I neka vi otvori ochite da vidite istinata tezi hora se sabirat v molitveni domove ise moliat za vas da imate dobar jivot da ste jivi I zdrav no vie ste oslepeni ot diavola nego dopiskaite tova te chetat bibliata I po bibliata varshat bojieto delo kakto vsichki hristiani mislia che balgaria sme hristiani I chetem Edna I sashta biblia bog davi blagoslivi
11.
Руми
02.03.2015 14:18:47
0
0
Нужна е забрана на тази най-опасна секта,която промива мозъци и ограбва имотите на нашите възрастни близки.ВЪН СВИДЕТЕЛИ НА ЙЕХОВА ОТ БЪЛГАРИЯ!МАЛОУМНИЦИ!
10.
нужна е забрана на ВМРО и НФСБ
02.03.2015 09:08:25
1
3
Гледах видеото на номер 2 и трябва да кажа, че тези от ВМРО са абсолютни лумпени и ненормалници. И как държавата търпи такива хора? Тръгнали да развяват знамена на ВМРО и трикольори, правят се на патриоти, а методите им абсолютно мутренски - въоръжили се и си крият главите с качулки. Това патриотизъм ли е?
9.
Wrangell
02.03.2015 01:03:27
0
0
Имате си глави, мислете и преценявайте. Всеки е длъжен да бъде умен.
8.
brut
01.03.2015 15:25:18
2
4
Дойдоха две дърти кукувици да ме агитират у дома - за бог и т.н. Едни такива на средна възраст - нито да ги биеш нито да ги е***.
Застрелях ги майтапчийската в движение, че съм Будист и само Буда признавам за бог ... изгледаха ме много тъпо. :). Следващият път обаче ще има шамари на кило...
7.
7
01.03.2015 15:14:05
1
2
смърт за тия !
6.
bale
01.03.2015 13:18:10
0
4
КАКВО СТАВА СЛЕД ТОВА , ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ОЛИГОФРЕНИ ? ...
5.
да ги спрем
01.03.2015 12:50:41
1
4
Да, прави сте за руснаците - като ги зарибят тах и после тръгват и те да убеждават. Случвало ми се е - мъж и жена ме спират на "Оборище" и аз мисля, че търсят някакъв адрес, а те почнаха да вадят от чанта някакви брошури. Кога дойдоха тук, кога се настаниха, кога почнаха да агитират?
А днес рано-рано сутринта 8,30 часа вече две момчета в типичните черни костюмчета и бели ризи, с раничките обикаляха в морската градина. Там има доста хора по това време и те карат наред.
4.
от Бургас
01.03.2015 12:27:00
0
5
турнали са се като луди, защото тези от сектата научават адресите на руснаци и ходят да зарибяват тях по домовете а и руснаците по принцип имат афинитет към религии. казвам ти го от първа ръка. майка ми е рускиня и дойдоха на нашата врата.
3.
Изселване
01.03.2015 11:52:03
2
5
Авееее ееееей,тоя промити мозъци,няма ли кой да ги изсели
2.
i hate stupid people
01.03.2015 11:16:40
1
3
https://www.youtube.com/watch?v=LfYsJTQvH0I ще има повторение !
1.
'-'-
01.03.2015 11:05:49
2
5
В Благоевград,направили молитвен дом до училище , кой ще види такъв един дом до базовото училище в ,,Славейков''.Мисля ,че пари се наливат и от Русия ,защото рускините са плъзнали,като луди
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Участниците почистиха парковите пространства в квартала, засадиха дръвчета и поставиха къщички за птички Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" След цялостния ремонт на “Патриарх Евтимий” ще продължим и с останалите улици във “Възраждане”, каза Димитър Николов ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите Станислав Балабанов уверява, че хората на Слави в парламента ще гласуват за оставката на парламентарния шеф, защото били истинска опозиция за разлика от ПП-ДБ Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър
Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори