×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Как българката си е намирала секси бельо (СНИМКИ)


Спомени от соца: Как българката си е намирала секси бельо (СНИМКИ)
Чорапогащите остават за всекидневната употреба, а празникът на съблазнителското изкуство е доминиран от чорапи с жартиери
07 Февруари 2015, Събота, 11:44 ч.
Източник: socbg.com

На нашия пазар господстват най-вече модели, чийто изглед е далеч от красотата и съблазнителността

В следващите редове ще се опитаме да погледнем какъв е бил възможният избор на жената в късния соц по отношение на бельото.



„Късен соц“ условно ще наречем времето от около 1970 г. до 1989 г., да кажем. Късен соц, защото – казват официално – в късния няма „трудови“ лагери; няма внезапно изчезващи хора, извикани „за справка“; няма изселени зози и суинги; няма разпрани крачоли, печати по бедрата и изхвърлени през прозореца от кварталния „Унитри“ и „Грундизи/ци“. Така казват – няма. Има все още (жестоко устойчив е градският навик на истинските градски жители) майсторки в шиенето на индивидуално поръчано бельо по тертипа на града отпреди Втората световна война, има все още кройки за скромно платнено бельо и съвети за носенето му във всяка домакинска книга и списание. Но вече има достъп до кройките за бельо, предполагащи фини трикотажни платове на пазара  на Burda – списанието идвало у нас първо на немски, после на сръбски, а после и на руски; първо чрез пътуващи в чужбина (тогава Югославия си е било чужбина, за разлика от СССР), после чрез РЕП, после чрез сложен абонамент. Вече има достъп до каталози на дрехи, бельо и обувки (като този на Quelle – по едно време го е имало само от Хасково „надолу“, защото се продава първоначално само в някакъв си единствен магазин на граничния пункт след Свиленград).



Соцжартиера с гумичка, в горния
си край зашита за дрешка: камизолка, гащи, колан.




Намигане към металните защипвалки
за чорапи, които са били съдба на целия женски свят
след Втората световна, но при соца остават наша
следвоенна съдба до 1970 г.



Самата гумичка в олекотен вариант,
но също от гума, която се рони след пране, и метал.
И до нея – нововъведението: вече от черна пластмаса.
Макар и едро, и грубо, това поне не е ръждясвало след пране.



Не бива да се отрича наличието на специални магазини като Кореком, Тексим в България или „Берьозка“ в СССР. Там, естествено, е можело да се купят съвсем други неща. При известни условия. Тук обаче илюстрираме продаваното в нормалните магазини, достъпни за редовата гражданка в редовния й живот. Извън него тя е правела чудеса от героизъм да се сдобие с красиви и секси бельо и аксесоари.

Чорапогащите остават за всекидневната употреба, а празникът на съблазнителското изкуство, празникът на сексуалната фантазия е доминиран от не-чорапогащи и не-гащи: от чорапи с жартиери. В същото време (1980-1990 г.) на соцпазара продължават да се продават все още доста груби, страстоубийствени продукти с жартиери по съответния руски или български производствен соцстандарт отпреди 1970 година. Едновременно на българския пазар през годините след 1984 се продават и хубави английски дълги чорапи заедно с фини колани с жартиери, и сатенени произведения на БДС с груби пластмасови закопчала, заместили гордо т.нар. „гумички“ – гумена основа с бабунка и с метална примка.

На нашия соц-пазар господстват най-вече модели, чийто изглед е далеч от красотата и съблазнителността. Българките обаче вече имат достъп до образци от прадаваното „на Запад“, дори и само на картинка. Един от пътищата на информиране например е бил следният: в късния соц все повече хора, и то по-малко обвързани с най-високите партийни сфери, са можели да пътуват по работа отвъд Желязната завеса, така че жените са получавали повече информация.

Налице са вече и магазините на Кореком. Нямало е пазар на валута, но черният пазар се е вихрел. Проблем не е било закупуването на долари, а невъзможността да влезеш легално да си купуваш в тези магазини. Тук обаче се появявяват на помощ приятелките и приятелите с боновете – членове на онези семейства, които са имали право да пазаруват с валута, защото някой от семейството е работил в чужбина и му е било заплащано във валута. Ако нямаш такава приятелка, трябва да продължаваш все още да си купуваш каквото има на официалния пазар с левове.

В късния соц жените на българския град вече имат и достъп до нерегламентирани източници за придобиване на по-приятно за носене, по-качествено, по-красиво бельо извън регламентираните производства и продажби на държавата. Но годините на ранния соц, възпитали у майките на тези жени една предавана в семейството уплаха от нямане, загнездват  в съзнанието задължителността на пазенето: да опазиш нещата си дълго годни за употреба. Докато навън, извън социалистическите пазари, консумизмът налага модела „купувай и хвърляй, за да купиш ново“, у нас продължава още да важи грижливото пазене на малкото хубави неща, които можеш да си осигуриш. Така се поддържа практиката на свръхвнимателното пране, грижливото сушене на сянка в хоризонтално положение, микроскопското кърпене, добавянето на нови украсителни елементи на мястото на поизтърканите, старателното събиране за по-нататъшни ремонти на частите от неупотребимите вече вещи: части като копченца, закопчалчици, стегалчици…



Сатенен колан с „гумички“. Сделано в СССР.



Произведено в ГДР. Вижда се ясно, че
артикулът се родее с т.нар. „body shapers“ – т.е.
с онези световни (не само соц-) образци на дизайна
в бельото, предназначени да пристягат и
подкрепят отпусналото се вече тяло на дамите над 35-45-55 години.


Понеже е имало период, когато вносните долни дрехи и техните аксесоари още не са се продавали по левовите магазини, разраства се и се развива бурна дейност мрежата на оказионните магазини. Те са били под шапката на държавното предприятие „Всестранни услуги“, което са правили услуги официално: от преводи и легализации на документи до чистене по домовете. Оказионните магазини са  продавали най-вече вносни стоки: това, което хората са оставяли като в заложна къща – такова е името на социалстическия вариант на заложните къщи. Разбира се, под строг, макар и неявен контрол на органите на реда: кой продава в заложната къща, откъде има тези привлекателни стоки, как се сдобива с тях и т.н. Така или иначе – от тези оказионни магазини жените вече са можели да си купят вносно бельо, в огромния процент от случаите – неносено, защото всъщност е било обект на умишлен внос за продан на дребно.


Чашката, която оформя сутиен. Отново благодарение на ГДР.

IMG_6499В края на късния соц на пазара се появяват и немалко вносни стоки, продавани в левовите магазини. Както знаковото за онези години списание Burda се е приемало отлично именно заради утилитарността, практичността и, да речем, буржоазността на моделите, предлагани в него, така и знаменитата марка бельо „Триумф“ се появява и се удържа приоритетно на соц-пазара поради същите качества. Така българката вече е можела да си купи свободно истинско западно бельо. Но моделът, наложен от политиката на СИВ (Съветът за икономическа взаимопощ на социалистическите страни), изисква соц-страните да могат, а и да трябва да задоволяват нуждите на своето население със свои сили, без помощта на лошия Запад. Затова, въпреки поотворените пазарни прозорчета, лидерът на социалистическата лека промишленост – ГДР още е продължава да ни засипва с продуктите на марката „Триола“, чието име подозрително е започвало със същите три букви като „Триумф“, а шрифтът и цветът на марковото изписване са си комай съвсем същите…

Източник: „Бельото като дискурс“, проф. Георг Краев. Със съкращения

В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
14
Коментара по темата
14.
БАТИНКА
08.02.2015 16:20:12
0
1
ВРЪЩАМ СТАРОТО ПОРНО!
13.
Feet
07.02.2015 19:41:29
1
0
Fetish..old :)
Добрееее....
12.
Gocho
07.02.2015 19:32:58
0
4
Kraeva , ami napravi i ti neshto i vzemi lev ... ! Kakav ti e problema koi kolko vzel i ot kade vzel ?! Vzemi i ti ako mojesh - niama losho ! Koito pravi neshto , si go prodava - pazarna ikonomlka ! Ako nikoi ne go kupi , znachi che ne stava ! Na teb kakav ti e derta ?! Niamash lev za gashti li ???!
Dranni edna shaiba - az shte ti kupia ! I zaedno shte gi merim ! I po edna shkebe chorba obeshtavam sled tova - seriozno !!!
11.
Краева
07.02.2015 19:03:48
4
0
А защо съвсем удобно е пропуснато да се спомене, че зи тот.нар. научен труд е донесъл на авторите си скромната сума от 660 000 лева преди само няколко години?
10.
Gocho
07.02.2015 13:19:57
1
10
Geargi Bakalov ,az niamam spomen ot belioto na momite pri sotsa , zashtoto nie starite glarusi niamahme vreme da se vglejdame v tezi podrobnosti ! Vremeto si leti i dokato se ogledash , toi sezona svarshil ! Belioto ostavashe niakade po hrastite ... !
9.
до № 7
07.02.2015 13:14:32
1
5
Б Р А В О !
8.
><Пинеуи
07.02.2015 12:45:35
2
5
Жорж, ти си абсолютен дегенерат. Не разбирам защо смяташ, че като пишеш под всяка статия коментари (изпълнени с откровени тъпизми) си интересен. Развивай тези наркомански теории на роднините си, ако могат да те изтърпят!? Ако не марш веднага в Карлуково!
ЛУМПЕН
7.
Наталий Кобилкин
07.02.2015 11:24:21
7
16
Жените в т.н соц се храниха с истинска храна,спотруваха,учеха качествено,имаха истински мъже-служили с години в казармата и с професии,е-верно нямаха парцалки от Капалъ Чарши и бельо от Китай за 1лв килограма,нямаха бело,синтетика,не се храниха с ГМО,чипс и снакс,не ги дърпаха дрогирани мутри,не познаваха мъжки бракове,депресии,силикони и т.н.ама всяко нещо с времето си.
6.
Георги Бакалов
07.02.2015 11:15:18
4
13
Когато една информация е СИЛНО ДЕФОРМИРАНА поради неграмотност или злонамереност, прави лоша услуга на истината!
През 1970 г. се изселих легално от България и ТОВА ДАЛЕЧ НЕ БЕШЕ КЪСЕН СОЦИАЛИЗЪМ.
Преди това две поредни години организирах артистичните и музикалните прояви на Слънчев бряг и имах пределно ясна представа за това, как се обличат хората в Европа.Можех да сравнявам шведи, ирландци, поляци, чехи, източни и западни германци.Само шведките се открояваха модно от останалите поради ярките цветове на облеклото.Полякините също се познаваха отдалече поради тяхната модна екстравагантност.
По това време хората в България (особено в морските градове) вече бяха достатъчно информирани - нашите момичета не се различаваха модно от останалия свят - конфекция беше чужда дума, но модните шивачи не бяха скъпи и можеха да ти скроят по вносни актуални модни журнали всичко по желание.По това време нашите момичета носеха минита и упорито копираха шведките.След събитията през 1968 г. в Чехия соцстраните поотделно и различно започнаха да разхлабват системата.Поляци и унгарци вече можеха регламентирано да пътуват по целия свят.
За българите "КЪСНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ започна в края на 70-те-началото на 80-те години, когато границите бяха отворени не само за моряци и тираджии, но и за музиканти, артисти, спортисти и ред други специфични професии.
През всичките тези повече от 30 години съм посещавал България и мога да ви уверя, че българките се обличаха много по-модерно от норвежките, австрийките и западногерманките.
Познавам десетки мои сънародници в чужбина, които ще потвърдят казаното от мен.
ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, че по време на "соца" единствените разрешени нудистки плажове в Европа се намираха в ГДР, Франция и България - нашите момичета бяха по разкрепостени от европейките или поне толкова, колкото полякините, шведките и источногерманките.
ВСИЧКО ТОВА НЕ ПРАВИ "СОЦА" ПО-ДОБЪР, но е ЧАСТ ОТ ИСТИНАТА ЗА "СОЦА"!!!
5.
,,
07.02.2015 11:06:33
2
5
Da pri soca be6e trudno 4ovek da si kupi hubavo belio ,no sega e tolkova nivo ,4e imam klientki ot cyal svyat kopuvaite si balgarsko za da namerite ka4estvo udobstvo ,krasota ,ne tezi kitaiski bokluci
4.
bs
07.02.2015 10:59:29
4
3
От висенето по опашки ще да е било...Или от мръзненето при режима на тока..Край нямаха тези соц. чугуни
3.
СОЦ
07.02.2015 10:26:07
2
13
Такива изшкембени дебели млади хора едно време в соца нямаше,Гледайте старите български филми и ще разберете че съм прав.Коя ли е причината.
2.
GDR
07.02.2015 10:09:18
2
21
Усеща се лека ирония към описания период от време през 80те.Само за информация-понеже българите на 99 процента си бяха тук,по онова време имаше супер много страшно красиви жени,примерно в един клас 4-5 момичета верятно сега щяха да се водят супермодели.Нищо общо с днешните дебелани и грозотии,татуирани,силикони,обици на носа,друсалки на по 14 години.Колкото и да не вярвате-красиви,интелигентни и изучени жени,не мастии за по една доза.
1.
Жорж Български
07.02.2015 10:04:04
19
6
Във момента червената злобна империя на Путин убива Украйнци само и само да им окраде земята а вие сте седнали да ми пишете за соца, да ВА еба във тъпаците.
Диктатора джудже Путин е убил 4000 човека вече а вие само ми триете съобщенията като че ли ви плаща Москва заплатите...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори