Пилетата пълни с вода и соли, с тях месото ставало по-крехко?
27 Януари 2015, Вторник, 11:18 ч.
Отговорността за качеството на храната е на алхимици, които искат от нищо да направят нещо, каза готвачът на президента Жоро Иванов
Експеримент на БНТ доказа, че пилешкото месо е пълно с вода и соли. Производителите твърдят, че водата в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене, но готвачът на президента Жоро Иванов опроверга това. Той сготви три пилета, купени на различна цена. Едното е по 4,29 лева за килограм, другото – 5,39, а третото – 7,89. След като бяха печени 45 минути във фурна с малко сол, без никакви добавки и мазнина, се оказа, че не винаги цената съответства на качеството. Пилето, което бе на средна цена – за 5.39 лева за килограм, е с най-много вода.
„Винаги съм казвал, че отговорността не е на потребителя, а на търговеца, производителя. Тя е на онези, които предлагат определения продукт в хранително-вкусовата индустрия, т.е. на тези хора-алхимици, които искат от нищо да направят нещо или да създадат един ниско бюджетен продукт с идеята, че нашият пазар е това“, каза Жоро Иванов. Той е единственият шеф готвач у нас, имащ лиценз да приготвя ястия за държавни глави и официални правителствени делегации, гостуващи на българския президент.
Д-р Сергей Иванов от Независимия център по биология на храните пък потвърди, че водата в пилешкото достига до 50 процента.
“Откакто съществува Европейската система за оповестяване на опасни храни, българските контролни органи нито веднъж не са хванали пилешко с някакви проблеми. Когато родното пиле “прехвръкне” граница, контролните органи в съседните ни страни от общността отчитат нарушения и то при почти нищожния ни износ. Типично за България е в него да има остатъци от ветеринарно-медицински продукти. Това води като следствие до повишаване на солевото съдържание на пилешкото месо. Това се отразява много зле на хората със сърдечно-съдови проблеми”, предупреди д-р Иванов. Най-често в нашенските пилета се добавят вода и соли с цел да се увеличи неговото тегло.
“Водата в пилето е резултат от технологична обработка и не е опасна за здравето, не е наказуемо. Следим единствено за веществата, които са опасни за човешкия организъм”, каза пък шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов в „Денят започва“. Той увери, че Агенцията провежда постоянен контрол и не са открити антибиотици в продуктите. Той добави, че практиката с вода е обичайна европейска практика и тя се слага, за да се подобрят технологичните характеристики на самото месо.
В категории:
Животът
Ще отстъпи ли Израел контрола над ивицата Газа след войната?
Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919"
Невероятно крехко месо под кашкавалова коричка
Съдът отложи делото за оспорения резултат на изборите в столицата
Купуваме храна за вкъщи в наши съдове
Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена
29/03/2024, Петък 15:20
0
ЮИДП-Сливен ще раздаде безвъзмездно 10 000 фиданки по повод Седмицата на гората
29/03/2024, Петък 15:12
0
Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му
29/03/2024, Петък 15:09
0
С този трик ще се отървете от тази гадост в тоалетната чиния
29/03/2024, Петък 15:00
0
Купуваме храна за вкъщи в наши съдове
29/03/2024, Петък 14:40
1
Невероятно крехко месо под кашкавалова коричка
29/03/2024, Петък 14:19
0
Ще отстъпи ли Израел контрола над ивицата Газа след войната?
29/03/2024, Петък 14:00
0
Той ще наследи имотите на патриарх Неофит
29/03/2024, Петък 14:00
0
Ученик бере душа в болница след катастрофа
29/03/2024, Петък 13:45
1
Съдът отложи делото за оспорения резултат на изборите в столицата
29/03/2024, Петък 13:40
2
Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919"
29/03/2024, Петък 13:33
0
Бургаският окръжен съд проведе Ден на отворени врати със съдебна викторина с ученици
29/03/2024, Петък 13:20
0