×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Официално: Властта търси цаката на Цацаров


Официално: Властта търси цаката на Цацаров
Сотир Цацаров
22 Януари 2015, Четвъртък, 19:33 ч.
Източник: clubz.bg

Правителството категорично отива към промени в статуса на главния прокурор, контролиране на дейността на тримата големи (и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд), както и на възможност за предсрочното им отзоваване, съобщава Clubz.bg.

Ще има Закон за лобизма, деленето на Въсшия съдебен съвет на две вече не е новина, а в това, че парламентарната квота във ВСС ще бъде „оптимизирана“ (т.е. - сменена с нови хора, б.а.) едва ли някой се е съмнявал.

Това са някои от акцентите в Правителствената програма за стабилно развитие 2014-2018. В частта "Правосъдие" се потвърждават изнесените в някои медии предварителни информации, че властта има намерение за значителни конституционни промени.

"Осигуряване на широк консенсус за промяна на конституционния модел на съдебната власт...", четем в приоритет 2.5 на правителството.

Разбира се, на няколко места се споменава, че подобни революционни мерки ще бъдат съпроводени с "провеждане на широко обществено обсъждане, включително на професионално обсъждане от магистрати, представители на академичната общност..." и т.н.

Провеждане на обществена дискусия за промени в статуса на председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор, пише по-нататък.

Съвсем ясен е Приоритет 2.7:

"Въвеждане на механизъм за осигуряване на публичност, прозрачност и обществен контрол върху работата на главния прокурор". Който включва:

Разработване и обсъждане на пакет от промени в статуса на главния прокурор.

Между другото в програмата четем още, че структурата на прокуратурата трябва да бъде въведена в съответствие с чл. 126 ал. 1 от Конституцията, което с две думи означава - да се премахне единоначалието, вертикалната структура, която сега отличава държавното обвинение от съда.

В Приоритет 2.8 - за подобрената ефективност и отчетност на съдилищата, прокуратурата и "тримата големи" - главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС, става ясно и как ще стане това. А именно чрез:

"Изработване на сравнителноправен анализ на международните и чуждестранни стандарти за търсене на отговорност на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС, включително на практиките по отзоваване. Изработване и приемане на необходимата нормативна уредба." (Нали помните написаното за конституционните промени по-горе, б.р.)

От последващите проекти за мерки става ясно още, че кандидатите за управленски позиции в съдебната власт ще бъдат изслушвани освен от ВСС и от прокуратурата, МВР, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), НАП и др.

Допълнително в самия ВСС ще има комисии с командировани специално за целта съдии и прокурори.

Стратегията залага и на споменаваната от представители на Реформаторския блок нова специализирана прокуратура, която да разследва приоритетно корупцията и злоупотребите по високите етажи на властта.

И понеже такава има, преди това ще се направи "оценка на всички съществуващи органи с антикорупционна насоченост, включително на специализирания съд и специализираната прокуратура, БОРКОР, КПУКИ, инспекторатите по Закона за администрацията и др."

Интересно стои въпросът с бюджета - един от лостовете, с които изпълнителната власт може да влияе на съдебната.

Сред многото други точки четем:

"Въвеждане на програмно бюджетиране за всяка структура от институциите на съдебната власт и ориентиране на бюджета към постигане на резултати и обвързване на финансирането със заложените цели, дейности, натовареност и обективна оценка на разходите по видове преписки и дела, така че да се постигне адекватно финансиране на правораздаването като основна държавна функция."

Което е чудесно и справедливо. Но става важно и кой оценява. А кой ще оценява, четем в следващата мярка:

"Дефиниране и периодично обновяване на цели и индикатори за изпълнение в партньорство между Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и гражданското общество, както и периодично обновяване на оценката на разходите по видове дела."

В "и гражданското общество" при по-внимателно вглеждане може да се прокрадне съмнение, че определени неправителствени организации ще имат пряко отношение към финансирането на едно или друго звено на Темида.

В тази си част документът завършва с познатите поне от 4 правителства мантри за електронно правосъдие, за обективни критерии за изчисляване натовареността на отделни магистрати или цели звена, както и за нова Съдебна карта на страната. Интересно е, че ще се изгражда и помощно звено „Интегритет" към етичната комисия на ВСС.

В категории: Темида


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Според него Мартин Божанов бил един дребен измамник Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори