×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помогнете за издирването на лентата „Хан Аспарух“, за да не убиваме с лекота историята си!


Помогнете за издирването на лентата „Хан Аспарух“, за да не убиваме с лекота историята си!
Най-мащабната кинопродукция правена някога в България няма своя оригинална лента. Филмът, разказващ най-важната част от историята ни, днес е потулен и не се знае къде. Защо ли?
Тема в развитие
виж още
скрий
11 Ноември 2014, Вторник, 15:30 ч.
Автор: Евгения ДЖАМБАЗОВА

България е единствената страна в Европейския съюз, която не се грижи за културното си наследство. Къде са великите ни филми?


В днешно време, в 21 век, книжните варианти на ценни книги се архивират в електронен вариант. Стари, но важни за историята ни фотографии, вече разполагат със свое сканирано копие. Картини от именити художници се реставрират и прерисуват многократно, а оригиналите им се пазят в специално климатизирани помещения. Нищо подобно обаче не се случва с уникалните български ленти, които са повод за национална гордост, защото са покорявали държави със силно развита филмова индустрия. Тези български ленти  загиват! Убиват ги мизерията в неподходящи за съхранение помещения, влагата, плесента и мухълът. Убива ги безхаберието на господата управници, липсата на средства, внимание,отдаденост и кадри. Нещо повече – някои от тях дори вече не съществуват. Изчезнали са безследно.

Световната практика показва, че подобни филмови шедьоври отдавна са преработени дигитално и живеят свой нов живот по мултиплексите, DVD и Blu-Ray дисковете. В нашата мила родина обаче не се случва така.

Най-мащабната кинопродукция, заснета някога в България, няма своя оригинална лента. Филмът, разказващ най-важната част от историята ни - „Хан Аспарух“, днес не се знае къде. Защо ли? Може би някой чиновник не е свършил работата си, а друг е чакал колегата му да се погрижи? И така ден след ден, година след година до днес, когато Община Поморие,  бургаското радио POWER FM и балнеохотел „Гранд хотел Поморие“, организираха кампания за издирването на оригиналната лента на този безценен филм. Те искат да преработят картината и звука, за да има и „Хан Аспарух“ свой дигитален формат. Амбицията – това няма да бъде единичен случай, а само началото.

Как се стигна до тази идея?

През изминалата седмица в Поморие се проведоха десетите юбилейни културни салони за съвременно изкуство, организирани от „Гранд хотел Поморие“. В сряда, в читалището на курортния град бе прожектиран филмът „681-ва: Величието на Хана“, по идея на кмета Иван Алексиев. Сградата се пукаше по шефовете, а специално за случая присъстваха актьорът, изиграл ролята на Аспарух – Стойко Пеев, и режисьорът, чието дело е продукцията  - Людмил Стайков. Там бе проведен разговор, от който стана ясно, че последното завъртане на лентата на голям екран е било преди повече от 25 години. Освен това, DVD дисковете, на които е качен филмът, са неправилно форматирани и единствените цифрови оригинали са със сгрешен телевизионен формат -  4:3 на стандартна резолюция, при положение, че лентата, заснета през 1980-та, е в класическия за съвременното кино формат 1,85:1.  Това означава, че ако сега "Хан Аспарух“ трябва да се покаже, то образите в него ще изглеждат неестествено сплескани, а резолюцията му няма да отговоря на стандарти като HD и Ultra HD, които предлагат впечатляващо качество на картината, обясниха специалисти.


Защо точно „Хан Аспарух“

Защото е голям, защото е велик и защото трябва да бъде съхранен! Ако „Хан Аспарух“ бе сниман днес, цената, на която щеше да възлиза продукцията, щеше да бъде 300-400 млн. лева. Сметките направи режисьорът и баща на филма Людмил Стойков. Баща, който днес не знае къде се намира собствената му рожба.Той обаче няма представа колко е струвало заснемането през онези години, когато разходите поела държавата, в лицето на Тодор Живков, а разрешението дала Людмила Живкова.

Снимките продължили 11 месеца. За актьорите нямало ни лято, ни зима. Нямало умора, страх от каскади и липса на желание. Нямало и финансови облаги. Много от статистите получавали само по 5 лв. на ден, но това не ги вълнувало. Те искали просто да бъдат част от филма, който ще запечата раждането на българската държава. Общият брой на хората, които работели по цялостното завършване на филма, бил малко под 100 хил. души.

В снимките участвали над 60 хиляди реални лица. Само за справка ще отбележа, че за заснемането на американския филм „Троя“ от 2004 г. са показани милиони воини, които впечатляваха зрителя в кинозалите и го караха да онемява по време на битките. Много малка част от тях обаче са истински статисти (около 200-300 души). Всичко останало е скъпа дигитална обработка и наслагване върху реалния образ. По същия начин е и в много други световно известни кино продукции.

През 1980 г. в голите полета на плевенското село Рибен стълпотворението било толкова мащабно, а битките толкова истински, че от НАТО решили, че страната ни е във военно положение. На държавата и се наложило да дава обяснения, че няма реални бойни действия, а просто се снима филм.

Община Поморие, "Гранд хотел Поморие" и радио “POWER FM -  България” поемат инициативата да открият къде е филма, и той да бъде конвертиран от аналогов в дигитален формат. Имат идеята да бъде преработена картината на “Хан Аспарух”, а звукът да бъде изцяло обновен – от моно, той да се превърне в многоканален, с добавяне на нови ефекти и нова звукова атмосфера. Така, най-величествената българска кинопродукция “Хан Аспарух” ще бъде реставрирана и запазена за вечни времена, с модерни картина и звук, и ще бъде по-достъпна от всякога.

Аз им желая успех. Горда съм, че има хора, които се нагърбват с тази кауза, която реално погледнато не бива да бъде единствено тяхно дело. Държавата и всички ние трябва да мислим за националните си богатства и история.

В категории: Просвета , Поморие


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 1
11
Коментара по темата
11.
Ж.Б.СЕЙ
25.11.2014 21:51:50
0
0
Историята е полезна не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето. Крумчо, това, че ти се прозяваш говори, колко си назад с материала. Какво очакваш тогава от живота? Да ти поднесат благополучието на тепсия ли?
10.
Ж.Б.СЕЙ
25.11.2014 21:51:49
1
0
Историята е полезна не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето. Крумчо, това, че ти се прозяваш говори, колко си назад с материала. Какво очакваш тогава от живота? Да ти поднесат благополучието на тепсия ли?
9.
Десислава
25.11.2014 21:37:34
0
0
Филмът е на световно ниво! Бих казала ГРАНДИОЗЕН!Тия, които злобеят тук във форума, да си представят, че са на мястото на един от създателите на този филм - да ли биха могли да се справят? Винаги свеждаме нещата до примитивното и първичното, за съжаление. Malmek. последното се отнася за тебе.
8.
Крумчо
14.11.2014 15:48:37
3
4
По белия свят такъв тип филми се наричат "Конска опера"
След като толкова ви харесва този "Велик" филм, изтеглете си го и се опитайте да го изгледате до края... Без обаче да заспите или да ви се разчекни устата от прозявки.
7.
Канасубиги
12.11.2014 23:31:11
1
2
Филма може да е исторически неточен и пълен с измислици, но е добър филм и се доближава максимално до това, което сценаристите и режисьора са имали като представа за историята.

Това дали историята във филма съвпада с истината няма никакво значение. Аз лично много го харесвах като малък.
6.
Biserov
12.11.2014 19:46:16
5
3
ТОЗИ ФИЛМ НЯМА НИКАКВА ИСТОРИЧЕСКА СТОЙНОСТ И ИЗОБЩО НЕ ОТГОВАРЯ НА ДАННИТЕ ЗА ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ. ТОЙ Е СНИМАН В ДУХА НА НАЛАГАНАТА 1300 ГОДИШНИНА НА БГ, В КОЯТО НЯМА НИЩО ВЯРНО.
КАКТО НЕ Е ВЕРНО, ЧЕ СМЕ ИМАЛИ ХАНОВЕ, ТАНГРА И ТЕМ ПОДОБНИ АЗИАТСКИ ПРОСТОТИИ.
ТАЗИ КАМПАНИЯ Е БЕЗСМИСЛЕНА И КОЕТО Е ПО-ЛОШО - ВРЕДНА!
5.
Кораба
12.11.2014 13:41:24
2
3
филмът плаче за мнооого голяма преработка.не отговаря на истор.факти ни най малко,аз не съм нито монгол нито тангрист,нито сме имали хан и т.н
оценката ми за филма е 3
4.
az
12.11.2014 08:51:03
2
6
До 1 и 3- що не се изнесете от България, такива като вас тровят въздуха на малкото останали българи, уважаващи миналото си. Влезте си в хладилниците, щом толкова ви е готино там и оставете нормалните хора да обичат историята си.
3.
OT MALMEK
12.11.2014 08:10:41
3
3
През 80-те години нарочно не гледах този филм и не посетих панорамата в Плевен. Прекалено много ми идваше соц.рекламата - то не бяха обсъждания, екскурзии , хвалби кой от ШЗО се е снимал и т.н. А в същото време трябваше да се гърча от бач, да плащам квартира, да си мълча за да получа жителство, да стоя на тъмно, да ченча лев за да си купя дънки от КОРЕКОМ(корекция на комунизма). Да ми задават въпроси как може да не съм гледал филма.
Предпочитах "Последно танго в Париж" и "Емануелла". Е сега вече е друго - ново ШОУ.
2.
Георгиев
12.11.2014 07:54:53
1
4
## Режисьор : Людмил Стайков

## В ролите : Стойко Пеев ... Хан Аспарух

Антоний Генов ... Велизарий

Васил Михайлов ... Хан Кубрат

Ваня Цветкова ... Пагане

## IMDB : Линк към IMDB

## Година : 1981

## Времетраене : 92 мин, 109 мин, 122мин

## Резюме :

Филмова трилогия, възкресяваща събития, предхождащи и съпътстващи създаването на българската държава в средата на 7- век. Волжска България се огъва под набезите на хазарите. Следвайки завета на своя баща, синовете на Хан Кубрат, след смъртта му повеждат племената в търсене на нова родина. Най - младият от тях - Аспарух, след двадесетгодишно странстване, търсейки “земя за винаги” за своя народ, достига до устието на река Дунав. Филмовият разказ се води от името на византийският хронист Велизарий, попаднал като пленник и съпътстващ Аспарух в неговия поход. Той става свидетел на героичните усилия на българите да отвоюват жизнено пространство на юг от Дунав и да създадат нова държава.



Серия 1 - Фанагория



Серия 2 - Преселението



Серия 3 - Земя завинаги

http://zamunda.net/browse.php?search=%84%D5%E0%ED+%C0%F1%EF%E0%F0%F3%F5%93&incldead=&field=name
1.
ba6 mangala
11.11.2014 22:54:41
9
2
kvi pari davat za informaciq otnosno slu4aq?
bezplaten obqd nqma a i mnogo ne me e...e za na6ata istoriq...xladilnika e prazen
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса
Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори