×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-добрите археолози от България и Турция обмениха идеи и опит на форум в Ахтопол


Най-добрите археолози от България и Турция обмениха идеи и опит на форум в Ахтопол
Специални лектори бяха български и турски професори, които прекараха два поредни дни в българското черноморско градче и споделиха своите възгледи
02 Ноември 2014, Неделя, 18:17 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки Авторът

Откриването бе на нос „Свети Яни” - на мястото, където е съществувал манастирът „Свети Йоан Предтеча”


Ахтопол бе домакин на българо-турски форум на тема „Споделени практики за опазване и социализиране на културното наследство”, организиран от Сдружение „Черноморска Странджа”. Откриването бе на нос „Свети Яни” - на мястото, където е съществувал манастирът „Свети Йоан Предтеча” от VI век до 50-те години на ХХ век. Напътствено слово и Водосвет там отслужи Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир "Св. Георги Победоносец".

Организатори на кръглата маса са инж. Петър Кънев, председател на Управителния съвет на Сдружение „Черноморска Странджа”, д-р Атанас Орачев, председател на Научния съвет, Пламен Крайски, председател на Обществения съвет на сдружението. В нея участваха десетки директори на музеи и учреждения от цялата страна, които имаха възможност да зададат своите въпроси и да споделят идеи с участниците.

Инж. Петър Кънев (вляво) е основен организатор на форума

Специални лектори бяха български и турски професори, които обмениха знания и опит. Световноизвестният проф. д-р Мехмет Йоздоан от Департамента по археология на Истанбулския университет изнесе доклад на тема „Защита и опазване на културното наследство от Бронзовата епоха в Странджа планина”, доц. д-р Зейнеп Ерес от Департамента по архитектура на Техническия университет - Истанбул представи темата за „Опазване на селското културно наследство в района на Странджа планина”, а доц. д-р Ейлям Йоздоан от Истанбулския университет, Департамент по археология, говори за „Опазване на културното наследството от неолита в Странджа”.  „Музеите на открито - начин за опазване и популяризиране на културното наследството - примерът с Актопраклък”  пък бе темата, по която говори доц. д-р Неджми Карул от Истанбулския университет, Департамент по археология.

Български и турски професори изнесоха своите доклади в продължение на два дни

От българска страна лектори бяха Христина Ангелова от Центъра за подводна археология в Созопол, която представи темата за „Опазване и социализиране на културното наследство под вода - има ли български модел?”, доц. д-р Стоян Проданов от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов, който говори за  „Античните фестивали - икономически и социални аспекти. Фестивалът на античното наследство "Орел на Дунава" и римският легионен лагер Нове”, а арх. Емил Йорданов от УАСГ изнесе доклад на тема „Нове – сърцето на легиона. Социализация и експониране на римски военен лагер и късноантичен град Нове.”

Заключителните доклади бяха „Българският храм „Св. Никола” в Лозенград – история, състояние и идеи за възстановяване” от Пламен Крайски, археолог от „Кръг Будител” и  „Музеят „История на котвата” в Ахтопол като добра обществена практика” от проф. д-р арх. Милена Николова, д-р Атанас Орачев, Пламен Крайски.

Кметът на Ахтопол Атанас Желязков (вдясно) с интерес изслуша
докладите на форума


„Основната цел на форума е да се опазва, съхранява и популяризира културно-историческото ни наследство на суша и под вода, както и да съдействаме за създаването на условия за развитие на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в района на Странджа с крайбрежната ивица и шелф”, каза д-р Атанас Орачев.

Културното ни наследство има съществено значение за съхраняване на националната идентичност, но също така  то не може да се разглежда единствено в рамките на съвременните географски граници, добави той.

В категории: Просвета , Царево


2
Коментара по темата
2.
Ирчо Димитров от Царево
01.12.2014 17:24:10
0
0
Христино, ти изгони жена ми Донка Прокопова от Приморско защото те излъгаха че двамата с Налбантов се ибат, но това не е вярно! Донка ми каза че никога не се е ебала с мъжа ти, разбра ли?
_________
СКАТ - 09.04.2014
ХРИСТИНА НАЛБАНТОВА: То всеки може да се сети как се чувства човек, когато чете за най-близкия си човек подобни истории грозни, срамува се от всички, срамува се от това, което става докато осмисли нещата. След като вече започнеш да осмисляш нещата си даваш сметка, че хората са просто такива и никой не може да ги промени. Аз не мога да го променя този човек, този човек, който пише тези неща. Страшното е, когато има хора, които се възползват от тази ситуация, тогава е страшно, а такива хора има.
ВАЛЕНТИН КАСАБОВ: Как се възползват?
ХРИСТИНА НАЛБАНТОВА: Ами възползват се, според мен, използвайки тази информация срещу някой. Видите ли вие, какви неща се говорят! Виждате ли вие какъв човек стои сред вас, срещу вас и този човек трябва да решава по някакъв начин съдбите ви! Унизително е! Как да обясниш на детето си какво се случва? Защо майка му плаче, защо баща му е притеснен? Как? Тези неща не се обясняват толкова лесно. Ровят ти в личните неща, в семейния живот. Всеки може да се сети как се чувства човек в такава ситуация. Децата четат. На пощите им се бяха разпращали подобна информация. Аз как ги гледам тия деца в очите? Те са ми задавали въпроси, учениците имам предвид. Директно са задавали въпроси, истина ли е това.

ВАЛЕНТИН КАСАБОВ:
Няма нищо свято, както се казва, за този... бих казал нещо, но ще замълча.
1.
D
03.11.2014 13:32:59
1
2
Eto edin primer kak Valeri of SKAT triabva da hodi na mainata si, zashtoto susedite pochnaha da si sitrudnichat, i pochnaha da se obichat. Bravo!!! Nie sme moderni strani veche.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори