×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Радослав Славов, МБАЛ „Дева Мария”: Спрете цигарите, хранете се здравословно и спортувайте, така сърцето Ви ще е здраво


Д-р Радослав Славов, МБАЛ „Дева Мария”: Спрете цигарите, хранете се здравословно и спортувайте, така сърцето Ви ще е здраво
Прогнозата за пациента е много по-добра, ако чрез контрол на рисковите фактори заболяването се предотврати, отколкото да се лекува, когато вече е развито, съветва инвазивният кардиолог от МБАЛ „Дева Мария” д-р Радослав Славов
29 Октомври 2014, Сряда, 13:19 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Най-важна за контрол на рисковите фактори е профилактиката, заяви лекарят


Д-р Радослав Славов от сектор „Инвазивна кардиология” на МБАЛ „Дева Мария” разкрива как да намалите риска от сърдечни проблеми

- Д-р Славов, какви са методите за превенция на сърдечно-съдовите заболявания?

- Това са многофакторни заболявания и причините  могат да бъдат много. Главните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдов проблем могат да бъдат трайни и модифицирани. Възрастта, полът и наследствената предразположеност са фактори, които няма как да променим. Тези, върху които бихме могли да повлияем, за да намалим риска от заболяването, са тютюнопушенето, високото кръвно налягане, захарният диабет, високите нива на холестерол и фракциите му в кръвта. Разбира се, и стресът има отношение към заболеваемостта. Това е болест на развитите държави, които са индустриализирани и където животът е динамичен. За съжаление, няма как да контролираме стреса. Хората живеят динамично и той се е превърнал в част от ежедневието ни. Това, което би могло да се направи, е да променим начина си на хранене и да повишим физическата си активност.

Трябва да следим с изключително внимание с какво и как се храним. Физическата активност също е много важна. Леки и дозирани физически усилия, с постепенно повишаване биха били благоприятни за редукция на риска от развитие на заболяването.

Превенцията е изключително важна за борбата с това заболяване. Недопускането на развитие на заболяването или забавяне на неговата прогресия са по-успешни, отколкото формирано вече заболяване да бъде лекувано.

- Необходимо ли е да си правим профилактични прегледи, може ли тази симптоматика да се усети по-рано?

- Профилактичните прегледи са насочени по отношение на контрола на тези рискови фактори, за които говорим. В рамките на един профилактичен преглед може да бъде установена артериална хипертония – високи стойности на кръвното налягане, които Вие не сте подозирали, че имате преди това. Би могло да се установи, че имате високи нива на кръвна захар, което също е рисков фактор за развитие на заболяването. Също така могат да бъдат установени и нарушения в обмяната на мазнините, което се нарича дислипидемия. Затова и профилактични прегледи са и като задължителни програми при общо практикуващите лекари.

Най-важна за контрол на рисковите фактори е профилактиката. На второ място е отказът от пушене, а това е проблем, който се решава на държавно ниво. Удариха по един сериозен бизнес с голямо лоби. 50% от предотвратимата смъртност се оказа, че е благодарение на спиране на тютюнопушенето. Спрем ли да пушим, ние на практика редуцираме в голям процент броя на заболелите. Затова се вдига толкова шум за пушенето.

Трето е храненето. Единственото същество на тази планета, което се храни за удоволствие, е човекът. В чужбина това е станало мания. Като си купят някакъв продукт, хората там задължително го оглеждат отвсякъде – колко калории има. Дори в някои държави не пишат колко калории има в продукта, а какво физическо усилие трябва да извършите, за да изгорите калориите. Там пише например: „Ако изядете тази кутия с вафли, Вие трябва да пробягате 2 км”. Това мисля, че е по-полезно. Наднорменото тегло е много важен рисков фактор. В развитите европейски държави има тенденция заболелите да намаляват, а в България има тенденция към покачване. Това не е свързано само с храненето, тук оказват значение и социално-икономически проблеми – несигурност, стрес и т. н.

Решението е: „Профилактика, профилактика, профилактика!” Прогнозата за пациента е много по-добра, ако той успее чрез контрол на рисковите фактори да предотврати заболяването, отколкото да го лекува, когато вече е развито. Все едно да избегнете катастрофа и да стигнете до дестинацията, за която сте тръгнали или да катастрофирате и да Ви спасяват. Може да го правят най-добрите специалисти, но Вие сте катастрофирали.

Проблемът е, че няма една причина и една панацея за сърдечните проблеми. Например, ако знаем, че това е вирус като еболата – ще измислим ваксина и ще я ликвидираме. Хората искат да им кажа: „Направи това и всичко ще е наред!” Тук нещата обаче са комплексни – има генетични моменти, фактори на среда, на хранене и т. н. Всичко е объркано в един коктейл, който води до това заболяване. Проблемът е много сериозен – над 50% от причините за смърт са сърдечни заболявания, останалите 50% са за всички други болести, които се сетите – ракови заболявания, инфекциозни заболявания, травматизъм и т. н. Сърдечните проблеми на практика са се превърнали в епидемия.

- Как си обяснявате това, че все повече млади хора имат проблеми със сърцето? Каква е причината за тази тревожна статистика?

- Това е така, цифрите доказват тази тревожна статистика. Причините са предполагаеми. Няма кой да каже категорично защо и по-млади хора боледуват. От една страна и методите за диагностика на заболяването са усъвършенствани, така че повече хора могат да бъдат диагностицирани. В миналото един млад човек може да боледува и да загине от тази болест и това да се пропусне. Другата причина е промяна в начина на живот и на хранене. Това заболяване може да има проява, която е рязка, като сърдечна атака. Това обаче се натрупва в продължение на десетилетия. Още от 26 до 30-годишна възраст могат да започнат процеси на натрупване на мазнини в кръвоносните съдове, като след няколко десетилетия те могат да нараснат дотолкова, че да стесняват кръвоносния съд. Това представлява и коронарната болест на сърцето – отлагане на мазнини в стената на кръвоносните съдове. При остър миокарден инфаркт върху тези наслагвания се формира съсирек, тромб, който рязко запушва кръвоносния съд и предизвиква инфаркт.

- Какво е спасението в такъв случай?

- Спасението е възможно най-бързо да бъде отпушен кръвоносният съд. Това може да се извърши най-успешно в Катетеризационна лаборатория. Препоръките ми са, ако има болница, която разполага с такава лаборатория в рамките на 90 минути време за реакция, пациентът трябва незабавно да бъде транспортиран до там. Ако не е възможно, се извършва медикаментозен опит за реканализация на кръвоносния съд и тогава пациентът отива в болница.

Как да реагирате, ако имате симптоми на остър миокарден инфаркт, ЧЕТЕТЕ ТУК

В категории: Здраве


България Всички новини
С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори