×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Армията ни - натовска, но по съветски образец


Армията ни - натовска, но по съветски образец
Армията се нуждае от задължителна реформа
29 Октомври 2014, Сряда, 14:34 ч.
Източник: Труд

Българският преход е белязан с едно непреходно нещо - социалните придобивки и пенсионната възраст на военните. Две екстри, към които никое правителство не посмя да посегне през последните 25 години.

И докато за промени в годините за пенсия самите военни са готови за диалог, като предлагат петгодишен гратисен период за въвеждането им, то за отнемането на 20-те заплати при пенсиониране не се дава и дума да се изговори. Военните твърдо отказват да преговарят и за намаляване на броя на обезщетенията - примерно на осем.

Проучване на "Труд" показа, че няма армия в НАТО освен българската, която да има толкова социални придобивки. Социалната политика във войската ни е запазена от времето на социализма и е по съветски модел. А той беше да вземаш една шапка с пари и да се скатаеш в някое поделение. Заплатите на военните стартират от 800 лева за редник и стигат до 2500 лева за генерал.

Освен заплатите, те получават и 90 лева месечно за храна. Имат и пари за квартира, дрехи, обувки, пълно медицинско обслужване. Военните не плащат данъци и здравни осигуровки.

Бяха увеличени и обезщетенията, които получават безработните съпруги/съпрузи на военнослужещите от 270 на 340 лева.

От 1 януари т.г. в резултат на промяна на Кодекса за социално осигуряване отпадна възрастта като условие за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Сега отново са достатъчни 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили, за да се излезе в пенсия. Пределната възраст за военна служба на войниците и матросите се увеличи от 45 на 50 години. Така стана възможно един редник, ако започне работа в армията на 20-23 г., да се пенсионира като военен на 50 г. А след това може да работи каквото си иска.

Повече пари над основното месечно възнаграждение вече получават и военнослужещи, придобили клас на специалност. Средно на човек за месец се дават допълнително около 40 лева.

В армиите на НАТО са установени три вида пенсии - за прослужено време, при достигане на пенсионна възраст и по болест (инвалидност). Отпускането на пенсии и техният размер се отличава от този на останалите групи в тези страни. В различните армии на НАТО процентът на военната пенсия е равен на 70-80% от основната заплата, която военнослужещият е получавал в месеца на пенсионирането си.

Право на пенсия имат и тези военни, които са прослужили по-малко от 15 години. Тази пенсия е 30% от заплатата и се получава след навършване на 50 години. В други армии към пенсиите се начисляват определени проценти, ако са прослужени повече от приетите по закон години за служба. Военните имат право да получават част от своите пенсии няколко години напред.

Пенсия по инвалидност получават военни, които са загубили своята трудоспособност на 10-100%. Размерът на пенсиите не може да бъде по-малък от 50% от основната заплата. Пенсии получават и военни, които са напуснали армията поради нещастен случай.

Останалите социални придобивки в армиите на НАТО се свеждат предимно до някаква надбавка към основната заплата, осигуряване на нисколихвен кредит за жилище, получаване на образование в граждански средни и висши учебни заведения.

Българските военни твърдят, че тези привилегии им се полагат, тъй като работата им е много рискова, а семействата им страдат от това, че отсъстват дълго време от дома. Същевременно от години в Министерството на отбраната работят военни пенсионери, които са получили 20-те си заплати при пенсиониране, а след това остават като държавни служители.

При прекратяване на договора им те вземат и по 6 заплати по Закона за държавния служител. Което те също смятат за редно.

РУМЪНИЯ МАХНА 20-ТЕ ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИЯ

Преди няколко години Румъния извърши сериозна реформа във въоръжените си сили. Там бяха премахнати 20-те заплати при пенсиониране. Румънската армия е 90 000, като 15 000 са цивилни служители.

Всички социални придобивки, които униформените получаваха по времето на Николае Чаушеску, също бяха силно орязани. За сметка на това румънската армия започна модернизация на военновъздушните и военноморските си сили. Бяха купени изтребители F-16 от португалската армия. Машините са "втора ръка" и имат нужда от възстановяване и въоръжение. Същите самолети се стремеше да купи ръководството на българската армия по времето на бившия министър Аню Ангелов. Правителството "Борисов" отложи проекта, тъй като нямаше пари в хазната, за да стартират проектите за модернизация на войската.

В ИСПАНИЯ ВЗЕМАТ 900 ЕВРО И ИМА ГЕЙ БРАКОВЕ

В испанската армия заплатите не са високи - около 900 евро. Освен това не се плаща за извънреден труд като 24-часовите дежурства и ученията, които траят от няколко дни до седмица и са с откъсване от семейството. Единствено висшите офицери и командири на поделения получават минимални добавки към заплатите си, които са за "отговорност".
Военнослужещите в испанската армия имат възможност да подпишат два вида договори. Едните са срочни и предвиждат боецът да работи до 45- годишна възраст.

След нея се пенсионират с пенсия от 600 евро и имат право да я вземат до 63 г., каквато е пенсионната възраст в Испания. За да могат да се пенсионират по общия ред и да вземат пенсия и след 63 години, военните трябва да работят като цивилни. Ако работят на държавна или общинска работа, не получават пълния размер на пенсията. Една от малкото социални придобивки на военните е, че имат възможност да живеят безплатно в поделенията. Но това е само за тях - семействата им остават извън базите.
Няма пречки военните в испанската армия да сключват гей бракове. Първият такъв бе през 2006 година между двама военни пилоти.

В ГЕРМАНИЯ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 65 ГОДИНИ

В Германия има Федерална служба за квалифициране, която е в структурите на армията. Тя се занимава с финансиране на професионални квалификации на войниците, така че те да започнат желаната работа, след като напуснат армията. Същата служба предлага и учебни курсове, така че боецът може да положи матура и да вземе диплома, с която да кандидатства във висше учебно заведение. Работната седмица в германската армия е регламентирана на 41 часа. През уикендите на работа са само дежурни. Средният и висшият офицерски състав се пенсионират на 63 до 65 години - в зависимост от званието.

В категории: Политика


5
Коментара
Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 6
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 2
5
Коментара по темата
5.
дядо
29.10.2014 19:27:07
0
1
от цялата "патаклама " в писанийцето разбрах,че по натовски за да си войник,трябва да си педераст,да не искаш пари и да умреш преди да се пенсионираш и най-вече ,като мамалигарите да си цивилен-ебати армията ,ебати натото БУХАХАХАХХАХА
4.
ko,ne!
29.10.2014 16:52:12
1
0
Това за 800 лв. е лъжа !
В Германия едва ли заплатите им стартират от 400 евро. Места в армията има отидете да видите как е ,аз не искам да се връщам вече след 14 години служба.Има и по хубава и по благодарна работа !
3.
njkoi
29.10.2014 14:23:43
2
3
ДО2 2години съм служел в БА НА ГОДИНИ СЪМ МНОГО НАД ТЕБ С АКЪЛ СЪЩО ако ме бе заварил вказармата ще ше да видиш кой е педерас защото такива олигофрени ка то теб ги биех всеки ден ТИ СИ НЯКОЙ ПЕДАЛЧИ С ШАПЧИЦА КОЕТО СЕ ПРАВИ НА ВОЙНИК ЩЕ СЕ РАЗПЛАЧА А И ОЩЕ НЕЩО ИСТИНАТА БОЛИ НАЛИ
2.
blacksailor
29.10.2014 13:05:09
5
9
писателят на статията-метросексуален неслужил в армията малък педераст.
1.
njkoi
29.10.2014 12:59:08
3
6
това да си военен е голяма работа цял ден се крият с началниците едни на други и се правят че вършат някаква работа вечер наряда с колешката е много приятен обмяна на опит в секса и после се прибират отрепани от работа и нямат сили горките войни за нищо накрая на месеца взима пари закоито несе е изпотил както повечето работници без канцеларските мишки ииииииии така 15 20 години една торба пари и млад пенсионер на гърба на народа ТЕЗИ ЛЕШПЕРИ НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ ОПЛАКВАТ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Влизали и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ То протече в процедурни спорове и без никакво действие по същество Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите 
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори