×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметове, общинари и местни олигарси участват в купуването на гласове


Кметове, общинари и местни олигарси участват в купуването на гласове
Филип Гунев, зам.-министър на МВР
19 Октомври 2014, Неделя, 20:28 ч.
Източник: capital.bg

Кметовете са най-важните играчи в регионите и под една или друга форма участват в контролирания вот, карат администрацията и общинските фирми да гласуват под строй
Филип Гунев има магистърски степени по Международна политика за сигурност от Института за международна и държавна политика в университета Колумбия, САЩ, и по социална антропология от Лондонския икономически институт, както и докторска степен по социология от същото учебно заведение. Когато не е служебен зам.-министър на вътрешните работи (през март 2013 г. и август 2014 г.), той работи като старши експерт по социология и криминология в Центъра за изследване на демокрацията. Член е на Експертната група по корупция към Главна дирекция "Вътрешна сигурност" на Европейската комисия. В периода 2008-2009 г. той е старши консултант в "Мейтрикс нолидж груп" в Лондон, където управлява проекти в областта на вътрешните работи. Преди да започне да се занимава със социалните научни изследвания, има четиригодишен опит като финансист в САЩ

-Г-н Гунев, кой купува гласове?

Купуването на гласове е достигнало такива размери, че принуждава участниците в избори да действат според класическа Теория на игрите. Налице е класическата дилема на затворника. Тъй като не знаеш дали другите купуват, всяка партия гледа да купи, защото ако не купи, губи играта. Понеже има достатъчно основания да смята, че другите купуват, никоя голяма партия не може да си позволи да не купи гласове, ако иска да не загуби играта.

Вие може и да не познавате някого, който си е продал гласа, но в малките градове всеки познава човек, който го е направил. Това обезверява хората; за кандидат-депутати от тези области това се е превърнало в нормална практика и част от правилата на играта.

-Как изглежда купуването на гласове на местно ниво?

Ромските общности са голям резервоар на "евтини гласове", като там освен организаторите – десетници и стотници, участват и ромските фамилии, които продават ан блок гласовете си. Те обаче далеч не са единствените.

През местните олигарси минава контролираният вот – техните служители гласуват по подразбиране, за когото каже работодателят им. Показателно е, че там където има чужди инвеститори, които са големи работодатели, този феномен не се наблюдава.

Кметовете са също сред най-важните играчи и почти винаги участват под една или друга форма в контролирания вот, а дори и в търговията. Те често са най-големият работодател в по-малките градове, защото държат общинските фирми – сметоизвозване, ВиК, горско и т.н, както и съответни подизпълнители към тези фирми или концесионери. На всеки избор те гледат как да капитализират този ресурс. Включително и на тези избори имаше куп независими кметове, бих ги нарекъл местни феодали, които чакахa до последните седмици на кампанията, следяха социологическите проучвания и преговаряха партиите, за да решат на кого да дадат "подкрепата" си с контролираните от тях гласове. Така на предходните избори някои от тях бяха подкрепили една политическа партия, а сега съвсем друга, и дори подкрепят две партии, разделяйки гласовете.

Общинските съветници също често участват в купуването, като в по-големите градове те допълват останалите схеми. Има случаи, в които един общински съветник може да държи до 3000 гласа – роми, бедни хора, застъпници. Той ги използва, за да бъде избран, а когато дойдат национални избори, ги търгува – ето защо не се учудвайте защо в големите областни градове често има съветници, които са минали през няколко партии.

Някъде в схемата може да се окажат и регулаторните органи – полиция, данъчни, инспекторати и т.н. Те се назначават на местно ниво от много често по политическа линия. Това ограничава възможностите да се използва един по-широк властови ресурс, за да се притисне например собственик на фирма, която участва в контролиран вот на служителите си. Изведнъж се оказва, че местната инспекция по труда се управлява от политически свързан служител.

Всички тези играчи си взаимодействат помежду си в процеса по купуване на гласове на местно ниво.
Иначе самото купуване на местно ниво най-често се организира от местния депутат и не става дума за координация на национално ниво. Изключение може би има при ДПС, където мащабите предполагат голяма координация. В същото време обаче се наблюдават депутати, които разработват за партията си цели нови региони от избиратели, където тя преди не е имала влияние и така улесняват овладяването на нов властови ресурс (т.е. позиции) в областни регулаторни органи.

Нова схема, която видяхме на тези избори, беше участието на охранителни фирми, които трябваше да наложат договорките, тъй като пазарът е черен и понякога трябва да бъде налаган силово.

-Успя ли МВР да предотврати този процес?

Нашата цел беше да осветлим посредниците, които са връзката между политическите партии и по-ниските нива за купуване на гласове. Това са често хора от криминалния контингент или местни координатори на партии, а понякога и двете, по които до този момент не беше работено. Те говорят с ромските кланове, срещат се с местните олигарси, общинските съветници и кметовете. Много зависи и от работата на прокуратурата дали през следващите месеци ще има резултат от тези наши действия.

През годините не е имало дори желание в МВР да се знае кои са тези хора. Този въпрос не е задаван до този момент.

Там където областните директори припознаха този приоритет имахме резултати. Там където положихме контролно усилие – изпратихме инспекторат и вътрешна сигурност, също имаше резултати.

Когато се видя, че анализът на министерството ясно показа кои са рисковите секции, директорите по места знаеха, че ще следим дали са си свършили работата.

Иначе за най-високите нива, за политическата класа там отново е важна ролята на прокуратурата, която трябва да предприеме действия, защото там често замесените са с имунитет.

Вие говорихте за завладяване на системата от политическите партии и конкретно ДПС. За какво става дума?

Дълбокият проблем не е, че ДПС е имало водещо влияние върху системата на МВР през последната една година, а че политическите партии през последните 10 години налагат един модел на партийни пристрастия дълбоко в структурите на МВР, достигащи до ниво началник сектор на Икономическа полиция в някое районно управление. По времето на кабинета "Орешарски" тези практики достигнаха нови висоти, след като първо бяха сменени всички началници на отдели, дирекции и въобще институции, които имат нещо общо с разследване на корупция и организирана престъпност. Сменени бяха и всички директори на областни дирекции на МВР на местно ниво, някои даже по няколко пъти и до последния момент. Който има разбиране за технологията на властта в България, му е ясно, че областните директори на МВР могат да бъдат използвани и за "икономически регулатор" (като се толерират незаконни дейности на обръчите от фирми) и като политически регулатор (като се толерират схеми за купуване на гласове на определени партии). Затова няма нищо изненадващо, че тези директори са били назначавани с двойно одобрение – от БСП и от ДПС. Знам за директор, чието одобрение е станало след среща с депутати в парламента. Други пък са били препитвани от своеобразни политически и дори партийно-олигархични комисии на местно ниво. Имаше случай с областния управител на Кърджали, който беше изпратил поздравителен адрес до министър Йовчев и премиера за това, че е сменил директора на полицията в града, и го призоваваше за други смени.

Фундаменталният проблем – отказът да се преследват корупция и някои форми на организирана и икономическа престъпност (например нелегалният пазар на цигари, ДДС схемите) - се дължи на политизацията на системата. Необходима е съществена реформа, която да ни отдалечи от модела на Държавна сигурност – срастване между партии и полиция. Това е бавен процес (поне 7-8 години) – в него трябва да подменим клиентелистки кръгове с формални критерии за контрол и израстване в кариерата.

Става дума за няколко инструмента, които трябва да бъдат въведени – система за човешки ресурси, която да предвижда обективна атестация; критериите за ефективност на самите областни дирекции; необходим е десет пъти по-голям инспекторат и независима вътрешна сигурност, които да осъществяват контрола, и не на последно място трябва да има дирекция за политики и анализи. Наскоро на среща с вътрешния министър на провинция Рейнланд-Пфалц попита: "Какво точно правите вие, ако нямате дирекция за политики? Тук при нас това е основното, което МВР прави." Липсата на такава дирекция води до приоритизиране на по-лесни и политически безконфликтни случаи и такива, които се задават от международните партньори. Така например неясно защо се посочва за основен приоритет борбата с насипния тютюн, а в същото време пазарът на нелегалните цигари достига 20%, като е залят от марки цигари, каквито няма никъде в ЕС.

Самият факт, че МВР до този момент не е правил задълбочен анализ на купуването на гласове, в който да са изяснени размерите на явлението, основните играчи и практики, е показателен.

Рефлексът на всяка една партия, като се домогне до власт, е подобен анализ да не бъде направен, защото ще бъде самоуличаващо. Така попадаме в затворен кръг.

Успяхте ли да взаимодействате ефективно с ДАНС по отношение купуването на гласове?

ДАНС заеха изцяло пасивна позиция – традиционният подход на "чакане на сигнали", каквито те почти не получават, тъй като 99% от сигналите са до МВР или до прокуратурата.

Все пак една от основните задачи на тази служба е да събира информация и да разследва политическата корупция, каквото в действителност е купуването на гласове. И тук не става дума само за бездействие на тези избори, а за последните избори въобще.

Тази пасивност беше компенсирана през налагането на явно близки до агенцията медии на внушението, че ДАНС седи зад някои от публичните акции срещу купуването на гласове, какъвто далеч не беше случаят.

Как се противодейства на процесите около купуването на гласове?

Има очевидно срастване между регулаторните органи по места с местните олигарси и местната власт, което прави изключително трудно разследването. Това не важи само за МВР, а за всички разследващи и регулаторни институции. Движение има, когато се получи помощ от централно ниво, но тук на централно нива ресурсът е ограничен и могат да се подпомогнат само някои местни структури.

Купуването на гласове е реалност, която наблюдаваме във всички общински центрове. Това е почти естествен процес, на който трудно може да се повлияе само с репресивни действия, но може да се ограничи.

Бедността и борбата за оцеляване на хората в много райони на страната не само ги кара да не вярват на никой политик, но и прави продаването на гласове логичен избор. Ресурсът, който се предлага, е токова голям, че може да се пребори само със структурни мерки – задължително гласуване, което ще вдигне значително цената на вота, машинното гласуване, което ограничава контролирания вот, и т.н., ограничаване на броя или дори премахване на застъпници и наблюдатели.

Пред подобен проблем е и ДАНС, които сами си формулират повечето приоритети, а за останалите обикалят през министрите и ги питат какви са им приоритетите за следващата година. Към премиера няма органи или екип, който да го подпомага в определяне на приоритети на работата в разузнаване и контраразузнаване. Става обратното - те му налагат своите приоритети.

Един бивш министър преди време така е бил казал, че приоритет му е събирането на информация относно руското влияние, и от ДАНС му бяха отговорили, че те нямат много добра информация и работят отскоро по тази линия.

Този проблем може да бъде преодолян, ако бъде приет рамковият закон за службите, който във варианта, предложен от ГЕРБ, предвижда създаването на секретариат към МС, който ще се занимава именно с анализи и политики.

Това ще замени модела на директен политически контрол, в който всяка власт сменя началниците с такива, на които има доверие.



Коментари
Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори