×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Грехът да изглеждаш добре


Грехът да изглеждаш добре
Учителката в 119 СОУ София Силвия Зубева, чиято снимка разбуни социалните мрежи
20 Септември 2014, Събота, 15:18 ч.
Автор: Виктория Стойчева, .5corners.eu

“Защо не е сложила жилетка?”, “Облякла се е като курва, недопустимо за учителка!”. Това са малка част от нападките срещу красивата Силвия Зубева. Защо, бе хора?!

На първия учебен ден снимка на първокласници и млада хубава учителка с къса пола предизвика във фейсбук и медиите стотици коментари от искрено възхищение до откровен цинизъм.

“Защо не е сложила жилетка?”, “Облякла се е като курва, недопустимо за учителка!” , “Предполагам, че който й налапа въдицата, ще го върнат в първи клас, но с мангизите!”, “Има големи гърди, но те имат малък срок на годност”, ” Ама, щом на 28 години още няма дете и семейство, сериозността й е под въпрос!”, “Много й отива!”, “Красивата жена наистина е учителка, колкото и да не ви се вярва.”


Българинът има стереотипи за всичко,
както и способността да унищожи ближния с думи


Да оставим настрана, че мъжките коментари дори в положителна насока излъчват чист сексизъм, но стана ясно колко навътре сме в матрицата на собствените си закостенели стереотипи, които нямат нищо общо с модерния свят, към който уж се стремим, а са патриархално-балкански соц. на възраст от поне 50-60 години насам. И как основният проблем не е в държавата, а това в собствените ни глави.

Учителката на сина ми в първи клас беше подобна готина млада мацка, която ходеше с къса пола и пусната коса на училище, имаше страхотно чувство за хумор, в клас обичаше да си преподава материала във вид на игра и правеше забележките с мек и благ тон, а не с истерични крясъци. Децата я обожаваха, повечето родители я приемахме с благодарност, защото в училище не им беше скучно, колежките й естествено я мразеха и непрекъснато й създаваха проблеми пред директорката. За дрехите, за това как се усмихнала пред едикой си родител или колегата от мъжки пол, за това, че е прекалено хубава.

След като изкара единствения си випуск до четвърти клас, госпожицата напусна. Отиде да работи в банка, където късата й пола явно не е смущавала никого. И по-добре, вместо да се превърне в типичната, отчаяна от живота мърморана, която си го изкарва на децата. Може пък и да е тръгнала на работа с костюми, не знам.

Аз самата се сблъсках с подобно мислене, когато в гимназията за първи път ме повикаха заради провинение на подопечното ми отроче. Преподавателката с удивление попита: “Ама, вие ли сте майката?”, гледайки ме като извънземно. “Аз съм, защо?” отвърнах смутено и върху мен се изля тирада, свързана с поведението на детето ми, което кой знае как произлизаше от външния ми вид. Чак после си дадох сметка, че невзрачното ми дребно телосложение, с коса до кръста тогава, е било облечено в избелели дънки, обикновени гуменки и едри обици до раменете, тоест никак не съм се вписала в стереотипа на учителката за достолепна матрона на средна възраст, майка на 15-годишен непокорен дангалак.

Тръгнах по родителски срещи с пола, прибрана на кок коса и токчета и нещата с поведението на детето се оправиха.

“Българката се облича като лека жена” – крещят медиите, като че ли красиви млади жени с къси поли няма нито в Англия, нито в Русия. “Да, обаче там така се обличат проститутките” – отговарят победоносно моралистите. Като че ли това дали една жена е проститутка или благонравна зависи най-вече от външния й вид. Да не говорим, че късата пола не винаги е скандална, особено когато е облечена върху хубаво младо тяло.

Между предизвикателната крещяща дреха, безличните дънки и скучните костюми има поне 10 ката женствено невулгарно облекло. Да, границата между приличното и неприличното е много тънка, но какво лошо има в това да подчертаеш женствеността си, когато ти отива, разбира се. И по дрехите ли съдим за качествата на човека?

Всъщност дрехите и външният вид на някого са най-малкият проблем. Стереотипи имаме за всичко. Да вземем политиците -кандидат политикът у нас винаги е най-добре да се е взел от нищото, но пък и това не е съвсем добре. Ако е ново лице – този пък кой го знае, ако е от старите – ооо, този вече го знаем. Ако е беден – отива в парламента да краде, ако е богат – купил си е мястото на депутат. Ако е известен в друга област – е, защо го прави, ааа, явно има задни мисли, кариерата му сигурно вече не върви, ако не е известен – не става за нищо друго, затова се е захванал. Ако е жена – сигурно е спала поне с половината от съответната партия, ако е мъж – нечий син е или е зависим от някого. Политик винаги е мръсна дума и всички са маскари. И не си даваме сметка, че именно поради подобно мислене свестните хора наистина все повече ще липсват сред управляващите, а мислите ни за тях все повече ще става истина.

Или пък мнението ни за бизнеса. От подигравателното “честни частници”, хората, занимаващи се с какъвто и да е частен бизнес в България, се превърнаха в “крадци, мошеници и лоши експлоататори”, а чуждите инвеститори в “колонизатори”. Бизнесменът непременно е забогатял по “втория начин”, лъже работниците, крие осигуровки и не плаща заплати, за да си купи яхта или луксозна къща, сигурно има връзки с ДС или е подкрепян от някоя партия, има поне няколко любовници и задължително е изключително прост и необразован.

Не че ги няма и такива, но хилядите собственици на малки магазинчета, закусвални и ресторантчета, хората, каращи такси, бояджиите и студентите хамали с еднолични фирми също се занимават с частен бизнес и ежедневно се борят с бюрокрацията.

Аааа, ама те просто си изкарват хляба, за разлика от другите, които печелят много пари. Богат ли си, няма как да си спечелил честно, значи си престъпник, не е възможно друго. Бедните са винаги морални, стига да не са от малцинствата, разбира се. И не можем да разберем, че точно поради такова мислене, хората, които искат да правят нещо с живота си и да не разчитат на държавата, все повече ще я напускат и ще търсят реализация в чужбина.

Индивидуалното мислене, изглежда също е лошо нещо – “лигави интелектуалци, само разсъждават и не стават за нищо”, това, да се открояваш от общата сива маса, е много зле – “тия пък какво се правят на интересни”. Различно от общоприетото мнение е скандално – “този не е патриот, не уважава Ботев и Левски”, да имаш идеали е нещо екстравагантно – “ще го питам аз, ако няма с какво да си храни децата, дали ще ми говори за морал”.

Именно заради закостенелите си стереотипи не уважаваме хората, които се открояват, а гледаме да ги стъпчем като ги приравним с останалите. И после се чудим защо и обществото ни тъпче все на едно място от години.

Впрочем, явно не си даваме сметка, че българите наистина сме жертва не на някакъв световен заговор срещу държавата, а на собствения си чип, както любезно ни го каза един политик от близкото минало. В главите ни препускат стереотипи от времето на соца, остарели и затова понякога доста малоумни модели за всичко – от външния вид на учителките до социалния статус на бедните и богатите и призванието на интелектуалците.

Не казвам, че няма общоприети морални норми и забрани, дори, дрескод, които трябва да се спазват от всички, но “какво ще кажат хората”, “леле, какво ще си помислят за мен”, “недей да разсъждаваш повече, а учи/работи” и “снишавай се, че да не правиш впечатление” не са сред тях.

А са матрица, в която, точно като филма, сме вкарани от други, но можем да излезем само сами.

В категории: Животът


5
Коментара по темата
5.
Мимс
22.09.2014 08:57:49
0
3
Не е грешно човек да е красив!
Възхищавам се на момичето много е стилно. Радвам се, че такъв млад човек иска да възпитава децата ни!
Трябва да се засрамим от глупостите на които подложихме нея и учениците и!
4.
@@
21.09.2014 10:39:57
0
1
ГРЕШНО Е И ДА СИ БОГАТ,ЕРУДИРАН,ЗНАЕЩ И СЪС СОБСТВЕНО МНЕНИЕ ! Успех на всички без значение какви са!
3.
@
20.09.2014 22:57:49
0
10
Дa , прекaлено крaсивa е , зa дa бъде приетa добре;)))
Мъжете ще точaт лиги , жените " ножове", товa е положението. Грешно е дa си крaсивa в Бългaрия , без знaчение кaкво рaботиш. Зa огрaничените и зaвистливи мозъци изводa е един- курвa. Тaзи думa е вече комплимет , знaчи че си " кисело грозде";)))
Успех нa учителкaтa!
2.
Гост
20.09.2014 20:27:07
0
11
Най-после една адекватна статия във '' Флагман".
1.
рамадан
20.09.2014 19:03:48
4
9
и цялата дандания заради едни навирени цици
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори