×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

АБВ трябва да се реабилитира в Бургас, основният ни опонент е ГЕРБ, а останалите са ни конкуренти


АБВ трябва да се реабилитира в Бургас, основният ни опонент е ГЕРБ, а останалите са ни конкуренти
Определихме ген. Михо Михов за водач на листата на АБВ в Бургас не, за да грабне повече гласове, а защото имаме ясна визия за Българската армия, каза Георги Първанов
22 Август 2014, Петък, 13:37 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

С водача на БСП Петър Кънев сме работили заедно, нямам съмнения, че ще запазим добрия тон, нека регионът бъде образец за добра политическа култура

- Г-н Първанов,  кой ще бъде вашият основен опонент по време на предстоящата предизборната кампания, която вече започна, макар и все още неофициално?

- Нашата линия не се е променила от времето на евроизборите. Сега го казвам с още по-голяма убеденост - нашият основен опонент е ГЕРБ. Останалите са ни конкуренти. Това не е игра на думи. Нашите основни усилия в политическия дебат, а не в личностни закачки, на които сме свидетели от страна на ГЕРБ, ще бъдат насочени към тази формация. Разбира се, изборите са надпревара, едно състезание между всички формации. Полемиката ще има и с останалите ни конкуренти.

- Определихте за водач на листата в Бургас бившия началник на Генералния щаб ген. Михо Михов, какви гласове разчитате да мобилизира неговата кандидатура в региона?

- Потенциалът ни тук е особено голям. Аз съм неудовлетворен от резултата, който имаме в региона на евроизборите. Към него имам особено чувство, пазя добри спомени и бих искал поне частично да се реабилитираме на бургаски терен. Наистина ген. Михов може да събере подкрепата на много хора, на всички честни българи, защото освен високия професионализъм, с който е известен ген. Михо Михов, той е изключително почтен човек. При този дефицит на морал в политиката, на който сме свидетели от доста време насам и особено в настоящия политически момент мисля, че точно хора като ген. Михов трябва да бъдат оценени в предстоящата надпревара. Бургазлии, които съм убеден, че имат високо чувство за справедливост, ще видят в негово лице един наистина достоен народен представител. Не мога да се ангажирам с проценти, това не е нашия стил.

- Кандидатурата на ген. Михов не е ли стратегически ход да спечелите доверието на хората от многобройните бивши военни поделения в Бургаска област, които вече са закрити?

- Това, че ние определяме ген. Михов в един такъв важен региона като Бургас, не е самоцел да грабне някой друг глас повече. Решението ни е съпроводено с ясна визия за развитието на Българската армия. Ние категорично отстояваме позицията за това да се възстанови ролята й като гарант на военната сигурност на страната. Роля, която започна да ерозириа, в т.ч. и чрез промени в законодателството по време на министър Аню Ангелов. От тогава Българската армия започна да се превръща в средство за подготовка на контингенти зад граница, на мисии в чужбина. При нас много важен акцент е отношението към военнослужещите, което беше силно деформирано отново по времето на Аню Ангелов при управлението на ГЕРБ. Той тогава лиши воненослужещите и тези, които излизат от състава на Българската армия от важни социални права. Неговата кандидатура е знак, че искаме да има Българска армия, която да олицетворява традиционните представи на българина за войската. Не на последно място трябва да бъдем солиден и предсказуем съюзник в рамките на НАТО. Това го постигнахме по времето на ген. Михов, когато беше началник на Генералния щаб.
Лидерът на АБВ Георги Първанов два дни е на посещение в Бургаски регион, утре той ще посети и събора на Петрова нива по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

- Водач на листата на БСП в Бургас е Петър Кънев, който е бил част от вашия екип и с когото сте приятели. В какви отношения сте в момента?

- В нормални. Г-н Кънев работеше като съветник към президентската администрация, не е работил на щат, така както сме били или в един екип с Ивайло Калфин, с ген. Михов. Но приятелството си е приятелство, на политическия терен ние сме конкуренти. Нямам съмнения, че ще запазим добрия тон. Искрено вярвам, че наистина Бургаски регион би могъл да бъде един образец на добра култура във воденето на политическата надпревара, защото кандидатите, които знам и онези, които се досещам, наистина подсказват, че това е възможно да се случи. Нека да се тръгне в посока към по-добра политическа култура именно от Бургас. Това е нашият апел.

- Каква е целта на посещението ви днес в региона?

- В две посоки се развива нашата активност – от една страна по линия на структурирането на организациите на партията, защото това е важен елемент от нашата работа като млада формация. Другото, далеч по-важното, е нашата кампания преди официалното й откриване, която включва срещи с хората, разговори с актива на АБВ, за да можем да направим една – две обиколки преди останалите партии. Мисля, че се получава. АБВ първа и засега единствена обяви своята предизборна платформа, получаваме стотици предложения. Досега няма друга формация, която да води и да участва в идеен дебат. Правим допитване и по 11 въпроса от нашата предизборна платформа като започнем за промяна на държавното устройство в посока към президентска република, укрепване на парламентарната страна на управлението със засилване на мажоритарния вот, реформа на политическия модел, в която акцентът е регистрацията и контрол върху финансирането на партиите. Ние първи обявихме и своите водачи на листи. Засега някои от партиите се опитват да формират тази своя система, но ние вече го направихме. Имаме много силни водачи, ще видим какво ще ни предложат областните ръководства за останалата част от листите. Удовлетворен съм, че тук, за Бургас за водач на листата е определен ген. Михо Михов.

- Днес на пресконференция в София от БСП казаха, че служебният кабинет надвишава правомощията си и се готви за по-дълго управление. Какво е вашето отношение?

- Какво значи да се готви за дълго управление?! Кой ще му го позволи, ако избирателят даде ясен вот?! Ако се направи една силна можеща коалиция- този кабинет ще действа в рамките на конституционния срок, нито ден повече. Максимално трябва да се ускори формирането на бъдещо правителство, което ще работи с парламент зад гърба си. Аз също смятам, че това правителство се опитва да надхвърли своите правомощия и го прави по един неубедителен начин - като се започне от решения и заявки, които не са в правата на министър-председателя и се свърши с някои кадрови промени, които се направиха. Например идеята за промяна в ръководството на военното разузнаване, мисля че не е добра. Това би трябвало да свърши бъдещият редовен кабинет в диалог с президента.

- Бихте ли участвали в коалиция след изборите?

- Ако се наложи в бъдещия парламент да участваме в управлението на страната, няма да го направим, защото ще се договаряме за едно, две или повече министерски места. Борисов вече ги раздава. Ние ще се ангажираме само в името на политики и то, ако те са открити и прозрачни, формирани пред очите на обществото. Ние можем да бъдем активна, но и конструктивна опозиция.

- Изпитвате ли носталгия към БСП?

- Предлагам за чувствата да говорим отделно. Към младостта си всеки изпитва носталгия.

- Преди всяка кампания представители на различни политически сили коментират, че тя ще бъде тежка и с очаквани удари под кръста. Смятате ли, че на тези избори може да има сериозен сблъсък на идеи, а не на компромати?

- Аз съм от близо 25 години в политиката. Никога компроматната война не е била толкова жестока. Видял съм много тежки кампании. Нали не вярвате, че Иван Костов е бил лесен опонент? Но с него битката беше по устав, в рамките на закона. Сега това не се случва, виждаме много подли номера. Като се започне от една медийна империя,  за която говорим непрекъснато, защото това е реален проблем на българската демокрация. Още по-голям проблем е това, че изборите се превръщат в технология. Докато ние провеждаме срещи, има други хора, които проработват създадените канали за покупко-продажба на вота и други механизми, за които ние сигурно дори не се досещаме, защото сме твърде далеч от този начин на правене на избори. Искрено се надявам този път избирателите да надмогнат това и да накажат онези, които купуват гласове. Дали ще стане – не съм оптимист. Но съм оптимист за бъдещето на България и не го казвам шаблонно.

* В интервюто са използвани въпроси и на други медии



6
Коментара по темата
6.
До Първанов
25.08.2014 16:32:20
0
3
Язък му за първото място и авторитета на генерал Михов, за честността и патриотизма. И Петко Ментата и Мини Мафиота Коджабашев, където минат трева не никне. Първанов, мислехме те за по-умен , но като ти гледаме представителите, изтърва Бургас.
5.
До авторката Б.Тенчева
24.08.2014 11:37:16
1
4
Никоя партия нищо не може да промени,г-жо Тенчева бавно и сигурно българите изчезват,благодарение на европейското законодателство и българските политици ,които --ако не се занимават с политика умират от глад,,но са намерили начин за забогатяване чрез продажна политика ,,,ту на запад ту на изток ту отвъд океана,,Какво ще промени Първанов Миков Бареков ,,Доган или Бойко--ако вземе власта някой от тях почва да обяснява колко много са крали,,а той горкия не е крал ,,нищо че се движи с охрана за хиляди левове,,ту той си я плаща ту държавата,,евала на Доган,,осребрява всичко и си признава ,,Как така до преди тая глобализация държави като гърция португалия испания и др,--ПРОЦЪФТЯВАХА ,СЕГА --КРИЗА --КОЙ СЕ ОПИТВА И УСПЯВА ДА ГИ ФАЛИРА---ХИТЛЕР НЕ УСПЯ С ВОЙНА,,НО НЯКОЙ ПО УМЕН Е РАЗБРАЛ ЧЕ С ВОЙНА НЕ СТАВА И ЧЕ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА РАБОТИ ЗА ХЛЯБ И ВОДА И ДА СЛУГУВА ДОКАТО Е ЖИВ---Робството Борянче вече е модернизирано,,няма камшици бой и др. има банки,, мутри събирачи съдебни изпълнителиизпълнители.Як да му е гъзъ на българина
4.
NIKOLAI
23.08.2014 15:51:24
1
4
Elementaren manipolator a partiata mu BSP2
3.
АБВ
23.08.2014 12:16:15
0
10
Г-н Президент,Първанов с тези хора/Петко Иванов и Коджабашев
сте оречени в Бургас на провал.Също и с генерал Михов
2.
Xaxo
22.08.2014 22:18:53
0
12
Майко, мила.Коджабашев и той нареден на хранилката.
1.
Xaxo
22.08.2014 22:18:52
0
14
Майко, мила.Коджабашев и той нареден на хранилката.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори