×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Често ме уволняват заради Синята зона, но компромис няма да направя с никого!


Често ме уволняват заради Синята зона, но компромис няма да направя с никого!
Шефът на ОП "Транспорт" Андрей Рунчев отчете, че на ден Община Бургас получава по 7-8 хил. sms-а за синята зона, 20 % от приходите по това перо обаче остават за мобилните оператори
19 Август 2014, Вторник, 13:11 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Няма злоупотреби с приходите от паркираните автомобили, опозицията прави хипотетична статистика, която е далеч от истината, сега получаваме парите си от sms-и за 2012 г.
Андрей Рунчев е директор на Общинското предприятие „Транспорт“, на което е вменен контролът на зоната за платено паркиране и репатрирането на нарушители. Последните дни са изключително тежки на Рунчев. Първо той бе подложен на унищожителна критика от опозиционната НФСБ, която изрази съмнения, че всички приходи от синята зона влизат в общинския бюджет и изчисли, че за едно паркомясто общината получава по един лев на ден. В петък пък Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) направи щателна проверка на репатриращите машини и констатира известни нарушения.

-Г-н Рунчев, какво е състоянието на репатриращите машини в Бургас и какво констатира проверката на ДАМТН?

-Констатираха се известни забележки, но като цяло репатриращите машини са изправни. Имаме сключени договори за обслужване на автомобилите, а крановете се проверяват от специализиран сервиз, назначили сме и техническо лице, което следи за компетентността на шофьорите и извършва ежедневна инспекция на т.нар.повдигащи механизми. Още в петък говорих с инж. Койчев, който участва в проверката и му обясних, че тази кръстачка, която се използва в подвигащия механизъм е фабрична. Паяците са закупени с обществена поръчка от Италия и са с монтиран кран. При някои от по-старите модели, какъвто е проблемът при малките общини, част от кръстачките са добавяни и преработвани. Тук е важно да се знае, че т.нар. малък паяк - колесарникът не попада в тази категория, защото няма повдигащ механизъм. Дори и по някаква причина да бъдем принудени да спрем да работим с другите две репатриращи машини малкият паяк ще продължи, защото не подлежи на подобна проверка.

-Кога ще обявите нова поръчка за закупуването на още един паяк, след като предната процедура бе прекратена?

-В момента се подготвя документацията и ще обявим старт на процедурата до седмици. Промени няма да има и се запазват същите параметри и стойност на репатриращата машина – 180 хил.лв., без ДДС. Надявам се този път поръчката да приключи по-бързо и скоро да имаме още един специализиран паяк за тежки возила, защото ни е крайно необходим.

-Колко коли репатрирате на ден от улиците на Бургас?

-Това е динамична бройка и не бих желал да се ангажирам с конкретна цифра. Още повече, че сега е летен сезон, получаваме десетки сигнали, има и много нарушители, които паркират така, че да пречат на движението или на ремонтните дейности, които се извършват в момента в Бургас.

-Преди време споменахте, че приходите от синя зона са 7 хил.лв. на ден. Коректна ли е тази цифра към този момент?

-Ваши колеги ме бяха цитирали неправилно. Имах предвид за регистрирани sms-и в системата. В зависимост от деня те са между 7 и 8 хил. sms-а, но това в никакъв случай не означава, че това е печалбата, която регистриране. От тази сума има отчисления за мобилния оператор и данъци.

-Какви са ставките, които давате на мобилните оператори?

-Имаме три отделни договора с мобилните оператори и каузите са различни. Зависят най-вече от това колко sms-а са изпратени от абонати на дадения оператор и доколко са събрани сумите от потребителите. Т.нар. лоши съобщения не ни се заплащат веднага, а трябва да изчакаме операторът да събере парите си било то с колекторска фирма или съдебен-изпълнител. Сега например получаваме пари от sms-и от 2012 година.

Репатриращите машини не могат да насмогнат на нарушители. Заради това и скоро ще бъде обявена поръчка за нов паяк
-Може ли да ги контролирате мобилните оператори ефикасно?

-Да, разбира се. Имаме три начина на контрол – от провайдъра, от мобилния оператор и нашият доставчик на софтуер.

-Все пак какви са отчисленията за мобилните оператори – 20 %, 30 %!?

-Техният дял достига максимум до 20 % от сумата.

-Опозицията изчисли на последната сесия, че от едно паркомясто има приход от по един лев на ден.

-Това беше следствие на предаване на ваш колега, но ясно мога да заявя, че това е една общинска дейност, всичко е открито и нямам никакви притеснения от гледна точка на това дали се губят средства. Прави се хипотетична статистика, която е далеч от истината - 4 хил. паркоместа по 10 часа по 1 лев. Но тук трябва да се каже, че стикерите за паркиране по постоянен адрес са 3700. Не е коректно да се сравнява Бургас с други градове. Спецификата на Бургас е много по-различна да речем от Пловдив, където има дълги булеварди, няма толкова живущи, а тук централната зона е доста активна - с малки улици и много апартаменти. А и не печалбата е основна цел на синята зона. Политиката е да ограничим паркирането в центъра. Не търсим печалба, а регулация на трафика в централна градска част. И все пак улесняване на живущите там, които не могат да спрат пред домовете си.
След като ул."Генерал Гурко" влезе в периметъра на платеното паркиране паркоместата в синята зона станаха около 4 хил., но има издадени и 3700 стикера за паркиране по постоянен адрес
-Къде отиват приходите от Синята зона?

-Ние сме второстепенен разпоредител с бюджетни средства и приходите ни отиват в общинския бюджет, а оттам се използват за капиталовата програма на общината. Всички виждат, че се инвестира изключително много в инфраструктурата – обособяване на нови улици, паркоместа, зелени площи и тротоари.

-Колко служители обслужват зоната за платено паркиране?

-Около 40 човека.

-Имате ли съмнения, че някои от тях податливи на корупция?

-Когато говорих за хора, които оперират със средства, 100 % гаранция не може да има, но ние сме въвели достатъчно методи за контрол. Ежемесечно налагаме наказания, уволняваме тези, за които се установи, че са злоупотребили. Въвели сме и система на ротация, за да не се създава корупционна среда.

-Колко уволнени имате през последната година?

-Трябва да проверя статистиката, но на спомен бих казал, че са няколко човека, което действа превантивно и на останалите. Но този проблем е двустранен и самите граждани често се опитват да подкупят служителите.

-Г-н Рунчев, сигурно сте един от най-мразените хора в Бургас, получавате ли често заплахи за увонение?

-Случвало се е, но аз си знам за какво съм поставен но този пост. В крайна сметка и аз на много хора обяснявам, че не нареждам да бъде вдигната една или друга кола, а те са репатрирани, защото са нарушили закона. Това се опитвам да обясня и на нашите служители, които са подложени на ежедневна вербална атака от нарушители и всеки е заплашван с уволнение, но те знаят, че имат нашата подкрепа и единственото, което трябва да правят е да спазват закона и общинската наредба.



18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
саламандъра
20.08.2014 15:26:29
0
2
А за колежките си от "Спортни имоти " компромиси може, нали, Рунчев?
17.
(-_-)
20.08.2014 14:03:44
0
4
Публична тайна е, че има списък с регистрационни номера на коли, които при никакви обстоятелства не се закачат, но не е г-н Рунчев събира паричките. Той може би взема жълти стотинки и обира негативите.
Ако работата стигне до телевизии и подобни, тези коли се вдигат, но без никакви последствия. Просто собственика трябва да отиде до наказателния паркинг да си вземе колата.
16.
edin burgazliq
20.08.2014 13:56:45
0
1
ФЛЕГМАНИ, Я ОПРАВЕТЕ ЛИНКА В САЙТА НА СКАТ, ЧЕ НЕ МОГА ДА ГЛЕДАМ ЕПИЗОДА ЗА СИНЯТА ЗОНА, ДА ГО ЕБА!
НЕ ТРЪГВА!!!
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=7503
15.
fani
20.08.2014 09:32:48
1
4
te ne pla6tat na nego a na Giwko Iwanow
14.
Иван
20.08.2014 08:09:09
0
4
Eто тези му плащат със сигурност :
СА 8957 ВТ
СА 7485 АТ
СА 0838ТТ
А 5546 МВ
А 6600 ММ
А 7700 ММ
13.
Оборище, Оборищеее
20.08.2014 07:18:21
0
4
Aйде сега г-н Рунчев да ми каже колко автомобила паркират без стикери и СМС-и тооочно под носа на наказателния паркинг-по Оборище, между Х.Димитър и Ив.Богоров. Ако не ги знае-да изляза от терасата да му кажа номерата...
12.
да злобните нещастници
19.08.2014 22:24:09
9
1
Ей какви сте мизерни душички. Я да си отидете на село, там няма синя зона, а и без това много станахте гражданите, отивайте да копаете.... току виж от зора и злобата ви се изпари.
11.
КАК НЕ ВИ Е СРАМ
19.08.2014 18:46:08
1
11
КАК НЕ ВИ Е СРАМ РУНЧЕВ? ЖУРНАЛИСТА ОТ СКАТ ДИМИТЪР БАЙРАКТАРОВ ВИ РАЗКАЗА ИГРАТА И ЯСНО ПОКАЗА КАК КРАДЕТЕ.ЧРЕЗ АВТОМАТЧЕТА ,СКОБИ,ФАЛШИВИ СТИКЕРИ,ПРЕПЛАТЕНИ КАРТИ И ВСЕВЪЗМОЖНИ СХЕМИ.ОНЯ КАПУТ Ж.ИВАНОВ ОТ СИНЯТА ЗОНА СИ КУПИ ДВА ЛЕКСУСА ПО ПОРЪЧКА, НАПРАВИ ТРИ РЕСТОРАНТА И ВЗЕ ПЛАЖА НА ОТМАНЛИ.ТЕБЕ СИГУРНО ЩЕ ТРЯБВА ДА ТЕ ЧАКАМЕ ДОКАТО НЕ СИ КУПИШ САМОЛЕТ И ДВА ХОТЕЛА .КРАДЦИ ДОЛНИ!
10.
.....
19.08.2014 16:56:10
2
1
http://e-burgas.com/archives/79075
9.
Бойко
19.08.2014 16:40:03
0
4
Момче ако си истински "МЪЖ" сам си подавай оставката и си взимай чукалата! До оня ден излизаше ми са праиш на шеф в Нефтохимик ся пари от синята зона ще взимаш да ги вкарваш там ли ко! Айде такива като теб ВЪН..Стига срами партията
8.
112
19.08.2014 15:39:12
0
7
Ами до Първо РУП - поне десет коли всеки ден спират без стикер и безплатно. Защото са на полицаи от Първо. Едни и същи са - син пасат, синьо клио, тойота аурис ... Ами автомобилите с номера 9191 на фурната колко плащат на ден г-н Рунчев?
7.
Rado
19.08.2014 14:39:02
1
8
Незнам за Рунчев,ама Иванов каквото крадене краде
6.
Въпрос do д
19.08.2014 14:33:21
1
3
Обаждал съм се писал съм писма до кмета, по и-мейл и на хартия входирани в делеводството на общината и ефекта е нула , 0, нищо , ниенте . . . . зеро.

А ти " д" , какво си направил ?
5.
До г-н Рунчев
19.08.2014 14:31:58
2
6
Абе Схемаджията Рунчев да не се изживява като принципен защото аз съм един от тия които той е притискал за пари да могат бусовете ми да зареждат обектите и да не ги закопчават.И едно допълнение г-н Рунчев ,автомобилите по закон биват санкционирани от контролните органи сиреч от КАТ а не вдигани от паяк(определение на Административен съд гр.София.
4.
д
19.08.2014 14:22:44
4
2
другия път като видиш нарушител.. снимка викаш полиция и синя зона и следиш какво се случва до край. като може да ни информираш и нас.. иначе си е робство да оставяш на друг човек (обшина, укорс, кат...) да ти защитават интереса.. няма как да стане
3.
Въпрос
19.08.2014 12:52:38
0
12
Колко места има в синята зона ?

Юащо автомобили:
СА6677
А1655

могат да спират без стикер където си поискат (тротоари, кръстовища и т.н.)

А г-н п8тка майна ?
2.
Въпрос
19.08.2014 12:41:20
1
9
Искам да питам уважаемия г-н Рунчев и всички останали, които взеха решението за Синята зона в този и вид дали и те плащат за паркиране когато идват на работа ?
1.
Иван
19.08.2014 12:37:55
1
16
Aйде г-н Рунчев да обясни как определени автомобили не плащат за синя зона и си спират където си поискат без никой да ги безпокои!
Един пример : ул.Антим I в участъка от Булаир до Георги Шагунов - ежедневно паркиране на определени автомобили без да бъдат таксувани.Отделно пречат на нормалното функциониране на синя зона и на самото движение!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори