×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте как се финансира "Протестна мрежа" и дали мрежата си има правителство


Вижте как се финансира "Протестна мрежа" и дали мрежата си има правителство
Миналото лято София вреше и кипеше от протести, за провинцията никой не плати
18 Август 2014, Понеделник, 22:09 ч.
Източник: Труд

Топла връзка между американски фондации, вестник "Капитал" и Иво Прокопиев лъсва в анализ на протетърите

Година след създаването й все още няма отговор на въпроса кой стои зад "Протестна мрежа". Според официалния сайт на групата на Асен Генов това не е организация, а "постоянно действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол, готов да се противопостави на всяко управление, което подкрепя олигархични структури, корпоративни интереси и действа против ценностите на свободата, демокрацията и гражданското общество", пише в свой анализ в. "Труд".

Сигналите, които хората на Генов изпращат до прокуратурата срещу политици и бизнесмени, се подписват от определени хора, известни в публичното пространство със страничните си дейности, обвързаност с бизнес кръгове и чуждестранно финансиране.

Именно финансирането е основният въпрос, на който и до днес не се дава отговор. От групата на Асен Генов твърдят, че всичко става "с дарения, лични средства и лично време".

Ето какво пише Николай Стайков от "Протестна мрежа" и координатор на "антиправителствената информационна служба" Noresharski.com.

"Всичко това беше направено с минимални разходи и скромни дарения. Най-големият ресурс - времето и усилията на хората - продължава да е безплатен". Всъщност самият Стайков е сочен за здравата връзка между "Протестна мрежа" и кръга "Капитал". Изданията на Иво Прокопиев до днес отразяват позицията на протеста като "правилната".

Стайков дълго време работи във вестник "Капитал", бил е и негов заместник главен редактор, а сега се представа като "журналист на свободна практика". Именно тук е сплитането на протестната мрежа и нейното финансиране. Само за 2011 година издателството на Иво Прокопиев "Икономедиа" получава безвъзмездно от фондация "Америка за България" 3 милиона лева. Те са по проект "В дигитално време".

В същото време "Америка за България" и още няколко чуждестранни фондации щедро финансират неправителствени организации, ръководени от най-изявените плетачки на протестната мрежа.

Ето и няколко факта:

Асен Генов, в началото представящ се като блогър, а сега като член на "Протестна мрежа", е учредител на "Фондация 14 януари" заедно с друг блогър Константин Павлов - Комитата. Още преди две години двамата признаха, че са получили общо 120 000 щатски долара от Институт "Отворено общество" и от Тръста за гражданско общество. Парите явно са подпомогнали добре активното участие на Генов и Павлов на протестите. Двамата създадоха платформата "Гневни млади хора", която громеше властта.

Факт е, че Генов си сътрудничи с Антоанета Цонева, която е председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. И тази неправителствена организация използва чуждестранно финансиране. Институтът е получил от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа съответно 76 500 долара за периода 1 юли 2011 година - 1 октомври 2012 г. и 75 000 долара за периода 15 юни 2012 - 15 юни 2013 г. по проектите "Граждански дневен ред 2.0" и "Програма за развитие и устойчивост". Но има и още - през 2013 г. ръководената от Цонева неправителствена организация получава от "Америка за България" 194 000 лева по проект "Гражданско общество и демократични институции". Парите трябва да бъдат използвани за "разработка на електронно Ръководство в изборно законодателство, което ще бъде използвано в обучения, провеждани от Централната избирателна комисия за местната и областна изборна администрация".

При назначението на предишното служебно правителство от Росен Плевнелиев, Антоанета Цонева влезе в изборния борд, създаден от президента и от премиера Марин Райков. При сегашното управление на Близнашки тя бе спрягана за министър без портфейл, който ще отговаря за организирането на предсрочния вот. Вместо нея бе назначена съдия Красимира Медарова, което предизвика острата реакция на "Протестна мрежа".

Така възникна и въпросът има ли си протестът правителство? Въпреки че "Протестна мрежа" отричат каквото и да е кадруване в настоящата власт, безспорен факт е, че министърът на правосъдието Христо Иванов е активист на Мрежата. Неговият подпис стои под сигналите в прокуратурата, които "Протестна мрежа" изпраща там.

В категории: Политика


1
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
1
Коментара по темата
1.
сорос
18.08.2014 21:19:23
0
0
http://www.cross.bg/ykraiina-soros-rysiya-1413421.html#axzz3Alk2aPX7
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори