×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте защо налитаме на шоколад или месо


Вижте защо налитаме на шоколад или месо
Страстта към шоколада всъщност е заради липса на магнезий в организма
17 Август 2014, Неделя, 22:25 ч.

Внезапната страст към някоя храна е предупреждение на организма, че му липсва нещо

Сигурно ви се е случвало да изпитате внезапно желание да хапнете нещо сладко. Или пък обратното, да ви се дояде неистово парче сирене или кашкавал. Между това да си гладен и да изпитваш влечение към точно определена храна има разлика, твърдят специалистите.

Според тях това издава, че в организма има липса на определени вещества и той търси начин да си ги набави, пише в. “Дейли мейл”. Експерти по хранене посочват няколко основни храни, на които хората най-често налитат, и обясняват какво тялото казва чрез това силно желание.


ШОКОЛАД
Шоколадът е богат на магнезий, така че силното желание да хапнете няколко блокчета вероятно издава дефицит на този минерал, който е жизненоважен за кожата и косата. Изследвания са показали, че около 80% от населението на Земята страда от недостиг на магнезий и може би това обяснява толкова разпространената любов към шоколада.

При жените през втората половина на месечния цикъл нивото на магнезий рязко спада, което разкрива връзка с някои от симптомите на предменструалния синдром. “Честото пиене на алкохол, чай, кафе, газирани напитки също може да изчерпи магнезиума”, казва Никола Лоу, професор по хранене в университета в Централен Ланкашир. Той съветва, ако наистина не е възможно да устоите на шоколада, то поне той да е черен със съдържание на 75% какао, така че в него да има колкото може повече магнезий и антиоксиданти и по-малко захар.

Богат източник са и ядките. Важният минерал може да бъде доставен още и от листни зеленчуци, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и тиквени семки, макар че към тях едва ли човек би могъл да изпита такова влечение като към шоколада. За шокохоличките, които страдат от предменструален синдром и изпитват раздразнение, главоболие, спазми и подуване, е добре да поемат някои богати на магнезий хранителни добавки.

ЛЕД
Странното желание да се разхлаждаш с чаши вода, напълнени с ледчета, понякога е знак за анемия и дефицит на желязо. “Лекарите не са наясно точно защо, но може би ледът облекчава болезненото възпаление в устата, което е един от симптомите”, казва проф. Лоу. Ако налитането на лед е съпроводено с отпадналост и липса на енергия, трябва бързо да посетите личния си лекар, съветва специалистът.

Наскорошно изследване показва, че почти половината хора не поемат достатъчно желязо. Най-добрият източник на това вещество е червеното месо, но и по-леки за усвояване от организма продукти като пълнозърнест хляб, смокини, кайсии, спанак, броколи и леща. Сардините също са добър избор.

ЧИПС
Честото похапване на пуканки и чипсове може да означава, че хроничният стрес е засегнал надбъбречните жлези, които синтезират адреналин, дават енергия и помагат на човек да се справи в напрежението от всякакъв характер. Затова и овладяването на стреса е една от най-важните цели във всекидневието. На помощ идва медитирането, упражненията за дишане и други подобни техники. Проучване на университета в Солт Лейт Сити в американския щат Юта показало, че хора, които си поемат няколко пъти дълбоко дъх, преди да посегнат към снакса, намаляват нивото на хормоните на стреса с 25% и така желанието им да се тъпчат намалява.

ЗАХАР И СЛАДКИШИ
Вероятно става дума за недостатък на хром. “Този минерал действа паралелно с инсулина, като улеснява преминаването на глюкозата от кръвта в клетките на тялото”, посочва британският нутриционист. Според него изследвания на диабетици показали, че хромът може да стабилизира непостоянните нива на кръвната захар

Продуктите, които успешно могат да заместят сладкишите, са животинските дреболии като черен дроб и бъбреци, а също говеждо месо, моркови, картофи, броколи, яйца, които помагат човек да не се чувства отпаднал, особено през втората половина на деня.

МЕСО
Желанието да се яде много месо означава, от една страна, че тялото се нуждае от желязо, но, от друга, показва липса на достатъчно цинк. “Лекият дефицит на цинк е всеобщо явление, тъй като хората в последните години опитват да се ограничават от прекалената консумация на червено месо”, обяснява проф. Лоу.

“Този минерал играе важна роля за имунната система заедно с други фактори, така че ниските нива на цинк може да доведат до по-голяма уязвимост за настинки и грип”, смята специалистът. Цинкът е също така много важен за делението на клетките и за здравето на кожата, косата и ноктите. Добра причина човек да метне някой голям котлет на барбекюто.

Червеното месо е добър източник, но не само то. Хората, които се стремят да го избягват, могат да опитат да си набавят повече цинк чрез морски дарове, леща, спанак, тиквени семки, сирене и черен хляб. При силен дефицит е препоръчително да се вземат от аптеката специалните за целта препарати. Канадско изследване, публикувано наскоро, показало, че повишаването на нивото на цинка в организма снижава продължителността на симптомите при настинка.

СИРЕНЕ
Не е трудно да се отгатне, че силното влечение към сирене и кашкавал издава наваксване на мастни киселини, както и на калций, толкова важен за здравето на костите. “Това е един от най-важните за организма минерали”, категоричен е доктор Лоу. “Калцият не само помага зъбите и костите да са в добро състояние, но играе също много съществена роля за функционирането на нервната система и на мускулите.”

За жалост в последните десетилетия все повече жени избягват сирената и кашкавала заради високото съдържание на мазнини, което води до обезпокоително ниски нива на калций и все по-ранна поява на остеопороза, понякога дори и при неневършилите 50 г., предупреждават експертите. Освен в сирената, прясното и киселото мляко богати на калций са някои видове риба като сьомгата, сардините, броколито, бадемите. За по-лесното усвояване на калция организмът се нуждае и от витамин D, произвеждан от кожата като реакция на слънчевите лъчи.

ХЛЯБ
Когато човек нападне хляба или някоя друга въглехидратна храна, това може да е сигнал за ниски нива на една от 10-те най-важни аминиокиселини - триптофан. “Тялото се нуждае от нея, за да синтезира силно влияещия на настроенията мозъчен химикал серотонин”, посочва проф. Лоу.

“Дефицитът може да доведе до лошо настроение, тревожност, проблеми със съня. Макар въглехидратите да не съдържат триптофан, изследвания показват, че повишената кръвна захар води до изпращане на повече триптофан в мозъка.”

Повече протеини могат да сложат край на силното желание да се ръфат хляб и банички и да просветлят лошите мисли. Добър източник на триптофан е пуешкото месо, млякото, яйцата, кашуто, орехите, бананите. Някои специални добавки на базата на извлек от семена на африканското растение грифония също помагат да се навакса недостигът на триптофан.

В категории: Здраве


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори