×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бавно и безмълвно държавата даде пристанището в Несебър на "марионетка" на Делян Пеевски


Бавно и безмълвно държавата даде пристанището в Несебър на "марионетка" на Делян Пеевски
Пристанището в Несебър първо бе ремонтирано с държавни пари, а след това отдадено на дългосрочна консеция срещу смешна сума на близката до всички власти "Водстрой 98"
17 Август 2014, Неделя, 11:02 ч.
Източник: capital.bg

Консорциуми, водени от "Водстрой 98", в последните години при управлението на ГЕРБ и особено при правителството "Орешарски" са спечелили обществени поръчки за над 660 млн. лв.
"Зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров ще валидира пощенска марка, посветена на 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Индия." "Министрите Данаил Папазов и Мариана Георгиева ще валидират пощенска марка "Футбол 2014". "Министърът на транспорта и председателят на Народното събрание ще пуснат в употреба пощенско-филателно издание на тема "135 години български парламентаризъм".

Транспортното министерство не пропуска щедро да споделя подобен тип "ключова" информация. Когато обаче става въпрос за по-съществени държавни мероприятия, като например концесионирането на пристанища, шумът, издаван от ведомството, е повече от оскъден, а публични събития около подписването на договори с бъдещите концесионери, на които те да представят визиите си за развитие на поверената им държавната инфраструктура, просто не се случват.

Така през юли беше заметено подписването на договора за концесия на пристанище Несебър, което през следващите 35 години ще се стопанисва от дружество на строителната фирма "Водстрой 98". Компанията по думите на банкера Цветан Василев е "марионетка на Делян Пеевски". Индиректно в същата посока се изказа и вече бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който заяви, че след като поискал, вече няма компании на депутата от ДПС Делян Пеевски, които да участват в строителството на "Южен поток" в българската част, като сред отпадналите е дъщерна фирма на "Водстрой 98". От компанията отхвърлят твърдението и заявяват, че водят дело срещу Василев. Проучване на "Капитал" показа, че консорциуми, водени от "Водстрой 98", в последните години при управлението на ГЕРБ и особено при правителството "Орешарски" са спечелили обществени поръчки за над 660 млн. лв.

Концесионната процедура за отдаването на морската гара в стария град за пътнически кораби започна още по времето на ГЕРБ. Тогава няколко морски и дунавски пристанищни терминали бяха разпределени безшумно, бързо и със скромен състезателен елемент, т.е. с по един участник. Подписването на договора за Несебър обаче се проточи (от края на 2012 г., когато изборът за изпълнител мина през Министерския съвет) заради голямото местно недоволство и най-вече заради обжалване в съда.

В дух на приемственост процесът се финализира по времето на БСП и ДПС. Подписването на концесионния договор се случва на 9 юли, дни след като на 4 юли Върховният административен съд слага край на обжалването на концесията от страна на местни сдружения. Съдия-докладчик по делото е Марио Димитров (виж по-долу).

Като за без пари
Договорът за концесия е сключен с акционерното дружество "Водмар", наследник на победителя и единствен участник в конкурса ДЗЗД "Видмар". Дяловете от капитала на компанията са поделени поравно между строителната "Водстрой 98" и "Марков и син", където собственик е Магдалена Трайкова, която преди време е била управител на една от компаниите на Цветан Василев.

Морската гара в Несебър беше отдадена на концесия, след като портът бе модернизиран с публични средства от над 2 млн. лв., отпуснати от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Така ангажиментът на концесионера е да инвестира едва 2.886 млн. лв., от които 854 хил. лв. през първите 10 години. Годишното фиксирано концесионно плащане пък е 23 хил. евро без ДДС, а пътниците не бива да падат за първите 10 години под 13 612 средногодишно. Концесионерът ще има право да да извършва частично разширение, частична реконструкция, частична рехабилитация и ремонт на обекта. Площта по договор е 17 128 кв.м, като пристанищната територия и пристанищната инфраструктура могат да бъдат допълнени чрез анекс с част от имот в съседство, пише в условията на договора, публикувани в Националния концесионен регистър. Договорът влиза в сила на 9 септември.

В буфера на ЮНЕСКО
Концесията предизвика протести на местна почва, като три сдружения подадоха жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това бяха рибарските сдружения "Мена" и "Несебърски риболовци" и организацията с нестопанска цел "Месамбрия Понтика". Притесненията на рибарите са, че могат да останат без пристан за корабите си, тъй като пристанището се използва и от някои от по-големите риболовни кораби. Рибарите са задължени да стоят на отделни пристанища, но в Несебър нямало подходящо място за по-големи риболовни кораби, тъй като голямото рибарско пристанище е продадено в миналото и вече се използва за яхти, а общинският кей от другата страна на полуострова бил плитък и подходящ само за малки лодки. Така всичко ще зависи от волята и ценовата политика на новия оператор.

Опасенията на местното сдружение с нестопанска цел "Месамбрия Понтика" са, че на пристанището може да започнат да се развиват съпътстващи дейности и да бъдат изградени хотел, ресторант и паркинг според разясненията, дадени от министерството на транспорта към кандидата. Това на свой ред според сдружението може да постави под въпрос присъствието на старинния град Несебър в списъка на световното културно наследство, тъй като в ЮНЕСКО вече наложиха мораториум върху строителството, включително и в буферната зона на старинния град, където попада пристанището. Според представителите на сдружението на концесия не се предоставят недвижими културни ценности от световно значение, археологически резервати или части от тях.

"В дългосрочен план планираме изграждането на по-голяма и модерна морска гара в контекста на съвременните изисквания, но и с желание от наша страна тя да стане част от неповторимия общ културно-архитектурен ансамбъл на град Несебър", коментираха от "Видмар" след избира им за концесионер. "Най-малко хотелите влизат в нашия бизнес план", заяви тогава собственика на "Водстрой 98" Иван Мирински.

Бързо към подписването
И трите сдружения нямат успех в КЗК, като "Месамбрия Понтика" решава да продължи обжалването и пред ВАС. Сдружението пуска жалби в КЗК срещу решението на Министерския съвет за избор на концесионер и срещу откриването на процедурата за концесия. По първата жалба от края на 2012 г. комисията приема, че сдружението не е участник в процедурата и следователно не е заинтересована страна, както и че твърдението, че концесията е недопустима, тъй като нейният обект попада в рамките на Архитектурен резерват "Старинен град Несебър", не може да бъде разглеждано, тъй като актът, който се обжалва, е изборът на концесионер, а в него не се определя териториалният обхват на концесията. Жалбата е оставена без разглеждане, а ВАС оставя в сила определението на КЗК.

В началото на 2014 г. ВАС оставя без разглеждане жалбата на сдружението срещу откриването на процедурата за отдаване на концесия, като я препраща към КЗК. На 8 май регулаторът не я допуска, тъй като според комисията 10-дневният срок за обжалване на откриването на процедурата е започнал да тече от публикуването на обявлението в Държавен вестник на 14 септември 2012 г. и съответно е изтекъл към момента на изпращане на изначалната жалба в деловодството на Министерския съвет на 29 март 2013 г., от която се развиват производствата във ВАС и КЗК.

След поредния неуспех през КЗК случаят отново се връща за обжалване във ВАС, където докладчик по делото е съдия Марио Димитров. Той е от близкото обкръжение на председателя на съда Георги Колев. В правителството на НДСВ беше зам.-министър на правосъдието, като тогава прокуратурата (под ръководството на Никола Филчев) съобщи, че го разследва заради освобождаването на Гриша Ганчев от ареста през 1999 г. Делото срещу него е прекратено през 2003 г. от дясната ръка на Филчев - Цеко Йорданов, като проверка, разпоредена от Борис Велчев през 2005 г., показва, че това е станало неправомерно.

През 2006 г. Марио Димитров беше назначен за главен секретар на съда, а малко по-късно стана съдия в Административен съд - София-град, но е командирован във ВАС. Димитров беше магистратът, който издигна номинацията на Теодора Нинова за член на ВСС през 2011 г., която пък беше един от най-активните магистрати зад уволнението на председателя на съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Днес съдия Димитров разглежда дела в Четвърто отделение на ВАС, където са казуси, свързани с конкуренцията, концесиите, общинската собственост, Изборния кодекс, обществените поръчки.  Заедно с Венета Марковска Марио Димитров беше член на съдебния състав, който отмени глобите на свързаните с "Винпром Пещера" "Кингс табако" и "Финансконсулт" за неправомерна реклама на цигари.

С окончателното определение на Марио Димитров оспорването приключва и пътят пред подписването на договора за пристанище Несебър е открит.

В категории: Несебър


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
хвалипръцко
18.08.2014 16:39:07
0
0
Тук съм,разхождам се по брега,гледам пристанището,нацвъканите къщички като делфинчета и се радвам на живота.Дойдохме и Ви завладяхме местните щото сте прости.
7.
Боцмана
17.08.2014 13:39:54
2
2
Е!Няма само вие от Несебър да цоцате!
6.
каракос
17.08.2014 13:14:33
0
3
Ми, аз слушкам и папкам- не ми пречат нито къщичките, нито пристанището.Да му мислят несебърските кораби и рибари, да си се самозащитават, мен ми е шубе, не остана до пенсийката!
5.
дядо
17.08.2014 12:55:23
2
3
поредната лъжа,фирмата е на банкянската мутра Буда Боко Кратуня!!!
4.
чуденка
17.08.2014 12:19:07
1
3
Къде Келифаревския хвалипръцко да се разфихри и да възстане срещу заграбването на града.Или ние сме силни само ,, на умряло куче,,-Мишоци самовлюбени!
3.
фермер
17.08.2014 10:54:14
4
11
Абе той Бойко даде на безценица пристанище Бургас на Домусчиев никой гък не каза. И то концесията е на ремонтираната част.
2.
D
17.08.2014 10:20:52
4
1
Mirishe na ruski I turki mongoloidi pak shte zarobvat bulgarina. Vdignete se!
1.
bale
17.08.2014 08:58:01
0
17
Разфасоване и в екарисажа,никакъв затвор.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори