×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Удвояването на „Пеевски“ - планът и неговият провал


Удвояването на „Пеевски“ - планът и неговият провал
Докато наблюдаваме летящите отломки от досегашната опаковка на модела „Пеевски“, пропуснахме да видим тазгодишната им смела стъпка – този път „Пеевски“ поиска не само да оглави някоя институция, той вече поиска всичко – и ножа, и сиренето, по-скоро всички
23 Юли 2014, Сряда, 12:21 ч.
Автор: Иван БЕДРОВ снимка: Веселин БОРИШЕВ

Опитът на групировката рязко да порасне в рамките на дни и да накара всички нас да платим за това, засега не успя


Преди година моделът „Пеевски“ поиска Делян Пеевски да стане председател на ДАНС и си го избра. Неочакваната обществена реакция принуди модела да се откаже от номиналния контрол над силовата структура. Събитията през последвалата година обаче показаха, че в случая няма разлика между де юре и де факто.

Докато наблюдаваме летящите отломки от досегашната опаковка на модела „Пеевски“, пропуснахме да видим тазгодишната им смела стъпка – този път „Пеевски“ поиска не само да оглави някоя институция, той вече поиска всичко – и ножа, и сиренето, по-скоро всички ножове и всички тенекии със сирене в България. И този път се провали, макар и не толкова шумно като миналата година.

„Пеевски“ наричам модела на изземване на политическа, икономическа, съдебна и медийна власт извън легитимните институции и концентрирането й в няколко ръце. Вероятно са четен брой. Очевидно е, че депутатът Делян Пеевски е част от това, но понеже не знам дали е сам, дали е заедно само с почетния си лидер, дали има и други – затова наричам целия модел „Пеевски“.

Неуспешният Blitzkrieg

“Пеевски“ трябваше да извърши светкавична война срещу доскорошната си любима банка КТБ, да затвори архивите й в стоманен саркофаг по подобие на аварирал ядрен реактор, да не върне каквото е имал да връща на банката, да придобие без пари активите на подгонения си доскорошен партньор, да плати всичко това с няколко милиарда на данъкоплатците и да въведе такава процедура, която да му позволява еднолично да определя кой е лош и кой е добър, кой ще си получи парите и кой няма да си ги получи, кой да бъде разследван за нещо съмнително покрай банката и кой да не бъде разследван. Станалите популярни два варианта на специален закон за КТБ дори не се опитват да прикрият тази амбиция. Това на практика би означавало удвояване на „Пеевски“. На модела де, не на титуляра. Като бонуси щяха да бъдат лишаването на части от БСП от подкрепа, морална разбира се, откъм банката, както и прибирането обратно в родния дом на новия политик.

За целта беше впрегнат целият наличен ресурс. Прокуратурата зрелищно атакува офиси на Цветан Василев и повдига обвинение срещу шефа на банковия надзор именно заради КТБ. Опашките пред банката са въпрос на часове. Държавни и частни фирми синхронизирано си изтеглят парите от банката и правят нещата необратими. На публиката е съобщено как Василев е откраднал повечето пари, а на парламента е връчен закон, който да замете следите и да представи сметката на данъкоплатците. Опитът за разклащане на втора банка може да бъде само дребен детайл от този план, който по-лесно да убеди гражданите, че трябва да платят.

Планът обаче засича. Масовата обществена реакция фокусира вниманието върху противоречията в действията и на прокуратурата, и на БНБ. Вълната от несъгласие притиска до стената и политиците, които един по един започват да отричат съпричастие с този план. Парламентът най-вероятно няма да приеме подобен закон, защото нито една партия не смее да каже на своите избиратели в очите – тук малко краднахме, айде да платите. Освен ДПС, разбира се.

Представители на най-едрия бизнес, които по принцип избягват публичните прояви, вече открито говорят за концентрацията на всякаква власт в ръцете на „Пеевски“. Представители на по-малкия бизнес и редови граждани започнаха да задават въпроси – Защо да плащаме за нещо, което може да се окаже откраднато от банкери и политици? Защо ние избрахме по-ниските лихви в добрите банки, а сега да платим за вашата алчност? Защо политици и магистрати се оказват специални клиенти на тази банка?

Повратната точка

Тези дни са тест за това дали у гражданите е останала енергия за промяна към по-добро. Ако тестът бъде издържан, наподобяващата пълен разпад ситуация може да се окаже и повратна точка към нормализация. Планът за удвояването на „Пеевски“ засече именно заради наличието на тази енергия.

Информацията за огромните нередности, извършени от ръководството на Цветан Василев, няма как да остане единствена. Внимателните интервюта на следователи за това как „шофьори и секретарки на банката са получавали огромни кредити“ разкриват само част от истината. А кои са кредитите към фирмите от модела „Пеевски“? А откъде са дошли парите за медии, партии и известни политици? А на кого служи БНБ?

Ако гражданите не бяха задавали въпроси, днес щяхме да живеем в ситуация на удвоен „Пеевски“, а данъкоплатците вече щяха да са платили сметката. Цветан Василев щеше единствен да опере пешкира, никой нямаше да пита къде са парите, никой нямаше да пита защо прокуратурата предизвиква банкова паника, защо БНБ си противоречи през ден, а моделът „Пеевски“ щеше да получи възможност да изпере дълговете си като ги изкупи за 15% примерно. Щеше да получи и възможността чрез Министерството на финансите и Националната агенция за приходите да решава еднолично кой каква част да си получи от парите в КТБ (над гарантираните 196 хиляди лева разбира се).

Удвояването на „Пеевски“ не успя по този начин, защото продължаващото разпростиране на този модел е възможно само в условията на затягаща се диктатура. Приетият на първо четене текст в Наказателния кодекс, който на практика забранява да се говори за банки, е малка стъпчица в тази посока. Внесеният от червени депутати проект за промяна в Изборния кодекс, който забранява публикуването на неофициална информация в предизборен период, също е малка стъпчица в тази посока. Целта е като жабите да не усетим кога сме окончателно сварени.

Този път обаче писнахме преди сваряването. Планът им не успя. Поне засега. Ето ви една добра новина за лятото.

В категории: Политика


3
Коментара по темата
3.
rom
23.07.2014 15:21:29
0
4
dokato dps ne bade zabranena i sadebnata sistema reformirana BG e obre4ena
2.
trapera
23.07.2014 14:06:08
1
6
БЕХ подписва заема, с който ГАЗПРОМ си гарантира своето в продажната схема Южен поток, а в същото време Пеевски получава своето. Всичко това е за сметка на всеки един от нас, децата, внуците ни и неродените ни деца даже.



Това национално безотговорно правителство изработи всичко, така че да заложи интереса на България и да подчини на практика цялата икономика на олигархичните интереси на една малка група и нейния патрон.

Милиардните проекти в сектора ще заробят фалиралата българска енергетика и ще я превърнат в придатък на Путинова Русия.

Залогът е мръсни пари срещу нашето бъдеще. КОЙ ще плати цената?
В българския изпълнител "Газпроект юг" има размествания. От документи в Търговския регистър става ясно, че "Главболгарстрой" вече е най-голям акционер, като държи 40%. Сделката е станала на 11 юли, като компанията на Симеон Пешов е придобила дела от 20%, който беше собственост на "Промишлено строителство холдинг". Последното дружество беше приватизирано от "Водстрой 98" - компанията, която през последните години спечели държавни поръчки за над 500 млн. лв. и която се свързва с Делян Пеевски. Заради сделката обединението вече не се представлява от Иван Мирински - официалният собственик на групата около "Водстрой 98". Останалите акционери са непроменени: "Техноекспортстрой" (което също се свързва с Пеевски), "Понсстрой инженеринг" и "ПСТ холдинг" (смятан за близка до ПИБ и Пеевски). Всеки от тях държи по 20% от капитала.
1.
Дернев
23.07.2014 12:36:27
3
7
"„Пеевски“ наричам модела на изземване на политическа, икономическа, съдебна и медийна власт извън легитимните институции и концентрирането й в няколко ръце." Този процес Камов отдавна го е нарекъл "Позитания", така че смяна на името му е само опит за избягване на основният проблем. А дали ще се задълбочи ще стане ясно на 27-ми, когато се види кой ще застане на чело на една от основните части на процеса - БКП/БСП. След тази дата може да се очакват сериозни изненади, защото има много неща да се замитат, а защо не и опитите на гореспоменатото "удвояване" да продължат. А това не
може да стане или поне по-трудно ще стане с нови хора, които при всички случай ще влязат в Парламента. Особено от РБ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори