×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бунт на работниците от държавния порт в Бургас, искат кметът Николов да оттегли докладната за пристанището


Бунт на работниците от държавния порт в Бургас, искат кметът Николов да оттегли докладната за пристанището
Пристанищните работници настояват докладната за прехвърлянето на 80-те дка от територията на Пристанище Бургас да бъде оттеглена
22 Юли 2014, Вторник, 09:08 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, видео: Иван КОЛЕВ

Над 100-ина човека са в залата на Общинския съвет
Работниците от държавния порт в Бургас се вдигнаха на бунт, предава репортер на Флагман.бг. Причината е отправеното искането на кмета на Бургас Димитър Николов държавата да прехвърли на Общината 80 дка в порта, в които попадат от първо до четвърто корабно място. Работниците се притесняват, че ако се случи това ще останат на улицата. Докладната предстои да се гледа на днешната сесия и ако се подкрепи от общинските съветници, то ще се отправи искане към областния управител за задействане на процедурата.

"Кмете, оттегли докладната, за да ти е мирна главата", "Следващият път ще дойдем с машините", "Пристанищните работници не искаме да бъде озеленители". В този дух са плакатите на протестиращите.

Точката бе преместена под номер едно в дневния ред на местния парламент. На сесията присъства депутатът от "Коалиция за България" Атанас Зафиров и изп.директор на "Пристанище Бурга"с Николай Тишев.

„Проектът „Зона за обществен достъп“ не е от днес или вчера. Той седи от пет-шест години. Факт е обаче, че през последните години обстоятелствата се промениха. Той беше предвиден като държавен. А от първо до четвърто корабно място трябваше да бъдат преместени. Това обаче няма как да се случи, след като се отдадоха на концесия новия и стар насипен терминал, както и контейнерният“, каза изп.директор на „Пристанище Бургас“ Николай Тишев. По думите му това е само първа крачка в опита на Община Бургас да завладее порта. Следващата била искането за прехвърляне на 5-13-то корабно място.

„Пълни глупости са, че тези хора ще си намерят работа като се преквалифицират. Те са специалисти, цял живот са работили това нещо, няма как да станат озеленители или чистачи“, допълни Тишев. Според него има ясно решение по въпроса, но никой не искал да го види – да се отвори достъпа до Морската гара през старата фрегата.

"Съжалявам, че кметът на Бургас Димитър Николов, чиято докладна записка разглеждаме в момента, не присъства", започна изказването си пред местния парламент Сергей  Янков, председател на Синдиката на пристанищните работници и продължи: „Тази докладна записка няма никаква финансова обосновка. По международните стандарти линеен метър работещо пристанище струва 1 млн.долара. Вие се готвите да закриете 630 линейни метри с работещи кранове, жп.инфраструктура. Всичко това отива на сметка около 1 млрд.лв! Да закриеш работещо пространство – това е престъпление! За миналата година Пристанище Бургас отчете 3 млн.лв. печалба. Кое общинско предприятие има такава печалба!? На това пристанище, след като се изгради Морската гара пристигат круизни кораби. Ние сме създали чистота и след като акостират те, не работим, за да не ги притесняваме. За тази година обаче има 29 круиза. От тях се печели най-много 120 хил.евро на годината. А само за този месец на 2 корабно място обработихме три 11 000-тонови кораби, от които печалбата е над 360 хил.лв“, завърши Янков.

Залата се оказа тясна, за да събере всичките пристанищни работници
Общинският съветник от НФСБ Валентин Касабов сигнализира, че тв сигналът от сесията е прекъснат. "Защо винаги така става! Винаги като има важна точка за разискване, сигналът за телевизиите изчезва!?", запита парламентаристът.

След 15-минутна почивка, проблемът бе отстранен.

Към 10:10 часа точката продължава да се дебатира в залата на общинския съвет. Според Йордан Георгиев от БСП много по-удачно ще е да се потърси друга алтернатива. "В цяла Европа в последните 20 години има тенденция за отваряне на градовете към морето, но никъде не се прави по подобен начин. В Амстердам и Барселона, например, се отварят неизползвами кейови места, а не тези, които работят и осигуряват работни места. Това пристанище е изградено преди 110 години. Не може по толкова лек начин всичко да бъде зачеркнато. Лично аз съм за отваряне на пристанището, но нека се търси друго решение", призова Георгиев и посочи решение – пространството около яхтклуба до нулево корабно пространство да бъде отворено.

„Тази докладна ми мирише на силно лобистка, обслужваща онези, които концесионират частните пристанище. Да ги кажем направо – обслужваме братя Домусчиеви! Има много спорни моменти, не е ясно какво ще спечели общината и какво ще загуби. Предлагам тази докладна да бъде отложена, да се предложи друг вариант, да се срещнат страните и да се стигне до разумно решение“, призова общинският съветник от НФСБ Валентин Касабов.

На множеството въпроси от страна и на опозицията, и на пристанищните работници: Къде е кметът на Бургас Димитър Николов?

Зам.-председателят на ОбС Стоян Евтимов отговори: "Кметът отиде да урежда част от глупостите на правителството, което си отива утре. Това правителство, което задави града и не пожела да го отвори на юг", поясни той, явно визирайки пътен възел "Запад" и анонсираната среща на градоначалника с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" инж.Стефан Чайков.

Общинският съветник от НФСБ Християн Митев предложи разискванията по докладната да се отложат за следващото заседание. "На първо място: Вносителят на докладната не присъства в залата, за да може мотивирано да защити направеното предложение. На второ: За пореден път ни се предлага проект за решение, който не е достатъчно добре мотивиран. От изказванията до този момент разбрах, че има алтернатива, но тя не е посочена. Няма направен и сравнителен анализ", призова Митев. Процедурното предложение не бе прието. То бе подкрепено от едва 15 общински съветници.

Зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев призова пристанището да се отвори за граждани. "Това е единственото, което искаме. На Общината не й трябват корабни места, не иска да извършва тази дейност", заяви Стойчев.

КАКВО СЕ СЛУЧИ: ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ




В категории: Бургас


21
Коментара
21
Коментара по темата
21.
ЕАД
22.07.2014 15:09:23
1
1
Пристанище Бургас ЕАД- демек самоиздържащо се търговско дружество. Тези, които си клатят по цял ден краката, явно по-някакъв начин успяват не само да си изкарат заплатите, че дори и печалба да реализират. Виж, бюджетните структури като ОБЩИНАТА например си получават заплатите от данъци, включително плащани от клатещите си краката докери!!!
20.
hahahha
22.07.2014 13:12:47
1
2
докерите ги съкратиха преди 6-7 години. Сега там има 60 човека които работят на кея с 200 човека администрация
19.
анонимен
22.07.2014 13:12:10
3
1
Всички тези са пълни олигофрени.Какво общо има достъпа на граждани със съкращението на хора?Даже ще им се отвори още работа, защото трябва да обслужват и пътници.А що се отнася до закриването на корабните места ако има достатъчно товари и кораби за обслужване все ще се намери кой да построи нови.
18.
Птичка
22.07.2014 12:09:32
3
2
Защо говорите глупости всички ? Кажете колко според вас работници ще съкрати пристанището? Някой има ли информация или отново г-н Тишев, както при предните "Протести" по темата заяви, че ако затворят тези 4 корабни места ще съкрати 250 човека. Хахахах ами те към днешна дата в "Пристанище Бургас" ЕАД не работят толкова хора. Всичкия този цирк е организиран от ръководството и когато то се смени ще видите как ще отворят пристанището и работниците няма да се закачат, с изключение на тези, за които и сега няма работа но се държат изкуствено там.
17.
morqk
22.07.2014 11:58:45
0
0
http://www.picbg.net/img.php?file=0c684d566dfe03a0.jpg

Това е п-ще Бургас!!!!!
16.
1234567
22.07.2014 11:42:13
3
3
Не съм съгласен и ще ти кажа защо.
Идеята която се лансира също е от полза за икономиката на странта, даже съм убеден че много по - голяма е ползата отколкото в момента корбните места. Склонен съм да подкрепям и проекта на общината най - малкото защото едно подобно пристанище, ще доведе много повече плюсове за бургаската икономика и за данъците и таксите, които влизат, отколкото държавното пристанище, от което за бургазлии няма никаква полза. Всичките приходи, ако има такива отиват в държавния бюджет.
Ползита от гражданско пристанище са много повече.
А защо не работя на пристанище. В основата на прогреса стои желанието на хората да живеят по - добре или по просто казано "праг на задоволяване на потребностите", това че някой се задоволява от малко неможе да пречи на всички останали, иначе нямаше да има напредък във всяко едно отношение.
15.
докер
22.07.2014 11:15:37
0
5
До 1234567 Казваш, че като ученик си работил на пристанището -тогава защо не остана да работиш тук, след като работата е толкова лека и приятна ? Само ще си клатиш краката и кеф ? Тъкмо някой друг щеше да те издържа, тебе докера, създаващ т.нар. брутен обществен продукт :) Затварянето на работещи корабни места унищожава икономиката така, както и изсичането на горите предизвиква порои и наводнения. Не си ли съгласен ?
14.
1234567
22.07.2014 11:07:02
1
0
Община Бургас ще оттегли спорната си докладна


Пристанище Бургас ще бъде отворено за граждани от четвъртък. Това се разбраха току-що зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев и изп.директор на Пристанище Бургас Николай Тишев. Портът ще бъде отворен откъм Старата Фрегата.

След минута Красимир Стойчев ще оттегли докладната, с която Община Бургас иска от държавата 80 дка от порта.

Работниците все още не са запознати с решението и напрежението в зала стигна връхната си точка. Сесията отново е прекратена с викове: "Мафия, мафия!".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ
13.
Бургас
22.07.2014 11:04:10
0
3
№9. Не си прав. Не знаеш колко е трудно да си намериш работа. Дори в голям град в Бургас. Дори и да си учил, умен, способен, трудолюбив и тн... Една квартира без кой знае какво е около +/-200 лв. А работната заплата средно не е повече от 600 лв. Ти не разбираш тези хора, защото, може би, ти е лесно да се преквалифицираш и да започнеш от нулата. Но тези хора работят там цял живот, издържат семейство, имат дом. Искат нормалните неща. Като теб... Моля те, не мисли само за себе си. Не мисли и за тези работници, а за България. Но постави се за момент на мястото на докерите. Можеш ли да го направиш :) Те не предлагат да се спира достъпа до гарата, ала да е от друго място, удобно и за гражданите, и за работниците. Ако ще се съкращават хора от работещо предприятие, то Бургас ще изостане повече и от Варна, Карнобат и Айтос. Работещата икономика означава и работещи хора. Нали така :) Ако ще оставаме нормалните граждани без работа, тогава краят на държавата ни вече се вижда...
12.
1234567
22.07.2014 11:01:25
2
2
До "докер"
Работил съм на пристанището още като ученик. Знам как мислят повечето служители там, а още повече държавни служители. Повечето са на принципа "да отидем на работа та да си починем".
Както казвам "bgman", проблема им е че в частният сектор се работи, а не се лентяйства по цял ден. ( храна, облекла, купони ), само ги угояваме.
Аз, като човек бачкащ и човек, който си плаща данъците и повярвайми, като казвам данъци сигурно издържам няколко 'докера" не съм съгласен центъра на Бургас да ми се блъска, шуми, да бръмчат тежки машини, просто защото няколко десетки хорица ги мързи да си намерят работа.
А още повече, едно пристанище ще доведе много повече бизнес и пари за града отколкото сегашното положение.
11.
1234567
22.07.2014 11:01:24
3
5
До "докер"
Работил съм на пристанището още като ученик. Знам как мислят повечето служители там, а още повече държавни служители. Повечето са на принципа "да отидем на работа та да си починем".
Както казвам "bgman", проблема им е че в частният сектор се работи, а не се лентяйства по цял ден. ( храна, облекла, купони ), само ги угояваме.
Аз, като човек бачкащ и човек, който си плаща данъците и повярвайми, като казвам данъци сигурно издържам няколко 'докера" не съм съгласен центъра на Бургас да ми се блъска, шуми, да бръмчат тежки машини, просто защото няколко десетки хорица ги мързи да си намерят работа.
А още повече, едно пристанище ще доведе много повече бизнес и пари за града отколкото сегашното положение.
10.
Internet Glupaci
22.07.2014 10:58:04
1
5
Офце, не разбирате ли че Бургас е 300 000, а има 10 000 работни места !?!?! Ще правите свирки на пасажерите споко..
9.
bgman
22.07.2014 10:40:14
8
5
До коментари 6 и 8: толкова ли са тъпи тези, които работят на пристанището, че няма да могат да си намерят друга работа?
Работа има много, само да му се работи на човек.
Обаче работа в частния сектор - където се РАБОТИ, за разлика от държавното пристанище, където по цял ден си клатят краката, пият кафета и получават тлъсти заплати!!!
8.
Бургас
22.07.2014 10:18:40
3
7
Тези хора, които протестират не са от мафията, а са обикновени хора. Точно като вас и мен... Искат да работят и да живеят нормално. В другата част на пристанището са частниците, които си гонят своя интерес. "Тази шепа работници" предлагат алтернатива за достъп до пристанището, но без те да си губят работата. Което реално може да стане. ПОМИСЛЕТЕ върху това... Значи вие може да работите, а те не?! ЗАЩО питам аз, да не могат да работят, след като само това искат?! 1998 ви го пожелава правилно. НЕКА вие да сте на тяхно място, да видите какво ще ви е, че обвинявате обикновените хора. Досега подкрепях кмета, защото е направил много за Бургас. Надявам се и сега да остане така. Смятам, че нашия кмет е достатъчно разумен, за да разбере и приеме предложението на докерите. Времето ще покаже все пак. Но може това действие да му изяде главата... Не е прав да остави българите/бургазлиите без работа, за сметка на едно малко незначително удоволствие. Те са учили за това, работят го цял живот. Това е реалността им! А вие, които не сте на тяхно място, искате да им се отнеме и да бъдат просяци като безмозъчните цигани! ЗАСРАМЕТЕ СЕ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ!
7.
докер
22.07.2014 10:06:01
4
7
1234567, ти май си директор на някое от частните п-ща, щом толкова лесно ни обещаваш работа при теб..... Защото помним, как беше "редуциран" щата при тях.... Тия сладки приказки ги приказвай на бебетата - друг няма да ти се върже ! Защото помним - не беше чак толкова отдавна.
6.
1998
22.07.2014 09:59:43
5
13
На всички плюещи по пристанището им пожелавам да са на мястото на докерите и останалия персонал от порта - и да чакат съкращение ! Забравихте ли какво стана с приватизираните предприятия след 1998 г. и каква беше съдбата на работещите там? Унищожиш ли работещата си икономика - не се сърди, че дъщеря ти ще работи в Слънчев бряг/сезонно/, а сина ти ще е избрал Терминала за заминаващи гастарбайтери.... И не ми пробутвайте лафа за това, колко по-добре ще е товарното пристанище да стане пътническо, защото това ми напомня за "конверсията" и "шанса" на военните ни заводи да произвеждат тенджери и тигани ! Реалния резултат ще бъде, че ще се "намаже филията и от двете страни" на частните пристанища, които знаем кой ги държи, след като корабите се прехвърлят от държавното към тях ! И още нещо - чалгата, промила зомбираните ви мозъците НЕ Е музика !
5.
1234567
22.07.2014 09:56:51
13
7
Всички тези протестиращи хора са доста жалки и наивни. Никой неможе да стой пред пътя на една добра и икономически съобразена идея. Гражданско пристанище удобно за лайнери, яхти и малки кораби е много по - добре отколкото шепа необразовани хора да се мотат по цял ден и да си мислят че работят. Работа ще им се намери в другите части на пристанищео.
Бургас, трябва да има лице от всяка една страна.
4.
Пейчев
22.07.2014 09:38:09
7
13
Именно тези хора затънали в страх от мафията която владее пристанището , не желаеща там да имат достъп гражданите на Бургас ,защитават нейните интереси . Вместо пристанището да стане нормално цивилизовано място те искат мафиози на входа и изхода които да контролират всичко - доходите в джоба на мафията а разходите за всички данъкоплатци .Действай кмете не се поддавай на мафията !
3.
bgman
22.07.2014 09:36:23
10
15
Кмете, не се поддавай на провокациите на тъпите комунисти!
Пристанището е на всички бургазлии, не е частна собственост на Тишев!
А тия платени провокатори с плакати, печатани в централата на БКП да ходят да хвърлят кюмюр на пристанището вместо да се продават за жълти стотинки!!!
2.
Михаил
22.07.2014 09:33:02
9
15
Щели да дойдат с машините? Абе тия за какви се мислят, това да не им е бащиния. Като си помисля то не е трудно да се организират подобни протести там, нали са все роднини, все едно се събират за сватба.
1.
Нико
22.07.2014 09:21:14
9
14
ГЕРБ покажете че имате топки .Гражданите и гостите на Бургас имат всички права за свободен достъп до пристанищните места . Не може заради интереси на шепа работници и контрабандни канали пристанище Бургас да бъде зона на здрача !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори