×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Някогашният бургаски ж.к. "Толбухин" в 15 снимки


Спомени от соца: Някогашният бургаски ж.к. "Толбухин" в 15 снимки
Половин век след създаването на кв. Толбухин, районът е максимално презастроен, зелените площи липсват, а имотите са с най-високи цени
Тема в развитие
виж още
скрий
06 Юни 2014, Петък, 13:03 ч.
Автор: Флагман.бг
Източник: Снимки socbg.com

През далечната 1960 година започва изграждането на квартала


Някога наричан „Толбухин”, днес „Лазур” е комплексът с най-добро местоположение в града и най-скъпи имоти. През последните години кварталът се застрои с десетки кооперации, предпочитан е заради близостта на Морската градина и плажа. Зелените площи, детските площадки, големите паркинги, малките къщи буквално изчезнаха. На тяхно място се появиха жилищни, офиссгради и хотели. В момента места са паркирани трудно се намират, а въздухът между сградите вече липсва.
Всъщност не винаги е било така. Някога бургазлии се ужасяваха от факта, че може да отидат да живеят "извън града" - считайте днешната "Краставица". Преди малко повече от половин век паветата и асфалта свършваха точно до началото на „Лазур”, пише socbg.com.

През далечната 1960 година започва изграждането на жилищен комплекс "Толбухин". Две години по-късно в комплекса е построена сградата на Учителския институт "Христо Ботев". С всяка година жилищният комплекс се разширява. Строителството на соцблокове продължава до 80-те години на миналия век.

Емблематична сграда от този период е жилищния блок 77 в квартал Толбухин, известен в Бургас като "Краставицата".

От двете страни на „Краставицата” са построени високите 18-етажни блокове, също гордост на социализма.

Ето и снимки, които показват квартал „Толбухин” преди 40 години.


























В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
9
Коментара по темата
9.
Shaider
27.05.2019 19:59:38
3
6
комунизмът имаше точно 2 предимства пред сегашната форма на управление - строеше се много и с мисъл, и храната беше истинска.
8.
Петя
07.06.2014 00:44:39
6
25
Коментатори 4 и 5 пак не са си пили хапчетата. Не всичко е политика, уважаеми. И все пак тогава е било 10 пъти по-красиво, подредено и уредено.
7.
by the way
06.06.2014 18:11:10
2
33
Добре,че по него време направиха там две трилентови платна защото сега алчните селяни и това щяха да застроят!!!
6.
лUSER
06.06.2014 16:57:34
6
10
Стига сте крали от "Спомени от народната република" ! Смешни сте!!!
5.
Професор Вучков
06.06.2014 16:28:57
29
28
Уважаемата редакция трябва да бъде по-обективна, когато борави с исторически факти. Освен опита грозните жилищни блокове да се представят като някакво градоустройствено, архитектурно и социално "постижение" на престъпния комунистически режим в България, то би трябвало да се представят и други социалистически "достижения. Например зашеметяващите заплати от по 150 лева ( равняващи се на 35-40 дойче марки, по реалния курс от 4 лева за 1 дойче марка) или невероятният шанс да си закупиш "Москвич" за скромната сума от няколко хиляди лева и след 15-20 години чакане. Задължително трябва да се дадат подробни данни за качеството на социалистическите стоките в празните социалистически магазини; да се подчертае качеството на социалистическото ( по съветски модел) здравеоопазване, което и до ден днешен ни преследва като зъл призрак; да се разгласи за невероятната възможност гордият социалистически гражданин да получи жителство в град Бургас (ил и който и да е друг град), както и да кандидатства за "открит лист", пред органите на народната милиция, осигуряващ му възможността да пътува до Малко Търново. Преди всичко, обаче, трябва да се изложат на широката публика прекрасните комунистически концлагери като "Белене", "Скравена", "Бобов дол" и т.н., където щастливите социалистически прасета са били хранени с човешко месо, от прясно убитите концлагеристи. Както уважаемите зрители сами разбират социализма и съветската му власт си имат своите неоспорими предимства и за тях трябва да се говори ежеминутно. Темата за социалистическите постижения ще търпи развитие.

Ваш:
пдфн Юлиан Вучков
4.
Е Не
06.06.2014 15:13:43
29
21
Няма такива уроди като БКП, да нарекат квартала на името на блядистанецз ръководил окупацията на бг през зимата 1944.
3.
XXX
06.06.2014 15:07:45
41
11
Колкото и странно да звучи, в момента с 500 кооперации набучени между грозните панелки изглежда много по-добре.
2.
Той
06.06.2014 14:49:18
3
35
А колко много пространство........
1.
Димитър
06.06.2014 14:43:57
2
44
Вижте колко малко коли има,невероятно :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори