×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Валентин Златев прави най-големия хотелски комплекс на Черноморието


Валентин Златев прави най-големия хотелски комплекс на Черноморието
Така ще изглежда част от комплекса
27 Април 2014, Неделя, 12:00 ч.
Източник: capital.bg

Само в първия етап на строителството ще бъдат инвестирани 100 млн.лв.
Ако трябва да съчетаете "Слънчев бряг" и "строителство" в едно изречение, едва ли ще се затрудните. Курортът и околностите му преливат от ваканционни проекти – този път заради руските купувачи. В същото изречение обаче трудно ще намерите място и за думата "хотел", защото такова строителство в Слънчев бряг напоследък липсва. Големите инвестиции отшумяха преди 6-7 години и оттогава базата предимно се обновява. Естествено с малобройни, но пък далеч не малки изключения.

Последното от тях е започнатият през декември строеж на един от най-големите хотелски комплекси по Черноморието – RIU Helios Paradise между Слънчев бряг и Свети Влас. Инвестицията е на свързаната с Валентин Златев компания "Тера тур сервиз", в чието портфолио влизат и други хотели под управление на испанската верига. Само на първия етап ще бъдат вложени 100 млн. лв., а концепцията включва четири- и петзвездни хотели сред паркове, ресторанти, атракциони и басейни на обща площ от над 162 дка.

Така Южното Черноморие е на път да се сдобие с нов хотелски гигант, но ориентиран към семейния туризъм. И определено извън алкохолния и ниско бюджетния имидж, с който свикнахме да свързваме Слънчев бряг.

Дванадесет години по-късно

От днешна перспектива приватизацията на Специализираната болница за рехабилитация (СБР) "Свети Влас – Слънчев бряг" в края на 2001 г. е повече от успешна сделка за купувача.
Тогава за 3.75 млн. лв. "Тера тур сервиз" придоби 75% от акциите на дружеството, собственик на санаториума, заедно с включените в активите му земи. При това на уникално място – едновременно на първа линия на морския бряг и в подножието на Стара планина, където се пресичат няколко въздушни течения.

Следващите стъпки на купувача бяха да купи оставащите 25% от акциите на "СБР Свети Влас - Слънчев бряг". А в края на 2006 г. дружеството взе и 16-годишна концесия на близкия морски плаж.
Според изпълнителния директор на "Тера тур сервиз" Лъчезар Тодоров плановете са били на мястото на санаториума да започне строителство още през 2007 г. Комбинацията от криза, течащите по това време инвестиции в голф комплекса в Правец и отливът на основните туристически пазари обаче отложили проекта. Така реализацията му започна в края на миналата година.

Семеен all inclusive

Проектът на "Тера тур сервиз" е за комплекс от три хотела, ориентирани към пазара на семейни почивки. Подобно на останалите хотели на компанията – в Обзор, Слънчев бряг и Правец, и за този е подписан договор за управление с веригата RIU.

Първият от планираните хотели в RIU Helios Paradise ще е семеен клубен хотел в 4-звездната категория. Той ще е най-големият – с над 600 стаи, част от които ще са нещо средно между студиа и апартаменти с обособени площи за децата и родителите.
"Проучванията ни показаха, че в световен план най-много расте пазарът на семейни почивки и се ориентирахме към него", обясни Лъчезар Тодоров.

Проектът ще работи по системата all inclusive - всичко включено в цената, като в нея ще влиза и ползването на заведенията, баровете и атракционите в рамките на комплекса. В първия етап са предвидени четири ресторанта, включително такива с тематична кухня, различни барове, един от които на плажа, плюс типичния за RIU салон за игри и развлекателни програми за гостите. За първи път в хотел от мрежата на испанската верига в България ще бъде изграден и клуб за тийнейджъри. Предвиден е и спортен център. Басейните ще са четири, като на един от тях ще бъде изграден и аквапарк за деца.

Финансирането е със собствени средства и заем от Уникредит Булбанк. Първият етап ще струва над 100 млн. лв., като разчетите са вложените средства да се върнат за период от десет години.
Комплексът трябва да заработи през май следващата година. В зависимост от успеха на този етап от инвестицията ще се планира и следващият, който включва 5-звезден и втори 4-звезден хотел заедно с още атракциони, барове и заведения, както и малък търговски център.
"Целта ни е да създадем малък комплекс със свои правила и атмосфера в рамките на големия курорт", обясни Лъчезар Тодоров.

Той определи концепцията като уникална за Слънчев бряг, а също и мащабите на инвестицията – за хотелския пазар в района.

В клуба на големите

Инвестицията в хотелски комплекс с мащабите на RIU Helios Paradise е новина не само за Слънчев бряг, но и за морския туризъм изобщо през последните години. Вълната от големи проекти в сегмента отшумя след завършването на повечето от тях в периода 2005-2008 г.
В тези години например бяха основните инвестиции на "Сигма кепитал", която притежава едно от най-сериозните портфолиа от хотелски площи на морето. Според регистъра за ново строителство и реконструкции bcc.bg компанията и към момента е собственик на най-големите хотелски бази – Melia Grand Hermitage в Златни пясъци със 728 стаи и комплекса Sol Nessebar Resort, който включва три хотела с общо 940 стаи.

След завършването си проектът на "Тера тур сервиз" между Слънчев бряг и Свети Влас ще е съпоставим като мащаби с тези бази.
През последните години нови хотели почти не са започвани и според регистъра bcc.bg. Неговата статистика показва, че през всяка от последните две години строителството в сегмента е обхващало между 86 и 101 хил. кв.м в цялата страна. Преобладават работите по обновяване на съществуващата база.

Според Петър Мастиков от регистъра последният по-голям хотелски комплекс за периода е "Aква невис" в Слънчев бряг с 20 хил. кв.м разгъната площ. Той бе завършен през 2012 г. от собственика на аква парка в района.
Малки хотелски части се строят и към апартаментните комплекси, като след това се използват за управление и поддръжка на имотите в тях. Основната част от инвестициите на ваканционния пазар обаче се формират именно от апартаментните сгради. По данни на bcc.bg започнатото ваканционно строителство миналата година е било от над 438 хил. кв.м, основно на морето.

Причината за преориентирането на инвеститорите е интересът на руските купувачи, които оживиха пазара. Освен това тези проекти носят значително по-бърза възвращаемост в сравнение с хотелите.
"Всички си представят как строят за 300 евро на квардатен метър, продават за 1000 евро на квадрат на руснаци, англичани и когото хванат и печалбата им е сигурна", обобщи директорът на "Сигма кепитал" Веселин Данев.

Според него един хотел носи много по-дългосрочни ползи за икономиката като заетост и приходи от туризъм в сравнение с продажбите на ваканционни жилища. Възвращаемостта обаче е бавна, а банките се оттеглиха от туризма и това е основната причина за липсата на големи хотелски инвестиции в последните години, посочи той.

Място за всички

Причината през последните години да не се правят инвестиции в хотели на българското Черноморие е компплексна. От една страна, това беше кризата, която попари инвеститорския интерес и накара банките да станат консервативни в отпускането на средства за каквито и да било проекти. Това съвпадна с ествествения период на отрезвяване на хотелиерската треска, която се вихреше до 2007-2008 г. Пазарът се насити на нови проекти, а броят на туристите от основните пазари - британски и германски, не само спря да расте, а започна да се връща и леко назад. В този момент спряха и инвестициите от страна на големите международни туроператори, които сами финансираха хотелската база в България.

Според мениджърите на хотелски проекти и в момента британските и германските туристи остават ключови за хотелския бизнес. Като такива ги определи и Лъчезар Тодоров, който обясни, че за RIU Helios Paradise вече са подписани предварителни договори с големите туроператори на тези пазари.
Според него през последната година има и леко завръщане на скандинавските туристи. Расте и броят на поляците, докато при руския пазар картината е по-притеснителна заради събитията в Украйна.
И за него, и за други собственици на висока категория хотели в Слънчев бряг имиджът на курорта като място за алкохолен туризъм се преекспонира. По-голям проблем е инфраструктурата, в която не се инвестира достатъчно.

В действителност Слънчев бряг си остава най-популярният български курорт и добрата хотелска база там се пълни, смята Тодоров. Той даде пример с вече работещия хотел на "Тера тур сервиз" в курорта – RIU Helios, който привлича основно семейни двойки във високия сезон и по-възрастни туристи в крилата през пролетта и есента. От компанията отчитат, че средната му заетост в сезона е 74%, като в пиковите месеци надминава 90%.

За да се върне инвестицията в RIU Helios Paradise в очаквания срок, целевата заетост на комплекса през летния сезон трябва да е средно 82% и това са постижими нива, посочи Тодоров.
По думите му инвестициите в нови проекти от висока категория са един от пътищата за цялостна промяна на туристическия имидж на България. Другият е целенасочената и по-активна реклама на страната като туристически продукт.

Според Веселин Данев качествената туристическа услуга в България е с толкова малък капацитет, че отделните инвеститори трудно могат да се възприемат като конкуренти помежду си. Той посочи като такива по-скоро външните пазари и съседни страни. И по негова оценка инвестициите в подобряване на базата повишават нивото и на самата страна като туристическа дестинация.
Сега стратегията за строителство на многозвездни гиганти отново ще бъде тествана от дружеството на Златев. Но за широко разгръщане е трудно да се говори - просто крайбрежието вече е заето от други сгради.

Кой е инвеститорът

"Тера Тур Сервиз" e част е от холдинговата структура "Агрохолд", която се свързва с бащата на директора на "Лукойл България" Валентин Златев – Васил. Холдингът е основан през 1995 г. с мажоритарен собственик кипърското дружество "Агриуей холдингс лимитед" и председател на съвета на директорите Васил Златев. Има дялови участия във фирми с дейности в различни направления – търговия с горива, земеделие, ловни стопанства. "Тера тур сервиз" управлява проектите на групата в недвижимите имоти и туризма. Сред тях са голф клубът в Правец заедно с жилищните имоти и хотелската база RIU Pravets Resort, Спортен комплекс "Правец" и ловното стопанство в района. На морето "Тера тур сервиз" е инвеститор в хотелите RIU Helios в Слънчев бряг, LUCA Helios Beach и RIU Helios Bay в Обзор, както и в комплекс St.Vlas Resort. С "агрохолд" се свързва и столичният хотел "Сердика". Той бе купен през 2009 г. от "Агриуей" за малко под 10 млн. евро. За момента около този проект няма развитие.

В категории: Бизнес


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
kurtakov
12.08.2017 17:40:08
0
0
tezi sa6tite stopanisvat i celia loven raion v nesebar,negova oxrana bie nared dori i turisti koito razxojdat kam gorata,dori si pozvoliavat da vlizat v oxraniaem 4asten imot v irakli,ami ako oxranata na imota se opal4i kogato naxluvat tam s djipovete kakvo 6te stane ubistva li.
10.
go6o
12.08.2017 17:30:23
0
0
pitaite kak se sdobixa s zemiata na biv6ia morski sanatorium v sv.vlas,platixa li e na niakoi,tab sa bili 4asni nivi predi komunizma.
9.
Русков
08.11.2014 10:15:38
0
1
Мнохо сте елементарни бе пичове! Защо не дойдете да му го кажете в очите??? Май не ви стиска!!!
8.
zzzzz
02.05.2014 02:23:02
0
1
Mn ste smotani vsi4ki , palq4ovci I bezmozu4ni glupaci deto plqmpate kli6eta pomislete malko.
Sus zlobeene si ostavate sustite smatki.Neka da stroi 4oveka , zasto ne laete za palatite na Milen Velchev A Ifa hotels, ili na Rqzanite burgii Victoria grup , MURSHI TAKIVA
7.
00
28.04.2014 00:08:09
0
7
ГОЛЯМА РЕКЛАМА МУ НАПРАВИХТЕ , ЯВНО ДОБРИ ПАЧКИ ВИ Е БРОИЛ . ТУК НЕ ВИ СТИСКА ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ИНТЕРЕСНИ И ДА ПЛЮЕТЕ НАЛИ МИШОЦИ ТАКИВА , ЩОТО ГОЛЕМИ ШАМАРИ ЩЕ ЯДЕТЕ....
6.
mapmalad
27.04.2014 20:36:24
0
8
Ето това е истински ОЛИГАРХ.
Класика в жанра.
Държава в държавата.
Издънката на Тодор Живков.
Не го питайте за първия милион,останалите лесно се доказват.
5.
.
27.04.2014 18:36:55
3
2
Там поне работата е ясна,ЛУКОЙЛ,,Ма другите от къде се пръкват с многото пари,,уж мишки пък някои задминаха Златев.
4.
Станишев
27.04.2014 16:16:39
2
5
За Вальо Златев няма закони, норми и други подобни.
Каквото реши това прави.
3.
Станишев
27.04.2014 16:16:39
2
4
За Вальо Златев няма закони, норми и други подобни.
Каквото реши това прави.
2.
Мафия
27.04.2014 15:40:36
0
13
Нали имаше забрана да се стои под 100 метра от плажа? Тоя хотел ще е на 20 метра! А кинта не беше ли до 10 метра височина?
1.
Scrooge McDuck
27.04.2014 12:35:03
0
9
Ne toi chestno si e izkaral parite zatova hodi s ohrana i po edno vreme shtiaha da go garmiat bratushkite. A po povod sasipvaneto na sanatoriuma s porednata lipsvashta ot kreativnost pomia i PR akciata niamakakvo da govorim. Zashto ne investira v fabriki i proizvodstva? Zashtoto prez hotelcheta i zavedenia se perat pari...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори