×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отнеха ли по тъмно бургаските социални едно желано дете от неговите родители?


Отнеха ли по тъмно бургаските социални едно желано дете от неговите родители?
Когато майката ми се обади, първите й думи бяха - помогни ми да си вземем детето. Бях готова да отгледам Вики... взеха ни я, без да знаем, плаче Павлина - бабата на малкото момиченце
11 Март 2014, Вторник, 13:16 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимка и видео Иван КОЛЕВ

Защо семейството на малката Вики я загуби и как оплитайки се в лабиринта от закони, накрая разбра, че е осиновена


Реших да разкажа тази история от чисто човешка гледна точка, не за да защитя или укоря някого, а защото трагедията, сполетяла двама млади родители, може да застигне всеки от нас. Наситена с емоции и с разтърсващи поврати, тази драма заседна като буца  в гърлото ми. Тези хора не искат невъзможни неща – само да им бъде даден шанс да отгледат детето си. Никого не съдя и никого не обвинявам. Нека всеки от уважаемите читатели прецени сам на чия страна би застанал, ако се наложи. Дали това е грешка от страна на героите в този сюжет, или пък те са станали жертва на бюрократични пречки.

На малката Виктория е отредено да се роди в Сливенския затвор. Тя е лъч светлина,  чисто и неопетнено ангелче, което няма вина за прегрешенията на родителите си. Жалко обаче, че се налага  именно Вики да ги изкупи. За няколко месеца бебенцето е дадено за осиновяване. Предвид времето, което по принцип се налага да чакат осиновителите, процедурата тук явно е била ускорена. Никой не е съобщил за започването й нито на майката, нито на бащата или пък на друг техен роднина.

Историята започва, когато 36-годишният Георги Велчев от Севлиево се влюбва в 31-годишната Анка и двамата заживяват заедно. Тя е много добра жена, грижи се за него, безупречна домакиня е и дава всичко от себе си в тяхното съжителство. Има само един недостатък – произходът й е ромски. Поради тази причина Георги дълго време крие от родителите си връзката си с нея. Той не знае как ще реагират, какво ще кажат, дали ще я приемат...

Анка обаче забременява, а след това се оставя да бъде въвлечена в дребна кражба. Озовава се за кратко време в Сливенския затвор, където ражда детето си.

Тя иска да се грижи за Вики, която е настанена в яслата на затвора.

Един ден обаче й съобщават, че там се налага ремонт и ще трябва да изпратят детето в социален дом в Бургас. Нямало в момента места в дома в Сливен, нямало и свободно приемно семейство. При преместването на бебенцето в Бургас, социалните дават документи за подпис на Анка. Тя обаче не е достатъчно грамотна, за да разбере, че с подписа си дава съгласието си детето й да бъде осиновено, ако не го потърси до 6 месеца. Така започва историята на малката Вики, доразказва я нейната баба Павлина Йорданова (майка на Георги). Тя се свърза с екипа на Флагман.Бг, за да потърси помощ, да помоли за адвокатска подкрепа по случая с мистериозното осиновяване на нейната внучка.

„Синът ми живееше с приятелката си Анка Стефанова. След няколко месеца тя забременява.  Понеже Анка е от цигански произход, той не смееше да ми каже. Дори не каза, че е бременна. После каза, че в затвора тя е родила дете – на 4 януари 2013 г.

Страхували са се от мен. Понеже Анка е циганка, са се притеснявали как ще го приема“, разказва през сълзи Павлина.

„Обясних му, че трябва веднага да признае детето, но той нямаше средства да отиде до Сливен, беше безработен през това време.  Той е отговорен човек, има завършено средно образование в механотехникум, работил е“, продължава жената.


Малката Виктория е кръстена на дядо си по бащина линия, който се казва Владимир. „Синът ми си е мислел, че по този начин баща му ще му помогне. Но той от години го пренебрегва, дори го изгони от апартамента“, продължи Павлина.

Детето е родено на 4 януари в Сливенския затвор. Настаняват го в яслата на затвора, но се налага ремонт. Липсват места в Сливен в приемни семейства и в дома за деца без родители и внучето на Павлина е изпратено в дом за социални грижи в Бургас. И двамата родители влизат в затвора – майката е задържана за кражба, а бащата – източил чужда кредитна карта.

В края на май месец 2013 г. майката Анка излиза от затвора и за първи път търси Павлина.

„Обади ми се и първите й думи бяха: „Помогни ми да си вземем детето“. Даде ми всички документи, наех й квартира, уредих й интервю за работа. Аз бях готова да им помагам, защото имам добра професия и добри доходи. Детето щеше да бъде прието в детска ясла, защото вече е над 1 г.“, хлипа съкрушената жена.


„Синът ми не е знаел, че може от затвора да припознае детето. Много е искал да го направи, но никой не се е свързал с него, въпреки че майката го е посочила в документите като биологичен баща на Вики. В тях тя изразява желание на продължи връзката си с него. Никой не им е дал съвет, никой не им е помогнал. Анка е малограмотна и вероятно не е разбрала смисъла на документите, които подписва“, обяснява Павлина. Никой не й е помогнал, никой не си е направил труда да се свърже със сина ми, за да си признае детето, продължава тя.

В заповедта от Агенцията за социално подпомагане – Сливен се казва: „В хода на извършеното социално проучване не са открити роднини, които да се ангажират с отглеждането на детето“. Никой обаче не е потърсил Павлина. „Не е справедливо едно дете, което е желано от родителите си, да бъде осиновено толкова набързо, без да са направени допълнителни проучвания. Нали всичко се прави в името на детето. Защо не са направени допълнителни проучвания за бащата и да направят опит детето да остане в семейството“, пита една смазана от мъка българска баба. „Никой не ме потърси, никой не се допита до мен. Аз ако знаех за шестте месеца, веднага щях да се намеся. Използвано е, че тя е малограмотна и детето й е отнето“, смята тя.

 „Посъветвах се с адвокат, който ме увери, че ако има започната процедура по осиновяване, можем да я спрем веднага, като бащата признае детето. Направихме това и отидохме в Сливен, където е родено. Там обаче ни казаха, че детето е осиновено. Аз останах в шок, защото срокът, до който е трябвало майката да потърси детето, е до месец септември 2013 г.“, разказва Павлина.

„Толкова много искат да си я отгледат, а то какво се случи. За 3-4 месеца детето е осиновено, без някой да си направи труда да потърси други близки. Веднага са щели да стигнат до мен. Как може с едно дете, което е желано, да се действа по този начин, не са си направили труда да потърсят близките му“, продължава тя. „Не съм виждала детето. Точно тогава майка ми се разболя много тежко, 8 месеца беше на легло и не можех да мръдна, бях до нея постоянно. След това тя почина, не можех да се възстановя. Когато разбрах, че внучката ми е осиновена и никой не ме е уведомил за това, бях изправена пред следваща трагедия след смъртта на майка ми.

Това е несправедливо осиновено дете. Има толкова много деца, които чакат да бъдат осиновени, а нашето дете е желано, родителите искат да си го гледат“, плаче Павлина.


„Трябвало е Анка да получи помощ. Като са я видели, че е по-малограмотна, защо не са й казали: „Момиче, ето на тази дата ти трябва да дойдеш или да се обадиш, че искаш детето да остане за още известно време, докато бащата излезе от затвора“. Никой не й е помогнал за това“, плаче тя. „А това, че социалните служби в нашия град не са я намерили – как може, след като тя живее на същата улица, посочена на нейната лична карта. Винаги са можели да я открият. Тя ми каза, че постоянно е проверявала в пощенската кутия“, каза Павлина.

„Не е направено достатъчно, за да се потърсят всички роднини на детето. Това е едно желано дете, което Анка и Георги искат да отгледат. Те искат да си го вземат, а аз имам възможност да им помагам, да им наема квартира, да им намеря работа. Имам добра професия и стабилни доходи. Мога да им помагам при възпитаването на Вики, детска учителка съм“, казва през сълзи тя. „Анка е декларирала кой е биологичният баща на детето, името му, къде могат да го намерят. Не са й оказали адвокатска подкрепа бащата да си признае детето. Той е искал. Двамата искат да бъдат семейство. Той ще излезе след 3 месеца от затвора“, продължава да плаче Павлина.

Моля за адвокатска подкрепа по този въпрос. Ако има дори минимална възможност да си върнем детето.

Мога да си позволя да заплащам хонорар. Аз не искам финансова, а правна помощ. Искам да помоля, ако има адвокат от Габрово или Велико Търново, който би могъл да ми помогне, нека да ми съдейства“, завършва разговорът ни с Павлина Йорданова.


Много са неясните моменти в този случай. Затова на 4 март (вторник) от Флагман.Бг се свързахме с Дирекцията за социално подпомагане в Бургас, които обещаха на следващия ден да ни предоставят информация за процедурата по осиновяването на Вики. Мина цяла седмица, а ние още очакваме това да се случи. Опитахме да се свържем отново с Гергана Иванова от Съвета по осиновяване, но без резултат.  Колко време ще мине, докато внесем яснота по случая и научим причините за изключително краткия срок (3-4 месеца) за осиновяване на това дете, можем само да гадаем...

Ето и чисто човешките въпроси, които бихме задали към Дирекцията за социално подпомагане.

Кой трябваше да обясни на полуграмотната майка Анка, че с подписа си на практика се отказва от правата си? Има ли начин родителите да се преборят за детето си? Семейството на Вики или пък бюрокрацията прати едно желано дете за осиновяване? Дали срещу подобаващ рушвет процедурата при Вики не е претупана набързо? Дали детето вече не е изведено зад граница от новите си осиновители?  Кой ще поеме отговорността за съсипания живот на едно семейство?

Все въпроси, останали без отговор... А държавата все си остава за едни майка, за други - мащеха!



В категории: Лична драма


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
11
Коментара по темата
11.
иван драгомиров
17.03.2014 21:23:08
1
1
И моето дете го продадоха тези изроди от закрилата сега е време за саморазправа вече
10.
иван драгомиров
17.03.2014 21:23:00
1
0
И моето дете го продадоха тези изроди от закрилата сега е време за саморазправа вече
9.
ЗВЕЗДОМИРА ЖИВКОВА
16.03.2014 13:09:05
0
4
КАШАТА И БАРКОЧА В ТЕЗИ УЖ СОЦИАЛНИ ОТДЕЛИ Е МНОГО ГОЛЯМА.ТАМ Е ТАКЪВ ХАУС ЧЕ И АЗ ГРАМОТНАТА ЕДВА НЕ ЗАГУБИХ ДЕТЕТО СИ.ЗАД ТОВА КРАСИВО ПРИМАМВАЩО ИМЕ ОТДЕЛ ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО СЕ КРИЕ ЕДИН ОТДЕЛ КОЙТО Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗЛЕЕ ТОНОВЕ ПОМИЯ ЗА ДА ИЗКАРА ПАРИ И КЛИЕНТИ НА НПО ,КОЙТО СА НА ТЯХНИ ПРИБЛИЖЕНИ.
НЯМА РОМ И И БЪЛГАРСКИ ДЕЦА .ИМА ДЕЦА.ДЕЦА КОЙТО СА ПОДЛОЖЕНИ НА ТОРМОЗ И ЛИШЕНИЕ ОТ ПРАВОТО СИ ДА ЖИВЕЯТ С БИОЛОГИЧНИ ТЕ СИ РОДИТЕЛИ.ТОВА Е НАРУШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИ ПРАВА И ЛИПСА НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ.А ЗА ТЕЗИ КОЙТО ЩЕ СИ КАЖАТ ЗАЩО СЪМ СТИГНАЛА ДО ТЯХ,ОТГОВАРЯМ.ДЕТЕТО МИ ГО ГРАБНА УЛИЦАТА/НАРКОТИЦИ/ И АЗ СЕ ПОДЛЪГАХ ОТ КРАСИВОТО ИМЕ ОТДЕЛ ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО.НЕ МОЖЕ ДА МЕ ОБВИНИТЕ В БЕЗ ОТГОВОРЕН РОДИТЕЛ ,АЗ УСЕТИХ ,РАЗГОВАРЯХ ,ОБЕЩАВАШЕ НО НА ПРАКТИКА ЗАТЪВАШЕ.А ТОЗИ ОТДЕЛ НАЛИ ЗА ТОВА Е СЪЗДАДЕН.ДА СЛУЖИ НА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА.НЕ ТОВА Е САМО ЛЪЖА И ЛИЦЕМЕРИЕ.СЪСИПВАТ И ДЕТЕТО И РОДИТЕЛЯ.
8.
5522
12.03.2014 23:55:03
4
3
преди да давате думата на бабата,проучете минало и настояще на ромката и съжителсвущия,това не може да се нарича семейство,такива боклуци правят деца и ги захвърлят,домовете са пълни,просто малкото Вики е имало късмет,че няма да продължи живота си като родителите които са го създали
7.
333
12.03.2014 13:50:00
1
4
"много добрата жена безупречна домакиня е и дава всичко от себе си в тяхното съжителство. Има само един недостатък – произходът й е ромски." А другия й недостатък защо е скрит - колко още деца е имала и дали това е първото й дете. Това попитахте ли г-жо Журналист ?
6.
Надя
12.03.2014 11:42:48
2
6
Журналистите, стига сте писали дивотии......как да знаят за бабата, като детето не е било припознато. И като знам т.н "Ромки", тя бързо се е ошетала да подпише декларация за съгласие за осиновяване. Сега очевидно е решила да изкара някой лев и държавата й е виновна
5.
какви майки!
11.03.2014 22:30:19
0
7
"нашето дете е желано, родителите искат да си го гледат"! Къде? По затворите ли? Бабата, която по професия е детска учителка определя в статията сина си като "отговорен човек"...Ето на такива хора държавата все за нещо им е виновна, в случая за това, че някой се е погрижил за детето и му е осигурил дом, след като "отговорните" му родители и близки са го лишили от щастливо детство.
4.
ннннннн
11.03.2014 15:30:37
3
5
Неможе да е така както бабата обяснява като е искала защо не е помогнала навреме той бащата намал пари да отиде до Сливен а ще отглежда дете дано да е поподнало на хора тази малка душица. майката лъже.
3.
?
11.03.2014 13:57:11
1
15
Дани, хайде като имаш деца да даваш акъл какъв трябва да си за да отглеждаш деца...

Тийнеджъри дрогиращи се, задигащи джунджурийки за спорта, правещи се на гамени пред учителите си - знаеш ли колко от тях са от "правилните" семейства - всички!
2.
Дани
11.03.2014 13:28:51
6
10
Много се извинявам, но как ще участват във възпитането на детето двама родители, които лежат по затворите????? Ок, влюбил се в циганка, но явно и той не е стока. Вярно е, че набързо са уредили осиновяването, но май ще е по-добре за детето....
1.
Истината е една
11.03.2014 13:04:39
2
16
Някой се е нагушил с пари. Далаверите с осиновяванията никога не са спирали. Няма и да спрат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори