×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Иван Вазов написа „Под игото“, а не „Под присъствието“


28 Ноември 2012, Сряда, 10:11 ч.
Автор: Стоян ГЕОРГИЕВ

Питам доц.Йорданка Бибина и съотборниците й, за които пък Ботев написа: „Аз веч нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!”


През годините на прехода сме били постоянни свидетели на налудничавата и предателска тенденция да се прекроява и преиначава родната ни история. Това става основно под давлението и с финансирането на ДПС и турската държава. Без да се спирам на всички провокации в тази насока досега, ще коментирам само най-последните и скандални твърдения на доц. Йорданка Бибина, че турско робство у нас не е имало, които на пръв поглед изглеждат доста наукообразни. Същата песен приглася и екипът, в който участва и тя и който е сътворил новото ни „научно” чудо – „Турците в България”. Ето ги и остналите съотборници на великата „историчка” Бибина: Димана Трънкова, археолог и журналист; Радко Попов, православен теолог и бивш журналист в българската секция на ББС-Лондон; доцентите Орлин Събев, Божидар Алексиев, Галина Лозанова, Доротея Добрева и Иванка Влаева. Фотографията е дело на Антони Георгиев, доскорошен редактор на „Плейбой”, а сега главен редактор на сп. „Вагабонд”.

У мен възникнаха веднага няколко резонни въпроса: ако османското владичество по нашите земи не е било робство, тогава какво е?

Тезата, че българите са имали земи, собственост и някакви права,

а „либералните” султани се интересували само от хазната, изглежда правдопободна. Но това всъщност е оптическа измама. Истината е, че турските дерибеи наистина са били мързеливи и доста хитроумно са оставили на раята собственост, за да я обработва, а те само да я доят и стрижат. Защото ще си напрягат богопомазаните ръце с черен къртовски труд? Нали са господали?! В същото това време келяво заптие е можело да граби, изнасилва и поругава дома на българина, както го виждаме потресаващо в началото на „Козият рог”. Освен това е имало пазари за роби, където християните са били продавани както в Античността. Питам тогава това просветена монархия ли е или извратен азиатски сатраплък и робство? Защо в нашия фолклор се пее за „три синджира роби”? Нима това са го измислили пак комунистите да ни плашат?

А защо Вазов пише „Под игото”, а не „Под присъствието”?

Кръвният данък, от който е пропищявало мало и голямо е представен тук едва ли не като дребно еснафско интересчийство и тарикатлък. Родителите видите ли, сами си продавали децата, за да станат еничари и да израстнат в йерархията. Може би за бивши редактори на „Плейбой”, ровещи с нечистоплътните си ръчици в нашата история, това да е напълно приемливо? Но защо се пее и до днес за „Балканджи Йово”, трагична и зловеща песен, останала в класиката ни в прекрасната обработка на Пенчо Славейков? На кого да вярваме? На нашия народен гений, на нашия голям поет и ерудит или на горепосочената пасмина, която ни пробутва врели-некипели по един нагъл и непростим начин?!

И щом като толкова добре си е живяла раята, защо през 50 години е вдигала въстания, потушавани по най-зверски начин? Още от самото начало на робството? Защо имаме християнски мъченици, умрели по най-зверски начин за вярата, като свети Георги Нови Софийски, света Злата Мъгленска, св. Висарион Смоленски и много други. Та нима четат жития на светии нашенските продажни умници, тръгнали да заснимат джамии и чешмички по окъпаната ни от страдалческа кръв земя?!

На кого да вярваме най-после – на тях ли или на Григорий Цамблак

и покъртителните му редове за падането на Търновград, на Софроний Врачански и неговите страдания, на огнените слова на Раковски, Ботев, Левски и Каравелов? Защо те не прославят робството, а го описват като най-зверско и тъмно за нас време?! И какво ознава понятието „османска България”. В чие нещастно „мозъчно чекръче”, както ги наричаше Ботев, се е зародило това кощунствено и неслучайно подбрано понятие. Има само България, дами и господа продажници! Нашата измъчена родина!

И какво културно наследство ни е оставила Османската империя? Говори се за някакви кулинарни специалитети, някакви си баклави и не знам още какво. Аз мисля, че наследството ни от турското робство се вижда в баташкото клане, в зверствата в Перущица, както и в трагичната съдба на всички мъченици през черните и непоносими пет века, които някакви си нещастници днес розово ни представят като идилия от някой захаросан американски сериал.

И защо гении като Юго и Достоевски, съвременници на Априлското въстание, пишат с потрес и ужас за зверствата на турците у нас? Интресно, че

същото възмущение ще видим и у Мак Гахан, и у Гладстон, и у Оскар Уайлд и Тургенев.

Какви ми ги пробутвате, скъпи мои титулувани слепци, жалки хрантутеници на турската софра! Оборете ме, ако можете! Дайте ми един факт срещу моите доводи!

За такива като вас Алеко казваше: „Добре сме си с турците, гледайте си кефа!”

А за такива като мен Ботев беше написал: „Аз веч нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!”


В категории: Просвета


Автор
106
Коментара
Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 1
106
Коментара по темата
106.
Симеон
03.03.2024 12:04:25
0
0
Ако някой ниско интелигентен българин смята, че българите в османска империя са живеели като турците в България днес, нека опита да отиде в Кърджали и да им вземе реколтата от нивата, да им вземе мъжките деца, да им оправи жената, да им конфискува къщата.
Когато направи това и оцелее, нека го обяви публично и докаже твърдението си. Ако ли не - замълчи завинаги, чуждопоклоннико, емигрирай, нямаме нужда от такива хора в България.

Народът ни е бил поробен и зверствата са неописуеми, България завинаги ще помни поробването и освожобдението си, каквито и безмозъчни същества да се раждат по земята ни и да бълват лъжи за собствена изгода!
105.
Михаил Лвович
21.01.2024 01:42:01
0
0
Искам да ви кажа, уважаеми русофили, че вашите мнения са мнения, а не факти. Вие сте тръгнали да защитавате това, което наричате историческа истина, с псувни. Няма как да ви приемем на сериозно. Промяната е започнала. Истината ще се знае - България не е съществувала като държава и сме нямали независимост - това е. Твърде далеч е от робство. Вече ще се знае истината. Кажете ,,зеле".
104.
*********
20.02.2021 18:26:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
103.
dostoewski
02.09.2017 17:57:39
6
6
„Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”
Достоевски преди 140 години не е видял "Роби" да го посрещат. Как ти красавиця с празна лавица ги видя
днес?
И аз , като Димитър, преди мен не искам да ме наричат "Наследник на роби". Омръзнаха ми целувачите на Рруски гъ.ове
102.
димитър
02.09.2017 17:25:55
7
9
Здравейте приятели. Интересен спор. Аз съм военен и за разлика от много хора съм защитавал интересите на страната с оръжие в ръка в Авганистан, Ирак,Африка. Ако някой иска да спори дали това са били интереси на страната, ще кажа, че военнослужащия изпълнява решенията на политическото ръководство, тоест на тези за които сте гласували. Направих тази ретроспекция за да наблегна на факта,че се считам за патриот и ако някой в очите ми каже противното, ще си има доста неприятности.
Сега на темата. При моите стещи с офицери от Армения, Грузия, Румъния, Сърбия, Гърция никога от никого не съм чул да се нарича ""Роб"" Напротив имал съм усещането че ако кажа например на Арменец ,че е бил такъв биха ми се случили доста неприятни неща. Работил съм и с кюрди в Ирак. За тях не искам даже да говоря, сигурно биха ми отрезли главата докато спя ако ги нарека бивши или настоящи роби. Защо бе братя българи, защо това желание да се считарте роби?? Защо искате някой да ви съжалява, да си намиратев причини ,с които да оправдавате малодушието и мързела си. Все още много ора обвиняват "робството" , което свърши преди 150 години за дережето си днес.Спрете се вече!! Аз не съм наследник на роби. Дедите ми са от града на 100 воеводи. Били са воеводи. Клали са турците като пилци в Сливенския бълкан. На Шипка не са се били роби. Били са свободни хора, Априлци не са били роби, възрожденците ни не са били роби. Капитаните на сливница не са били роби. Вие сте робитези, които пишее такива статии.. Тези които искате в учебниците да пишее за робството а не за Ангел воевода, за Страхил воевода, Хаджи Димитър,Стефан караджа .. Искам за тях да знаят децата ми за Вазов генерала, а на за Вазов оплаквача.. Кога ще се начучите ,че с такова възпитание произвеждате модерни роби, които отиват да работят за жълти стотинки по света. Още от училище произвеждате хора с робско съзнание..Замислете се каво правите и преди да пишете мислетев че на България и трябват воеводи, не роби!!!!
101.
Николай Цеков
02.09.2017 15:55:01
5
11
Мъчите се с този излишен спор. За крепостните селяни нечие владичество иго ли е било, или просто е било в реда на нещата?

Естествено, че ще пише иго, ние сме завладени земи, не сме турци. Но сме били далеч от робство. Роби са докарваните с вериги африканци, продавани като стока и използвани като животни.

Не сме били роби. не сме и били свободни. Езикът ни е беден, имаме си иго, което незначи точно това "чичотомово" робство. Били сме чуждо владение по време ,когато животът на човечеца някъде долу нищо не е значел.

Днес същите тези хора нямат против да ги владеят лотарийни, тютюневи, държавно-олигархистични и всякакви други босове, безда се кичат с титли.

Халал да им е на всички, за които светът е черно-бял, вечният спор за робството и владичеството.
100.
Илиана Митарева
02.09.2017 13:05:40
4
6
БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ. Който иска да живее в страната ни да спазва нашите обичаи и да се съобразява с реда в страната НИ
99.
Георги Гергов
02.09.2017 10:04:15
1
10
Истината за 5 вековното турското робство в България е такава каквато всички я знаем .Историята е запазила фактите такива каквито са.Този които е решил да служи на чужди интереси и умишлено изопачава фактите да бъде наказан от живота и от Бог.
98.
Десислава
01.09.2017 18:55:19
3
9
Робство за голямо наше злощастие е имало. Всеки, който казва че е било само присъствие е добре да бъде заточен в Турция и да си остане там докато изгние! Писнало ми е от идиоти! Все едно да кажем , че никога е нямало комунизъм и че децата на комунистите сега не са пак на власт! Но, каквото и да кажем няма смисъл! Трябва акшън! На кой ли му се занимава?!
97.
Пламен
31.08.2017 22:06:30
4
17
Само безроден миндил може да нарече турското робство османско владичество или турско присъствие.
96.
Един-не-Роб
22.07.2017 02:24:27
17
10
Не мога да си представя доцентка да разсъждава толкова повърхностно.
Първо - дайте дефиниция на робство и докажете елементите на дефиницията.
Второ - Вазов е писал художствен роман, а не научна статия. Една от главите се казва "Пиянството на един народ" Това значи ли, че целият съвокупен български народ се е натаралянкал и се е уважавал наляво и надявно. После са яли шкембе чорба и са изтрезнели.
Трето - Не бъркайте зверство с робство. По тази логика сега когато циганите бият, оскверняват къщи, изнасилват и т.н. значи, че сме под циганско робство.
Доцентката да си изяде дипломата.
95.
Нешев
25.01.2016 13:10:54
12
11
То и Вазов е страдал от русофилия, защото не е знаел за тайните споразумения на Александър II, ама на стари години се е усетил.
Прочее едва ли е знаел и, че руското крепостно право е мнооого по-жестоко от турската ангария.
94.
С. Михалкова
03.01.2016 00:34:11
6
30
Няма да свършат последователите на Иванчо Хаджипенчович, за които робството не е имало, Левски е бандит, а Ботев - терорист. Ами да бяхте прочели поне кореспонденциите на Макгахан, така наречени "доценти" - знаем как се получават титли от измислени университети, финансирани от Сорос. Много станаха безродниците, готови за няколко сребърника да отрекат всичко. Жалко, че няма кой да ги осъди за национално предателство.
93.
Пламен стоянов
01.01.2016 04:54:54
1
33
Гочев, вземи почети малко история и документи за нея, че да не се излагаш! Първо българите не са имали своя земя, в Османската империя всичката земя е на султана! Второ българи са били известни занаятчии, градинари, строители и т.н. но всеки от тях го е постигал с къртовски труд и поколения наред, без гаранция за живота и имота си. Провери какво е написал по въпроса Софроний Врачански и какво е станало с първата фабрика на Добри Желязков - създадена и развита от него, след което е конфискувана от султана и това не е единичен случай! Що се отнася до Априлското въстание - я погледни една карта и виж колко селища са въстанали и в колко части на България и тогава говори, явно си отсъствал често в часовете по история! Ботев и Левски навсякъде в писмата си и документите от тях говорят за освободителна борба, а не на по-късно измислени буржоазни революции! Най-голямата глупост, която се появи последните години, че българите сами давали децата си за еничари за да се издигнат пък въобще не ми се коментира, ако сега има много безродници, които са готови и децата си да продадат то проучи малко какви морални устои и вяра са имали българите преди двеста години! Мога и още да пиша, ама не знам дали си с промит мозък и заблуден или си просто платен!!!
92.
Теодор Гочев
31.12.2015 17:40:25
26
18
Имам перверзното усещане, че българинът много държи да е бил роб, като част от османската империя. Маркиз дьо Сад би бил поласкан от такова всенародно покорство. За съжаление на перверзниците, като мен фактите говорят друго. Българите са имали същите права, както и турците, поне официално. Имали са право да говорят на собствения си език, да имат собствени училища, собствени християнски църкви, собствени ниви, магазини и бизнес. Нещо повече, голяма част от българите са били много известни занаятчии, земеделци, градинари, строители и архитекти, банкери. Дори ЕНИЧАРИ - да, изключително престижно за онова време занятие, за което някои тъпаци твърдят, че било някакъв вид издевателство. Издевателство е било за бедния и простия селендрак, който не е познавал нищо освен кочина и нивата си за което е готвел и децата си. За българските чорбаджии са работели дори и бедни турци, ратаи и прочие. Всички тези факти черпим от Творчеството на Вазов, Ботев, З.Стоянов и плеяда други възрожденци. Иго - да, робство - не. Иго на чорбаджиите и беьовете над населението - да. Корупция и не спазване на законите - да ... но не и робство. Ботев и Левски са революционери в една бюржоазна революция, а не възстаници в робско възстание. Не случайно "априлско възстание" е било твърде ограничено и локално. Никой не е искал да си рискува бизнеса и погуби живота в такова начинание особено в градовете. Ако живота е бил робски и непоносим и е нямало какво да се губи - възстанието е щяло да бъде повсеместно и вероятно много по успешно. Колкото турците днес у нас са роби, толкова и българите някога са били роби.
91.
Росен
31.12.2015 09:47:21
12
20
До Бибина и екипа, 500 години бибитки да правите. Ебалници гадни
90.
Жени
31.12.2015 07:37:18
2
24
На тая ''доцентка'' само можем дда и се посмеем, защото. Една Мерсия макдермот написа една прекрасна книга за Васил Левски, тя която не е българка, а тази която носи българско име и се смята такъва, отрича всичко,коетп са причинили турците на България-това не може да се нарича БЪЛГАРИН, ТАКИВА СА СРАМ ЗА РОДИНАТА НИ
89.
българин
29.12.2015 17:11:16
2
35
Затебе маико те умряха еднича бе достоина за тях и те достоини за тебе маико бяха а вие идиоти нямте право някога да легнте в покой на бългрска земя
88.
Данев
29.12.2015 07:43:42
5
32
Всичко казано по горе е вярно,аз също се дразня когато нашите медии говорят за присъствие и как хубаво са си живели дедите ни,а някои образовани но продажни сънародници ги дрънкат тия глупости и подрастващите се объркват и не знаят в какво да вярват!
87.
IСтойка
29.12.2015 06:34:18
2
31
НА тая пишман доцентка да се скъса дипломата.
86.
Соня
28.12.2015 21:59:12
4
33
За инфомация -вече в учебниците това, което Вазов нарича ИГО, е власт! Не сме били роби, а под власт! Аз вярвам до безкрай на Вазов, Ботев, Паисий - те определят нашето състояние като унизително, смазващо, варварско робство! Стига сте се правили на умници, никой не е по-умен от нашите исторически литературни гении!!!
85.
Иван Колев
28.12.2015 19:54:58
1
32
-Ако някой откъсне цвете... не е виновно цветето...а ръката която го къса...Та въпроса е кой въоръжи турските орди...или кой предизвика погромите
84.
БГ резил
28.12.2015 17:10:40
2
18
Дааааа, в романа изобщо не е споменато робство, ама изобщо. Явно четем различни версии...
83.
Angel Bonev
28.12.2015 16:29:17
7
13
Защото " Иго" не означава робство! Иго-Състояние на чуждо държавно управление, при което дадено население е обезправено и лишено от възможността за самостоятелна политическа, икономическа и културна изява.
82.
Oz
28.12.2015 12:41:21
6
29
Навярно Сорос не е плащал на Вазов и той напук е написал такова расистко и неевропейско произведение. :)
81.
Dedo
28.12.2015 11:55:02
5
26
Не е налудничава тенденцията, платена е..
80.
БГ резил
28.12.2015 10:36:44
2
30
А потурчването? Или и за това ще пишат - "Седнали на една маса, пили, пили и се веселили и накрая що пък да не им приемат вярата, така и така "присъстват" заедно! Който не иска, значи се цепи от колектива, дайте да му нацепим ятагана!" Гледай ти колко простичко било! Пък ние какви работи си мислим, че ги принуждавали......
За това какво ще кажат олигофреничните и малоумни доценти и професори. Заслужават по един резак отзад и да си сменят професията на магистрални мастии, турски тирове колкото щеш, все ще им излезе късмета!
Много добра статия! Е, можело нещо хубаво да се "роди" във Флагман.
79.
аз
28.12.2015 00:33:03
6
33
Как,защо.Защото Иван Вазов не е предател и подлезурко.И нарича истината с името и.Как да не вярваме на хора живели по това време.Те са мерилото,а не продажните днешни политици,дето се опитват да са удобни и да изопачават историята.Какво е присъствие???ТОВА ДА НЕ ВИ Е В ЧАС ПО....ПРИСЪСТВАТ 20 И ОТСЪСТВАТ 2.Как не ви е срам........
78.
Жоро Мицов
27.12.2015 21:28:11
5
45
Това са Долна шайка измекяри и майцепродавци! Подобни уроди тровят децата Ни!
77.
sergey veselinov
27.12.2015 19:21:10
2
48
Ако можеха , поне изкланите от Батак да възкръснат и биха казали какво е било РОБСТВО или присъствие ......
76.
Иван Стойчев
27.12.2015 16:19:32
2
55
Иван Вазов не е написал само „Под игото“ Доста години по-късно е написал и цикъла от поеми „Епопея на забравените“! Някой от тези продажни мижитурки, задавал ли си е въпроса, защо, този наш голям поет и съвременник, го е написал? Ами именно заради такива като тези! Явно опити да се преиначи историята ни винаги е имало и то все под давление на Турция. И на човека му е дотегнало да се забравя и поругава паметта на загиналите в борбата за освобождение от османско робство. Но днес явно почвата за това посегателство на нашата история е много по благодатна и плодородна. За това тези предатели безчинстват безнаказано! И нямаме нито държава, нито правителство, нито историци, които да защитят паметта българска.
75.
Anita L.
27.12.2015 12:50:54
4
67
"Под Игото" на Иван Вазов достатъчно ясно изобразява действителността на това какво турците са причинили на България и Българите по време на 5 века робство. Както и да се опитват да преиначат историята, това още повече доказва неоспоримият факт че това което се е случило на нашите прадеди е жестоко и непростимо . Защо иначе ще го правят и опитват да го преиначат, ако не е истина ,.. Жалки хорица,... Замлъкнете и не отваряйте стари рани!!!!
74.
Симеон Йорданов
27.12.2015 12:14:55
2
46
Последния четвърт век модерно е да си продажник на народ и отечесество?Модата въведоха всички управляващи!Медиите водят класацията,на хранилката на сорос и неправителствените организации!Народа е приспан!
73.
daf
27.12.2015 10:58:04
4
32
A koи са деребеите днес - обикновените служители

А кои са еничерите днес - завръщащите се студенти от чужбина

А каква е ролята на жълтата преса днес ....
72.
асен йорданов
27.12.2015 08:42:30
1
51
слава на бога "че все още от нас има останали истински Българи "като този който го е написал. Защо отново позволяваш Майко Българиоооо да те поробват и третират както си искат шепа продажници от турската софра. Напред..... смело напред даже и по пет..... Кои са малцинствата щом са ни яхнали такива кръвопийци........ и като Цветан Василев и безброй други.........
71.
Един българин
26.12.2015 14:50:54
6
107
Това трябва да направим, а не само "Предлагам на мизерните "доценти",лапащи държавна пара,да им завра муцуните в черепите в Баташката черква и да ги питам те от "присъствието" ли са там?Безродни боклуци!"
70.
Миглена Христова
13.07.2015 18:31:00
6
110
Страхотна статия, Робство , Ужас , който е продължил 5 века - 500 години кръв !!!! Хората , които го нарекоха мешателство и се опитват да променят историята трябва да ги е срам да се нарекат Българи ! Защото ние знаем от разказите на дедите си как са бягали с по едни дисаги !
69.
Таня
25.06.2015 11:52:58
1
111
Затова сме на това ниво на развитие- цялата ни история е изпъстрена с предатели, родоотстъпници, лакеи, продажни твари, именуващи се хора. Те не са нищо повече от пълзящи гадини! Срамувам се от тези мои съвременници.
68.
робинзон крузо
23.06.2015 22:05:35
5
87
г-жа петрова е изръсила голяма глупост! статията е великолепна! поздравления за автора и за неговата смелост!
67.
Петрова
17.06.2015 18:49:05
133
43
Статията е толкова тесногръда, очевидно написана от човек без кой знае колко сериозни познания по история, а Вие се радвате и вярвате на всичко, натъпкано с псевдопатриотизъм. Нито са ни виновни византийците, нито турците, "комунистите" или пък американците. Който има широк поглед върху историята не се превъзбужда от подобни драскачи.
66.
zamundec
16.06.2015 18:01:21
66
48
На тези, които имат проблем със смисъла на понятията "РОБСТВО" и "ИГО", предлагам да използват в бъдеще " Турски геноцит спрямо българите".

А на тези, които много обичат да разсъждават над проблемите за нарастване на народонаселението, особено по време на робство, предлагам първо да обяснят как черните в Южна Африка за 200 години колониално робство(присъствие ?)нарасват от около 300000 до над 50 милиона сега.

Подсказка/Възможен отговор: Може би като нямаш права правиш повече деца?

Най-страшното от турското „присъствие” е това, че е поробило известно количество продажници, които за да запазят мизерното си съществуване, са готови да се наведат на всеки, който предполагат, че може да им го поиска. За такива хора французите използват термина колаборатори.
65.
Иванов
16.06.2015 12:47:30
1
34
Този Solar по добре да си играе игрите и да си гледа Властелина на пръстените или там каквато иска боза, и да не пръска умотворения, че почвам да се плаша до какъв минимум е паднало интелектуалното ниво в България.
64.
Светослав
16.06.2015 10:21:45
7
26
просто всяка дискусия по темата е чист фарс .... филма време разделно сигурно е фантазия на сценаристите нали ? . . . . ай да върват в туриця да лапат рязаните пушки, като са такива фенове . . .
63.
Димитър Катранджиев
16.06.2015 00:43:09
1
37
Наистина, не съм прочел добре, но това не значи, че съм в голяма грешка. Населението на Франция преди чумата около 1300 година е между 13 и 20 милиона! Както и да е. Аз също смятам, че турското робство е било бич за българския народ!
62.
Къчо Карамасуров
15.06.2015 23:08:32
6
28
КРИМИНАЛНО-БАНДИТСКИЯ ПРЕХОД ПРЕРА
-СТНА В МАФИЯ, КОЯТО ПРОДАВАЙКИ НИ НА ЕВРЕИ, ИЗПЪЛНЯВА...ГЕНОЦИД, С ЦЕЛ: ДА СТАНЕМ...КОСОВО № 2 !
-ЗАТОВА МАСИРАНО СЕ ТЪРСЯТ...ГЪЗО
ЛИЗЦИ,СРЕЩУ...ЗАПЛАЩАНЕ!!!
61.
Teodora
15.06.2015 22:56:22
3
14
Balgarite znaem sto e bilo tezi 500 godini. Maj naistina e vreme da se otvorjat oste po sirokoto granizite i da se pokanhat nesaglasnite s nasata istorija zavinagi da napusnat stranata ni. Balgarskijat narod istoria si ima e sme gordi s neja.
60.
Teodora
15.06.2015 22:56:16
1
4
Balgarite znaem sto e bilo tezi 500 godini. Maj naistina e vreme da se otvorjat oste po sirokoto granizite i da se pokanhat nesaglasnite s nasata istorija zavinagi da napusnat stranata ni. Balgarskijat narod istoria si ima e sme gordi s neja.
59.
Николаъ
15.06.2015 19:25:51
0
25
Какво ще кажат тези "учени" за народните песни: "... три синджира роби..." и тн. ?!?
58.
една българка
15.06.2015 11:11:39
3
42
Историята и историческите факти са едни! Тълкуванията са различни... Но, когато фактите говорят и боговете мълчат! Така, че господа "доценти, историци и политици" - не си правете свободни съчинения на гърба на изстрадалия български народ и дедите ни! Не се опитвайте да объркате и приспите паметта и съвестта на народа и да доубиете и без това смачкано самочувствие на хората, които все още не се срамят и с гордост се наричат БЪЛГАРИ!
57.
Иван
15.06.2015 00:25:33
2
52
А защо не напишат книга за развитието на българската култура по време на турското присъствие!?
56.
Искрен
14.06.2015 22:28:18
57
14
Ако наистина е имало изстребление, изнасилство и т.н. през тези 500-те и кусур години, съмнявам се, че в тази държава щяха да останат българи! Не си ли споняте, че в основното училище, в историческите учебници пишеше, че предателят на Васил Левски е турчин (т.е. османец). А в средното образование излиза, че не е бил османец, а българин..?? Май май доста ни лъжат. Така че всеки да си гледа фронта и хляба. Каквото и да направим нищо няма да се промени.
55.
Славей Цолов
14.06.2015 18:44:18
10
28
Явно ПРОСТАКА подписал се като SOLAR не знае , че иго и робство са две думи означаващи ЕДНО И СЪЩО НЕЩО -но то това го има в тълковния речник , за чието съществуване ПРОСТАКА дори и не подозира...Как може да има такива ДОЛНИ "хора" в Родината ни...И искаме с такива боклуци да преборим кризата и да тръгнем напред - това поне на този етап е невъзможно.
54.
Славей Цолов
14.06.2015 18:31:12
1
30
Не съм професионален историк , но все съм попрочел това-онова за въпросния 500 годишен период в Българската история и ако имах възможността бих скъсал всякакъв вид документи за "образование" на гореизброените НЕГРАМОТНИ АНТИБЪЛГАРИ.
53.
Баба Яга
14.06.2015 15:15:32
3
10
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=11422
52.
Мария Илиева
14.06.2015 11:15:27
1
35
Ако господа според Вас не е имало робство а присъствие ,щяха ли 40 красиви девойка да се хвърлят от нос Калиакра в морето за да не станат ханъми в сулатанския харем за да му изрпълняват прищевките. Защо не са вземали от собствената си раса а само християни са потурчвали.
51.
SOLAR
13.06.2015 23:20:54
88
25
Тролските писания изопачават фактите!
Вазов е написал "ПОД ИГОТО" а не "ПОД РОБСТВОТО".
Целта на тия троления са да се прикрие съветското закрепостяване по местожителство в което живяхме.
Кои са по-добри - дошлите през 1877 г или тези през 1396 г?
50.
Даниела
13.06.2015 09:26:45
21
20
За всички доводи, изтъкнати от гореспоменатите "учени" си има ясно обяснение, явно неразбрано от тях (за съжаление), но учено от моето поколение по история и то е: държава в разцвет е естествено да покори държава в упадък на феодализъм.
49.
Олег Бетов
12.06.2015 22:13:46
5
52
За съжаление сред учените историци в България има доста готови да проституират с властта или с който им плаща добре!Но такива има във всички обществени професии.Служенето на истината не е доходоносно в
общество,където парите са първата ценност!
48.
Любомир
12.06.2015 18:42:49
7
60
Не мога да се начудя на тези измислени учени, историци и най-вече политици, които от позициите на днешния ден се опитват да ни внушават, че хората съвременници на турското робство са невежи, неуки и прости и не са разбирали в робство ли са живели или в присъствие. Много лесно е сега да поучаваш след повече от 100 години другите и да зачертваш казаното, преживяното и изстраданото от хората през тези кошмарни пет века.
47.
Петър
12.06.2015 17:29:45
7
78
Предлагам на мизерните "доценти",лапащи държавна пара,да им завра муцуните в черепите в Баташката черква и да ги питам те от "присъствието" ли са там?Безродни боклуци!
46.
Елеонора
12.06.2015 16:58:46
3
79
Ако в България има политика, а не пародия на такава,защитаваща интересите на българите, защитаваща националното ни богатство, фолклор, народ и т.н., всичко щеше да е различно. Разграбвана, разпродавана, потъпквана от своите алчни управници за пари и власт, това е България. Нали не е виновен, този който яде баницата. Ако онези, гледащите от високо госпожи и господа, за които много по-важно е децата им да учат в престижни университети по света, си гледаха работата и я вършеха достойно за високите постове, които заемат, днес нямаше да има такива, които да се мъчат да запазят и защитават историята ни. Още от времето на траките историята ни е променяна по угоден за други народи начин. Библията е променяна за угоден на църквата начин... Статията е хубава и дано повече родолюбиви българи я прочетат и си открият главите от пясъка! Дано в медиите се дава повече гласност за наистина важните неща и проблеми, касаещи българското население! Дано медиите помогнат и за огромният проблем, които се задава с главоломно сила, а именно ислямизирането на България и населението й!
45.
Габриел
12.06.2015 16:50:28
9
41
Според мен лично мое мнение че трябва да се влезне в парламента и да се изтребят цялата турска зган да же според мен е трябвало още деведесета година когато жельо желев е позволил да се създаде ДПС от него е трябвало да се почне ликвидацията на турски боклуци
44.
Радо Боюков
12.06.2015 15:39:33
5
19
До Димитър Катранджиев
Мите,Митее през коя година България пада под турско робство !? Георги правилно е написал ,но кой да чете !?!?!?
43.
Радо Боюков
12.06.2015 15:39:32
3
15
До Димитър Катранджиев
Мите,Митее през коя година България пада под турско робство !? Георги правилно е написал ,но кой да чете !?!?!?
42.
николай михов
12.06.2015 15:25:34
4
22
Стига да си зададеш въпроса "За какво са се борили всички революционери и национални герои ,на които се кланяме до ден днешен?" За СВОБОДА! Обратното на свобода е отговора какви са били тези 500 години
41.
Петър
12.06.2015 14:30:26
5
24
За такива дупедавци и разстрела е малко. Чалми загубени....
40.
Димитър Катранджиев
12.06.2015 13:51:33
5
21
До Георги - населението на Англия към 1850 година е над 20 милиона! Не зная точно какви простотии пишете и защо, но само някой идиот би ви се вързал!!!
39.
TRAKIEC
12.06.2015 12:44:42
12
17
Balgarite sme nay tapata nacia v Evropa i tova e dokazan fakt. Nay loshoto e che mnogo ot vas v saznanieto si prodaljavate da ste robi. Rusnacite otricat che e imalo Mongolsko robstvo vie sami se pravite na robi. Istinata e ce ako ne biaha Rusnacite da ni osvobodiat nasila ot Turcite oshte shtahme da sme robi a po nacina po koyto sashtestvuvate v Balgaria i sega ste robi i ako ne se sabudite robi i shte si ostanete.
38.
Георги
12.06.2015 12:34:21
8
32
На Людмил: България е около 2,5 милиона при падането под ТУРСКО робство.Англия и Франция са по около 2,2-2,3 милиона по същото време.Сега те са по 60 милиона/без колониите/,а ние сме 6. Нека всеки си направи изводите от ПРИСЪСТВИЕТО!
37.
Виктория
12.06.2015 11:26:04
3
14
Комплименти за автора! Що се отнася до въпроса: "Защо Вазов е написал "Под игото", а не "Под робството" ? мисля, че отговорът се налага от само себе си - просто човекът е бил поет и се е изразил по лиричен, а на по прагматичен начин.
36.
Владимиров
12.06.2015 10:14:23
5
26
До 31, от Евелина : Ти намери кой да даваш за пример- САЩ!? Заради криворазбраната им демокрация, страда целият свят!!!
35.
Ники
12.06.2015 09:10:10
6
32
Питам се и се опитвам да си представя къде бихме били сега в развитието си ако случайно не беше това 500 годишно "присъствие"на това първобитно племе османско.
34.
Карло Джантов
12.06.2015 00:27:52
4
24
Мозъчни курви!
33.
Татяна Георгиева
11.06.2015 23:24:28
4
17
Браво! Много ,много вярно!
32.
Татяна Георгиева
11.06.2015 23:24:27
4
12
Браво! Много ,много вярно!
31.
Евелина
11.06.2015 22:53:35
56
31
Минали са колко .. 137 години от така нареченото "турско робство", а все още обвиняваме другите за неуспеха на нацията ни. Този провал именно се дължи на тези хора, които продължават да живеят в миналото,а не гледат към настоящето. Вземете един пример от САЩ, където преди около 150 години наистина е имало робство, с пълния смисъл на думата. А сега е една от водещите държави в света, управлявана от черен президент. Това се нарича прогрес, а нашият още не е почнал !!
30.
Сергей Николаев
11.06.2015 21:40:57
19
32
Мисля , че усвен баклавите сме наследили и маанетата им(Чалга) в които толкова се радва 60-70 % от българското население. :/
29.
Руми
11.06.2015 20:17:41
4
44
Като толкова много им харесва "турското присъствие" на "доцентите" прав им път към Турция, защо мърсят още Българската земя -вън!!!
28.
Оги
11.06.2015 18:49:45
6
54
Най-виновни за смачканата България са тези, които са <<ЗА РУСИЯ, ПРОТИВ РУСИЯ, ЗА ЕВРОПА, ПРОТИВ ЕВРОПА, ЗА АМЕРИКА, ПРОТИВ АМЕРИКА>> Няма български интереси нито в управлението на България, нито в обикновения българин. Единици са тези, които мислят свободно, само за България. Ето това е неприятното. Мисленето трябва да се промени, тогава всичко ще си дойде на мястото
27.
albena
11.06.2015 18:36:32
4
35
koi vi kaza che samo v bg.se govori za tyrskoto robstvo v garcia sashto se govori i do den dneshen mraziat tyrcite
26.
Desi
11.06.2015 16:06:40
5
44
Браво на будните българи,помнете и предавайте........ не всичко е загубено още!!!
25.
Ст.Станков
11.06.2015 12:05:38
11
38
Знаете ли какво е "етимология на думите"? А знаете ли от къде и как идва думата "ИГО" и какво е значението й през вековете? Думата се налага в старославянският чрез индоевропейски корен със значение на "нещо, което свързва", например това е напречната греда, която свързва два стълба. В значението си "гнет" се появява за първи път в религиозен текст през XI в. Латинската дума е iugum. В полския е jugo. Синоними са: бреме, владичество, власт, гнет, господство, угнетение, хомот, ярем. Искам да разбера от къде и как исторически се свързват думите "иго" и "робство"?
24.
Г.Караганев
11.06.2015 11:57:29
6
35
Хубаво се казва в статията,има и факти,но няма да я прочетат гъзолизците
23.
Иван Андреев
11.06.2015 10:53:11
4
39
Статията е страхотна и правдива потплатена с факти.ИСКАМ да попитам тъи добре осфедомените историци.На територията ан коя даржава е била легивта на Г.С.Раковски.да сте чували за Яне Сандански,Петко Войвода и много други.Преди всичко бадете БЪЛГАРИ, а не помияри дупе давци и гъзо блисци за пари сте способни и МАЙКИТЕ СИ ДА ПРОДАДЕТЕ както искате да продадете МАЙКА БАЛГАРИЯ
22.
акуд
11.06.2015 07:49:00
4
39
а аз само ще ви кажа . че зная добре пра пра дядо ми и пра дядо ми къде и защо са загинали. така че го духаите на по долните платени коментатори
21.
Стоян2
10.06.2015 22:07:12
101
36
статията е тъпа, безсмислена и изопачена. не може да твърдите, че е имало робство. определението за роб си е точно дефинирано. към автора- по твоите думи и сега също сме роби. кръвният данък е свален след като се осъвременява османската войска. не е бил 500 години. ама ти и това не знаеш нали авторе? да, защото искаш да се харесаш на промитите мозъци, на българското племе, което е закърняло и още гледа назад в историята си, дето иска да се чувства като потомство на роби. ако искате да се чувствате роби, бъдете роби! ако сте израснали- гледайте в бъдещето! не създавайте излишно напрежение и не търсете под вола теле! и заради такива автори сме на това положение! гледайте напред!
20.
Динков
10.06.2015 20:36:34
104
34
Стоян Георгиев! Прочети си още веднъж "творвата"...Виждаш ли добре..На научните работници противопоставяш литературни определения...Ами това са различни неща..Никой не отрича Иван Вазов..Написал е отлична ЛИТЕРАТУРНА творба...Това не е наъчен труд за времето когато сме били завладяни от Османската империя...Гърция и Сърбия също са били завладяни от тази империя! Няма документ в Гръцката и Сръбска история където да е записано, че през това време те са били роби! Иди сега в Сърбия и им кажи, че са били роби...Да видиш каква ще им е реакцията на братята сърби...Жив ще те одерат...Странна нация сме..Да се гордееш че си бил роб...И затова сме си останали...
РОБИ...
19.
Вазо Иванов
10.06.2015 20:25:00
70
25
Сега ми стана ясно! Били сме под робство, защото И.Вазов е написал Под игото! Е, това е обяснение!!
18.
Петър
10.06.2015 17:47:41
42
13
А защо е написал "Под игото", а не "Под робството"?
17.
Вазо Иванов
10.06.2015 17:43:39
40
25
Защо от всички балкански народи, само ние дме били под робство?! Чудна работа!
16.
Маринела
10.06.2015 16:30:04
17
78
Браво за статията! Че сме си били под робство спор няма и хич да не ми излизат с нови "разработки" разни "научни" глави само и само да си лепнат някаква титла пред името я доцент, я професор и то за по-голяма заплата.
Всяко робство е едно и също : насилие, кръв, смърт, беззаконие, абсолютно незачитане на човешките права, своеволие на носещите оръжие. Нима Америка е била толерантна и справедлива към африканското население, което отмъква насила и превръща в роби? Нима Англия се държи по по-човечен начин спрямо шотландците?
Та ще ми говорите ли за американско или английско или турско "присъствие"? Хора? Щом има насилие (физическо или психическо) - има робство. Има насилник и подчинен.
15.
Людмил
10.06.2015 15:50:33
25
55
Аз само ще припомня един факт, който не знам защо не се споменава. България влиза в Османската империя, нека го кажем - под робство, с 1 500 000 души население, а излиза след 5 века с 4 млн. население. Е как става това? Само за съпоставка. През 1500 година, когато се откриват Америките, в двете има 80 млн. индианци местно население. Само до 1550 г. остават 10 млн. За 50 години. И сега още нещо като тема за размисъл. За последните 25 години 2 млн. души напуснаха България. Това какво е?
14.
СТОЯН ГЕОРГИЕВ
02.12.2012 12:00:45
12
62
Г-Н ИСМАИЛ СВЕТИ ВИСОРИОН СМОЛЕНСКИ ИЗОБЩО НЕ ИЗМИСЛЕН СВЕТЕЦ, А Е УБИТ ПО НАЙ-ЗВЕРСКИ НАЧИН ОТ ТУРЦИТЕ. СВЕН ТОВА ТУРСКОТО РОБСТВО Е БИЛО МНОГО ДИВО И ВАРВАРСКО ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ. ТО Е НЯМАЛО РАВНО НА СЕБЕ СИ В ЕВРОПА. А КРЕПОСТНОТО ПРАВО В РУСИЯ ОЩЕ ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНЪДР ІІ ГО ПРЕМАХВА ПРЕЗ 60-ТЕ ГОДИНИ НАХІХ ВЕК.
13.
Исмаил
02.12.2012 06:43:52
53
24
По това време на "турско иго" не съществуват ли крепосни селяни в Русия. И какво пише точно Вазов за Русия "освободителката"Чорбаджиите български да не би да са вързани със синджири през турско? Сега не са ли командировани младите в робство в европейската империя.
И св. Висарион Смоленски не е същесвувал(измислен светец) а измислен само от един бележник на Рада Казалиева.Другаде никъде не се споменава за него в архивиге.
12.
Динка
30.11.2012 22:37:29
15
61
Браво за статията!!!
какви факти, искаш бе Драгане.Ако досeга не си ги научил тези факти... няма за какво да говорим?Заглавието на едно ст . на Оскар Уайлд :"Клането на християни в България"/Хората по света ги знаят фактите, ти още не ги знаеш.Вземи почети малко, не слушай само чалга...
11.
Драган
30.11.2012 11:11:54
72
42
Проблемът, пичове-ми, е, че никой няма да седне да ти напише една РЕАЛНА история за 5-те века, в която излага ВСИЧКИ добри и лоши неща извършени и от турците, и от българите, през цялото време, и във всички краища на България.

Не съм гнусен расист като някои от вас; не съм и турчин. Искам ФАКТИ, глупаци. Дайте ми всичко, АЗ ще си реша. Имам акъл, за разлика от някои от вас. Няма нужда да ми наливате вашите пропаганди - няма да ви се вържа. Напротив, по е вероятно да не ви повярвам, щото усещам манипулативните откъси налични в псевдо-"статии" като тази.

Така че - не, не ми пишете емоционални статии изпълнени със сърцераздерателни аргументи, опитвайки се да ме убедите мен и останалите мислещи хора в тази държава в едната или другата позиция относно този спор. Няма да мине така номера.

"Роби" ли сме били? Били ли сме оковани в железа през всяка една от 500-те години? Ясно е, че не. Значи е нямало "пет века" турско "робство", балъци тъпи.

Извършвали ли са се кланета, тип Батак? Много ясно, че да. Значи турците не са и най-големите възможни пичове, както се опитват да ни ги представят теоретиците, промотиращи тезата за турско "присъствие".

Истината е някъде по средата. Затова аман от глупави статии като тази - ако си историк, авторе умен, напиши една книга, заедно с ВСИЧКИ източници, излагащи ВСИЧКИ гледни точки и факти, които намериш по въпроса, и я публикувай - било в книжарниците, било в нета, не ме интересува.

Но докато не го направиш - трай. Това важи за всеки един човек обсъждащ тази тема.
10.
Ванков
29.11.2012 16:20:42
14
44
В момента имаме турско присъствие.Това трябва да се подчертае.В момента всичко, което не ни харесва, прикрепяме към комунистическото.А дали е имало комунизъм тогава?от пишман историци, днешната младеж бърка историята и не може да я раздели по епохи.Такива историци, които днес са завършили университет и се опитват да се доказват, като не дочитат до край историята или не я разбират.Толкова ли не се сещат, че видните наши писатели, живели и участвали в онова време, са писали под страхът от турците.Което ознаячава, че по-истински хроникьори от тях-няма.Присъствие?Присъствие на някой може да се определи като "Дошъл и стоял безучастен".А дали е така?Та още има старци, чиито родители са патили от турския нагон, злоба, ИГО и помнят какво са им разказвали.Такива пишман историци трябва да им се взимат дипломите и като провалили се медици, да бъдат уволнявани и отнемане правото им да практикуват като такива.
9.
маргарита
29.11.2012 13:38:36
5
45
НЯМА ДЪРЖАВА,В КОЯТО СА СЕ НАТРЕСИЛИ ТЕЗИ ГНИДИ И Да НЕ СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ .ТАКА Е ДОЛАТО ИМА ТАКИВА КАТО КОСТОВ,ДЕТО ВМЕНИ ВИНА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ГЕНОЦИД ПО ВРЕМЕ НА ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ,КАТОХУКНАХА ВСИЧКИ ПОТУРИ И ЧАЛМИ ДА ДИРЯТ ЩЕТИ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЧАКВ СТРАСБУРГ...ИСТОРИЯТА НИОГА НЯМА ДА МУ ПРОСТИ ТОЗИ ХАИР,КОЙТО СТОРИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД....
8.
Станка
28.11.2012 14:47:53
6
67
ИМЕННО, ГОСПОДА УЧЕНИ ! ЗАЩО? Гавраил Хлътев / Георги Бенковски/ псуваше граматиците, тоест учените ?!?
На Турция и се ще Османската империя да се смята човечна и спаведлива и плаща луди турски лири да измени историята! Но не може да завладееш други народи и да ги владееш с ятаган векове...и да се смяташ човечна! Не безчовечна и варварска е! И да владееш друг народ е признак на бездуховност и болен разум!
7.
кочо честеменски
28.11.2012 13:56:13
3
47
защото ВАЗОВ НЕ Е ПРЕДПОЛАГАЛ ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЗА 13О ГОДИНИ ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ СЪС ,,калинки,, и разни лизачи ,иначе щеше ДА ГО НАПИШЕ ,КО ЩЕ ГО СБЪРКА
6.
Евгени
28.11.2012 12:26:12
6
30
И едно от най-добрите описания на живота в България в края на Османското робство - Димитър Талев, цялата трилогия за борбите, но в частност "Преспанските камбани", още по-в частност - проблемите на турските чифликчии с бягащите българи и решението за спирането им (стр. прибл. 200-250). За крепостния живот на руснаците при тяхната царщина и за анархистичните движения, породени от това, също става дума - от учителката Руменова - @ mamala. Трудно могат да се неглижират историческите факти в художествено произведение, когато авторът му е такъв ерудит по темата.
5.
trapera
28.11.2012 11:29:06
5
66
Тежко, брате, се живее
между глупци неразбрани;
душата ми в огън тлее,
сърцето ми в люти рани.
4.
mamala
28.11.2012 11:25:15
24
38
Достоевски за руската завист към българите
by TIMBER on TUESDAY, 27 MAY, 2008 · 60 COMMENTS
in БЪЛГАРИЯ,ИСТОРИЯ,РУСИЯ
Спомняте ли си, господа, как още през лятото, още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание. Е, не всички, дори не и половината, а много по-малко, нека веднага си признаем — но все пак възнегодуваха доста хора и се надигнаха гласове.

Първо на кореспондентите от армията и веднага след тях гласове в нашата преса, най-вече в петербургската. Това бяха пламенни гласове искрени, пълна с най-добродетелно негодувание…

Така стана, понеже притежателите на тия гласове бяха тръгнали, както се знае в цял свят и особено у нас, да спасяват угнетените, унизените, смазаните и изтерзаните. Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”


И се надигна врява. Чуйте, господа, как смятате: получавате ненадейно невярна или неправилно разбрана от вас телеграма, че някой ваш близък, ваш приятел или брат лежи болен, ограбен е или влак го е прегазил или нещо от тоя род. Зарязвате всичко и хуквате при горкия си брат и изведнъж срещате човек, по-здрав и от вас, седи си на масата, обядва, с радостен вик ви кани да седнете и се смее на вашата фалшива тревога, на станалото qui рго quo. Не е толкова важно дали обичате или не особено тоя човек, но нима ще му се разсърдите, задето не е бил ограбен или сгазен от влака? Ще му се разсърдите за червените му бузи и за това, че той с такъв апетит яде и пие вино? Естествено, няма. Напротив, би трябвало дори да се зарадвате, че той е жив и по-здрав от вас. Разбира се, човешко е да се ядосате малко — но не за това, че влакът не му е отрязал краката! Та нима ще станете от масата и ще тръгнете да пишете дописки и анекдоти за него, да петните неговия характер и да вадите наяве недостатъците му…А с българите се постъпи тъкмо така. „Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин.” А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобождаваме тия „ограбени” богаташи, българинът и досега щеше да си живее безгрижно. И продължават да го твърдят.
П.С.
При всяка война има изнасилвания и убийства за колкото до батак това е най големия ни резил българи колят българи щото помаците са толко турци колкото и хан аспарух даже ако прочетете очерка на генерал георги вазов 10 години след клането батачени и барутинци пак си пиели ракията заедно значи бабето донякъде е право а истината като го боде толкова някой да отиде да се образова !
3.
просветен
28.11.2012 10:49:05
11
71
Турция никога не е прекъсвала с подтисническото си влияние в нашата Родина България, но сега вече съвсем безочливо, нагло и типично по турски започна да ни гази и отново да навлиза и да се самонастанява в пределите на Родината ни. За жалост през тези 23 години на уж "ДЕМОКРАТИЧНО" управление на България и продажната политика на всички управляващи до сега, се даде възможност на измислени и фалшиви доценти, професори и незнам какви си там разни платени проститутки и родоотстъпници да творят и да внедряват една нова и цинична стория. ГОСПОДИ, пази България и българите ! Българи, бъдете нащрек и пазете Родината си и народа си.
2.
слайд
28.11.2012 10:46:22
8
62
както се казва унгарците като са били Австро -Унгария, австрийците са им построили метро а ние с тъпите турци само простотии и сме поне един век след цивилизация , то фактите говорят. Това, че лъжите им минават в арабските страни , където населението е ограничено интелектуално и го зомбират както си искат не означава, че и тука ще мине номера , не друго ама много лошо биеме а сме в европа трябва да сме добрички.
1.
Искрен
28.11.2012 10:40:32
15
108
Поздравления за НАЙ-БЪЛГАРСКАТА СТАТИЯ! Горенаписаният коментар трябва да влезе не само в учебниците, но и да се размножава като помощно учебно средство, като реклама, и както още щете! Поклон за българина, написал прекрасната, истинна и потресаваща с доводите си статия!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща 
Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори