×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Майката на Деси Слава мами наши гастарбайтери в Чехия


Майката на Деси Слава мами наши гастарбайтери в Чехия
Женя Гайдарова може да бъде открита в сайтове за запознанства, където дефилира на фотоси в доста лековат вид
19 Ноември 2012, Понеделник, 13:31 ч.
Източник: в. "Десант"

Родителката подмамила на гурбет няколко млади пловдивчани с обещания за голяма заплата и безплатна квартира

Петима млади мъже от Пловдив неотдавна безславно се завърнаха от Прага, закъдето отпътуваха само ден по-рано, подмамени от съблазнителни възможности за работа в чешката столица. Те им били гарантирани от майката на известната фолк певица ДесиСлава – Женя Гайдарова. „Обеща ни 800 евро заплата чисто, отделно квартира и безплатен транспорт до завода, но се оказа, че няма нищо вярно”, разказват младежите, с чиито имена разполагаме в редакцията.

Историята започва преди дни, когато Женя предложила работа на момчетата, някои от които били завършили гимназия това лято. Тя им обяснила, че може да им уреди места в завод на „Данон”, в месокомбинат, пекарна, металургичен завод, шоколадова фабрика, фирма за почистване или склад за плодове и зеленчуци като заварчици, строители, камериери или като обикновени работници. Нейният майчински съвет бил  да почнат работа в пекарната, „за да са на топличко”, но впоследствие се оказало, че там търсят само жени.

За себе си госпожата поискала 50 евро, обяснявайки им, че тези пари ги пращала в Прага и с тях ортаците й „резервирали” за срок от 7 дни свободното работно място. Билетите естествено били за сметка на пътуващите, а още 150 евро трябвало да се дадат като комисиона за агенцията, която родителите на момчетата и до ден днешен не знаят нито как се казва, нито дали изобщо съществува. Но Гайдарова упорито твърди, че я има на белия свят и тъкмо тя била сключила договори с „всички тези работодатели” в Чехия.

Оказва се, че „агенцията” е всъщност на българин, който се представил на нашите момчета като Иван Иванов. „В Прага на гарата ни посрещна една жена, която ни заведе при този  Иван.
Мъжът изглеждаше много съмнителен – целият в белези, и всички се питахме от какво ли са му. Качихме се на метрото, минахме няколко спирки. Той ни каза, че за да продължим, трябва да му дадем комисионата от 150 евро. Искаше да не се вижда много-много, че му плащаме. Но ако наистина има легално регистрирана агенция, защо ще се крие?”, недоумяват пловдивчаните.

По-нататък Иван Иванов се обадил на някой си Жоро и му казал: „Довел съм момчетата”. Стигнали до един занемарен квартал и там ги настанили в нещо като общежитие.
На другия ден закарали момчетата с автобус в завода на „Данон”. „Още с влизането поне 10 души ни предупредиха, че сме излъгани. Имаше един човек, който каза, че 20 дни е работил и са го изхвърлили на улицата, понеже нямало работа. Но той нямаше пари да се върне в България”, разказват още пишман гурбетчиите.

Все пак те били разпределени на поточни линии в хладилното помещение, където температурата била 4 градуса. Нормата се оказала непосилна, а разбрали, че при всяко нейно неизпълнение здраво се реже от надницата. И така вместо обещаните 800 евро чисто, се оказало, че ще получават не повече от 380 евро на месец, а първата заплата ще сложат в джоба чак след два месеца.
Сметките са прости – при надница от 70 крони на час (което прави евро и половина) и 12-часов работен ден (задължително толкова) на ден се печелят двадесетина евро. Обикновено се почива един път на 15 дни. От заработените пари се удържат по 200 евро за осигуровки, още 200 за квартира и 120 евро за пътни. И в крайна сметка печелиш някакви си триста и нещо евро на месец”, пресмятат момчетата.

След като разбрали, че са подведени с празни обещания, те започнали да умуват как да се приберат в родината. Запитали бригадира си какво ще стане, ако на другия ден не дойдат на работа, а той ги посъветвал да останат в предприятието, защото иначе   нямало гаранция, че автобусът ще ги върне обратно до мястото, където са настанени. „А заводът на „Данон” е на цели 50 км оттам! – продължава да описва неволите си един от гурбетчиите. –  При нас дойде един украинец от завода и ни каза, че ако не работим  както трябва, вечерта ще трябва да спим на улицата“.

На сутринта момчетата били изгонени от общежитието. Няколко пъти те се свързвали по телефона от Прага с Женя Гайдарова, за да й кажат какво става. Пак я потърсили вечерта след първия си работен ден, когато разбрали, че нямат да взимат 800, а 380 евро на месец. Помолили я да се обади на Иван Иванов, защото нямали пари да се върнат, а той ги отрязал с думите: „Изложихте ме, не ме занимавайте повече!”. 

Женя им обещала, че ще говори с него, но повече не се обадила. Самата тя пък обяснява, че Иван се оправдал по скайпа, че нямал време, понеже „приемал 14 новодошли български работници”.
В крайна сметка петимата младежи успели да се приберат, тъй като единият от тях разполагал с повечко средства и помогнал на останалите да си купят билети за връщане.

Родителите на младежите се срещнали с Гайдарова и я притиснали да им върне парите. Тя им дала 50-те евро, но все още не се знае дали ще видят и останалите пари, които са й наплатили. На срещата им с нея „посредничката“ обяснила, че от 4 г. се занимава с изпращане на работници в чужбина, като досега „нито един от тях не се бил върнал”. Самата тя се чувствала подведена от партньорите си в Чехия и е предала на момчетата  информацията точно такава, каквато я получила от тях, без да знае, че не отговаря на истината.

 За по-сигурно Гайдарова изтъкнала и кариерата на талантливата си дъщеря ДесиСлава:  „Знаете коя е тя, не бих направила нещо, с което да заложа името й, тя си го изгради сама”. И в крайна сметка обещала да поиска да й изпратят обратно платените от младежите пари и да им ги върне.




В категории: Разследване


3
Коментара по темата
3.
Петър
30.12.2012 13:33:09
0
0
аз лично съм в Чехия с посредничество от въпросната г-жа, и работя именно в Данон , и има тук още десетки българи , които са пристигнали тук в Данон , чрез г-н Иван Иванов.Сега ще ви напиша истината за Данон, работата има , наистиба е на хладно , но кис.мляко няма как да се преработва на високи температури, агентурата (фирмата) е сериозна и парите които са обещани се получават , и при 25 кр. за евро се получават 2.8 евро за час.умножено по 12ч. е 33.6 евро за ден по 26 раб. дни е 873 евро.
нека се информират малко и редакторите за курса на кроната спрямо еврото , а мисълта ми е , че за мързеливия и некадърния винаги има оправдания , знаем ги тия момчета , бяха си абсолютни женчовци, тук има жени , които работят от години и твърдя , че са много по големи мъжкарани от тия петимата пундьовци.точно така им викахме тук от първия ден и за това мисля , че най вече си тръгнаха, единя от тях се казва Тошко и е гей, за другите не съм много сигурен , но от педераст освен педерастки номера , друго не можеш да очакваш.
2.
Жоро Шопа
20.11.2012 00:31:27
1
1
Много дебела станала таз пача Десислава бе...Пууууу дееебааа и миндила дееебааа
1.
paskal
19.11.2012 16:02:31
1
2
tva na snimkata desislava li e?pak e napalnqla,nomajah da q poznaq
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори