×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огромна измама с шапа в Средец!


Огромна измама с шапа в Средец!
В тази гора над вилите между Голямо Буково и Кирово е заразеният обор, но ние се разходихме спокойно в него
20 Март 2011, Неделя, 16:38 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

На 13 февруари министър Найденов твърди, че 143-е говеда от обора край Кирово вече са избити
Странно, ветеринар №1 на региона д-р Димитър Германов още не е стъпвал в т.нар. силно заразен район. Ето на какво се натъкна наш екип, който тази сутрин реши да направи собствена проверка дали вдигнатия в медиите шум отговаря на реалността.

Пристигнахме около 11 часа преди обед между селата Кирово и Голямо Буково. Оборът се оказа огромен като площ, стотици хиляди декари. Говеда не успяхме да видим, но без проблем прескочихме огражденията и се разходихме вътре. Никой не ни спря! По пътя след Вълчановското ханче, там където е пунктът  за обичайната паспортна проверка, ни провери граничен полицай, който видя документите ни и попита дали носим мляко или сирене. Неясно защо го вълнуваше преносът в посока Кирово, а не в обратната. Не видяхме никъде в „заразената“ зона дезинфекционен пункт, екипирани санитари, а местните хора твърдяха, че външни лица изобщо наоколо не са се мяркали. Едва когато екипът ни си тръгна, по пътя между хижа „Божура“ и Средец, някъде около 13 часа, засякохме шест коли на областна управа, които се бяха отправили към т.нар. силнозаразен шапен район. Оказа се, че д-р Германов едва сега смята да посети мястото.

Има нещо много гнило около вестта, че 143-е говеда в затворения обор между Голямо Буково и Кирово, община Средец, са дали признаци на заболяването шап едва тези дни. Някой има интерес да се всява паника в района, но все още не можем да разберем откъде идва поръчката.

 Това ни сигнализираха животновъди от засегнатата община днес, веднага след като приключи заседанието на епизоотичната комисия в Областна управа. Настояваме да се знае, че като този закрит обор има още един – в с.Богданово и там животните също нямат контакт с външни себеподобни.  Ето и съпоставката на фактите:

Преди два дни при рутинни прегледи, извършени от специалисти на агенцията за контрол на храните са констатирани признаци, типични за заболяването в региона, в близост до село Кирово. Това е стопанство - заградено, около 4000 дка, където се отглеждат 143 говеда. При взетите кръвни проби се доказа наличието на вируса“, цитат на областния управител на Бургас Константин Гребенаров от днес.

 „Причината за проникване на заболяването най-вероятно според нас е предаване на заболяването от диви животни.Пристигнала е заповед, подписана от главния ветеринарен санитарен инспектор на България. А ние чакахме в понеделник да бъде публикувано решението на ЕК, с което щяха да бъдат вдигнати голяма част от мерките във връзка с шапа”, посочва на заседанието областният шеф на агенцията по храните Димитър Германов, без изобщо да е стъпвал кракът му в Кирово.

На срещата е присъствал и Динко Иванов, зам.-кмет на община Средец, когото интервюирахме вчера (Виж подробности). Той е уверил, че общината разполага с техника за умъртвяване на животни, при необходимост веднага. Създадена е група от десет души, която да помага при провеждане на мероприятията. Направена са и дезинфекциозни площадки, изготвени са табелите за ограничаване на достъпа в района на огнището на шап. В готовност за изпълняване на указанията, които ще бъдат дадени. Но в готовност – защото указания още никой не е дал!

Какво узна besove.com, което останалите медии не знаят:

през лятото на м.г. двамата професори по икономика Никола Великов и Стефан Стоилов, близки до БСП, посещават оборите край Кирово и Богданово и провеждат среща с министър Мирослав Найденов, на която излагат своите становища, че по границата, именно в такъв тип стопанства трябва да се отглеждат животните, за да се предотврати шапната инвазия от турско. На тази среща присъства и журналистът от в.“Земя“ Христо Шарлопов. Той подготвя публикация по темата. Когато гръмна вестта за шапната епидемия в Царевска община, на датата 13 февруари, при зарязването на лозя в Петричко Шарлопов пътува с министър Найденов и провежда следния разговор: „Попитах министъра докъде стигнаха с ограничителните мерки по граничните общини и изказах личното си професионално мнение като дългогодишен специалист в тази област, че трябва да развиваме именно закрити обори като този в Кирово. Отговорът на Найденов ме порази. Той реагира светкавично и заяви, че този обор е заразен и че всичките 140 говеда в него вече са унищожени! Повтарям, че датата беше 13 февруари! Днес е 20 март!  Затова било безсмислено да претендирам, че такъв вид стопанства могат да останат незасегнати. Настръхнах. Веднага, след като се прибрах в столицата, позвъних на зам.кмета Динко Иванов в Средец, защото контактувам с него от години по темата „Животновъдство“. Попитах дали това, което казва министърът, е факт. Иванов отрече и допълни, че всичките проби до този момент са все отрицателни. Затова днес питам, ако министър Найденов е разполагал с положителни шапни проби за Кирово още в началото на февруари, защо едва сега излиза наяве този резултат?“.


В категории: Средец


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
5
Коментара по темата
5.
skif
21.03.2011 09:53:17
0
1
Няма никаква умисъл, просто при ГЕРБ е пълен хаос. А така, има или няма шап, всички клоуни ще изказват мение по медиите колко са загрижени и колко ги боли за бай Иван от с. Кирово.
Добър повод за пиар на позавехналите играчи, пък и да се разсее малко общественото мнение около измамените зърнопроизводители и техния протест.
4.
данакоплатец
21.03.2011 09:52:01
0
3
Този министър Найденов от ГЕРБ е най СКАПАНИЯТ,а неговият поставен регионален директор Германов е хем скапан и отгоре на всичко и ДАЛАВЕРАДЖИЯ.Целия отбор на ГЕРБ са такива МАЙ !!!!!!!!!!
3.
t
20.03.2011 20:51:09
0
1
:)) по-долу не съм го писала аз
2.
razkazvach
20.03.2011 18:01:53
0
1
По непотвърдена информация червената шапчица също е прескочила оградата и е внесла кошница пълна с овесени ядки, но при проверка са и взели млякото и не е могла да си забърка корнфлейкса. Част от червения и е жартиер се е закачил на оградата и пазачите са дали на кучетата да го помиришат, за да я намерят по-бързо. Тя е била в опасност - в тази местност я е дебнел едър див нерез (нерез, коч не знам кое е по-правилно аз съм трето поколение гражданин), болен от шап, който не и е мислил доброто. Кумчо-вълчо (това не е еротичен псевдоним) се опитал да я пресрещне. Излязъл и насреща,а тя се разкрещяла махни се, зараза, помощ. Той си вдигнал лапите и казал, маце чифт са, ама не приличат на копита. (б.а. шапът се предава само от чифтокопитни животни - прасета, овце, хищниците не са опасни). Хайде ела да ти покажа пътя.
А ти защо се разхождаш самичка тук? Баба ти ли е болна? Ами не, казала шапчицата. Ти чу ли за тази мистерия със шапа, какво мислиш? Ами не знам, аз гледам досиетата Х. Истината е някъде там.
1.
analizator
20.03.2011 17:46:05
0
0
Поне това, което чета по другите медии се казва, че екипте ще пристигнат днес на ОБЯД, а вие сте били там в 11 часа, по времето когато както пишете епизоотичната комисия е заседавала, а Германов е бил там. Издадена е заповед животните да не се пускат навън, затова не сте ги видели, а пък и в такова стопанство на 4 000 декара, доста обход е имало. Интересно за Найденов, но шапа, като поръчка, оле дано да не идва чумата :) и в мен живее един малъ бяс, затова ви чета, ама това не го вярвам много
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори